Algemene nieuwsbrief van Natuurpunt Antwerpen Stad

De zomervakantie is officieel voorbij en de scholen draaien alweer op volle toeren, maar dat betekent niet dat de zomer zelf plaats ruimt, integendeel. Een heerlijke nazomer verwent onze planten en snoeten, zodat de planten nog een laatste dosis flinke zon krijgen voor in de verte de winter lonkt. De zomer was wisselvallig en nat, maar ook zacht. Dit maakte dat de natuur weelderig kon groeien en dat de waterstanden wat hoger kwamen te liggen.

De natuur is weliswaar flexibel, maar dat betekent niet dat de klimaatverandering ons geen zorgen hoeft te baren. Kom zeker luisteren naar Benno Geertsma op maandag 18 september. Meer info vind je verder in deze brief. Of wil je met de eigen ogen zien hoe de stadsflora of water- en weidevogels de zomer hebben doorgemaakt? Ook dat kan.

Maar kijk eerst eens of je niet ergens nog een streekeigen haag kan neerpoten!

Met nazomerse groet,
Kris, eindredacteur

Actie Behaag… natuurlijk 2023 – streekeigen groen voor je tuin

Ook dit jaar organiseert ‘Natuurpunt Antwerpen Stad’ i.s.m. Natuurpunt Schijnvallei de behaagactie waarmee we het aanplanten van streekeigen groen in de tuinen willen aanmoedigen. En de natuur vaart er wel bij!

Sinds 1 september 2023 kan je dan ook weer inheems plantgoed bestellen tegen voordelige prijzen.

Aanbod
De behaagactie voorziet in haagplanten, klimplanten en fruitbomen!

Hoe bestellen?
Voor Antwerpen (districten Antwerpen, Berchem, Borgerhout en Deurne) verlopen de bestellingen via het secretariaat van onze koepelorganisatie Schijnvallei vzw.

Een beschrijving van de aangeboden pakketten en bestelwijze vindt u in deze folder. Het bestelformulier en de betaling dient uiterlijk 20 oktober 2023 in ons bezit te zijn.

Wanneer afhalen?
Op zaterdag 25 november 2023, tussen 10u00 en 12u00 in ’t Werkhuys, Zegelstraat 13 te Borgerhout.

Meer info: Schijnvallei - Behaagactie 2023

Uitstap vogelwerkgroep ‘De Stadsmus’ op 17 september

Op zondag 17 september gaan we met onze vogelwerkgroep op uitstap naar de Kalkense Meersen.

Reeds twee keer hebben we deze activiteit moeten uitstellen, maar deze keer is de goede keer.

Een deel van dit 950 hectare groot gebied is gecontroleerd overstromingsgebied van de Schelde. Het is een paradijs voor water- en weidevogels.

We maken er een daguitstap van. Voorzie dus een picknick voor 's middags.

We organiseren een carpooling en we vertrekken om 8u00 's morgens aan de Borsbeeksebrug in Berchem. In de late namiddag zijn we terug thuis.

Voor deze uitstap is inschrijven noodzakelijk. Stuur hiervoor een mail naar vogelwerkgroep@natuurpuntantwerpenstad.be.

Lezing over klimaat: ‘Is biodiversiteit hot?’ op 18 september 2023

Wereldwijd worden dieren en planten bedreigd en zelfs in de Vlaamse natuur beweegt er heel wat. Niet alleen fauna en flora, maar ook mensen ondervinden last van klimaatverandering. In deze interactieve lezing staan klimaatverandering en de gevolgen ervan voor de natuur centraal.

Spreker Benno Geertsma (celhoofd Educatie bij Natuuracademie, en mede-trekker van Netwerk Natuur en Gezondheid) geeft concrete tips om zelf klimaatvriendelijk(er) te leven.

De prijs is 9 euro voor leden NP / 10 euro voor niet-leden.

Betalen kan ofwel ter plaatse, ofwel via BE60 5230 8051 9270 op naam van 'Natuurpunt Antwerpen Stad' met vermelding van je naam en 'lezing biodiversiteit'.

Deze lezing gaat door om 19u30  in ‘t Oud Kapelleke, Ferdinand Coosemansstraat 127, 2600 Berchem.

Inschrijven bij: NASeducatie@telenet.be

FONAS - floristisch onderzoek voor natuurbeheer Antwerpen stad op 30 september 2023

Op zaterdag 30 september 2023 gaan we naar de stationsbuurt van Antwerpen en de omgeving voor de inventarisatie van stadsflora. Joris De Rycke monitort enkele groengebieden, samen met geïnteresseerde vrijwilligers en leden. Iedereen die zich wil vervolmaken in plantenkennis, is hartelijk welkom.

Alle gegevens die FONAS verzamelt, worden per jaar en per gebied op volgende website geplaatst: www.waarnemingen.be

Afspraak om 9u15 aan het Kievitplein, Antwerpen.

Geïnteresseerd? Neem vooraf contact op met: derycke.joris@gmail.com

OPINIE - Natuurpunt bezorgd over nieuwe snelweg A102

“Waardevolle natuur in Park Groot Schijn en Ertbrugge dreigt te verdwijnen”.

In het Toekomstverbond (Oosterweelverbinding) is er ook een verbinding tussen het knooppunt van de E19/A12 in Ekeren en het rond punt in Wommelgem opgenomen. Wat toch wel tot bezorgdheid leidt, omwille van de impact op Park Groot Schijn en het Ertbruggebos.

Bekijk hier de ATV-reportage: https://www.gva.be/cnt/dmf20230830_94933367

Natuur in en rond Antwerpen

In en rondom de stad valt er heel wat prachtige natuur te ontdekken, ook buiten de natuurgebieden. Van zeehonden, sperwers en futen aan de Schelde tot eekhoorntjes, vlinders en bijen in de stadsparken. Er zijn verschillende groene gebieden waar je kan genieten, uitblazen en bewegen. Alleen of samen met je vrienden en familie. Aan jou om ze te ontdekken.

Deze zomer besteden we extra aandacht aan de natuur in Antwerpen. We hebben heel wat voor jou in petto. Van verschillende activiteiten tot een extra exclusieve wandelgids voor nieuwe leden.

Meer info vind je hier: https://www.natuurpunt.be/ontdek-de-natuur-t-stad

World Cleanup Day op 16 september 2023

Voor de vijfde keer doet River Cleanup mee aan de World Cleanup Day. Miljoenen mensen van over de hele wereld steken de handen uit de mouwen om zwerfvuil op te ruimen.

Neem een kijkje op:
https://www.river-cleanup.org/nl/world-cleanup-day
https://www.worldcleanupday.org/

Doe jij ook mee?

Nieuws van VMPA vzw – Vereniging voor Milieueducatie Provincie Antwerpen

De Natuurgidsen van VMPA doen op zaterdag 16 september om 14u00 een wandeling in het Nachtegalenpark. Het onderwerp: Komt de herfst? Wat is de invloed van de klimaatverandering op groene gebieden? 

Samen met gids Thérèse Verschueren gaan we op zoektocht in het 96 hectare grote park. Het Nachtegalenpark, een groene oase aan de rand van Antwerpen. Dit park bestaat uit 3 domeinen. De parken Vogelenzang, Middelheim en Den Brandt waren ooit het bezit van enkele voorname families. Park Den Brandt is het meest gevarieerde groengebied. 

Meer info: 0498 847 664

Bijeenkomst aan de parkingang van Den Brandt, Beukenlaan 12, 2020 Antwerpen.

Agenda

Wil je graag een overzicht van al onze activiteiten? Neem een kijkje op: https://www.natuurpuntantwerpenstad.be/events

Nieuws van onze buurafdelingen

Ook onze natuurvrienden van de buurafdelingen hebben regelmatig interessante activiteiten op de kalender staan. Via de links hieronder kom je meer te weten.

www.schijnvallei.be  |  natuurpuntwaasland.be  |  www.hobokensepolder.be  | 

www.antwerpennoord.be  |  www.zuidrand.be  |  www.landvanreyen.eu 

Word lid
Facebook
Onze website

Copyright © 2023 Natuurpunt Antwerpen Stad

SHARE TWEET