Het laatste nieuws van Mr. - 23 april 2019

‘TOEGANG TOT RECHT MOET BOVEN AAN POLITIEKE AGENDA’

De gang naar de rechter lijkt een luxeproduct te worden, aldus advocaat Channa Samkalden (Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers) in een interview in het nieuwe nummer van Mr. “Het principe dat iemand die geen advocaat kan betalen zijn rechten op gelijke wijze kan effectueren als iemand die dat wel kan, staat nu echt onder druk. Als we doorgaan op de koers die Sander Dekker nu heeft ingezet, zeggen we impliciet tegen een deel van de bevolking dat hun recht een beetje minder waard is dan dat van iemand met meer geld.”

Lees meer

VERTROUWELIJK GESPREK OP DONDERDAG NIET MOGELIJK IN UTRECHT

Door ruimtegebrek kunnen advocaten in de Utrechtse rechtbank op donderdagen niet vertrouwelijk overleggen met hun cliënten. Dat is in strijd met het recht op een eerlijk proces uit artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), stelt advocaat Eric Steller (Van Gessel advocaten) in een blog. De rechtbank Midden-Nederland erkent het probleem en zoekt naar een oplossing.

Lees meer

ROGIER VAN DAM OVER DE TUSSENRECHTER

Mr. van de week is Rogier van Dam. Tijdens het congres van Legal Valley op maandag 15 april brak hij een lans voor de ‘tussenrechter’. In het bestuursrecht loopt de rechterlijke beoordeling dan zoveel mogelijk gelijk op met de voorfase. De rechter wordt al ingevlogen op het moment dat een probleem zich voordoet.

Lees meer

GELD SPEELT GEEN ROL BIJ KEUZE VOOR MEERVOUDIGE KAMER

Bij de keuze om een rechtszaak door een of drie rechters te laten behandelen, spelen financiële motieven geen rol. Dat blijkt uit een kort intern onderzoek door de Rechtspraak, dat de beweringen van Nathalie van Waterschoot (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak) en Ybo Buruma (raadsheer Hoge Raad) in Nieuwsuur onderuithaalt.

Lees meer

VERDIEPING VAN DE ICT-CONTRACTSPRAKTIJK

Ingezonden Mededeling
Met praktische tips en tricks van vakspecialisten Christiaan Jeekel (Beste zelfstandige jurist van het jaar), Wouter Seinen (Baker McKenzie) en Peter van Schelven (BIJ Peter). Van meerwaarde voor iedere IT jurist! Incl. 24 PO-punten.

Meer informatie

EERSTE UITSPRAAK HANDELSGERECHT NCC

Het begin dit jaar gestarte Netherlands Commercial Court heeft zijn eerste uitspraak gedaan. Het gaat om een uitspraak van de voorzieningenrechter, die in de ik-vorm is gedaan: ECLI:NL:RBAMS:2019:1637.

Lees meer

BOETIEKKANTOREN VEROVEREN M & A-MARKT

Boetiekkantoren veroveren de Nederlandse markt van fusies en overnames. Dat blijkt uit cijfers van de MenA Tables 2014-2018, waaruit Robert van Beemen (Venturis Consulting Group) citeert in zijn artikel ‘Juiste titel en grijs pak zijn geen garantie meer’ op M&A Community.

Lees meer

‘LAAT JOYCE SYLVESTER OORDELEN OVER KLACHTEN TEGEN RECHTERS’

Substituut-ombudsman Joyce Sylvester kan een geschikte instantie zijn om klachten tegen rechters te behandelen. Dat zegt hoogleraar Rechtspleging Philip Langbroek (Utrecht) in reactie op het voorstel van het Burgercomité tegen Onrecht om een toezichthouder of tuchtraad voor rechters in te stellen.

Lees meer

DE STEEKPROEF: JURIDISCH MEDEWERKER, AANNEMEN OF NIET

Van onze kennispartner Wolters Kluwer
De steekproef 'Juridisch medewerker, aannemen of niet' is onderdeel van een serie steekproeven (zes) gericht op de tendens in de advocatuur. Beantwoord drie ja-of-nee-vragen en ontvang over een week het uitgebreide artikel.

Naar de steekproef

VEEL JURISTEN SNAPPEN TECH-ONTWIKKELINGEN NIET

Meegaan met technologische ontwikkelingen is dé manier voor advocaten en bedrijfsjuristen om te overleven, vertellen de tech-goeroe’s. Maar het aantal kantoren dat dit echt in de praktijk brengt, is nog beperkt. Advocaten zelf zetten liever in op tarievenconcurrentie, specialisatie en de cliënt beter leren kennen. Nog geen kwart begrijpt precies wat de nieuwe ontwikkelingen inhouden.

Lees meer

MARK JANS (VAN IERSEL LUCHTMAN ADVOCATEN) OVER ZIJN ROL ALS DIRECTEUR EN BESTUURDER

Overstap van de week is Mark Jans. Jans (48) is sinds 18 maart de nieuwe directeur van Van Iersel Luchtman Advocaten. Hiervoor was hij directeur bij onder meer Lloyds Banking Group, Rabobank Betuwe/Tiel en Van Lanschot Den Bosch. Ook was hij directeur/bestuurder bij advocatenkantoor Arnold & Siedsma.

Lees meer

‘THUISBEZORGD VAN AZIË’ VERKOCHT

Het Nederlandse TakeAway verkoopt de activiteiten van Takeaway.com in Vietnam (bekend onder vietnammm.com) aan Woowa, eigenaar van marktleider Baedal Minjok in het Aziatische land. Takeaway verkrijgt in de deal tevens een belang van 0,25 procent in Woowa.

Lees meer

RECENTE VACATURES

Senior Privacy Officer

Als Senior Privacy Officer versterk je het privacy bewustzijn bij de gemeente Amsterdam vanuit de afdeling Informatievoorziening (IV). Het bericht Senior Privacy Officer verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Docent Recht

Docent Recht – 24 tot 40 uur – AlmereAfdeling: Flevoland Groep Law FunctieomschrijvingBen je een ervaren enthousiaste allround jurist met affiniteit op het gebied van insolventierecht, privaatrecht of publiekrecht? Ga jij het verschil maken in het coachen en begeleiden van jongvolwassenen en wil je docent worden of ben je al docent? Dan zoeken we jou! […] Het bericht Docent Recht verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Jurist Omgevingsrecht

Gemeente Nissewaard is op zoek naar een Jurist Omgevingsrecht Het bericht Jurist Omgevingsrecht verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Mr. Online

De Mr.-nieuwsbrief is een uitgave van Uitgeverij Mr. Zonder voorafgaande toestemming is het overnemen van (delen van) de inhoud niet toegestaan. Copyright © Mr. Online. Alle rechten voorbehouden.

Mr. en het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) werken op diverse terreinen samen. Voor meer informatie over het NGB klik hier.