Bekijk deze nieuwsbrief in de browser
Nieuwsbrief mei 2020

Beste ,

Inmiddels zijn er gelukkig wat versoepelingen in verband met het corona-virus. Ik hoop dat het goed gaat met jullie. Hier is nog steeds iedereen gezond.

In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  1. Voorkom nummerverwerving bij de aankoop van goederen uit andere EU-landen

  2. Wees bij een ICL alert op het btw-identificatienummer van je afnemers

  3. Maak bezwaar tegen 21% btw over eetbare producten

  4. Stel als samenwerkingsverband je btw-aftrek veilig bij privé- en zakelijk gebruik investeringsgoederen

  5. UPDATE: Beoordeel de btw-positie van een hospice

  6. UPDATE: Maak bezwaar tegen btw op medische pedicure diensten


Ook tref je in deze nieuwsbrief mijn nieuwste blog ‘Stuur op btw en overdrachtsbelasting bij levering pand voor, tijdens of na ingrijpende verbouwing’ aan.

Ken je iemand binnen je netwerk voor wie deze nieuwsbrief interessant kan zijn? Stuur deze nieuwsbrief gerust door. Alvast hartelijk bedankt.

Vriendelijke groet en blijf gezond,

mr. Marion Gerritsen
Gerritsen BTW Advies

Voorkom nummerverwerving bij de aankoop van goederen uit andere EU-landen
Koop je goederen uit andere EU-landen en komt het voor dat je deze goederen laat afleveren in een ander EU-land dan Nederland, bijvoorbeeld in een magazijn of voorraadopslag in een ander EU-land? Dan is het van belang dat je het juiste btw-identificatienummer verstrekt aan de leverancier van de goederen.

Als je je Nederlandse btw-identificatienummer verstrekt aan je leverancier, terwijl de goederen worden vervoerd naar een magazijn in een andere EU-land, verricht je een zogenoemde nummerverwerving. Bij een nummerverwerving in Nederland, vindt twee keer een intracommunautaire verwerving (hierna: ICV) plaats voor dezelfde transactie, namelijk:

  • één keer in het EU-land waar de goederen naartoe zijn vervoerd, en
  • één keer in Nederland, vanwege de nummerverwerving omdat je het Nederlandse btw-identificatienummer hebt verstrekt aan de leverancier.

Je kunt de verwervings-btw wegens de nummerverwerving in Nederland niet in aftrek brengen in de btw-aangifte waarin je de verwervings-btw aangeeft. De afgedragen verwervings-btw kun je schriftelijk terug vragen bij de Belastingdienst, mits je aantoont dat in het EU-land waar de goederen zijn aangekomen verwervings-btw is aangegeven over dezelfde goederentransactie. Zorg daarom dat je altijd het btw-identificatienummer aan je leverancier verstrekt uit het EU-land waar de goederen naartoe gaan.

Hulp nodig?
Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

Neem contact met me op
Wees bij een ICL alert op het btw-identificatienummer van je afnemers
Verkoop je goederen aan afnemers uit andere EU-landen en pas je daarbij het nultarief (ICL) toe? Dan is van belang dat je het juiste btw-identificatienummer ontvangt van de afnemer van de goederen. Een Advocaat-Generaal concludeerde dat de Belastingdienst bij de leverancier het btw-nultarief niet mag weigeren als de afnemer een btw-identificatienummer verstrekt uit een ander EU-land dan het EU-land waar de goederen naartoe worden vervoerd.

Als je de goederen in verband met de levering laat vervoeren naar een ander EU-land, bijvoorbeeld Duitsland, dan verricht je afnemer een zogenoemde intracommunautaire verwerving (ICV) in Duitsland. In deze situatie is het van belang dat je het Duitse btw-identificatienummer ontvangt van je afnemer. Dit Duitse btw-identificatienummer heb je ook nodig voor je factuur en de Opgaaf ICP.

Verstrekt je afnemer een btw-identificatienummer uit een ander EU-land dan het EU-land van vertrek of het EU-land van aankomst van de goederen? Dan is pleitbaar dat de Belastingdienst het nultarief niet mag weigeren als de afnemer op het moment van de levering van de goederen een geldig btw-identificatienummer uit een ander EU-land verstrekt. Een Advocaat-Generaal concludeerde namelijk dat de Belastingdienst het btw-nultarief niet mag weigeren bij de leverancier als de afnemer een btw-identificatienummer verstrekt uit een ander EU-land dan het EU-land waar de goederen naartoe worden vervoerd. Hierbij is wel van belang dat je als leverancier te goeder trouw bent en niet weet of had moeten weten dat je afnemer betrokken is bij btw-fraude. De Hoge Raad moet zich nog uitspreken over deze kwestie.

Hulp nodig?
Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

Neem contact met me op
Maak bezwaar tegen 21% btw over eetbare producten
Verkoop je producten die mensen consumeren als aanvulling op of ter vervanging van levensmiddelen waarop je het algemene btw-tarief (21%) toepast? Mogelijk kun je naar aanleiding van vragen aan de Europese rechter over deze verkopen het verlaagde btw-tarief (9%) toepassen.

De Hoge Raad stelde vragen aan het Hof van Justitie over de toepassing van het verlaagde btw-tarief op de verkoop van lustopwekkende producten die ook bedoeld zijn voor menselijke consumptie. Afhankelijk van de antwoorden van het Hof van Justitie is mogelijk het verlaagde btw-tarief (9%) van toepassing, in plaats van het algemene btw-tarief (21%). 

Inmiddels heeft de A-G in de procedure bij het Hof van Justitie geadviseerd de reikwijdte van de producten waarop het verlaagde btw tarief van toepassing is zo uit te leggen, dat lustopwekkende producten er niet onder vallen. Andere producten die voedzaam zijn of de voedende functie van levensmiddelen ondersteunen kunnen naar zijn mening wel onder het verlaagde btw-tarief vallen.

Door bezwaar te maken tegen de afdracht van het algemene btw-tarief stel je je rechten veilig voor het geval ook op jouw producten het verlaagde btw-tarief van toepassing is.

Hulp nodig?
Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

Neem contact met me op
Stel als samenwerkingsverband je btw-aftrek veilig bij privé- en zakelijk gebruik investeringsgoederen
Ben je als samenwerkingsverband btw-ondernemer? Gebruik je investeringsgoederen zowel zakelijk als privé? Controleer dan of je btw-aftrek optimaal is.

Een rechter besliste dat een samenwerkingsverband als eigenaar moet kunnen beschikken over investeringsgoederen om voor volledige btw-aftrek in aanmerking te komen. Pas dan kan het investeringsgoed volledig als zakelijk vermogen worden bestempeld. Er is dan meer btw-aftrek mogelijk. Ook bij privé eigendom van één of enkele maten of vennoten zijn er oplossingen om je btw-aftrek te optimaliseren.

Hulp nodig?
Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

Neem contact met me op
UPDATE: Beoordeel de btw-positie van een hospice
In de nieuwsbrief van november 2019 schreef ik dat de rechtbank oordeelde dat een hospice geen btw-vrijgestelde prestaties verricht en btw moet afdragen. Inmiddels heeft het Hof ook geoordeeld dat een hospice geen btw-vrijgestelde prestaties verricht.

Het Hof oordeelt, net als de rechtbank, dat het verstrekken van logies en verteer door een hospice is belast met btw. Daarom kon dit hospice de btw op de aanschaf en de verbouwing van zijn accommodatie volledig in aftrek brengen. Als de situatie van een hospice vergelijkbaar is met de situatie waarover het gerechtshof zich heeft uitgesproken, kunt je mogelijk een btw-teruggaaf realiseren.

Heeft het hospice weinig kosten of investeringen waar btw op drukt, dan bestaat echter het risico dat de Belastingdienst btw gaat naheffen op basis van de uitspraak van het gerechtshof.

Heb je vragen hierover?
Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

Neem contact met me op
UPDATE: Maak bezwaar tegen btw op medische pedicure diensten
In de nieuwsbrief van juli 2019 schreef ik dat een rechtbank oordeelde dat de diensten van een medisch pedicure onder de medische btw-vrijstelling vallen. Inmiddels heeft het Hof ook geoordeeld dat de pedicure de medische btw-vrijstelling mag toepassen op de werkzaamheden als medisch pedicure.

Beoordeel daarom welke diensten onder de medische btw-vrijstelling kunnen vallen. Houd er wel rekening mee dat de Belastingdienst in cassatie kan gaan tegen het oordeel van het Hof. Het kan daarom nog wel even duren voordat er een definitief oordeel over de btw-vrijstelling is. Het is raadzaam om tot die tijd, ter behoud van rechten, bezwaar te maken tegen uw btw-aangifte.

Heb je vragen hierover?
Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

Neem contact met me op
Belangrijke termijnen en data!

Meld je tijdig aan voor de KOR

Start je binnenkort een onderneming en verwacht je maximaal € 20.000 omzet? Ga dan na of de btw-vrijstelling voor kleine ondernemers voordelig (KOR) voor je is. Zo ja, meld je dan tijdig aan voor de KOR. Dit kan ook gelden voor VVE’s die btw-ondernemer zijn in verband het terug leveren van opgewekte stroom aan het net.

Als je de KOR wilt toepassen, moet je je minstens vier weken vooraf aanmelden voor deze regeling. Anders kun je, bij een kwartaal btw-aangifte, de regeling pas in een volgend kwartaal toepassen en moet je ondertussen btw-aangifte doen, btw-facturen maken en btw afdragen. Dus wil je vanaf het tweede kwartaal 2020 de KOR toepassen, dan moet je je vier weken daarvoor aanmelden, dus uiterlijk 2 juni 2020

Lees het blog 'Is de nieuwe kleine ondernemersregeling btw voordelig voor je bedrijf of stichting?' voor meer informatie over de nieuwe KOR.


Vraag uiterlijk 30 juni 2020 de btw op uw zonnepanelen van 2019 terug

Heb je in 2019 zonnepanelen in gebruik genomen, maar de btw hierover nog niet terug gevraagd bij de Belastingdienst? Vraag de btw op de zonnepanelen dan uiterlijk 30 juni 2020 terug. Doe je dit later, dan krijg je misschien de btw niet meer terug.


Vraag uiterlijk 30 juni 2020 om uitreiking btw-aangifte over 2019

Ben of was je in 2019 ondernemer voor de btw, ben je bezig met het opstarten van een onderneming, heb je in het verleden geprobeerd een onderneming te starten zonder dat deze uiteindelijk van de grond is gekomen? Vraag dan alsnog de btw op de kosten uit 2019 terug die je vóór de start van jouw onderneming maakte. Dit kun je doen door uiterlijk 30 juni 2020 te verzoeken om uitreiking van een btw-aangifte over 2019. Voor btw van 2018 en eerdere jaren kun je alleen nog ambtshalve verzoeken om een btw-teruggave. Ambtshalve verzoeken om een btw-teruggave zijn in 2020 nog mogelijk voor de jaren 2015 tot en met 2019.


Vraag de in 2019 betaalde buitenlandse btw nu al terug 

Maakte je in 2019 kosten in een ander EU-land? En was daarin ook buitenlandse btw begrepen? Dan kun je deze btw nu al terug vragen. De deadline voor het terug vragen van buitenlandse btw verloopt op 1 oktober 2020.

In het blog 'Loop geen teruggaaf buitenlandse btw mis' lees je op welke manier je de buitenlandse btw terugvraagt.

Wacht de Belastingdienst meer dan 15 dagen met het doorsturen van je verzoek om btw-teruggaaf naar het andere EU-land? Verzoek dan om coulancerente!

Hulp nodig?
Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

BLOG
Stuur op btw en overdrachtsbelasting bij levering pand voor, tijdens of na ingrijpende verbouwing

Ben je voornemens om een ingrijpend verbouwd pand te kopen of verkopen? Stuur bij de aan- of verkoopplannen voor een pand de gevolgen voor de btw en de overdrachtsbelasting tijdig in de fiscaal meest gewenste richting.

Meer hierover in deze blog.

BtwScan
De btw-regels zijn zeer complex

Welke btw-regels van toepassing zijn, is sterk afhankelijk van de feiten en omstandigheden. Wil je weten of jouw btw-procedures en administratie voldoen aan alle btw-verplichtingen?

Wil je het risico van naheffingen en boetes beperken?
Laat dan een BtwScan uitvoeren. Lees meer...

facebook twitter linkedin
Gerritsen BTW Advies

Weustinkhoekweg 155, Enschede
Netherlands

Je ontvangt deze e-mail omdat ik je heb geadviseerd over de btw, je jezelf hebt aangemeld op de website, een cursus hebt gevolgd 
of een artikel hebt opgevraagd.

Afmelden
MailerLite