Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro, met strippenkaart 5 euro. 

Vrijdag 2 en donderdag 8 maart: Een prachtige 'bevrijdingsfilm' over 5 Turkse zusjes die strijden tegen verstikkende tradities.

​Regie: Deniz Gamze Ergüven

Het is weer bijna 8 maart: internationale vrouwendag. Bij Cinecentrum31 de maand voor een film over vrouwen die opkomen voor gelijke rechten of ruimte zoeken voor hun vrijheidsdrang. Deze keer draaien we 'Mustang', een film over vijf Turkse zusjes die, door een onschuldig voorval, in een steeds groter isolement worden gebracht door hun traditionele oom en oma. Een isolement dat hen van school haalt, in bruine vormeloze jurken hijst en uithuwelijkt aan willekeurige jonge mannen. Een film vol saamhorigheid en originele vindingrijkheid: de zusjes proberen er, binnen de mogelijkheden, het beste van te maken. Na een paar gedwongen huwelijken wordt de rebelsheid van de achterblijvende zusjes steeds groter. Vooral de jongste, Lale, schittert in haar brutaal-bruisende verzet. Ze zoekt onophoudelijk en hartveroverend de confrontatie èn manieren en medestanders om te ontsnappen naar Istanbul. 


Wilde manen
Een Mustang is een vrij rondtrekkend paard, met uiteraard prachtige manen. De gelijkenis met de vijf zusjes uit de film is snel gemaakt. De zusjes hebben dezelfde vrijheidsdrang en prachtige lange haren. In de beginscène gaan ze na hun laatste schooldag naar zee en klimmen op de schouders van jongens om in het water met elkaar te dollen en de vakantie te vieren. Een spel dat vooral onschuld ademt: in elk beeld schittert het zonlicht, en het camerawerk vindt een idyllische harmonie in de blauwe en witte tinten van zee, lucht, strand en schooltenues. Maar niet iedereen is overtuigd van de onschuld van het waterballet. Terug van het strand, horen de meisjes dat de buurvrouw over hun 'obscene' gedrag heeft geklaagd. De gevolgen zijn ernstig. De zusjes, die als wezen worden opgevoed door hun oom en grootmoeder, krijgen huisarrest tot hun huwelijk. Alles wat ze verder nog zou kunnen bederven - make-up, computers, mobieltjes - gaat achter slot en grendel.

Saamhorigheid, vindingrijkheid en gedwongen huwelijken
Samen redden ze zich aanvankelijk ook onder die omstandigheden. Ze verzinnen van alles om elkaar te vermaken en net te doen alsof ze nog iets van hun ontluikende vrouwelijkheid kunnen koesteren. De Turkse, debuterende regisseur-scenarist Deniz Gamze Ergüven motiveert haar jonge cast tot fantastisch spel, en de band tussen de zusjes spettert springlevend en gloedvol van het doek. Mustang wordt verteld vanuit het perspectief van de jongste zus, spring-in-'t-veld Lale. Met haar- alles opslorpende ogen en tomeloze energie - neemt Lale je compleet voor zich in. Hoe opstandiger de meisjes zich gedragen, hoe radicaler het huisarrest en hoe méér ze in een traditioneel islamitisch keurslijf worden geperst. Van 'vormeloze jurken in een strontkleur', zoals Lale het verwoordt, tot maagdelijkheidstesten en gedwongen huwelijken. 

Verzet, vlucht en een andere toekomst?
Lale loert op zwakke plekken in de beveiliging van het steeds meer op een gevangenis lijkend huis. Ze neemt stiekem rijles om met de auto van haar oom samen met haar zus te kunnen ontsnappen. Geweldige scenes. Alles in je doet je hopen op een succesvolle uitbraak van de jongsten. Als symbool voor een toekomst met vrijheid en gelijkheid voor  deze meisjes en eigenlijke gewoon alle vrouwen. 

Cast: o.a. Erol Afsin, Ilayda Akdogan en Doga Zeynep Doguslu

(met dank aan de recensie van de Volkskrant)

  Je kunt reserveren door ons te mailen.

Vermeld je dan of je naar de vrijdag- of donderdag-voorstelling komt?

Filmhuis Cinecentrum31

Bezoekadres: Bickerstraat 31, 1701 ED Heerhugowaard

Mail-adres: cinecentrum31@ziggo.nl; Website: www.cinecentrum31.nl