view_in_browser
De natuur staat niet stil

Beste ,

Het zijn onzekere tijden. Als gevolg van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus vervallen tot 6 april alle bijeenkomsten van GroeneBuurten. Grote kans dat dit wordt verlengd dus houd de Agenda op onze website in de gaten voor de meest actuele informatie. Ons kantoor is gesloten en de spreekuren in De Coenen en groenpunt Olympus gaan niet door. Wij blijven bereikbaar via info@groenebuurten.nl en via onze mobiele nummers..

De natuur staat gelukkig niet stil. In deze nieuwsbrief geven we een terugblik op de afgelopen maand en enkele tips voor dingen die je de komende maand wel kunt doen.

Sterkte, en zorg goed voor jezelf en de mensen om je heen!

Simone, Luella en David

Nieuws
Binnen en buiten

Wat te doen, als je noodgedwongen thuis moet blijven? 

Wij verzamelden enkele leuke ideeën voor binnen en voor als je toch even naar buiten wilt. Denk aan (virtuele) themawandelingen in en buiten de stad, online cursussen en nog veel meer. Vervelen hoeven we ons niet in deze tijd. 

Op 't nippertje

Gelukkig zijn er vlak voor het stilleggen van alle activiteiten nog een aantal mooie resultaten geboekt in het groen. Van moerasplanten in het Vondelpark en een bijenoase op het Van Tuyll van Serooskerkenplein tot een hortensia-weggeefactie en vele groenklussen in buurttuinen en plantsoenen.

Amsterdam zoemt nog steeds

Buiten komen steeds meer insecten tevoorschijn. Met onze campagne 'Amsterdam zoemt, creëer een bijenoase!' zorgen we samen voor tankstationnetjes voor wilde bijen. Lees verder voor de acties die zijn geweest én nog gaan komen.

Een geveltuin vol vogels

Dit voorjaar gaat de geveltuin van Groenpunt Olympus omgetoverd worden tot een vogelparadijs. Het coronavirus gooit nu even roet in het eten, maar het gaat er hoe dan ook van komen. De Tuinvogelconsulente van de Vogelbescherming geeft ons advies-op-maat.

Oproep: groene creatievelingen gezocht

De binnentuin van huis van de wijk Lydia moet een groene oase voor mens én dier worden. Eerst gaan we nadenken over wat er gaat komen. Doe jij ook mee? We zijn momenteel op zoek naar mensen die willen meedenken en een snelle tekenaar.

Zwerfvuilrapers Michiel en Marly in de Marathonbuurt
Bewoners aan het woord

In de Marathonbuurt rapen buurtbewoners Michiel en Marly regelmatig zwerfafval. Zaterdag 21 maart organiseerden zij hun eerste opruimactie met buurtbewoners. Naar schatting haalden ze die dag wel 100 kilo vuil van straat, stoep en struikgewas met hun afvalgrijpers. Het verzamelde grofvuil niet eens meegerekend. Wil je helpen met toekomstige acties?

Agenda
15 april
Werkochtend Koeienweide

Onze eerste activiteit die hopelijk weer doorgaat. Heel veel vrijwilligers hebben al aangegeven dit 'uitje' enorm te missen. 

Het gras groeit hard op het natuurpad. Dus tijd om het na het maaien aan te harken en naar de composthopen te brengen. En natuurlijk genieten en bekijken we hoe de weide erbij ligt, welke bloemen er nu groeien en welke vogels en insecten de lente in de bol hebben. 

16 en 30 april
Werkochtend Vondelpark Slurf

Op 16 april worden de activiteiten uitgevoerd die we eigenlijk wilden doen tijdens NLdoet. De planten wachten geduldig tot ze door ons geplant worden. Het onderdelen voor het bijenhotel staan klaar. We gaan brandnetels trekken voordat zij de hele Slurf overnemen en andere bloemen verdringen. En natuurlijk verwijderen  we zwerfafval uit de borders. Dus kom ook een keer helpen, de koffie en thee staan klaar

19 april
Stiltewandeling

Een wandeling over de Koeienweide. Voor ons het mooiste stukje stadsnatuur van Amsterdam. Een uurtje pure rust met om je heen vogelgeluiden, het ruizen van de wind, bloemen in diverse kleuren. Ervaar het zelf en verwen je zintuigen.

10 mei
Cursus eten uit de natuur

Vooraankondiging: op 10 mei start de cursus Eten uit de natuur. Met een theorieles, vier excursies naar verschillende biotopen met diverse proeverijen en een afsluitende quiz met zelfgemaakte hapjes. 

Wist je dat

wilde bijen onmisbaar zijn voor onze voedselvoorziening? Zij bestuiven namelijk niet alleen het overgrote deel van de wilde bloemen maar ook onkruid en bloeiende en niet-bloeiende gewassen op akkers. Honingbijen zijn hier weer afhankelijk van voor hun voedsel, dus zonder wilde bijen zouden onze voedselgewassen niet bestoven worden.

Bron: New Scientist - april 2020

Dit was slechts een deel van onze groene activiteiten en nieuwsberichten. Ga voor de complete Agenda naar onze website www.groenebuurten.nl. En volg ons op facebook voor nog meer foto's, verslagen en interessante weetjes.

PS Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar andere groenliefhebbers. 

GroeneBuurten zet zich in voor groene, duurzame en sociale buurten in Amsterdam Oud Zuid, de Zuidas en het Vondelpark. Dit doen wij samen met buurtbewoners, organisaties en bedrijven. Wij informeren, organiseren en geven advies.

Bewoners kunnen hun buurt op veel manieren vergroenen. Je kan helpen met het onderhoud van plantsoenen en parken, moestuinen of kruidentuinen. Of leg een geveltuin of een boomtuin aan.

Kom meer te weten over hoe je je eigen buurt, straat of tuin vergroent via onze website en facebook. Je kunt ook bellen of langskomen tijdens ons spreekuren op woensdag (Groenpunt de Coenen) of donderdag (Groenpunt Olympus) tussen 14.00 en 15.00 uur.

GroeneBuurten

J.M. Coenenstraat 4, Amsterdam
Netherlands

website facebook location email

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website of hebt meegedaan met een activiteit.

Afmelden