A népszerű kripto-kifejezés, a HODL egy 2013-as Bitcoin Talk fórum során kirakott poszt elírásából származik.
www.mrcoin.eu

MrCoin

A kripto-világ heti hírei

“A kriptovaluták abból az ötletből születtek, hogy a pénzt függetleníteni kell a kormányoktól és más hatalommal bíró intézményektől, amelyek a történelem során mindig is felügyelték.” ~Phillip Nunn

A piac alakulása

BTC: 1 137 051 Ft | 5,16% az előző héthez képest

ETH:      31 523 Ft | 2,79% az előző héthez képest

BCH:    40 482 Ft | -29,94% az előző héthez képest

LTC:        8906 Ft | 3,82% az előző héthez képest

Tavaly ilyenkor a Bitcoin árfolyama először lépte át a 10 000 eurós határt. Azóta a 2017 decemberében elért rekordérték 80%-át el is veszítette, és jelenleg 1 137 051 forintért lehet egy Bitcoint megvásárolni, ami a múlt héthez képest 5,16%-os emelkedést jelent. A Bitcoin jelenleg tapasztalható medve piaca a Bitcoin Cash forkjával kezdődött, amikor is a blokklánc kettévált a Bitcoin ABC és Bitcoin SV (Satoshi Vision) láncokra. Ez a kettéválás általános negatív hangulatot eredményezett a kriptopiacon. Ahogy Roger Ver, a Bitcoin Cash nagy támogatója mondja: “Egy háborúban senki sem nyer... Az egyik fél kevésbé károsul, a másik fél pedig jobban.” Az egyik elmélet azzal magyarázza az árfolyamok meredek zuhanását, hogy a Bitcoin Cash támogatóinak azért kellett eladniuk a Bitcoinjaikat, hogy támogathassák a Bitcoin ABC-t (BCH)  vagy a Bitcoin Satoshi Visiont (BSV). Ahogy a Bitcoin újabb mélységekbe süllyed, úgy szenvednek az altcoinok is hatalmas veszteségeket. A medve piac ellenére azt mondhatjuk, hogy a kriptopiac virágzik: a kriptovalutával és blokkláncokkal kapcsolatos állások száma egyre növekszik, és a Bitcoin is egyre népszerűbbé válik. A Bitcoin alreddit oldala a múlt héten ünnepelte az oldalra feliratkozott egymilliomodik olvasóját.  A Bitcoin még mindig az elmúlt tíz év legjobban teljesítő fizetőeszköze.

Heti kvíz

Mi az a Bitcoin blokklánc?

  1. Az összes hitelesített tranzakció, dátum szerint sorba rendezve
  2. A Bitcoin összes tranzakciója, ide értve a nem hitelesített tranzakciókat is
  3. Hitelesített Bitcoin tranzakciókat tartalmazó blokkok sorozata, amelyeket a rendszer összes full node-ja megoszt és tárol

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

A hét legfontosabb hírei

Reddit

Az Intel megkapta a szabadalmat az energiahatékony Bitcoin-bányász eszközére

A számítógépes chipek gyártásával foglalkozó Intel óriásvállalat szabadalmi jogot kapott az általa kifejlesztett energiahatékony Bitcoin-bányász technológiára. Az újonnan kitalált bányászati eljárás akár 15%-kal is csökkentheti a bányászat teljes energiafogyasztását. A Bitcoin-bányászathoz hatalmas energiamennyiségre van szükség, így az energiafogyasztás és annak költsége jelentik a legnagyobb kihívást a bányászok számára. Ezért fordulnak a bányászok a lehető legolcsóbb energiaforrás felé, ami a megújuló energia. A Bitcoin-bányászat valójában segíti a megújuló energiaforrások növekedését, és ösztönzi az energiafogyasztás csökkentését célzó új technológiák kifejlesztését. Az a tény, hogy egy olyan hatalmas vállalat, mint az Intel, belép a kriptopiacra, szabadalmi jogot kap, és szolgáltatásokat épít ki, világosan jelzi, hogy merre is tart a kriptovilág.

Telegram

Már a G20-ak is hangsúlyt helyeznek a kriptovaluták szabályozására

A múlt heti, Buenos Airesben tartott G20-as csúcstalálkozón az országok képviselői megegyeztek arról, hogy a kriptovalutákat szabályozni kell. A G20 2020-ra szeretné elkészíteni a kriptovaluták nemzetközi adórendszerre gyakorolt hatásával foglalkozó jelentését. A hivatalos nyilatkozat 25. része a következőket mondja ki: “A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem érdekében szükséges a kriptovaluták szabályozása.” A Bitcoint eredetileg úgy tervezték, hogy cenzúramentes, engedélyek nélkül is működőképes és határokon átnyúló legyen. Így kérdéses, hogy a G20 törekvése sikerrel jár-e... Ha azonban igaz lenne, hogy a kriptovilág haldoklik, és a kriptovaluták kérdése nem is releváns, a G20-ak sem foglalkoznának velük. Világos, hogy a kormányok nem hagyhatják figyelmen kívül a kriptovalutákat. Így az események csak azt mutatják, hogy a kriptovaluták egyre erősebbé válnak és tovább folytatják a növekedést.

Reddit

A Paxful kereskedelmi platform iskolát épített Ruandában

A Paxful peer-to-peer kriptotőzsde befejezte a második, teljes egészében a “BuiltWithBitcoin” kampány során összegyűjtött Bitcoin adományokból finanszírozott ruandai iskola felépítését. A Paxful “BuiltWithBitcoin” kezdeményezése 2017-ben indult azzal a szándékkal, hogy promotálja a jótékonykodást és az adománygyűjtést a kriptoipar tagjai körében. A kezdeményezés célja 100, Bitcoinból finanszírozott iskola felépítése Afrikában. A program segítségével finanszírozott  első iskola 2017 decemberében épült fel, és jelenleg 110, három és hat év közötti gyerek tanulásának biztosít helyszínt. A második iskola 100 000 dollárnyi Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin és Dash adományozásával épülhetett fel. A környéken ez az egyetlen olyan iskola, ahova a 6 és 15 év közötti diákok járhatnak. Az iskola a pénzügyi, műszaki ismeretek mellett a peer-to-peer finanszírozás rejtelmeibe is bevezeti a diákokat.

Telegram

Két hírességet is ICO-k támogatásával vádolnak

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (Securities and Exchange Commission  - SEC) két hírességet, Floyd Mayweather Jr. boxolót és DJ Khaled zenészt vádolt meg azzal, hogy nem vallották be ICO befektetések támogatásából származó jövedelmeiket. Mayweather 300 000 dollár fizetséget kapott 3 különböző ICO támogatásáért. Mindkét híresség a Centra Tech ICO-ját reklámozta a saját közösségi média felületén, amelyért mindketten 50 000 dollárt kaptak. Mayweathert 300 000 dolláros büntetés megfizetésére kötelezték, le kellett mondania további 300 000 dollárról, és még 14 775 dollár kamatot is ki kell fizetnie. Khaled 100 000 dolláros büntetést kapott, emellett le kell mondania további 50 000 dollárról, neki 2 725 dollár kamatot kell kifizetnie. Azt is vállalniuk kellett, hogy nem reklámoznak semmilyen – digitális vagy hagyományos – értékpapírt. Ez a kikötés Mayweatherre három évig, Khaledra pedig két évig vonatkozik.

Bitcoin Mining

A Coinbase bejelentette a Zcash jegyzését

A Coinbase, a legnépszerűbb amerikai kriptotőzsde, felvette a portrfóliójába a Zcasht. A Zcash (ZEC) az első titkosított coin, amelyet a Coinbase beenged a platformjára. A ZEC egyelőre a Coinbase Pro felhasználói számára érhető el az USA-ban (New York állam kivételével), az Egyesült Királyságban, Európai Unióban, Kanadában, Szingapúrban , és Ausztráliában. A Zcash egyik fontos tulajdonsága, hogy egyaránt lehet nyilvánosan és titkosítva is küldeni, illetve fogadni. A Coinbase átlátható és álcázott címekről is megengedi a beutalást, de jelenleg a kiutalást csak az átlátható címek számára teszi lehetővé. A Zcash árfolyama a bejelentés után 17%-kal emelkedett, de ez nem tartott 24 óránál tovább, és azóta a Zcash ára visszacsökent a bejelentés előtti szintre.  

Feketelistára került két Bitcoin cím

Az amerikai kormány letiltott  két Bitcoin címet. A címek két iráni férfihoz tartoztak, akik hekkereket segítettek abban, hogy váltságdíjként szerzett, dollármilliókat érő Bitcoint iráni riálra válthassanak át. A címek a következők: 149w62rY42aZBox8fGcmqNsXUzSStKeq8C és 1AjZPMsnmpdK2Rv9KQNfMurTXinscVro9V. Bárki, aki pénzt küld erre a két címre, könnyen másodlagos szankciók alanyává válhat, ami jelentheti akár az amerikai pénzügyi rendszerből való teljes kizárást is. A kormányok még mindig nem kényszeríthetik a Bitcoin node-okat arra, hogy a tranzakciók hitelesítésekor letiltsanak bizonyos címeket. A Bitcoin hálózaton nem létezik feketelista, a Bitcoint nem is érintik a kormányok által hozott szabályok, csak a saját algoritmusának engedelmeskedik.

Heti tweet

Bitcoin Network

Heti mém

Bitcoin Network

A hét kripto-kifejezése

Bitcoin Network

A népszerű kripto-kifejezés, a HODL egy 2013-as Bitcoin Talk fórum során kirakott poszt elírásából származik. A posztot GameKyuubi, a fórum egyik tagja osztotta meg. GameKyubbi nyilvánvalóan részeg volt, amikor posztjában ezt írta: “I AM HODLING” ( ~“Én “hodl”-ok”). A posztot azóta 789 000 alkalommal olvasták el, és megjelenése óta a kriptoközösség a HODL szleng kifejezést használja arra, hogy akkor is kitartanak a kriptovaluták mellett, amikor az árfolyamok esnek, mivel hisznek abban, hogy ismét emelkedni kezdenek és ismét nyereségessé válnak.   

A kvíz megfejtése

Mi az a Bitcoin blokklánc?

A helyes válasz: "C"

A blokk kriptográfiai módszerekkel hitelesített tranzakciók “csomagját” jelenti. A blokklánc pedig a blokkok sorozataként tárolt tranzakciók elosztott főkönyve (distributed ledger). Ezt a főkönyvet a rendszer úgynevezett “full node”-jai másolják és tárolják. A full node tulajdonképpen egy tárca, amely a teljes blokkláncot tárolja, ami hatalmas adatmennyiséget jelent.

 

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

MrCoin

 

Ui. Ha tetszik a hírlevél, ossza meg egy barátjával

Facebook Twitter Instagram Website

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, UK

+36 1 655 5333

MrCoin örömmel válaszol a hello@mrcoin.eu e-mail címre érkező kérdéseidre.

Adatvédelem