Az Ethereum vetélytársa Rootstock, amely a Bitcoin hálózaton teszi lehetővé a tőkeszerzést.
www.mrcoin.eu

MrCoin

A kripto-világ heti hírei

"Van értelme annak, hogy vegyél egy keveset, hátha befut. Ha elegen gondolják így, akkor az már egy önmagát beteljesítő jóslat.” ~ Satoshi Nakamoto

A piac alakulása

BTC: 5 762,49 € | 0,98% az előző héthez képest

ETH: 196,42 € | -1,11% az előző héthez képest

BCH: 454,05 € | -3,38% az előző héthez képest

LTC: 50,60 € | 0,14% az előző héthez képest

Az árfolyamok tekintetében egy újabb nyugodt hétnek lehettünk szemtanúi. A kriptovaluták teljes piaci kapitalizációja 1,24%-kal, 219 milliárd euróra csökkent. A Bitcoin árfolyama 1%-ot növekedett, amellyel 5 762,49 euróra kúszott fel, míg az Ether 1,11%-os csökkenés után 196,42 eurót ér.

A Google keresőszavak trendjeit elemző vizsgálatából az állapítható meg, hogy a kriptovaluták iránti általános érdeklődés az utóbbi 18 hónap legalacsonyabb pontján van, míg elfogadottsága növekszik. Az intézményi befektetők egyre szívesebben fektetnek be kriptovalutákba, és jelentős mennyiségű digitális fizetőeszközt halmoztak fel, de a kereskedelmi volumenükre vonatkozó adatok nem nyilvánosak.

Az amerikai egyetemi támogatási alapok közül a második legnagyobb a Yale alapja, amely az utóbbi időben két kripto-alapba is befektetett. Az Európai Unió egyre nagyobb figyelmet szentel a kriptovalutáknak, legalábbis ami a törvényi szabályozást illeti. A különböző intézmények egyre jobban elfogadják a kriptovalutákat, mint új fizetőeszközöket. Egészen mostanáig az volt a jellemző, hogy inkább kerülték a kockázatosnak tartott kriptovalutákba való befektetéseket, most azonban már ott tartunk, hogy senki sem akar kimaradni, mindenki a kriptopiac részesévé akar válni.

Heti kvíz

Mi az a melléklánc?

  1. A nagyobb biztonság érdekében létrehozott párhuzamos hálózat
  2. A hash függvény másik elnevezése
  3. Olyan mechanizmus, amelynek segítségével egy blokklánc tokenjeit egy teljesen más blokkláncon biztonságosan lehet használni

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

A hét legfontosabb hírei

Reddit

Az EU 1,1 millió eurót tervezett be kriptovaluták monitoringjára

Az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság (ESMA - European Securities and Markets Authority) 1,1 millió eurót különített el a kriptovaluta szektor monitoringjának finanszírozására. Az ESMA az EU független hatósága, amely a pénzügyi eszközökkel kapcsolatos jogalkotással foglalkozik, és mint ilyen, nagyban hozzájárul az EU pénzügyi stabilitásának megtartásához. A múlt héten kiadott, a 2019. évre vonatkozó munkaprogramja szerint az ESMA a fejlődő kriptovaluta- és pénzügyi technológiai problémák azonosítása, és a felmerülő kockázatok kezelése érdekében a jövőben nagyobb figyelmet tervez fordítani az említett technológiai trendekre. Az ESMA következő évi fő célja az innovatív pénzügyi tevékenységek szabályozásának koordinált megközelítése, és tanácsadás a szabályozás EU intézmények, piaci szereplők és fogyasztók számára történő bemutatásának érdekében.

Telegram

A 2020-as tokiói olimpia hivatalos kriptovalutája

Körülbelül tíz hónappal ezelőtt, Ken Takahashi elindított egy petíciót a Change.org oldalon annak érdekében, hogy a Ripple (XRP) legyen a 2020-as tokiói olimpiai játékok hivatalos kriptovalutája. Mára a petíciót több mint tízezren írták alá. A petíció így magyarázza a kriptovaluta szükségességét: ”ahogy a turisták elözönlik az országot, a helyi valuta iránti kereslet az egekbe szökik, és hosszú sorok fognak kígyózni a valutaváltók előtt, ahogy ezt láthattuk már Pekingben 2008-ban és Rio de Janeiróban 2016-ban.” Takahashi választása az azonnali, határon átnyúló tranzakciók lehetősége miatt esett a Ripple-re. Az évente megrendezésre kerülő Swell eseményen a Ripple bejelentette, hogy bevezeti a piacra az xRapid terméket, amely a nemzetközi tranzakciók lebonyolításához XRP-t használ. A Ripple által támogatott MoneyTap alkalmazás már működik Japánban, és ezzel, az országban tartózkodó külföldi vendégek valós idejű fizetéseket tudnak eszközölni.

Reddit

Már a Yale Egyetem is kripto-alapokba fektet be

Az amerikai Yale Egyetem támogatási alapja két kripto-alapba, a “Paradigm Fund” és az “a16z Crypto Fund” alapba fektetett be. A Yale alapja a második legnagyobb egyetemi alap az USA-ban, és állítólag az egyik legjobb is. Vezetője a Yale „Warren Buffet”-jének tartott David Swensen, aki három évtized alatt a Yale támogatási alapját 1 milliárd dollárról 29,4 milliárd dollárra növelte. A 400 millió dollárt érő Paradigma kriptovaluta-alapot Fred Ehrsam, a Coinbase tőzsde társalapítója hozta létre. A másik alap, amelybe a Yale nagy titokban befektetett, az Andreessen Horowitz cég júniusban elindított, “a16z Crypto Fund” névre keresztelt alapja, amely 300 millió dollár értékű, kriptovalutákra szánt tőkét szerzett. A Yale megjelenése a kriptovilágban egyértelmű pozitív lépés, amely még inkább növeli a kripto-ipar hitelességét, és ezzel az intézményi befektetők számát.

Telegram

Az ICO-k már elérték a Bitcoint is

Az év végén a Bitcoin hálózaton is bevezetik az ICO (Initial Coin Offering) kibocsátásokat. Az új projektek tőkeszerzésének platformja eddig tipikusan az Ethereum volt, azonban most megjelent egy vetélytárs, vagyis a Rootstock (RSK) , amely a Bitcoin hálózaton teszi lehetővé a tőkeszerzést. A Rootstock 2016 óta dolgozik a Bitcoin hálózat mellékláncán, amelyen az Ethereum programnyelvén megírt okosszerződések futhatnak. Az elosztási hálózat-menedzsmenttel foglalkozó, észak-koreai Temco startup cég indítja a Bitcoin hálózaton az első ICO-t, amelynek a célja 19 millió dollár előteremtése. Scott Yoon, a cég CEO-ja szerint „hamarosan az RSK mellékláncok dominálnak majd az okosszerződések ökoszisztémájában és új korszakot nyitnak a Bitcoin életében, az Ethereumhoz hasonlóan.”

Bitcoin Mining

Csökkentek a Bitcoinra irányuló Google keresések

A legnépszerűbb kripto-szavak, mint például a „Bitcoin” vagy az „Ethereum” világszintű keresési aránya az eddigi legalacsonyabb szintre esett vissza. Az átlagembereket egyre kevésbé érdekli a Bitcoin, míg a kriptovilágban jártasabbak egyre nagyobb érdeklődést mutatnak ezen iparág iránt. A Google Trends a Google keresőbe leggyakrabban beírt kifejezések népszerűségét elemzi időszakokra és területekre lebontva. A „Bitcoin” keresőszó népszerűsége 2017 decemberében érte el a maximumot, a 100-as értéket, ami 2018 októberére az eddigi legalacsonyabb szintre, 6-os értékre csökkent. Az emberek Ethereum iránti érdeklődése sem volt ennél nagyobb. A Bitcoin iránti általános érdeklődés csökkenése ellenére az árfolyam stabilizálódni látszik, 3,87%-os inflációval, ami a Bitcoin növekedését mutatja.

A Gemini biztosítást kínál a digitális fizetőeszközök számára

A Winklevoss ikrek, Cameron és Tyler által alapított Gemini kriptotőzsde az első tőzsde, amely biztosítást kínál a felhasználók tőzsdén tárolt fizetőeszközeire. Általában – a hekkertámadások veszélye miatt – nem ajánlatos a digitális eszközöket tőzsdén tartani, a biztosítási fedezettel azonban a Gemini kiküszöböli legalább a letétkezelési kockázatot, amellyel korábban a befektetőknek szembe kellett nézniük. Ugyanakkor a Gemininek továbbra is megvan a lehetősége a számlák lezárására vagy befagyasztására. A portfóliójában már jelen lévő Bitcoin, Ether, Zcash mellett október 13-ától a Gemini elkezdi a Litecoinnal való kereskedést is.   

Heti tweet

Bitcoin Network

Heti mém

Bitcoin Network

A hét kripto-kifejezése

A Turing Complete adatelemzési szabályok rendszere bármilyen számítási problémát képes megoldani és így bármilyen alkalmazást vagy okosszerződést létre lehet hozni. Például, az Ethereum egy "Turing Complete” blokklánc, amely okosszerződésekkel teszi lehetővé a fejlesztők számára a bonyolult logikai folyamatok megoldását.  A Bitcoin blokklánc egészen addig nem volt „Turing Complete”, amíg a Rootstock melléklánc be nem vezette a Turing Complete rendszertt a láncon. A Rootstock (RSK) egy olyan okosszerződés-platform, amely a Bitcoin blokklánchoz kapcsolódik. Az Ethereum és a Rootstock is ugyanazt a Solidity programnyelvet használja, de a Rootstock még mindig fejlesztés alatt áll. Amint az okosszerződések futtatására lehetőség lesz a Bitcoin blokkláncán, a lánc ICO-k indítására is alkalmassá válik.

A kvíz megfejtése

Bitcoin Network

Mi az a melléklánc?

A helyes válasz: "C"

A melléklánc egy különálló blokklánc, amely egy kétirányú kapcsolódási ponton keresztül van összeköttetésben a fő blokklánccal. A kétirányú kapcsolódási pont azt jelenti, hogy az eszközöket át lehet mozgatni a mellékláncra, majd vissza a fő láncra. A melléklánc fizetőeszközei meghatározott árfolyamon válthatók át a fő lánc eszközeire.

 

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

MrCoin

Facebook Twitter Instagram Website

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, UK

+36 1 812 22 50

MrCoin örömmel válaszol a hello@mrcoin.eu e-mail címre érkező kérdéseidre.

Adatvédelem