Opening toeristenseizoen

Zaterdag 13 april jl. was in Dokkum de aftrap van het toeristenseizoen. Onderdeel van het programma was de presentatie van opnieuw een prachtige editie van het Dokkum Magazine, dat werd aangeboden aan wethouder Jelle Boerema van de gemeente Noardeast-Fryslân.

In het promotie-magazine ook twee pagina's tekst en beeld over De Noarderling.    

Mast een kopje kleiner

De oplettende kijker was het misschien al opgevallen: de mast van De Noarderling is wat korter geworden. We hebben er 1.3 m af laten halen omdat de mast niet in verhouding was met het grootzeil dat we gebruiken, en ook niet met de lengte van het schip. 

Bij zo'n ingreep komt iets meer kijken dan er gewoon een stuk afzagen. De mast moet worden verjongd, de verstaging moet worden aangepast en er moet een nieuwe 'hommer' worden aangebracht (het achtkantige stuk bovenin, vlak onder het zwart geverfde deel). Ook is de mast helemaal opnieuw gelakt.

Al met al een prachtig stukje vakwerk, uitgevoerd door mastenmaker Piet Blauw in Stavoren.

De Noarderling onderdeel route stadsgidsen

Sinds kort is De Noarderling ook een vaste stop in de route van de stadsgidsen van Museum Dokkum. De gidsen hebben een 'spoedcursus' gehad en weten nu alles over de geschiedenis van het skûtsje en de werf waar het gebouwd werd. Een mooie aanvulling op het toch al zo interessante verhaal over Dokkum dat de stadsgidsen jaarlijks aan heel veel bezoekers vertellen!   

Zeilen op De Noarderling: een leuke, actieve invulling van uw bedrijfs- of teamuitje! KLIK HIER om de mogelijkheden te bekijken

Terugblik: Kerstfair

Alweer een tijdje geleden, maar we willen het toch nog even noemen: de Kerstfair. Net als vorig jaar trok onze kraam weer een hoop belangstellenden. Een aantal daarvan mochten we ook noteren als donateur of vrijwilliger.  

Ook de activiteit die we bedacht hadden sloeg aan. Heel wat puzzelaars waagden zich aan een legpuzzel van 12 stukjes, die ze zo snel mogelijk moesten maken. 

Daphne uit Aduard bleek uiteindelijk de snelste. Zij legde de puzzel in 27,49 seconden en won daarmee een prachtige reproductie van een oude kaart van Dokkum (beschikbaar gesteld door Frisius.nl

Donateursavond

Ook heel geslaagd was de jaarlijkse donateursavond op 28 februari in het Hellinghûs. Na een korte introductie van Nico Douma over het reilen en zeilen van De Noarderling in 2018 vertelde Gerhard Pietersma, schipper van het Earnewâldster skûtsje, voor zo'n 30 man (m/v) publiek een boeiend verhaal over het skûtsjesilen in de SKS. Na afloop was er een hapje en drankje. 

Sponsornieuws

We zijn zeer verheugd dat drie van onze sponsoren ook voor dit jaar hun bijdrage weer hebben toegezegd: Raadsma, Bouwbedrijf Van der Werff en Rabobank Noordoost Friesland. Via deze weg spreken wij nogmaals onze hartelijke dank daarvoor uit.  

Skûtsjepraet

Deze rubriek introduceerden we in de vorige nieuwsbrief. Er kan van alles onder vallen: benamingen voor skûtsje-onderdelen, zeil- en scheepstermen, anekdotes, sterke verhalen, ...

Met 'een geveegde kont' begonnen we direct goed. Dit keer de 'lummel' en de 'knecht'. Die vormen samen de verbinding tussen de mast en de giek. Op de tekening linksonder is de lummel in rood aangegeven en de knecht in blauw. Rechts de lummel en de knecht in het echt.

Uit de oude doos

Op deze foto uit 1920 is de Dokkumer Ee te zien, met rechts de werf van Barkmeijer waar in 1907 De Noarderling werd gebouwd. 

Stichting De Noarderling

Meester J.P. Miedemastraat 14

9103 NG Dokkum

info@dokkumerskutsje.nl

www.facebook.com/dokkumerskutsje

www.dokkumerskutsje.nl

SHARE TWEET FORWARD

U ontvangt deze e-mail omdat u zich hebt aangemeld als donateur of vriend van skûtsje De Noarderling, of daar op een andere manier bij betrokken bent.

Afmelden

MailerLite