Prikaži u pretraživaču

Da li vas je naslov e-emai-a zbunio malo? 

Znamo da Rim nije u Americi i da se američki san ne ostvaruje u Rimu. Ali, latinske izreke imaju često dublji značaj, i zato se valjda i koriste toliko dugo.

"When in Rome, do as the Romans do"- je prevod na enlgleski a verovali ili ne ne postoji pravi smisaoni prevod na srpski, te je najbliže prevodu- Kud svi Turci, tu i mali Mujo.

Poenta latinske izreke je bila ta da se prilagodiš tamo gde si i radiš šta stanovnici rade. 

Na internet zajednici sam naišla sam na izuzetno zanimljiv komentar na pitanje zašto nema boljeg prevoda:

"Što se Srba tiče i ovde u Americi... u globalu se jako, jako teško navikavaju na novo i nepoznato i vrlo nerado menjaju svoje navike koje su poneli iz svog bivšeg zavičaja...Poznata izreka "When in Rome, do as the Romans do"... kod velike većine Srba je totalna nepoznanica..."

Delim to sa vama iz ovog izvora  a sada da vam objasnim šta sam htela :)

Duboko verujem da je latinska izreka i danas primenjiva i da, ako želiš da ostvariš svoje snove, pogotovo u Americi, moraš da znaš kako se ovde igra i svira. Dakle, važno je da znaš šta rade Amerikanci i kako oni postižu svoje ciljeve. 

Uostaom, zbog toga sam i pokrenula Blog, kako bih takve informacije i prenela :)

A sa obzirom na to da u Americi ne žive samo Amerikanci, imaš izvanrednu priliku da vidiš i kako se drugi ponašaju i da primeniš ono za šta veruješ da će da te dovede tamo gde želiš. 

Ali, sa obzirom na to odakle si i šta nosiš sa sobom- mislim na tradiciju, kulturu i istoriju, moj ti savet nije da na to zaboraviš.

Moj ti je savet da napraviš svoju magičnu formulu koja će da ti služi.

Ako većina Amerikanaca jede unapred pripremljenu polugotovu hranu iz mikrotalasne i ima ozbiljne zdravstvene probleme zbog toga, zaista verujem da sa onime što si poneo od kuće možeš da staneš na put ka tome.

Ako se Amerikanci hvale kako su probali maline ili kupine prvi put sa više od 35 godina na ovoj planeti, hoće li to biti nešto što želiš da pratiš?

Preko 39% Amerikanaca je gojazno a 16.2 miliona je depresivno.

Dakle, ako imaš usađene zdrave navike, kao što su sport i hrana koja ima poreklo hrane :) odnosno sveža hrana i sveže pripremljena hrana, bogat društveni život i šta god još uz sve to a da ti služi, to sigurno spakuj u svoj kofer i sa ponosom raspakuj. 

Jer, zapravo, iako je ovde loša statisktika, nigde nemaš bolju priliku da se zdravije hraniš jer ti je sva hrana dostupna i ima je u svakoj prodavnici. Možda će ti trebati vremena da prepoznaš šta je šta i da otkriješ gde zapravo možeš nešto da kupiš, kao na primer koren celera- ali postoji.

Po pitanju sporta, gotovo svuda imaš terene i parkove gde možeš da besplatno uživaš u aktivnostima, a ako želiš da podigneš na viši nivo, nema tog treninga koji ne postoji. 

Sinoć sam baš pogledala ovaj TED talk gde je gospođa pričala o tome kako su u Americi svi opsednuti odgojem dece ali na način kao da decu odgajaju da budu studenti prestižnih fakuleta i kao da je samo to važno.

I sama je priznala da je radila isto- birala najbolju školu u najboljem kraju pa onda najbolju učiteljicu u najboljoj školi i slično tome, upisivala dete na najbolje kurseve posle škole...

I onda su došli rezultati jedne od najduže studije pod nazivom Harvard Grant Study koja kaže je profesionalni uspeh čoveka potrebno da bude srećan i da obavlja poslove tj zadatke. 

Drugi važan rezultat istraživanja je to što kaže da sreća u životu dolazi od ljubavi i to ne od ljubavi prema poslu nego od ljubavi od drugih ljudi, porodice, prijatelja, parnera...

Upravo želim da vam skrenem pažnju na ono sa čime se ja upravo suočavam, a to je da ja uveliko uviđam gde Amerikanci greše jer kulturološki ne veruju ljudima, jer misle da je za dete samo važno da ima što više aktivnosti i struktuiranih pravila, ali ne i obaveze. I što u krajnjem slučaju, deca provode minimum 7,5 sati u školi, što je zaista previše. Pogotovo što nakon toga nemaju slobodu da trče i skaču po parkovima, penju se na drveće i slično, nego ih čekaju dodatne aktivnosti...

Kako sam do danas shvatila da gotovo sva pravila koja ovde postoje jesu vezana ili motivisana novcem, jasno mi je da su deca toliko u školi da bi profesori bili plaćeni. Jer i kada deca fale iz škole, profesori primaju manje plate, što je meni krajnje besmisleno. Ali, nisam u poziciji da menjam pravila.

Ali jesam u poziciji da shvatam i primetim grešku i uradim sve što je u mojoj moći da smanjim njen "pogrešan" uticaj. I tako lepo kažem svojoj ćerki da mi je od njenih ocena važnije kako se ona provela i kako se osećala. Ipak, nagradim i dobre ocene. Ali prvenstveno pitam kakav joj je bio dan i da li se lepo igrala.

Zaključak ove male pričice je da latinske izreke imaju dobru poentu ali i varijacije u savremenom svetu :)

Podelite sa mnom šta mislite o tome :))

Sa obzirom na to da je najčitaniji tekst na sajtu Kako da dođeš u Ameriku, došlo je vreme da nastane i tekst pod nazivom Načini dolaska u Ameriku. 

Ovom prilikom vas pozivam da mi pomognete ukoliko imate preporuku za podeliti :)

Načini dolaska u Ameriku za koje mi treba vaša pomoću su:

- na školovanje- srednja škola preko stipendije

- fakultet ili master studije- sportske i akademske stipendije

- čuvanje dece

- posao u struci preko agencije

- praksa, dodatna edukacija

Vaša pomoć mi je potrebna u vidu preporuka za ustanovu, agenciju ili osobu koja pomaže ljudima da dođu na neki od ovih načina.

Unapred hvala na informacijama koje delite :)

Nadam se da ste mi dobro gde god da ste i da polako ali sigurno gradite svoje Američke Snove!

Tu sam za sva pitanja, komentare i preporuke. Samo je potrebno da odete na "reply" :)

Sve najbolje

Nevena

Blog Američki San

United States

facebook instagram email

Ovaj email dobio si jer si se prijavio na blogu Američki san.

Nisi bio ti? Odjavi se ovde.
MailerLite