Kína már nyilvánosan teszteli a digitális jüant. Nézd meg a böngészőben

A készpénz csábító befektetés, mivel nem túlzottan volatilis, ugyanakkor évi 2%-kal megadóztat téged és a vásárlóerődet” - Raymond Thomas Dalio, a Bridgewater Associates amerikai befektetéskezelő cég alapítója

A piac alakulása

A kriptovaluta piac erősen a 200 milliárd dolláros szint felett maradt az elmúlt két hétben. A vezető kriptovaluták jelentős növekedést könyvelhettek el. Amikor 2020. április 20-án a májusi szállítású WTI nyersolaj ára mínusz 40 dollárra esett, a teljes kriptovaluta piac is esett 10%-kal egy rövid időre. A Bitcoin ára 7000 dollár körül stabilizálódott. Az Ether magához tért a 2020. március 12-i Fekete Csütörtökön bekövetkezett zuhanása óta. Múlt héten még az is előfordult, hogy 190 dollár körül kereskedtek vele, jelenleg 182 dollár körül mozog. Az Ethereum hálózat aktivitásának növekedése tapasztalható. A Messari nevű blokklánc-elemző és piackutató platform szerint a napi értéktranszfer az Ethereum hálózaton elérte a Bitcoin szintjét. A Messari elemzése szerint ennek hátterében a stablecoin transzferek napi értékének növekedése áll. A stablecoinok ma már a 80%-át adják az Ethereum hálózaton történő napi értéktranszfernek, mivel a legnépszerűbb stablecoinokat, mint a Tether (USDT), az USD Coin (USDC), vagy a True USD (TUSD) mind az Ethereum hálózaton bocsájtották ki.

Mindeközben a a Pénzügyi Stabilitási Tanács (Financial Stability Board, FSB) azt szorgalmazza, hogy a G20 államok pénzügyminiszterei és központi banki vezetői hozzanak létre egy szabályozási keretrendszert a stablecoinok számára. Randal K. Quarles, az FSB elnöke, egyúttal az amerikai jegybank felügyelőbizottságának alelnöke a fenti címzetteknek írt levelében kijelentette: a technológia megváltoztatja a hagyományos pénzügyek természetét. A nem-banki szektorok nőttek és ezen szektorokat illetően a szabályozók és felügyeletet ellátó szervek közössége részéről mélyebb megértés és koordináció tanúsítására van szükség.” Quarles szerint a határokon átnyúló fizetések hatékonytalansága gondot fog okozni a járvány utáni gazdasági helyreállítás időszakában, a stablecoinok pedig választ jelenthetnek a jelenleg létező határon átnyúló fizetési rendszerek által nem kezelt kérdésekre. Az FSB vállalta e téren a vezető szerepet egy nemzetközi ütemterv elkészítése céljából az ilyen fizetési rendszerek fejlesztése és a globális pénzügyi fellendülés segítése céljából.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Melyik az a hét blokklánc, amely jelenleg támogatja a Tethert (USDT)?

  1. Algorand, Bitcoin Cash, EOS, Ethereum, Liquid Network, Omni és Tron
  2. Algorand, EOS, Ethereum, Liquid Network, Omni, Ravencoin és Tron
  3. Algorand, EOS, Ethereum, Liquid Network, Omni, Ripple és Tron

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
Teljesen átalakította a Facebook a Librát, multi stablecoin lesz belőle

A Libra Szövetség egy új publikációt tett közzé (whitepaper), amely számtalan alapvető módosítást tartalmaz a Libra stablecoin eredeti elképzeléséhez képest. David Marcus, a Facebook Libra kriptopénz-projektjének vezetője április 16-i tweetjeiben megerősítette ezen változtatások bevezetését. Az új elképzelés szerint a Libra mögött stablecoinok fognak állni. Ez azt jelenti, hogy a projekt keretében létre fognak hozni olyan stablecoinokat, amelyek 1-1 fiat valutához kötődnek, így a Libra Coinon (LBR) kívül lesz például Libra amerikai dollár, Libra euró, Libra angol font is. A dokumentum szerint minden ilyen egy pénznemes stablecoin számára a Libra Reserve biztosít teljes fedezetet, amely fedezet készpénzből vagy annak egyenértékű eszközeiből, és az ebben a valutában denominált nagyon rövid lejáratú állampapírokból fog állni, és ezeket mindig csak az adott stablecoin iránti keresletre reagálva fogják kibocsájtani vagy bevonni.” A Libra Coin mögött mostantól ezek az “egypénznemes stablecoinok” fognak állni. Egy okosszerződés fogja ötvözni ezeket a specifikus egypénznemes stablecoinokat Libra Coinná, egy előre meghatározott fix súlyozás alapján. A Libra Hálózat (Libra Networks) az a szervezet, mely közvetlenül felelős a Libra fizetési rendszer működtetéséért, a Libra Coinok kibocsájtásáért és bevonásáért és a Libra Reserve működtetéséért. A Libra Hálózat felett álló Libra Szövetség megkezdte a fizetési rendszer engedélyeztetésének eljárását az illetékes svájci felügyeletnél (Financial Markets Supervisory Authority, FINMA). A Libra Hálózatnak mostanra minden részletre kiterjedő pénzmosás elleni és antiterrorista protokolljai is elkészültek, melyek már összhangban állnak a Pénzügyi Akciócsoport (Financial Action Task Force, FATF) legutóbbi ajánlásaival. A Libra képes lesz arra, hogy szankciókat érvényesítsen a coinok vonatkozásában, a jogalkalmazó szervek erre irányuló megkeresése esetén. David Marcus arról is tweetelt, hogy a Facebook ma már kevésbé vesz részt a Libra projektben, mint korábban. A Libra költségvetésének nagy részét a résztvevő tagok adják össze, ebből a Facebook részesedése most 10% alatt van.

Kína már nyilvánosan teszteli a digitális jüant

Kína állami alkalmazottaknak már hivatalosan is bemutatta központi banki digitális valutáját (CBDC), amelyet Digitális Valuta Elektronikus Fizetésnek (Digital Currency Electronic Payment, DCEP) neveznek. Egy kísérleti teszt indult el 2020 áprilisában öt városban: Szucsouban, Sencsenben, Xionganban és Chengduban, valamint Pekingben. A digitális valuta tárcáját kiosztották azoknak az állami alkalmazottaknak, akiknek bankszámlájuk van négy, a DCEP projektben részt vevő állami bankban. Az állami alkalmazottak közlekedési támogatásokat fognak kapni az új digitális pénznemben. Kína négy fő bankja - a China Construction Bank, a Bank of China, a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank, valamint a Kínai Mezőgazdasági Bank - felel a digitális valuta terjesztéséért. Ezek a kereskedelmi intézmények 100%-os tartalékot fizetnek a központi banknak. Ezután a Kínai Népbank (People’s Bank of China) bocsájtja ki a digitális valutát a bankoknak, biztosítva, hogy a digitális jüan 1:1 arányban legyen a valós jüanhoz kötve, megelőzendő az infláció bármilyen formáját. A Bank of China egy képviselője kijelentette: A digitális jüan jelenlegi zártkörű tesztje nem befolyásolja a jegyzett intézmények kereskedelmi működését, és nem érinti a renminbi (RMB) kibocsátásának és forgalmának rendszerét, valamint a tesztkörnyezeten kívüli pénzügyi piacot és szociális gazdaságot." A DCEP-t a nagy fintech cégeknek, például a Tencentnek és az Alibabának is elérhetővé teszik, hogy alkalmazható legyen a WeChat Pay és az AliPay alkalmazásokban. Miközben a felhasználók hagyományos pénzt nem tudnak átutalni a WeChat-ről az AliPay-re és fordítva sem, a DCEP átvihető mind az AliPay-re, mind a WeChat-re. A kormány kötelezően előírta, hogy minden olyan kereskedőnek, aki elfogadja a digitális fizetéseket (például az Apple Pay, az AliPay és a WeChat), el kell fogadnia a DCEP-t, ami a DCEP-t a legszélesebb körben elfogadott digitális fizetési módszerré teszi Kínában. A DCEP tárcák dupla offline technológiával rendelkeznek, amely lehetővé teszi mindkét fél számára, hogy offline állapotban is küldhessenek és fogadhassanak tranzakciókat.

Bitcoin derivatíva tőzsde indul júniusban Alpha5 néven

A tervek szerint 2020 júniusában indul az Alpha5 nevű Bitcoin derivatíva (származékos ügylet) tőzsde. A tőzsde Bitcoin határidős ügyleteket és opciókat, valamint egzotikus és egyedi származtatott ügyleteket kínál majd, megtámogatva egy tokenizált biztosítási alappal. A tőzsde bejelentése szerint ez egy olyan “minden egyben” (all-in-one) Bitcoin származékos ügylet platform lesz, amely nem csak kereskedési eszközöket kínál a felhasználók számára, hanem erős platform-biztonsággal is rendelkezik. Az Alpha5-öt a Polychain Capital, az egyik legnagyobb kriptovaluta-alap támogatja. Az Alpha5 alapítója, Vishal Shah szerint az egyik legfontosabb termékük a határidős swap ügylet (Futures Swaps) lesz, szerinte ugyanis miközben ezek a termékek a hagyományos piacokon már jól ismertek, a kriptovilágból egyelőre hiányoznak. Az idei év negyedik negyedévére tervezik egy hitelnemteljesítési határidős ügylet (credit-default future) elindítását, 2021 közepén pedig a hashrate határidős ügyletek következhetnek, majd az ún. bányászati nehézségi swap ügyletek (difficulty swaps). A hashrate határidős ügyletek és a származtatott ügyletek lehetővé teszik a bitcoinbányászok számára, hogy fedezzék a hashrate vagy a bitcoin hálózat feldolgozási teljesítményét. Mivel a Bitcoin hashrate folyamatosan ingadozik, ez hatással lehet a termelési költségekre és a bányászok esetleges nyereségére. A bányászati nehézségi swap ügyletek abban segítik majd a bitcoin bányászokat, hogy mérsékeljék a fokozott bányászati nehézségekből eredő kockázatokat, ami csökkentené várható coin termelésüket.

Venezuelában SMS-sel is lehet már Bitcoint küldeni egymásnak

A Criptolago venezuela kriptotőzsde 2020. április 5-én jelentette be, hogy olyan szolgáltatást indított, melynek segítségével többféle kriptovalutát SMS útján is lehet küldeni, vagyis nincs szükség a tranzakciókhoz internetkapcsolatra. A Criptolago közleménye Nicolas Maduro elnökre hivatkozik, aki maga sürgette, hogy a venezuelai vállalkozások fejlesszenek ki mielőbb olyan pénzküldő szolgáltatásokat, amelyek párhuzamosan tudnak működni a hagyományos bankrendszerrel. Az elnök kifejezetten hangsúlyozta olyan offline fizetési rendszerek létrehozásának szükségességét is, amelyek kompatibilsek az új Petro nevű kriptopénzzel. A Criptolago szolgáltatása révén nem csak Petrót, hanem például Bitcoint, Litecoint és Dasht is lehet már SMS-ben küldeni, internetkapcsolat nélkül. Jelenleg a szolgáltatás csak regisztrált felhasználók számára érhető el, de a regisztrációs folyamat viszonylag egyszerűen működik. A Petrót illetően meglehetősen nagy gondot okoz a venezuelaiaknak, hogy annak ára túlságosan instabil ahhoz, hogy a gyakorlatban könnyűszerrel értékcsere eszközként használják, az emberek sokkal kisebbnek tekintik az értékét, mint a kormányzati források. A venezuelaiak egyébként már 2018 óta küldözgetnek egymásnak szöveges üzenetekben egyes kriptopénzeket, a legnépszerűbb megoldás erre a Dash Text nevű offline Dash tárca. A Dash Textnek 2019 januárja óta 6456 offline tranzakciója volt, ennek 90%-át Venezuálából indították (miközben vannak ügyfeleik például az USA-ban, Spanyolországban, Brazíliában, Venezuelában és Kolumbiában is). A Dash Text technológiai igazgatója, Lorenzo Rey a Decrypt nevű portálnak nyilatkozva elmondta, hogy most átlagosan naponta négy offline tranzakciót kezelnek, de ez a szám a március közepi koronavírus miatti piaci zuhanás előtt napi 30 tranzakció volt. A Criptolago még nem tett közzé használati adatokat, azonban várhatóan népszerű lesz a szolgáltatás tekintettel a Venezuelában gyakran akadozó internetre, valamint a nemzeti valuta hiperinflációjára.

A kisbefektetők érdeklődése növekedni látszik a Bitcoin iránt a koronavírus miatti árzuhanás óta

A blokkláncelemzéssel foglalkozó Coin Metrics 2020. április 7-én publikált heti kriptopiaci elemzése (State of the Network, issue: 45) szerint a viszonylag kevés Bitcoint tartalmazó címek száma növekszik a március 12-i zuhanás óta.” Konkrétabban: azon címek száma amelyekben a teljes Bitcoin kínálat 1 milliárdod és 1 százmilliomod része közötti mennyiséget tartalmazó Bitcoin van, az elmúlt 90 napban 6%-kal növekedett, az 1 százmilliomod és 1 tízmilliomod része közötti Bitcoin mennyiséget tartalmazó címek száma pedig 4%-kal növekedett. A növekedés elindulása arra az időszakra tehető, mikor a Bitcoin elérte az idei mélypontját, 3800 dollárra zuhanva. A kis összegű vásárlások növekedése, valamit az új tárcák megjelenése az elemzés szerint a növekvő adaptáció jele lehet, annak a jele, hogy új felhasználók kezdik használni a Bitcoint, egyelőre csekély összegekkel. (Az elemzés ugyanakkor hozzáteszi, hogy nem feltétlenül új felhasználót jelent minden új tárca, hiszen egy korábbi felhasználó is dönthet úgy, hogy a Bitcoinjai egy részét új tárcába teszi). Más elemzések is arra utalnak, hogy a kisbefektetők vásároltak be a zuhanáskor, például ezt mutatják a Bitwise kriptoeszköz management vállalkozás által a zuhanást követő napon közzétett, a legnépszerűbb tőzsdékről származó forgalmi adatok, amelyből az derül ki, hogy 5 milliárd dollár áramlott be a Bitcoin piacra. Ez a jelenség pont ellentétes egyes olyan intézményi befektetők esetében, akik 2017 után jelentek meg a Bitcoin piacán, mivel ők most inkább a dollárba menekülnek, miközben a kisemberek a Bitcoin felé nyitnak. Az intézményi befektetők közül sokan nem a dollárba menekülnek, hanem inkább a dollár kriptopénzes megfelelőjébe, a dollárhoz kötött stablecoinokba: több, mint 2 milliárd dollár befektetés történt a zuhanás napja óta ilyen stablecoinokba, amelyből leginkább a Tether részesedett.

A Bitcoin fizetésekkel foglalkozó Fold a VISA-val közösen bocsájt ki kártyát

A Bitcoin fizetési alkalmazásokat fejlesztő Fold bekerült a VISA Fintech Fast Track programjába, amelynek keretében olyan VISA betéti kártya indítását tervezik, amelynek használói dollár költéseikkel Bitcoinban történő visszatérítéseket érhetnek el. (A “cashback reward”, magyarul pénzvisszatérítő rendszerek segítségével a vásárló a vásárlás után visszakap valamekkora összeget vagy százalékot). A Fold közleménye szerint ők az első kriptovalutás vállalkozás, amely bekerült a VISA Fast Track programjába, amelynek célja, hogy ösztönözze fintech startupoknak a VISA-val történő integrációját. A program révén a bekerülő fintech cégek hozzáférést kapnak a VISA szakértelméhez, technológiájához és erőforrásaihoz, a hatékonyságuk növelése érdekében. A Foldot megelőzően már a Coinbase, a Crypto.com és a Binance is bejelentette saját betéti kártyáik indítását, azonban szemben a Folddal, ezek a kártyák csak Bitcoinban történő költést tesznek lehetővé. A Fold az egyik első olyan cég, amely lehetővé teszi a számodra, hogy a való életben költsd el a Bitcoinjaidat… Ahogy a Bitcoin fejlődött és ahogy a kapcsolatunk a Bitcoinnal változott, olyan céggé alakultunk, amely jól illik a Bitcoin valódi értékéhez. A lehető legegyszerűbb módszerrel szeretnénk lehetővé tenni ennek az új eszköznek a gyűjtését anélkül, hogy meg kellene venni azt, vagy hogy ügyfélazonosítási folyamatokon kellene átmenni miatta” - jelentette ki a Fold ügyvezető igazgatója és társalapítója Will Reeves a The Block kriptoportálnak. Reeves szerint a kártya kibocsájtása 2020 harmadik negyedévében várható és egy várólistán már lehet jelentkezni rá. A jelentkezéshez vagy telefonszámot és címet kell megadni, vagy egy bankszámlaszámot kell igazolni. A Fold jelenleg 20%-os Bitcoinban történő visszatérítést ad, amennyiben valaki Starbucks, Uber vagy Target ajándékkártyát vásárol vagy használ. A The Block kriptoportál érdekességként felhívja a figyelmet arra, hogy korábban a Binance is hivatkozott a VISA-val történő együttműködésre saját kártyája kibocsájtása kapcsán, mostanra azonban a VISA-ra történő minden utalást kitöröltek a kártyával kapcsolatos közleményeikből és a VISA logóját is leszedték a kártyáról. Ennek a hátteréről egyelőre sem a VISA, sem a Binance nem akar nyilatkozni.

Heti tweet

Megjegyzés: a májusi szállítású WTI nyersolaj ára mínusz 40 dollárra esett 2020. április 20-án.

Heti mém
A kvíz megfejtése

Melyik az a hét blokklánc, amely jelenleg támogatja a Tethert (USDT)?

A helyes válasz: A

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Maradj otthon 🏠 és vigyázz magadra és szeretteidre 👨‍👩‍👦‍👦

Üdv:
MrCoin Csapat

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

website facebook twitter instagram
MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe