A mindenkori legmagasabb értéket érte el a Bitcoin kereskedés volumene a LocalBitcoins-on Hongkongban. Nézd meg a böngészőben

“A kriptopénzek uralni fogják a világot és ehhez teljeskörű banki szolgáltatásokra is szükség van.” - Paula Pandolfino, a Founders Bank befektetési igazgatója

A piac alakulása

A teljes piaci kapitalizáció 222 milliárd dollárról 212 milliárd dollárra esett vissza múlt héten. A múlt heti áresések után sokan azt valószínűsítették, hogy a Bitcoin a 6000 dolláros sávba is zuhanhat, szerencsére azonban sikerült 8500 dollárra korrigálni, majd újabb esést követően a múlt heti szinten állt meg. A Bitcoint jelenleg 7980 dollár körül adják, az Ether ára pedig stabilizálódni látszik a 715 dolláros szinten. A múlt heti árakhoz képest a legtöbb coin 1-2%-os mozgásokat produkált le- vagy felfelé. A Bitcoin Cash-sel jelenleg 226 dollár körül kereskednek. A medvepiac ellenére, a Bitcoin továbbra is 2019 legjobban teljesítő eszköze.

Tendencia, hogy a szankciók, geopolitikai nyomásgyakorlás, illetve hiperinfláció által érintett, gazdasági problémákkal küszködő országok folyamatosan a kriptopénzek irányába taszítják az állampolgáraikat. Egy helyi híradás szerint a török kormány 3,3 millió olyan bankszámlát fagyasztott be, melynek tulajdonosai nem voltak képesek fizetni a tartozásaikat, vagy a társadalombiztosításaik díját. Indiában a bankszektor a PMC Bank of India krízise miatt van válságban. A bank több, mint 21000 fiktív számlát használtak arra, hogy eltüntessenek bizonyos kölcsönöket, ennek következménye pedig legalább 616,5 millió dollárnyi kár. 900000 betétes nem tud hozzáférni a pénzéhez, mert 100 dolláros limitet vezettek be a számláikra egy hat hónapos időtartamra. Mindeközben Hongkong lakosai azzal szembesültek, hogy a város ATMjeiből teljesen kifogyott a készpénz. A kínai kormány a digitális fizetési szokásaik nyomán követi a hongkongi tüntetőket. A hongkongiak attól félnek, hogy a kormány befagaszthatja a számláikat vagy lefoglalhatja az ott elhelyezett összegeket, ezért sokan közülük készpénzre vagy kriptopénzek használatára váltanak.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Hány bitcoint fognak kibányászni a 2020 májusi felezés után blokkonként?

  1. 12.5 BTC
  2. 6.25 BTC
  3. 3.125 BTC

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
A mindenkori legmagasabb értéket érte el a Hongkongi Bitcoin kereskedés volumene a LocalBitcoins-on

A CoinDance adatai azt mutatják, hogy a Bitcoin kereskedés volumene elérte a mindenkori legmagasabb értéket a peer to peer módon működő LocalBitcoins kriptováltónál Hongkongban. Az árak esése ellenére a Bitcoinhoz forduló hongkongiak száma folyamatosan növekszik. Négy hónapja tartanak a kormányellenes tüntetések Hongkongban, és nem tűnik úgy, hogy a helyzet mérséklődne. A múlt heti 12,3 millió dolláros kereskedési volumen még a 2017 decemberi értéket is meghaladta, ami eddig a legmagasabbnak számított egy adott héti időszakot illetően. Gyakori, hogy a különféle szankciókkal sújtott országok fontolják meg a Bitcoin használatát, amilyen például Irán vagy Venezuela, ugyanakkor Hongkong nem a fejletlen országok sorába tartozik, hanem a világ egyik legnagyobb pénzügyi központja, mely a kínai gazdaság közel 3%-át testesíti meg. Az ok, amiért Hongkongban mégis divatos a Bitcoin, egyszerű: a politikai bizonytalanságban létező területeken az emberek nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy bízzanak abban, hogy a Bitcoin számukra a megfelelő értéktároló eszköz.  

Egy állami tulajdonú német bank szerint a Bitcoin ára a 90.000 dollárt is elérheti a következő felezés után

A 75%-ban állami tulajdonú német bank, a BayernLb nyilvánosságra hozta legutóbbi kutatásának eredményeit, amelyben szereplő előrejelzés szerint a Bitcoin ára 2020-ban a 90000 dollárt is elérheti. A bank véleménye szerint “a Bitcoin eleve úgy keletkezett, hogy az aranynál értékesebb eszközzé válhasson.” Szerintük, szemben az arannyal, amelynek a magas állományi és forgalmi arányt (high stock-to-flow ratio) nehezen, évezredek alatt sikerült elérnie, a Bitcoinnak ez már jövő évben sikerülhet. A bank szerint erre 2020 májusban kerül majd sor, a következő felezés után. Mindig egyre nehezebb lesz bitcoint bányászni, ezért a szűkös kínálatuk és a növekvő kereslet eleve magában hordozza azt a valószínűsíthető következményt, hogy az ár növekedni fog. (Egy áru állományi és forgalmi aránya (stock-to-flow), az áru tartalékolt mennyiségének és az évente keletkező mennyiségének a hányadosát mutatja. Minél magasabb egy áru állományi és forgalmi aránya /stock-to-flow ratio/ annál értékesebb az áru.)

Ethereum blokkláncon keresztül egyenlítettek ki egy IKEA számlát

Egy izlandi kiskereskedés, a Nordic Store az IKEA helyi egységéből vásárolt termékek ellenértékét Ethereum blokkláncon keresztül egyenlítette ki. Az elektronikus számlát a Tradeshift nevű ellátásilánc fizetési szolgáltató cég rendszerén keresztül fizették ki, az izlandi korona Ethereum-alapú tokenizált változatának segítségével, melyet a Monerium - egy blokkláncon keresztüli pénzkibocsájtási engedéllyel rendelkező vállalkozás - fejlesztett ki. A Monerium és a Tradeshift szerint az elektronikus fiat pénzekkel, okosszerződések útján történő számlakiegyenlítés egy olyan új innováció, mely alkalmas arra, hogy elárassza a mainstream piacokat. Gert Sylvest, a Tradeshift egyik alapítója kijelentette: “a kormányok által szabályozott, programozható pénz lesz az e-kereskedelmi fizetések alapja, mert azok lehetővé teszik az ún. okosszerződések alkalmazását, amelyeknek számos felhasználási lehetősége van. Például, alkalmazhatóak arra, hogy ún. okosszámlákat generáljunk, mely számlák gyakorlatilag saját maguk gondoskodnak a kiegyenlítésükről.”

A PayPal kilépett a Facebook Libra szervezetéből, a lépést a Mastercard és a Visa is követheti

A PayPal az első a Libra Association alapító tagjai sorából, amely úgy döntött, hogy a szabályozói aggályok miatt kilép a szervezetből. A Libra Association nevű non-profit szervezet 28 alapító taggal indult 2019 júniusában a Libra nevű stablecoin kibocsájtása céljából. Valamennyi alapítótag minimum 10 millió dollár befizetésére vállalkozott a Libra elindítása érdekében. A Facebooknál a Libra projektet irányító David Marcus korábban a PayPal elnöke volt. A Facebook blokklánc csapatában számos korábbi PayPal alkalmazott dolgozik. A PayPal közleménye szerint “a Facebook a PayPal régi és megbecsült stratégiai partnere, és továbbra is az marad, számos területen támogatva a Facebookot. Továbbra is támogatjuk a Libra törekvéseit és folyamatos párbeszédben maradunk a jövőbeli közös munkát illetően.” Közben más tagok, mint például a Visa és a Mastercard is fontolgatják a Libra Associationből történő kilépést. 

24 millió dolláros pénzbírságot fizetett meg a Block.One EOS szolgáltató nem engedélyezett ICO miatt

Az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission, SEC) megállapította, hogy a Block.One megsértette az értékpapírokra vonatkozó szövetségi jogszabályokat azzal, hogy engedély nélkül bocsájtott ki értékpapírnak minősülő tokeneket. A Block.One 4 milliárd dollárt gyűjtött össze egy egy éves kibocsájtási időszak alatt EOS ERC-20 tokenekből, ezáltal az egyik legnagyobb értékű kibocsájtást valósította meg a kriptopénzek történetében (ez az ún. initial coin offering, röviden ICO). A vállalkozás 24 millió dollár pénzbírságot fizetett meg, amely az összegyűlt finanszírozás 0,58%-át jelenti. Sajtóközleményében a Block.One arról tájékoztatott, hogy már nem szükséges a tokent értékpapírként regisztrálni a SEC-nél, a pénzbírság az eredetileg kibocsájtott ERC-20 tokenekre vonatkozott, amelyek már nincsenek forgalomban. Az EOS tulajdonosok az Ethereum alapú tokenjeiket valódi EOS tokenekre cserélték, amikor az EOS blokkláncot élesítették. A pénzbírság teljesítésével a Block.One és a SEC között folyamatban lévő jogvitának vége.

Új pontozási rendszert vezetett be a Crypto Rating Council

Kriptopénzváltók egy csoportja létrehozta az ún. Crypto Rating Councilt, melynek célja, hogy segítse a piaci szereplőket az USA szövetségi értékpapír jogszabályainak való megfelelésben. A csoport alapító tagjai közé tartozik az Anchorage, a Bittrex, a Circle, a Coinbase, a DRW Cumberland, a Genesis, a Grayscale Investments és a Kraken. A pontozási keretrendszert annak érdekében hozták létre, hogy a segítségével megállapítható legyen, hogy egy adott kriptopénz értékpapírnak minősülhet-e, az emiatti potenciális szabályozói fellépéssel kapcsolatos kockázatot előrejelezve. A rendszer abban segíti a kriptováltókat, hogy eldöntsék, mely kriptopénzeket listázzák kereskedésre és melyeket ne. A pontok kiosztása során az esetjogra, valamint a SEC iránymutatásaira támaszkodnak, egytől ötig osztályozva a kriptoeszközöket. Minél magasabb pontot ér el egy kriptoeszköz, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a szabályozók szemében értékpapírnak fog minősülni, egy ponttal pedig azokat jelölik, amelyek egyértelműen nem minősíthetőek értékpapírnak, mint például a Bitcoin, a Litecoin vagy a Dai.

Heti tweet
Heti mém
A kvíz megfejtése

Hány bitcoint fognak kibányászni a 2020 májusi felezés után blokkonként?

A helyes válasz: B.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Feliratkozás

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe