Gamla och nya slott...

En dimmig morgon på Château de Beaucastel.

Merlot, ett slott och lite ost....

Théoule-sur-Mer, 19 februari 2021

Bästa vinvän,

På väg mot ljusare tider och i väntan på våren bjuder vi på nya vinupplevelser. Välkommen till årets andra nyhetsbrev från din vinhandlare i södra Frankrike!

Butiken är som vanligt fylld till bredden av småskalig passion från våra franska vingårdar. Den stora nyheten är vår nya vinmakare Château Cantenac i hjärtat av St-Emilion som vi med ogenerad glädje hälsar välkommen in i butikens värme (läs hela historien HÄR)!

Du hittar även bland annat äldre årgångar av Châteauneuf-du-Pape från Beaucastel och Domaine Charvin, ny tilldelning av Les Rouliers från Henri Bonneau, "vita favoriter" och en hel del nya årgångar, bland annat är Mordorées omåttligt populära Côtes du Rhône tillbaka i ny årgång.

FÖR LEVERANSEN I MARS BEHÖVER VI DIN  BESTÄLLNING

SENAST 28 FEBRUARI.

Vår trotjänare sedan många år ”Grès de Montpellier” från Château St Martin de la Garrigue i Languedoc belönades nyligen med hela 18/20 poäng, läs mer nedan. Domaine Jolivet, vårt fynd i norra Rhône, fortsätter sitt segertåg:

"Sanslöst god Syrah"  - Sofia Ander (Dinvinguide, NWT) om Domaine Jolivet, L'Instinct 2018.

Välkommen till oss och nya vinupplevelser!

Välkommen in i butiken !

Nyhetssammanfattning.

Vår nya vinmakare Château Cantenac i St-Emilion, där vi inleder med två ytterst välgjorda viner och en blandad vinlåda som introduktion, tar upp en del plats den här gången men vi har som vanligt lite annat smått och gott att bjuda på:

- Från familjen Perrin har vi fått loss några flaskor Château de Beaucastel 2011, en ibland underskattad årgång som mognat magnifikt i de djupa källarvalven under vingården. Läs mer nedan om denna möjlighet.

- Vi har även kunnat fylla på lite med Roussanne Vieilles Vignes och det galet fina Clos des Tourelles från Gigondas.

- Från Domaine Charvin har vi även här fått en ovanlig möjlighet att kunna erbjuda lite äldre årgångar av Laurents unika Châteauneuf-du-Pape, årgångarna 2013 och 2015 hittar du i butiken.

- Av bara farten fick vi även några Magnum av Charvins Côtes du Rhône 2017. Ett vin som "egentligen" är slutsålt sedan länge men långt inne källaren sparar de lite...det kanske mest lagringsdugliga Côtes du Rhone vinet man hittar och definitivt ett av de godaste med en unikt fokuserad frukt och friskhet.

- Och så har vi Domaine Henri Bonneau, mästaren, förebilden och legenden i Châteauneuf-du-Pape. Vi har lite oväntat fått ytterligare några flaskor Les Rouliers, inte många så först till kvarn. Det finns dessutom en handfull flaskor kvar av Réserve des Célestines 2015, Henris sista årgång av denna unika skapelse....

- En av favoriterna, år efter år, är Domaine de la Mordorée La Dame Rousse Côtes du Rhône som nu är tillbaka i ny årgång, 2020. Missa inte heller deras Lirac, små underverk i skuggan av Châteauneuf-du-Pape som inte skäms för sig i en jämförelse.

- I avdelningen för Blandade vinlådor hittar du på allmän begäran "Favvolådan 2020", nu i vit skepnad och såklart introduktionslådan "Upptäck Château Cantenac" med bland annat ett Grand Cru från 2012.

Bienvenue Château Cantenac - Vår nya vinmakare i Saint Emilion.

"Château Cantenac är platsen där mina rötter, barndom och passion finns," berättar Nicole Roskam-Brunot på Château Cantenac i Saint Emilion. Här provar Nicole stolt sin egen cuvée, "Sélection Madame", direkt ur ekfaten.

Vi hälsar vår nya vinmakare Château Cantenac i Saint Emilion i Bordeaux mycket välkommen in i butikens värme. Många har kanske saknat viner från Bordeaux i butiken men vi har som vanligt väntat på rätt upptäckt.

Vingården har en anrik historia och det klassiska Château Cantenac St Emilion Grand Cru sågs på borden redan i början på 1870-talet. Slottet och de vackra vinodlingarna är beläget i hjärtat av Saint Emilion. "Cantenac" betyder förtjusande och charmerande plats, ett sällsynt väl valt namn...

Mamma Nicole håller fortfarande ett vakande öga över verksamheten men hennes tre söner Johan, Frans och Frédéric driver idag vingården. De är 4:e generationen vinmakare i familjen och vårdar traditionen och historien med passion och stolthet.

Vingården tillverkar 3 olika cuvéer med appellationen Saint Emilion Granc Cru. Slottets viner är mycket eleganta och balanserade med en imponerande struktur, längd och smakrikedom. De har genomgående en fin fruktighet, rundhet och är förhållandevis tillgängliga redan som unga även om de kommer att utvecklas i många år framöver.

HÄR kan du läsa allt du vill veta om historien, vingården och vinerna.

Mamma Nicole omgiven av Johan, Frédéric och Frans bredvid deras vackra vingård.

Upptäck Château Cantenac - Introduktionslådan...

Som traditionen bjuder har vi tillsammans med Johan Roskam på Château Cantenac satt ihop en blandad vinlåda ​för att du ska får en möjlighet att lära känna denna skickliga vingård och deras fantastiska viner.

Lådan inleds med Château Cantenac St-Emilion Grand Cru 2016 som är vingårdens klassiska vin som såg dagens ljus redan 1870. Ett mycket inbjudande och klassiskt Saint Emilion Grand Cru som än idag är gårdens huvudsakliga vin.

St-Emilion Grand Cru ​Cuvée "Sélection Madame" är mamma Nicoles "egna" speciella cuvée, "Det här är min sélection, som står för generositet, kunskap och en blinkning från min pappa"! Ett elegant och mycket behagfullt Grand Cru i en klassisk "old-school" stil. ​

Vi toppar lådan med gårdens préstigevin St-Emilion Grand Cru "ClimAT" 2018 samt bjuder på en resa tillbaka till 2012 och vinet Château Cantenac St-Emilion Grand Cru 2012.

Voilà, ett exemplariskt tillfälle att begrunda bredden, hur fint vinerna utvecklas och inte minst njuta av synnerligen välgjord St-Emilion, ​allt förpackat i en vacker trälåda!

Månadens Vin - Grès de Montpellier.

Alla våra underbara viner förtjänar uppmärksamhet och här en trotjänare från Château Saint Martin de la Garrigue som verkligen gör det.

Vinet som vi haft i butiken i många år har nyligen fått 18/20 poäng och Coup de Cœur (ungefär "favorit") i den franska tidningen "Terre de Vins", i en provning av ett stort antal viner från Languedoc i kategorin ekologiska och "raisonnée" (ungefär hållbara).

Motiveringen lyder (fritt översatt):

Purpurröd färg som förespår dess intensitet och aromer av den typiska garriguen, timjan och lagerblad tillsammans med mörka frukter och mogna bär som plommon, björnbär och en rostad ton. I munnen är vinet mjukt, krämigt och med fina sammanhållna tanniner. Komplexitet och kraft kännetecknar detta vin tillsammans med en stor friskhet. Balansen är perfekt med ett långt avslut med lakrits och milda kryddor som ger vinet en stor elegans. En glädje !!!

Châteauneuf-du-Pape 2011...

En unik möjlighet att köpa en mogen Châteauneuf-du-Pape från Château de Beaucastel från en fin årgång som ibland är lite underskattad men som i händerna på skickliga vinmakare gav eleganta, friska och tillgängliga viner.

"[...] This is impressively elegant and should be drinkable on the young side." - International Wine Cellar, Josh Raynolds​

"[..] this medium to full-bodied 2011 is gorgeously textured and has solid mid-palate depth, terrific purity of fruit and ripe tannin. Relatively approachable and enjoyable even now, it should nevertheless evolve gracefully for 15-20 years."  - Wine Advocate, Jeb Dunnuck

Blandade vinlådor.

Är det svårt att få tiden att räcka till att vandra runt bland alla härliga viner i butiken? Våra blandade vinlådor löser den saken.

Vi följer upp succén med den röda favvo-lådan och introducerar inte helt otippat den vita favvo-lådan.

Som vanligt fylld med viner som har varit aningen mer populära än andra under 2020, häng på dina fellow wine lovers med den blandade lådan ”Favvo-lådan Vit”. Voilà, 2020 års vita favoriter!

Den blandade vinlådan "Surprise-moi" tar enkelheten till nya höjder...läs mer här

Vad händer i vingården?

Beskärningen är i full gång i vinfälten. Alla är ute och klipper, ett delikat och mödosamt arbete som lägger grunden till vilket vin man vill åstadkomma till hösten. Man vill helst klippa klart precis innan saven stiger i plantan, oftast i mars.

Många låter grenarna ligga och förmultna för att sedan plöja ner dem i jorden medan man på andra håll har som tradition att elda upp kvistarna, som i Bourgogne där röken ligger tätt så här års.

Ost och vin.

Franska ostar är som alla vet ganska gott till franska viner...det gäller inte minst vinerna från St-Emilion. Johan på Château Cantenac är som många fransmän uppväxt med goda ostar sedan barnsben och här tipsar han lite om ostar som är goda till deras viner.

En del av dessa kanske är lite knepigare att hitta i Sverige men sök upp en duktig osthandlare så hittar du säkert de flesta. I vår lilla by här nere har vi vår egen "Madame Fromage" som kommer med rutig duk och sagolika ostar till vår lilla marknad varje söndag, där är det svårt att värja sig...

Man kan alltid lära sig mer om att kombinera ost och vin för en lyckad helhet. Som vanligt är det ostens totala karaktär såsom sälta, syra, fetma, krämighet och kraft som skall styra valet av vin.

Johan på Château Cantenac tipsar om några ostar som passar utmärkt till deras viner. Till Château Cantenac St-Emilion Grand Cru  föreslår han Cantal, Salers, Abondance, Mimolette och St Nectaire.

Till "Sélection Madame" tipsar han om Cantal, Salers, St Nectaire och Brie de Meaux.

LIte kort om ostarnas rike:

Cantal är en fransk hårdost som kommer från Auvergne i centrala Frankrike. Osten har tillverkats i Auvergne i mer än 2000 år och den tillverkas enligt traditionella metoder på mjölk från kor som har betat i Cantalbergen. Det finns olika mognadsstadier och ostar lagrade i 2-6 månader benämns "entre-doux" eller "doré" och ostar som är lagrade 6 månader eller mer kallas "vieux" (gammal). Ju lägre lagringstid desto starkare är smaken. Osten får en rödaktig skorpa av de längre mognadstiderna.

Salers har sitt ursprung i Salers (centrala Frankrike), där marken i området är vulkanisk. Osten tillverkas på mjölk endast från Salers kor som betar vilt på de frodiga bergssluttningarna. Produktionen av osten görs därför endast mellan 15 april till 15 november.

Abondance tillverkas i byn Abondance mellan Genève och Annecy i Haute-Savoie. Namnet Abondance betyder överflöd. Osten görs på traditionellt vis för hand på komjölk från alpkor som under sommaren betar på hög höjd. Den är ljusgul, har en rödbrun skorpa och en fyllig smak.

Mimolette är en hårdost från franska Flandern som påminner om holländsk Edamer. Osten kallas även för Boule de Lille på grund av dess runda form och att den från början tillverkades runt staden Lille. Den är skarpt orange och färgen kommer från ett färgämne som heter achiote, som tas från en sydamerikansk frukt från Anattoträdet. Med lagring blir osten hårdare och mer smakintensiv.

Brie de Meaux är en klassisk vitmögelost som är känd sedan långt tillbaka. Man tillverkar äkta Brie på opasöriserad komjölk och vitmögel i departementet Seine-et-Marne, men det görs många kopior på Brie-osten. Brie är en region nära Paris och Meaux är en kommun. Smaken är fyllig och konsistensen krämig. För att tillverka en Brie de Meaux behövs det ungefär 25 liter komjölk.

Nästa gång kanske det blir snöklädda viner, vem vet? Bara den som prenumerar på detta lilla nyhetsbrev. Du anmäler dig HÄR om du inte redan får detta alster i din brevlåda.

Det var allt för den här gången.

Njut goda viner i nuet och glöm inte att tipsa vänner och bekanta om oss. Berätta var ni köpt det där goda vinet, dela våra inlägg på Facebook och instagram och vidarebefordra gärna detta nyhetsbrev till vänner, nära och kära.

Bästa Hälsningar, 

Kristina & Peter

 

TILL BUTIKEN
TILL HEMSIDAN
PRISLISTAN

För nytillkomna läsare är Franska Vinkompaniet ett franskt  vinhandelsföretag med bas i Théoule-sur-Mer, en liten by i södra Frankrike. Via distanshandel erbjuder vi kvalitetsviner i olika prisklasser som oftast produceras i små volymer, direkt från vingården hem till dörren.

För snart 10 år sedan blev längtan efter Frankrike för stor och vi sadlade om mitt i livet, slog ner bopålarna i södra Frankrike och startade vår lilla vinhandel. Härifrån har vi en unik möjlighet att botanisera i den franska vinskatten och leta upp de där små pärlorna som annars inte gör mycket väsen av sig.

Det finns ett fantastiskt utbud av viner som produceras av småskaliga, passionerade och skickliga vinmakare runt om i Frankrike. De som gör det där lilla extra, ett vin med hjärtat, så som de själva vill ha det. Vi ser fram emot att få dela med oss av denna skatt och att kunna förmedla en del av dessa härliga viner.

Varmt välkomna till Franska Vinkompaniet och nya vinupplevelser!

Alla texter här och i bilagor är skrivna med ambitionen att vara så korrekta som möjligt, men i sedvanlig ordning reserverar vi oss för eventuella felskrinvingar, oväntade årgångsbyten samt begränsningar i tillgången. För mycket alkohol är skadligt för hälsan. Drick måttligt men bättre, välkommen till en bättre butik...

All rights reserved © Franska Vinkompaniet 2021

Facebook Instagram

Franska Vinkompaniet

19 Boulevard de l'Estérel

06590 Théoule sur Mer

France

Tel: +33 (0)7 82 72 50 88

www.franskavinkompaniet.com

butik.franskavinkompaniet.com

info@franskavinkompaniet.com