A kripto piac kíváncsian várja a következő áremelkedést. Nézd meg a böngészőben

"Ez a fejlesztői lendület adja a hitemet abban, hogy – bár nem tökéletes, de – ha nem szúrják el nagyon, az Ethereum lesz a legjobb választás” ~ Paul Brody, az EY globális innovációért felelős igazgatója

A piac alakulása

Áprilisban a kriptovaluták körüli közhangulat egyértelműen pozitív volt. A Bitcoin-bányászat ismét jövedelmező, legalábbis Alex Krüger közgazdász és globális piaci elemző nyilatkozata szerint. A kriptovilág rajongóinak többsége úgy gondolja, hogy a közelmúltban megtapasztaltuk a piac alját, és innen már töretlen lesz a kriptovaluták hosszútávú növekedése. A kriptovalutákkal kapcsolatos ismeretek még soha nem voltak ilyen magas szinten, és a piac kíváncsian várja a következő áremelkedést.

Az előző héttel összehasonlítva, a teljes piaci kapitalizáció 11.7 milliárd dollárral bővült. A Bitcoin árfolyama 9%-ot emelkedett, jelenleg 5 556 dollárt ér. Az Ether 7%-kal erősödött, és jelenleg 175 dollárt ér. A hét legjobban teljesítő kriptovalutája a Binance Coin volt, ami a második olyan coin, ami elérte a 2017-ben mért „all time high”, vagyis minden idők legmagasabb értékét, miután elindult a sajt blokklánca, a Binanace Chain.  Az Ethereum blokkláncon lévő Binance Coinokat április 23-ától át lehet váltani Binance mainnet tokenekre. A Binance tőzsdén tárolt BNB-k automatikusan átváltódnak az újfajta coinokra. A Binance Research szerint az EOS után ez lesz a kripto-történelem második legnagyobb váltása.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Melyik állítás hamis?

  1. A coinoknak megvan a saját blokkláncuk, és bányászattal lehet őket megszerezni
  2. A tokeneknek nincs saját blokkláncuk, ezek már meglévő blokkláncokon jönnek létre
  3. A tokeneknek van saját blokkláncuk és a hálózat biztosítására használjuk őket

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

A hét legfontosabb hírei
Az Ernst & Young is használja az Ethereumot

A négy nagy nemzetközi tanácsadó cég közé tartozó Ernst & Young (EY) egy új, az Ethereum blokkláncra épülő terméket jelentett be. A „Nightfall” nevű termékkel a felhasználók a nullaismeretű bizonyítás (Zero-Knowledge proof-ról bővebben „A hét kripto-kifejezése” c. részben olvashatsz.) módszerével titkosított adatokat használva bonyolíthatnak le privát tranzakciókat. A Nightfall létrehozásán több mint 200 blokklánc-fejlesztő dolgozott egy éven keresztül, és 2019 májusában kerül a nyilvánosság elé. Amellett, hogy a Nightfall nyílt forráskódú termék, az EY közkinccsé is teszi a kódot (ami azt jelenti, hogy az EY lemond a szerzői jogairól is). A Nightfall lehetővé teszi a tokenizált termékek lekövetését, és segítségével a cégek az auditok és a szabályozó hatóságok vizsgálatai során a tranzakció tartalmának felfedése nélkül mutathatják be a lekövethető adatokat és tranzakciós történeteket. A bevont partnerek, a Microsoft és a Carrefour élelmiszerlánc már elkezdték a Nightfall tesztelését, előbbi az Xbox videójáték-licencek, utóbbi pedig az élelmiszerek lekövetésére használja a terméket.

Globális méretű vadászat indult 1 millió dollárnyi Bitcoinért

Elkezdődött a „Satoshi’s Treasure”, vagyis „Satoshi kincse” elnevezésű kincskereső játék, melynek keretében 1 millió dollár értékű Bitcoin kulcsait kell megtalálni. A Bitcoin közösséghez a Blockstream műholdján keresztül sugárzott titkosított üzenetben jutott el a felhívás a rejtvények sorozatának megoldására. A fődíjat rejtő Bitcoin tárca kulcsait 1000 részre osztották, a játékosoknak ebből minimum négyszázat kell megtalálniuk ahhoz, hogy hozzáférhessenek a tárcán lévő összeghez. A játék szervezői rendszeres időközönként elárulnak apró nyomokat  a játék hivatalos weboldalán vagy annak hírlevelében. Az első három nyom különböző helyszíneken, például Pekingben, Tokióban, Ugandában, Sydney-ben, Londonban, New Yorkban, Bostonban fellelhető QR-kódokat rejtett. Egy játékos azt állítja hogy hekkeléssel sikerült megfejtenie a kódokat, és a Twitteren közzétett üzenetében azt is megmutatja, hogyan tette mindezt. A negyedik nyomot vasárnap tették közzé. A játéknak nincsenek szabályai, a megoldáshoz csak a résztvevők együttműködésére van szükség. Több, mint 40.000 játékos iratkozott fel a hírlevélre, hogy megkaphassa a nyomokat rejtő információkat.

Az Adamant Capital jelentése szerint a Bitcoin jelenleg a felhalmozódás időszakában van

Az egyik legrégebbi kripto-alap, az Adamant Capital, "A Bitcoin a felhalmozódás időszakában" címmel kiadta harmadik jelentését. A jelentést 24 óra leforgása alatt világszerte több mint 7000 befektető olvasta. Az Adamant Capital már 2012-ben és 2015-ben is kiadott hasonló jelentéseket, amikor a Bitcoin árfolyama 80%-kal kevesebbet ért az addig elért legmagasabbértékénél. Akkoriban sokan úgy gondolták, hogy a Bitcoin már sosem fogja elérni a rekord-értéket, sőt bika piac sem fog bekövetkezni, de az Adamant jelentéseinek lett igaza, hiszen a Bitcoin új csúcsokat döntött meg 2013-ban és 2017-ben is. Az új jelentés azt állítja, hogy a Bitcoin jelenleg alulértékelt, és a felhalmozódás időszakában van. Az Adamant arra számít, hogy a Bitcoin a következő bika piac elérkezéséig a 3000-6500 dollár közötti tartományban fog mozogni. Összességében a jelentés pozitív a Bitcoin jövőjével kapcsolatban, és azt állítja, hogy jelenleg a Bitcoin a világ legkedvezőbb likvid befektetése.

A Binance saját blokkláncot indít

A Binance elindította saját blokkláncát, amely április 23-án válik nyilvánossá. A korábban az Ethereum hálózaton kiadott Binance Coinok (BNB) átkerülnek az új, saját blokkláncra. Az Ethereum ERC-20 token standardjához hasonlóan a Binance-nak is megvan a maga token standardja, ez a BEP-2. A felhasználók az Ethereum hálózathoz hasonlóan a Binance Chain blokkláncon is létrehozhatnak új tokeneket, azzal a különbséggel, hogy a Binance bokklánca nem programozható úgy, mint az Ethereum. A kriptovilág iránt elkötelezettek szerint a Binance nagyban átveszi  az Ethereum felhasználását, vagyis az ICO-kon keresztüli tőkeszerzést. Most, hogy a Binance Chain is már működik, a közösségi tőkeszerzés átvándorolhat az Ethereumról a Binace láncra. A Binance Chain a Binance decentralizált tőzsdéjének is otthont ad. A Binance Chain-en azonban csak 11 hitelesítő van, amelyek mindegyike a Binance tulajdonában van, így a BINANCE DEX csak félig tekinthető decentralizáltnak. 

A fő kriptotőzsdék levették listájukról a BSV-t

Craig Wright, a Bitcoin SV (Satoshi Vision) kitalálója, aki azt terjeszti magáról, hogy ő Satoshi Nakamoto, perrel fenyegette meg azokat, akik nyilvánosan csalónak nevezték, és azt állítják, hogy nem ő a Bitcoin megalkotója. Craig Wrightot sokan tartják csalónak, köztük például Changpeng Zhao, a Binance CEO-ja is, aki kifejtette, hogy szerinte az igazi Satoshinak nagyon egyszerű lenne digitálisan aláírnia bármilyen üzenetet az állítás bizonyítására. Craig Wright már jogi nyilatkozatot küldött a Hodlnaut nevű ismeretlen Twitter-felhasználónak, a „What Bitcoin Did” podcast műsorvezetőjének, Peter McCormacknak, Adam Backnek, a Blockstream CEO-jának, és az Ethereum társalapítójának, Vitalik Buterinnek is. Ennek hatására több tőzsde, pl. a Binance, a Kraken és a Shapeshift is kivette a portfóliójából a Bitcoin SV-t, ami a coin értékének 30%-os esését eredményezte a múlt héten.

Az Egyesült Királyság legnagyobb utazási irodája elfogadja a Bitcoint

Az Egyesült Királyság legnagyobb utazásszervező cége, a Corporate Traveller, nemrég megegyezett a kriptovalutában történő kifizetések elfogadásáról a BitPay blokklánc-alapú fizetésfeldolgozó céggel. A cég szerint az ügyfeleiktől egyre nagyobb számban érkező igényekre válaszul kezdték el támogatni a Bitcoin elfogadását. Az ügyfelek mostantól Bitcoinban és Bitcoin Cashben is fizethetik a foglalásaikat. A Corporate Travellernek nem kell foglalkoznia az árak volatilitásával, mivel a kriptovalutákat közvetlenül angol fontra váltják át. Az iroda azt is megjegyezte, hogy a bankkártyás fizetések feldolgozásáért kifizetett magas, általában 3%-os költséggel szemben a BitPay csak 1%-os díjat számít fel a kripto-kifizetések feldolgozásáért. Ez a hír is azt támasztja alá, hogy a kereskedők egyre nagyobb számban fogadnak el kriptovalutákat.

Heti tweet
Heti mém
A hét kripto-kifejezése

A nullaismeretű bizonyítás (Zero-Knowledge Proof - ZKP) egy kriptográfiai módszer, amelynek segítségével anélkül lehet információkat megosztani, hogy felfednénk, honnan is tudjuk az információ  tartalmát. Tegyük fel, hogy egy étteremben felejtetted a PIN-kóddal lezárt telefonodat, és a visszaszerzéshez be kell bizonyítanod a pincérnőnek, hogy a telefon a tiéd, mégpedig úgy, hogy feloldod a zárolást. Nyilvánvalóan nem árulod el a PIN-kódot a  pincérnőnek, de ha feloldod a telefon zárolását, a pincérnő tudni fogja, hogy igazat mondtál, és a telefon a tiéd. Jelenleg a ZKP technológiát a ZCash, a Monero, és a PIVX alkalmazza.

A kvíz megfejtése

Melyik állítás hamis?

A helyes válasz: C.

A tokenek okosszerződések révén, egy másik blokkláncra épülnek. A tokenek létrehozásának legnépszerűbb platformja az Ethereum blokklánc, amelyen az ERC-20 a leggyakoribb token standard. Más blokkláncok is  otthont adhatnak” tokeneknek, ilyen például a Binance Chain, EOS vagy a Stellar blokklánc.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Leiratkozás