Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro, met strippenkaart 5 euro. 

Vrijdag 7 + donderdag 13 juli de hartverwarmende feelgood movie uit Gaza: 'The Idol'.

Regisseur: Hany Abu-Assad
Eerder winnaar van twee Oscarnominaties voor beste buitenlandse film.

'The Idol' is het waar gebeurde verhaal over een opgroeiend zangtalentje in Gaza (Palestina). Mohammed groeit op in een omsingelde stad met veel puin en armoede. Door de (uitgekomen) droom van Mohammed en zijn zusje Nour is 'The Idol' een echte feelgood movie. Een Palestijnse 'Slumdog Millionaire'. Hartverwarmend, hoopvol, met humor en een happy end. Een mooie afsluiter van een heerlijk filmseizoen. Toch?


Onbereikbare kinderdromen?
Ze zijn de hele dag aan het rennen: Mohammad, zusje Nour en hun vriendjes. Ze willen muziek maken, een band beginnen, en ze racen daarom van hot naar her om geld voor instrumenten te verdienen. Het lijkt een tamelijk idyllische jeugd, al vergeet je door de puinhopen waar ze overheen klimmen nooit dat we in Gaza zijn. 
Die locaties wortelen de film overtuigend in de politieke realiteit. Dit is niet zomaar een kindertijd. Dit is een belegerde jeugd, waardoor hun o zo normale kinderdromen veel groter en onbereikbaarder lijken te word.

Echte Gaza-kinderen
Mohammed gelooft er dan ook niet in dat hun dromen ooit uit zullen komen. Gelukkig heeft hij een stoer en onverzettelijk zusje dat wèl gelooft in zijn talent. Zij weet hem steeds een stap dichter bij zijn latere succes te brengen. Ondanks haar chronische ziekte en de oorlogssituatie houdt Nour het moraal hoog. Beide kinderen spelen ijzersterk en naturel. Ze wonen ook echt in Gaza en hebben in twee dagen hun rol moeten neerzetten. Meer filmdagen gunden de Israeli's de regisseur niet in Gaza.  . 

Arab Idols
De film bestaat eigenlijk uit twee delen. De kindertijd van Mohammed en de periode als hij in de twintig is en besluit mee te doen aan Arab Idols. Er zijn heel wat beperkingen. De talentenjacht is in Egypte. Mohammed mag het bezette land niet uit en moet een vals paspoort ritselen. We volgen hem bij het nemen van alle onneembare hobbels. Obstakels komen er nog meer maar we gaan niet alles al weggeven. Uiteindelijk doet hij mee en wordt hij de hoop van een heel volk. Een volk dat ineens een stem krijgt. (Verwacht geen popmuziek. Mohammed zingt Palestijnse volksliederen.

Eindelijk bemoedigende beelden over Gaza
Alles in de film is waar gebeurd. In 2013 volgden duizenden Palestijnen in hun steden op straat de finale van Arab Idols. In de film worden die echte beelden verwerkt. Kippenvel als je ziet wat dat knulletje uit het begin van de film bij een heel volk teweeg brengt. Uitgebreid in beeld gebracht door de BBC en CNN. Nu eens bemoedigende beelden. 

Feelgood
'The Idol' pakt je door het aanstekelijke enthousiasme al snel in. Niet meeleven met Mohammed is simpelweg geen optie. En dus wil je de jongen zelf haast wel moed inspreken wanneer hij op instorten staat. En als het Palestijnse volk feestvierend over straat gaat, juich je inwendig stiekem een beetje mee. Het maakt van 'The Idol' een echte feelgood movie. En dan nog wel eentje uit een gebied met zo'n haast hopeloos conflict. Als er al een boodschap in de film zit dan is het die dat hoop en onverzettelijkheid je ver kunnen brengen. Zelfs in Gaza, Een onweerstaanbaar pareltje dat nog lang bijblijft.

Regisseur Hany Abu-Assad werd geboren in Nazareth. Sinds 1980 woont hij in Nederland. Met zijn films 'Paradise now' en 'Omar' kreeg hij een Oscar-nominatie voor beste buitenlandse film. 'Paradise now' was de eerste Palestijnse inzending ooit voor de Academy Awards.

  Je kunt reserveren door ons te mailen.

Vermeld je dan of je naar de vrijdag- of donderdagvoorstelling wilt?

Filmhuis Cinecentrum31

Bezoekadres: Bickerstraat 31, 1701 ED Heerhugowaard

Mail-adres: cinecentrum31@ziggo.nl; Website: www.cinecentrum31.nl