View in browser

Rusland trekt weg uit Venezuela - De ramadan in cijfers - Ere zij John McCain

1. Lagere olieprijs door vrees voor recessie

Ruwe olie noteert woensdag 22% onder de prijs van april. Dat is opmerkelijk omdat olie uit Iran de markten niet meer bereikt. De daling heeft dan ook verschillende redenen. 

2. cdH is out, paars-groen in Franstalig België komt héél dichtbij: en dat heeft federaal grote gevolgen

Eén domino-steentje valt… De Franstalige christendemocraten parkeren zichzelf in de oppositie. Een opmerkelijke zet, voor een partijtje dat al existentiële twijfels had. Maar dat betekent meteen dat paars-groen wel héél dichtbij komt in Wallonië én Brussel. En meteen kan federaal ook een heel concreet scenario geschreven worden.

3. Fiat trekt fusievoorstel met Renault alweer in

De Italiaans-Amerikaanse autoproducent Fiat Chrysler (FCA) trekt zijn aanbod om te fuseren met zijn Franse sectorgenoot Renault alweer terug in. Het is duidelijk dat het onmogelijk is om een akkoord te bekomen van de Franse regering, zegt FCA in een communiqué.

4.  De 75ste verjaardag van D-Day. Waar is Vladimir Poetin?

De rol van de Sovjet-Unie in het ten val brengen van het nazisme wordt dezer dagen opnieuw geminimaliseerd. Het is duidelijk het Rode Leger dat het Duitse leger de zwaarste klappen toebracht. Het Rode Leger bevrijdde Berlijn. Zonder de Sovjet-Unie zou de Tweede Wereldoorlog nooit in dezelfde omstandigheden gewonnen zijn geworden. 

D-Day was significant. Dat de rol van de Britten en de Amerikanen belangrijk is geweest, staat buiten kijf. De voortdurende bombardementen op Duitsland maakten dat de Duitse luchtmacht zich volledig moest concentreren op de verdediging van het Duitse Reich. Op D-Day was die luchtmacht daarom nergens te bespeuren. Dat zijn dus belangrijke elementen geweest in de militaire overwinning van de geallieerden.

Maar peilingen afgenomen in de jaren na de oorlog bevestigen de rol van de Sovjet-Unie. Wanneer burgers tussen 1945 en 1950 werden gevraagd wie het meest had bijgedragen aan de val van nazi-Duitsland, was het antwoord altijd: de Sovjet-Unie. 

Tijdens de Koude Oorlog werd dat beeld door de media bijgesteld, al was de laatste jaren opnieuw sprake van een normalisering. Zo werd Poetin wel uitgenodigd voor de 70ste verjaardag van D-Day.

Dat Poetin de voorbije dagen persona non grata was in Engeland en Frankrijk is een gevolg van de toenemende internationale spanningen. Toch is zijn afwezigheid onverdedigbaar, zeker omdat ook Angela Merkel in Portsmouth was uitgenodigd. 

Ter herinnering: de VS verloren in de Tweede Wereldoorlog 400.000 mensen, de Russen 27 miljoen.

  5. Aandeel Tesla -45% sinds begin dit jaar. Wat nu?

  Wall Street vraagt zich ondertussen ook af wat de toekomstkansen van Tesla zijn nu de overheid de subsidies voor elektrische voertuigen heeft stopgezet. Die toekomst voorspellen is altijd moeilijk. Onder de scenario’s die de ronde doen circuleren de volgende...

  6. De Hermes Birkin handtas doet beter dan goud en de beurs

  Op een veiling van Christie’s in Hongkong is een handtas uit de reeks Birkin van Hermès verkocht voor een bedrag van 208.000 Amerikaanse dollar. De veiling toont dat exclusieve accessoires zoals handtassen, schoenen en kledij tot de meest rendabele beleggingen behoren.

  7. Derde Wereldoorlog is begonnen

  "De regering Trump is bang en wil de spectaculaire Chinese doorbraak in artificiële intelligentie (A.I.), microprocessors en 5G tegenhouden. In volle commerciële oorlog is Huawei op een lijst met Chinese ondernemingen geplaatst aan dewelke geen technologie meer verkocht mag worden. [...] Google gehoorzaamt en heeft beslist dat Android niet langer op Huawei beschikbaar zal zijn. 

  De Verenigde Staten panikeren! Geen enkele hiërarchie is oneindig: in 1980 was Marokko vijf keer rijker dan China. Maar het technologisch Chinees imperialisme is boeiend. De Chinese president Xi Jinping bevestigt dat zijn land de eerste militaire en technologische macht zal worden dankzij A.I.: Silicon Valley heeft nog amper 5 jaar voorsprong.

  Na de bloedige conflicten (van W.O.II), start vanaf 1947 de Koude Oorlog, gevoed door nucleair gebluf. De 21ste eeuw daarentegen creëert een derde soort oorlog, die in alle stilte wordt uitgevochten, via intercontinentale glasvezelkabels, waarvan de meeste eigendom zijn van de GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft). [...] 

  De langetermijnvisie van de (Chinese) technologische dictatuur accentueert enkel in welke mate onze politieke apparatsjiks dramatisch voorbijgestreefd zijn. Eric Schmidt, de voormalige baas van Google, luidt de alarmklok: “In 2020 zullen ze ons hebben ingehaald, in 2025 zullen ze beter zijn en in 2030 domineren zij de A.I.-industrie”.

  De technologische oorlog zal de deglobalisatie inluiden en de globale economie in twee blokken opsplitsen. Dat zal leiden tot twee internetten: het Chinese en het Amerikaanse. Dit wordt het 21ste eeuwse equivalent van het IJzeren Gordijn. Europa zit niet aan de onderhandelingstafel. Logisch, want wij staan op het menu.”

  Chirurg en business angel Laurent Alexandre, in L'Express (€)

   8. Chirurg wordt steeds onhandiger

   Experts menen dat de nieuwe generatie chirurgen vooral digitale vaardigheden heeft opgedaan. Dat is volgens hen echter ten koste gegaan van de ontwikkeling van fijne motorische vaardigheden zoals houtbewerking, modelbouw of handwerk.

   Deel deze e-mail met een vriend

   Deel

   Kreeg je deze e-mail van een vriend?

   Schrijf je hier in

   9. 18 rare maar ware feiten over mannen

   Mannen laten zich gemakkelijk afleiden wanneer ze een vrouw zien passeren. Volgens het onderzoek kijken ze 43 minuten per dag naar tien verschillende vrouwen. Met een snelle rekensom komen we zo tot het besluit dat mannen in hun hele leven meer dan elf maanden naar een vrouw staren. Vrouwen kijken omgekeerd slechts 20 minuten per dag naar een andere man …

   10. Video du Jour: de Red Bull Cliff Diving World Series in Polignano a Mare (Italië)

   De Red Bull Cliff Diving World Series is een jaarlijkse internationale reeks klifduikevenementen waarbij een beperkt aantal concurrenten de winnaar van de Cliff Diving World Series bepalen. Duikers - zowel mannen als vrouwen - springen van een platform op een hoogte variërend van 21 tot 27 meter.

    Express.be [NL]

    Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, Gent
    Belgium

    You received this email because you signed up on our website or made a purchase from us.

    Unsubscribe