MAGNUM-YRA, LITE HÖST OCH EN HEL DEL SYRAH...

Bästa vinvän,

Välkommen till höstens andra nyhetsbrev från oss i södra Frankrike. 

Det stundar en spännande höst, nya producenter tittar fram, nya viner kommer definitivt och gamla favoriter knackar hela tiden på dörren.

Från vår stadiga hemmaplan i södra Rhône har vi den här gången vänt blicken norrut, mot Cornas, Saint Joseph och Hermitage.... Vi har sneglat hitåt länge men nu har vi äntligen hittat hem. Vi har den oförställda glädjen att introducera en liten familje-driven vingård, Michelas St Jemms som gått i generation till generation i familjen.

Förbluffande välgjorda och prisbelönade viner av en passionerad syskonskara som är födda och uppvuxna på gården med vinet i blodet. Läs mer nedan.

I butiken råder dessutom ohämmad Magnum-yra och höstens färger lyser i vinerna, missa inte rosé-lådan i höstkollektionen.

Välkommen till oss och nya vinupplevelser!

För leveransen i oktober behöver vi din beställning senast 30/9.

Ny vinmakare - Domaine Michelas St. Jemms i Norra Rhône

Frankrike är fullt av små vinodlare som gör underbara viner i det tysta, letar man så hittar man dem...och vi letar ju som bekant ständigt. Vår passion är att kunna erbjuda er dessa pärlor.

I det natursköna området längs floden Rhône med sina branta sluttningar längs den vindlande floden hittar vi den lilla vingården Michelas St Jemms i den lika lilla byn Mercurol. Det här är historisk vinmark och munken Saint James planterade vinrankor här för väldigt länge sedan..

Vingården som grundades 1961 av Robert och Yvette Michelas är en av de äldsta i området. 1982 fick Robert möjligheten att köpa en odlingslott i appellationen Hermitage och tog givetvis chansen. Han kom över 0.3 hektar mark på det kända Hermitage-berget och blev en lycklig vinbonde. Idag drivs gården av de fyra barnen, Sylvie, Florence, Corine och Sebastian som skapar viner med samma passion och energi som tidigare generation.

Vinerna har alla de egenskaper vi älskar från Norra Rhône; kraftfulla, fylliga, bra struktur och ofta sträva, smakrika med läcker frukt och massor av personlighet som familjen i sitt hantverk adderar varje flaska.

" [..] It's a killer St Joseph from one of the top terroirs in the appellation." - Jeb Dunnuck (The Wine Advocate)

" [..] what they have in common is an intense inner energy: there is often something vital about Cornas." - Andrew Jefford (Decanter)

"I continue to love the wines from this estate, [..] the 2016s are consist and high quality across the board." - Jeb Dunnuck (The Wine Advocate)

Vi inleder med 4 härliga skapelser från 3 appellationer. Läs mer om syskonen här och vinerna hittar du här

MAGNUM-YRA

Magnum väcker många känslor. En del tänker lagring, en del tänker fest och många har inte ens tänkt tanken...En del säger att vin på Magnum är godare. Många säger att det är den optimala storleken för lagring. Att det är festligare med en magnum än två vanliga flaskor på middagsbordet håller nog de flesta med om.

Så, det har vi tagit fasta på laddat upp med lite nya bekantskaper. Under den inte helt otippade rubriken "Magnum" i butiken hittar ni alla våra fina magnum-flaskor i alla färger. Utmana invanda mönster och överraska !

Lite om övriga utbudet

Intresset för vinerna från Domaine des Gandines var överväldigande och vi fortsätter såklart att erbjuda deras viner i butiken. Chardonnay i högform från en liten ekologisk familjegård, c'est la vie!

Domaine du Cayron har systrarna Faraud släppt 2016 av sitt magnifika Gigondas och "Oops, they did it again.." - Jeb Dunnuck ger vinet 92-94p ! Årgången är frisk, koncentrerad och silkeslen med smaker av lavendel, aprikos, körsbär, vinbär och den vanliga kryddigheten med en hel örtagård i bakgrunden. Läckert och mycket lagringsdugligt.

Från Serge på Domaine Le Sang des Cailloux i  Vacqueyras, som förkroppsligar begreppet stadiga, trygga och komplexa viner, kommer ny årgång, den här gången döpt efter dottern Floureto. Kraft och elegans och fullpackat med frukt, kryddor och personlighet. Serge anses som den kanske främsta producenten i området.

Vi välkomnar också tillbaka geniet i Larzac, Jean-Baptiste på Les Vignes Oubliées"de glömda vinfälten". En favorit som vilat alldeles för länge och något av det mest spännande vi hittat i Languedoc. "Autour de Cincault" baseras på Cincault från mycket gamla (och bortglömda) vinrankor och projektet med de bortglömda vinfälten är lika fascinerande som unikt. Läs gärna mer här det spännande projektet.

På en del håll tunnas det ut lite. Mordorées eftertraktade Châteauneuf du Pape 2016 är slut men vi kan fortfarande erbjuda systervinet "La Dame Voyageuse", en hyllning till Grenache skapad av Christophe Delorme. Ett vin som är skapat för att vara njutbart redan i unga år. Jeb Dunnuck (The Wine Advocate) har uppdaterat betyget till 94p (!) och det för en Châteauneuf under 400 kr, plötsligt händer det.

Château de Beaucastel buteljernas det för fullt och vi återkommer med full kraft och nya årgångar lite längre fram. Från Brunier finns lite kvar av gamla årgångar av Vieux Télégraphe, passa på att fynda.

Vi har även fyllt på med lite "små-partier" (var har vi hört det tidigare?), viner som vi har i liten mängd och ibland med lite äldre årgångar.

Några praktiska blandlådor på det och utbudet är fulländat. Vi har justerat innehållet i lådorna till rådande höst-yra. Lite mer pondus, lite mer tryck.

Sist men inte...

Många vi talar med tycker det är fantastiskt smidigt att få hem seriösa, välgjorda viner till dörren och dessutom hantverksmässigt framställda från spännande och småskaliga producenter.

Våra prenumerationer med 6 eller 12 flaskor i två prisnivåer är det bekväma valet. Vi komponerar lådorna efter säsong och ibland smyger vi in viner som inte finns i sortimentet.

Det hela är mycket enkelt: inga bindningstider, du kan säga upp när du vill, du kan pausa när du vill och vi påminner inför varje leverans så du kan avgöra hur du vill göra. Vi anpassar just din låda om du tex föredrar röda viner, eller om du vill ha fler flaskor av varje sort till en viss leverans osv osv. Bara meddela oss när du får påminnelsen, allt är möjligt!

Skörden 2018

Skörden i år har volym-mässigt i Frankrike som helhet återgott till mer normala nivåer. Jämfört med förra årets historiskt låga nivåer skördar man i år ca 25% mer druvor.

Dock är som vanligt de lokala varitationerna stora. Hagel, frost och angrepp av sjukdomar drabbar en del mer än andra. I Södra Rhône var våren mycket regnig och samtidigt bestämde sig Mistralen för att ta lite ledigt. Mistral är den kalla vind från Alperna som sveper ner genom Rhônedalen och torkar upp efter regnen. Utan tilräckligt med Mistral kommer fukt-relaterade angrepp som ett brev på posten. Mildou var ett stort problem redan i maj och skörden är här i år ungefär lika liten som förra året. Dock är kvaliteten lysande så vi kan se fram emot ännu ett mycket bra år (vi börjar bli bortskämda). Alla vi talar med, Biscarelle, Cayron, Charvin osv säger samma sak, underbara druvor men få.

I Champagne var skörden ovanligt tidig och på de flesta ställen var man klar i början på september. Kvaliteten är sensationellt fin och många tror att vi kan se fram emot ett nytt 2008...som likt i år hade en torr och kall vinter, lagom regnig vår och extremt torr och varm sommar, framförallt i augusti och de sista veckorna före skörd var det torrt och varmt, idealiskt för att druvorna ska mogna optimalt. Fler än vanligt kommer att göra årgångs-champagne av 2018.

Champagne Charles Legend sammanfattar det bra ”I do not recall there ever being such a fruitful harvest in both quantity and quality in the 21st century.

Även i Bourgogne var skörden tidig och Philippe Chavy är lyrisk igen ”underbart vackra druvor” som han uttrycker det.

Våra vänner på Château Carpe Diem i Provence är luttrade. Förra året ställde frost på våren (och en del hagel) till det i stora delar av Provence. I år fick Albéric och Marie-Caroline uppleva en hagelstorm som den 5 augusti totalt förstörde 12 hektar av deras odlingar...det frestar på att vara vinbonde. De druvor som överlevde är i topp och de har stora förväntningar på årgången.

Det var allt för den här gången. Tänk på Winefulness – njut av goda viner i nuet, life is too short not to...

Glöm inte att tipsa vänner och bekanta om oss. Berätta var ni köpt det där goda vinet, dela våra inlägg på Facebook och vidarebefordra gärna detta nyhetsbrev till vänner, nära och kära.

Bästa Hälsningar, 

Peter & Kristina

Butiken
Prislistan
Hemsidan

För nytillkomna läsare är Franska Vinkompaniet ett franskt  vinhandelsföretag med bas i Théoule-sur-Mer, en liten by i södra Frankrike. Via distanshandel erbjuder vi kvalitetsviner i olika prisklasser som oftast produceras i små volymer, direkt från vingården hem till dörren. Det finns ett fantastiskt utbud av viner som produceras av småskaliga, passionerade och skickliga vinmakare runt om i Frankrike. De som gör det där lilla extra, ett vin med hjärtat, så som de själva vill ha det. Vi ser fram emot att få dela med oss av denna skatt och att kunna förmedla en del av dessa härliga viner.

Varmt välkomna till Franska Vinkompaniet och nya vinupplevelser!

Alla texter här och i bilagor är skrivna med ambitionen att vara så korrekta som möjligt, men i sedvanlig ordning reserverar vi oss för eventuella felskrinvingar, oväntade årgångsbyten samt begränsningar i tillgången. Innehållet i blandlådorna kan påverkas av detta.

All rights reserved © Franska Vinkompaniet

Franska Vinkompaniet

19 Boulevard de l'Estérel

06590 Théoule sur Mer

France

Tel. +33 (0)4 92 92 88 35

www.franskavinkompaniet.com

butik.franskavinkompaniet.com

info@franskavinkompaniet.com