View in browser
Squashliiton Uutiskirje 1/2019

Vuoden 2019 ensimmäinen uutiskirje – hieman suunniteltua myöhemmin, mutta tässä se nyt vihdoin on.

What's In My Bag?


Tärkeimmät squashvarusteensa esittelee tällä kertaa naisten maajoukkuepelaaja Emilia Korhonen.

Pääkirjoitus

Luupin alla Squashliiton talouspuoli ja erityisesti kulurakenne.

Capital Squash

Uusi tapa matalan kynnyksen kisaamiseen pääkaupunkiseudulla.

Mailapeliseminaari

Mailapeliliitot järjestivät valmentajaseminaarin. Uutiskirjeessä mielenkiintoisimmat nostot.

1 / 2019

Pääkirjoitus

Vuoden 2019 ensimmäinen Newsletter on ruudullasi. Ajattelin kirjoittaa tällä kertaa aiheesta, joka on ollut mielessä jo useaan kertaan, kun pääkirjoitusta olen miettinyt. Squashliitolta kysytään säännöllisin väliajoin, miten kulumme jakautuvat eri toimintojen ja toimialojen kesken. Usein kysymys on lievästi tai jopa vahvasti latautunut joko pienellä tai joskus suuremmalla turhautumisella, että kysyjän omaan juttuun ei ole tarpeeksi massia tai että liitto saisi tukea sitä ja sitä toimintaa paaaaljon enemmän. Ajattelin avata asiaa tässä kirjoituksessa niin hyvin kuin osaan.

Squashliitto on voittoa tavoittelematon yhdistys ja sen tilinpäätös on julkinen. Tilinpäätöksen loppusumma oli viime tilikaudella noin 300 000€. Squashliiton toiminta on jaoteltu neljään toimialaan: Nuoriso, Aikuisharraste, Huippu ja Järjestö. Nuorisoon kuuluu kaikki alle 17-vuotiaiden toiminta. Alle 19-vuotiaat lasketaan jo kuuluvaksi huippu-toimialaan. Aikuisharrasteeseen kuuluu kaikki, mikä ei kuulu huippuun, esim. kansallinen kilpailutoiminta, sisältäen myös squashliigan ja seuratoiminnan. Huippuun kuuluu jo nimensäkin mukaisesti kaikki, mikä liittyy huippu-urheiluun. Järjestö-toimialaan taas kuuluu kaikki mahdollinen, millä pidetään tätä kioskia pystyssä, suurimpina menoerinään esimerkiksi toimiston henkilökunnan palkat ja toimiston vuokrat.

Viime tilikaudella nuoriso-toimialan kuluosuus oli 17%. Aikuisharraste-toimialan osuus oli noin 5%. Huippu-urheiluun rahaa kärrättiin noin 30% ja järjestö-toimiala imaisi vajaat 48% vuosibudjetista. Koska kovinkaan moni ei kuitenkaan jaksa tilinpäätöstä alkaa tulkitsemaan, niin avaan menopuolelta myös muutamia suurimpia eriä. Palkat henkilöstösivukuluineen on luonnollisesti suurin yksittäinen kuluerä, noin 90 000€. Nuorisopäällikölle (50 %:n työaika) maksetaan bruttopalkkaa 1 680€/kk, toiminnanjohtajalle (kokopäiväinen) 4 064€/kk. Toimiston vuokraa maksetaan noin 5 500€ vuodessa. Kenttämaksuja maksoimme viime vuonna 12 000€. Matkoihin, päivärahoihin, majoitukseen ja ruokailuihin upposi lähes 60 000€. Tämä sisältää käytännössä arvokisat, joista voi vähentää nuorilta omavastuuosuuden, eli nettosumma on tätä jonkin verran pienempi. Osanottomaksuja maksoimme viime vuonna eri osoitteisiin noin 30 000€:n edestä.

Ostimme valmentajien palveluita noin 15 000€:lla, erilaisia tiedotus- ja viestintään liittyviä palveluita 5 000€:lla ja taloushallinto kustansi meille noin 12 000€. Tulopuolella olemme edelleen vahvasti OKM:n tuen varassa. Sitä maksettiin meille 160 000€ ja saimme saman summan toimintaamme myös tälle käynnissä olevalle tilikaudelle. Jäsenmaksuja tuli sisään 13 000€, lisenssimaksuja 7000€, squashliigan sarjamaksuja kerättiin 7 500€, kilpailulupia 3 000€ ja yhteistyökumppaneille tarjosimme vastinetta 25 000€:n edestä.

Tilikauden tuloksemme oli noin 9 000€ pakkasella, mikä oli reilu 5 000€ budjetoitua parempi. Käynnissä olevalle tilikaudelle on budjetoitu muutama tonni plussaa, mutta se vaatii mm. erittäin onnistunutta varainhankintaa. Jos emme onnistu käytännössä tuplaamaan varainhankintaamme, niin joudumme tekemään toimenpiteitä, jotka kutistavat toimintaamme. Meillä on kuitenkin vahva usko siihen, että saisimme toimintamme nostettua uudelle tasolle tämän ja ensi vuoden aikana. Se tarkoittaisi mm. sitä, että liiton palkattujen henkilöiden määrä lisääntyisi. Tähän on jo suunnitelma valmiina – ainakin omassa päässäni.

Toivottavasti tämä avasi Squashliiton taloutta siitä kiinnostuneille. Esille nouseville kysymyksille paras kivityskohde on talousvastaavamme Lars Ekholm.

Mika Monto

Toiminnanjohtaja

What's In My Bag?

Emilia Korhonen avaa laukkunsa sisältöä

"Minulla kulkee mukanani varmaankin melkolailla squashpelaajan peruskalusto. Käytän Karakalin mailoja joilla olen tottunut pelaamaan ja joista tykkään todella paljon. 

Mailat, kengät ja kössipallo on aika pakollisia squashin pelaamiseen jonka vuoksi ne on tietenkin myös aina mukana. 

Iso vesipullo minulla on aina muutenkin mukana jotta muistan juoda vettä päivän aikana ja treeneissä toki vedenjuonti on vieläkin tärkeämpää. Mukana kulkee aina myös bluetooth-kuulokkeet joista kuuntelen musaa yksinlyödessä ja salilla treenatessa. Yksin treenatessa musiikki auttaa minua keskittymään paremmin ja tsemppaa treenaamaan kovempaa. Välillä tulee myös kuunneltua podcasteja dösässä (bussi) tai kävellessä paikasta toiseen. 

Tennispallo on mukana alkulämppää ja rullausta varten jos esimerkiksi selässä tuntuu jumeja. Banaani on melkeen aina laukussa jos tulee pitkä tauko aterioiden välillä ja tarvitsen lisäenergiaa tai suoraan treenien jälkeen välipalaksi."

Mailapeliseminaari

Nostoja mailapelivalmentajien seminaarista

Mailapeliliitot järjestivät yhteistyössä Suomen Ammattivalmentajien (SAVAL) kanssa seminaarin lasten ja nuorten valmentamisesta. Squashista paikalla oli seitsemän valmentajaa. Tässä nostoja seminaarin annista.

”Nykynuorelle (sukupolvi zeta) 1 500 metrin juoksuaika ei merkkaa mitään vs sukupolvi äksään” – KIRSI HÄMÄLÄINEN, Olympiakomitea

”U12 lasten kanssa voi harjoittaa mitä vain; tekniikkaa, fysiikkaa, taktiikka, mentaalia. Tasapainoa on kehitettävä, jotta lapsi oppii reagoimaan muuttuviin tilanteisiin (kuten kehon asento). Mailapeleissä on tärkeätä ajatus formula 1 -autosta; asento, nopeus, painopiste matalalla” – RUBEN NEYENS, motoriikkavalmentaja, Belgia

”Hermosto kehittyy pääasiassa 5. ja 6. ikävuosien kohdalla, päättyy 12 ikävuoteen mennessä. Monipuolinen fyysisen kunnon ylläpito ja kehittäminen ehkäisee vammoja” – JYRI AALTO, lääkäri

”Itsemääräämisoikeus (autonomia) tai sen tunne on tärkeätä varsinkin nuorelle ja on tärketätä että jokaisella on taidoista riippumatta oma merkittävä roolinsa harjoituksissa. Ei ole olemassa luonnostaan huonoa itseluottamusta. Luokaa häiriöitä harjoituksissa. Kiinnittäkää huomiota hyviin tunteisiin ja lisätkää niitä. Lapsille pitää tarjota onnistumisia, mutta pettymyksiäkään ei missään nimessä tule välttää” – PAULA ARAJÄRVI, Sport Focus

”Uusimman kansallisen tutkimuksen mukaan harrastus aloitetaan 6-vuotiaana, päälajin valinta tapahtuu 9-vuotiaana ja lopettamispäätös tehdään keskimäärin 11-vuotiaana. Esim. Palloliiton lisenssihaltijoiden keski-ikä 8 vuotta. Yksi kolmesta 14-16 -vuotiaasta eri lajien harrastajista omaa rasitusvamman - pääsyynä yksipuolinen harjoittelu. Ruotsissa urheiljanpolun rinnalla on myös harrastajan polku niille ketkä eivät halua tähdätä huipulle ja muissa maissa valtioiden ja lajien systeemit puoltavat vahvasti liikunnallisten yleis- ja perustaitojen harjoittelua ja omaksumista ennen lajitaitoja. Tilastojen perusteella useampia lajeja nuorempina harrastaneista tulee todennäköisemmin menestyjiä myöhemmissä lajeissaan (el harjoitellut omaa lajiaan usein vähemmän nuoruudessaan kuin kilpakumppaninsa). Kukaan ei pysty luotettavasti sanomaan ennakkoon että kenestä tulee huippu – Lauri Markkasella ei ollut 13-vuotiaana muuta kuin tahto. Parasta lahjakkuutta on asua treenihallin vieressä. Taitojen oppimisessa määrää ei voi korvata millään. Hyvänkin treenin pilaa huonolla nukkumisella. Taidot (aivoissa) rapistuu jos ei niitä käytetä / kerrata ja taitoja jo oppineilla (ärsykkeitä saaneilla) aivoilla on helpompi oppia lisää taitoja. Aivot toimivat parhaiten kävelyvauhtisykkeellä. Palautteen totaalinen puuttuminen on parempi kuin liikaa palautetta. Kysymyksiä, ei vastauksia. Edelleen on olemassa erilaisia oppijoita, mutta kaikki oppivat kaikilla tavoilla. Randomharjoittelu on yleensä blokkiharjoittelua tehokkaampaa (lapsilla ja aloittelijoilla voi vielä käyttää blokkiharjoittelua). Kokeilemalla oppii” – SAMI KALAJA, Taitotohtori (entinen Kihun johtaja)

”Harrastaminen on yhtä arvokasta kuin kilpaileminen. Kannustakaa monipuolisuuteen ja määrään. Yläkouluikäiselle tavoitteena 20-30 h liikuntaa viikossa” – ANTTI PAANANEN, Olympiakomitea

Seminaari järjestettiin tänä vuonna kaksipäiväisenä ja sille suunnitellaan vuotuista jatkoa. Squashliitto työstää tällä hetkellä omaa valmennuskoulutusjärjestelmäänsä ja miettii voisiko seminaarin sisällyttää koulutuskokonaisuuteen. SSqL tiedottaa tästä myöhemmin.

Kainalohiki:
Squash Lasten Liikuttajana

Squash ja mailapelit ovat menestyneet erinomaisesti liikunnan terveysvaikutuksia ja monipuolisuutta mittaavissa tutkimuksissa. Näin ollen se sopivat lapsille ykkös- tai oheislajeiksi erittäin hyvin ja kehittävät heidän motoriikkaansa ja yleistä opppimiskykyä valtavasti. Harva laji, koulu tai perhe pystyy takaamaan lapselle 20 tuntia monipuolista liikettä viikoittain, mutta squash voi monipuolisuudessaan olla tässä mukana.

Squashliitto suosittelee kaikille squashinstansseille – seuroille, pelaajille, valmentajille, vanhemmille, opettajille tms. – kontaktien luomista omassa toimintaympäristössään ja luomaan erilaisia yhteistyömuotoja eri lajien seurojen ja koulujen välille. Kutsukaa koululuokkia tutustumaan lajiin ja sopikaa hallin kanssa päivävuoroille halvat hinnat sekä koululuokille että yksittäisille oppilaille. Sopikaa myös säännöllisiä lajivaihtoja muiden urheiluseurojen kanssa ja lähettäkää samalla squashnuoret treenaamaan muita lajeja. Jos kaikki lajit ja seurat saadaan mukaan tekemään jatkuvaa lajivaihtoa ja sitä kautta saadaan lapsille ja nuorille lisää liikettä viikoittain, hyödymme siitä tulevaisuudessa monella tasolla. En usko, että mikään laji myöskään kärsii harrastajakatoa lajivaihtojen kautta vaan harrastamisen kokonaismäärä ainoastaan kasvaa.

Tomi Niinimäki

Suomen Squashliiton nuorisopäällikkö

Club Locker

Capital Squash -kisasarja auki pääkaupunkiseudun pelureille

Squashliitto on avannut pääkaupunkiseudulle oman Club Locker -lohkosarjan nimeltään Capital Squash.

Tarkoituksena on luoda matalan kynnyksen ”kisasarja” kaikenlaisille squashin harrastajille tasoon, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Ajatuksena on myös tarjota harrastajille helppo tapa tavata ja pelata erilaisten ihmisten kanssa ja liikkua aktiivisemmin eri hallien välillä. Tavoitteena on luonnollisesti lisätä squashin kuluttamista ja tehdä siitä mielekkäämpää meille kaikille.

Capital Squash pitää sisällään viisihenkisiä lohkoja, joita pelataan aina kalenterikuukauden ajan. Kuun vaihteessa lohkon kaksi parasta nousee ylempään lohkoon ja kaksi alinta tipahtaa alempaan lohkoon. Lohkojen kolmannet pysyvät samassa lohkossa. Pisteitä saa pelatuista peleistä sekä voitetuista eristä että peleistä. Pelaamatta jääneistä peleistä ei tule sanktioita. Club locker jakaa pelaajille toistensa yhteystiedot ja pelaajat sopivat pelinsä keskenään.

Palvelu on Squashliiton ylläpitämä ja osallistuminen ja palvelun käyttäminen on kenttämaksuja lukuunottamatta ilmaista. Osallistuaksesi Capital Squashiin pelaajan pitää ensin olla kirjautunut Club Lockeriin osoitteessa https://finland.clublocker.com

Tämän jälkeen pelaajan tulee käyttää alla olevaa "TÄSTÄ" -nappia, missä on kirjautumislinkki tai vaihtoehtoisesti pyytää kutsulinkkiä Squashliitosta: tomi.niinimaki@squash.fi

Kirjautumisesi jää odottamaan hyväksyntää, jonka saamme tehtyä heti kun näemme kirjautumisesi järjestelmässä.

Pääsääntöisesti pelaaja aloittaa sarjan pohjalta, mutta pelaaja voi erikoistapauksissa anoa villiä korttia ylempiin lohkoihin.

Tervetuloa mukaan hikoilemaan ja pitämään isosti hauskaa rakastamamme lajin parissa!

LIITY CAPITAL SQUASHIIN
TÄSTÄ
facebook twitter instagram
Suomen Squashliitto ry

Valimotie 10, Helsinki
Finland

Sait uutiskirjeen, koska kuulut squashseuraan tai olet muuten tilannut uutiskirjeen.

Unsubscribe
MailerLite