Klik hier voor de online versie van deze nieuwsbrief
Vitamine D tegen corona?

Beste lezer,

Sinds het begin van deze maand zijn we begonnen met een nieuwe formule van de nieuwsbrief. Dat houdt in dat we deze week een opmerkelijke wetenschappelijke studie gaan bespreken. De afgelopen week zijn de resultaten bekend gemaakt van een Spaans onderzoek naar vitamine D bij de behandeling van COVID-19. Vitamine D bleek veel effectiever te zijn dan de standaardbehandeling. In deze nieuwsbrief bespreken we de details.

De opzet van de studie
De studie was van het type gerandomiseerd en dan ook nog dubbelblind. Dat betekent dat de betrouwbaarheid vrij hoog is. De studie is uitgevoerd onder 76 patiënten waarbij een COVID-19-infectie is vastgesteld. Bij allen was sprake van een virale longontsteking. Van de patiënten kregen 26 de Spaanse standaardbehandeling, wat inhield dat zij dagelijks een combinatie kregen van de medicijnen hydroxychloroquine en azitromycine. De andere groep van 50 patiënten ontving drie keer per week een hoge dosis orale vitamine D. De goede rekenaars onder ons hadden waarschijnlijk al gezien dat het hier gaat om een 2:1 ratio, op elke twee patiënten die vitamine D ontvingen kreeg er één de standaardbehandeling. De patiënten zijn door een computer elektronisch gerandomiseerd, om er zeker van te zijn dat ze willekeurig zijn uitgekozen. De vitamine D-groep ontving op dag 1 van de behandeling 0,532 mg vitamine D, oftewel 20.000 IE (Internationale Eenheden). Vervolgens kregen zij driemaal per week de helft van deze dosis, oftewel 10.000 IE.

De resultaten
Van de groep die de standaardbehandeling kreeg aangemeten moesten 13 patiënten (precies de helft van deze groep) worden opgenomen op de intensive care. Daarbij stierven er in totaal 2 patiënten. Van de 50 patiënten die vitamine D kregen toegediend, werd slechts 1 patiënt opgenomen op de intensive care en zijn er 0 patiënten overleden. Alle patiënten uit de vitamine D-groep zijn ontslagen uit het ziekenhuis zonder dat er sprake was van complicaties.

De conclusie
De onderzoekers concludeerden dat vitamine D de noodzaak voor intensive-care-opnames significant verlaagt bij patiënten die door COVID-19 moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Daarbij vermindert vitamine D de ernst van de ziekte en wordt het verloop verbeterd. Omdat het hier een relatief kleine onderzoeksgroep betreft, roepen de onderzoekers op de studie te herhalen bij grotere groepen mensen. Hoewel het hier een pilot betreft, zijn de resultaten zeer veelbelovend.

Actieve vorm
Opvallend is dat de onderzoekers calcediol, oftewel 25-hydroxyvitamine D, hebben gebruikt. Dit is een actieve vorm van vitamine D die niet als supplement wordt verkocht. Het wordt gezien als een medicijn, waardoor het alleen door artsen kan worden verstrekt. Het lichaam kan met behulp van de lever zelf calcidiol aanmaken. Deze maakt dit aan door de cholecalciferol (inactieve vitamine D) om te zetten. Cholecalciferol maken we met behulp van zonlicht aan in onze huid.

Overheid
Dit is niet de eerste keer dat vitamine D een interessante stof blijkt te zijn in de strijd tegen het coronavirus (1, 2, 3, 4). Inmiddels beginnen de bewijzen zich op te stapelen. Het is dan ook een raadsel waarom de beleidsmakers niet meer met deze informatie doen. Zowel het RIVM als de politiek blijven hameren op het gebruik van mondkapjes, de 1,5m afstand en hygiënemaatregelen (5). Er wordt met geen woord gerept over de kracht van supplementen en voeding. In Amerika geldt hetzelfde verhaal (6). Zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderstreept het belang van vitamine D niet (7). Ondertussen meldt voedingsprofessor Martijn Katan op de Nederlandse TV dat supplementen en voeding niks kunnen betekenen voor je immuunsysteem (8).

Verhoog je vitamine D-status
Als je vitamine D via de voeding binnen wil krijgen, dan zijn vette vissen een heel goed idee. Denk hierbij aan sardines, forel, zalm, tong, makreel en haring. Eieren, yoghurt en kip bevatten ook vitamine D, zij het in kleinere hoeveelheden. Klik hier voor een uitgebreidere lijst met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D. Uiteraard kun je ook het vitamine D-niveau in het bloed opkrikken door te kiezen voor supplementen. Ook zonder het coronavirus gold al de regel om vitamine D te slikken wanneer de R in de maand is. In de praktijk is dat van september tot en met april. In deze maanden is er onvoldoende zonlicht, waardoor het menselijk lichaam niet voldoende vitamine D kan aanmaken. Wanneer je kiest voor vitamine D, is vitamine D3 te verkiezen boven D2. Vitamine D3 kan dan in de lever en nieren worden geactiveerd. Als je meer wilt weten over vitamine D, dan kan ik je de volgende artikelen op onze site aanbevelen:
- 7 effectieve manieren om je vitamine D te verhogen
- Alles wat je moet weten over vitamine D

- De top 12 voedingsmiddelen met de meeste vitamine D

- 15 Wetenschappelijk onderbouwde voordelen van vitamine D

- 6 bijwerkingen van te veel vitamine D

- Wat zijn de symptomen van vitamine D-tekort en hoe kun je het voorkomen?

Met gezonde groet,
Juglen Zwaan

Ionosator tegen bacteriën en virussen in de lucht:

In een recente aflevering van Café Weltschmerz was ionisatie-deskundige Ton Rademaker te gast. Hij sprak daar over twee studies waaruit blijkt dat het ioniseren zowel bacteriën als virussen in de lucht kan doden. Eén van deze studies stond sinds 2010 op de website van het RIVM, maar is begin dit jaar plots verwijderd. Een andere studie die is gepubliceerd in Nature wordt volgens Ton op dit moment ook genegeerd. Hij vindt dat de autoriteiten  hier meer mee moeten doen. Wij hebben deze informatie geverifieerd en het rapport van het RIVM boven water gekregen. Het RIVM meldde dat ionisatoren inderdaad bacteriën en virussen uit de lucht kunnen verwijderen, maar dat het niet duidelijk is of het komt door ionisatie of door een klein beetje ozon dat deze apparaten produceren. Verder melden diverse onderzoeken dat elektrostatische luchtreinigers de lucht in huis effectief weten te zuiveren van fijnstof, huismijt en roetdeeltjes (9, 10, 11). Dit type luchtreiniger gebruikt slechts enkele watts aan stroom, heeft geen filter dat vervangen hoeft te worden en maakt geen geluid. In de aflevering van Café Weltschmerz toonde Ton Rademaker, als voorbeeld van een effectief apparaat, een Progenion  elektrostatische luchtreiniger. We hebben een tijdje terug contact opgenomen met deze fabrikant en gevraagd of wij dit apparaat ook mogen aanbieden. Dit was toen niet mogelijk omdat deze uitverkocht zijn. Inmiddels hebben ze een nieuwe levering binnengekregen van de fabriek en hebben we er toch een beperkt aantal voor onze volgers in kunnen kopen, waardoor dit apparaat beschikbaar is in onze webshop.

Laatste artikelen aHealthylife
Wat is de houdbaarheid van water? Kan water bederven?
Hoeveel calorieën verbrand je als je 10.000 stappen loopt?
Kun je afkoelen door hete thee of een warme douche?
Aluminium in onze voeding een ziekmaker?
Waarom opruimen goed is voor je gezondheid (+ 7 tips)
De beste voeding en supplementen voor een gezonde huid
Wat kersen voor je gezondheid kunnen betekenen
De 4 mogelijke bijwerkingen van te veel foliumzuur
6 fouten waardoor je stofwisseling vertraagt
Praktische tips tegen verstopping (obstipatie)

Toppers in de aHealthylife Webwinkel
Keramische airfryer (25% korting met code Multifry25)
De testofactor
Zerowater waterfilter
ConcenTrace mineralenoplossing
Zwarte tandpasta op basis van actieve kool
De voedingswijzer door Juglen Zwaan
Geconcentreerde waterkefir
Natuurlijke zonnebrandcrème

Interviews gezondheidsnieuwsradio
Greetje van den Eede: toxines in cosmetica en schoonmaakproducten
Orthomoleculair therapeut Els Cornelis legt uit hoe zij epigenetica inzet

Hayo Bol legt uit hoe je de gezondheid in je mond kunt verbeteren

Juglen Zwaan vertelt over de waarde van geitenmelk voor je gezondheid

Holistisch tandarts Fred Neelissen geeft zijn visie op implantaten

Gezondheidsnieuws door Franca van Dalen van Gezondheidsnet.nl

Nieuw boek over appelazijn in de webshop:

Er zijn honderden manieren waarop appelazijn ingezet kan worden. Als je hier meer over wilt weten, dan kan ik je het boek Appelazijn  Encyclopedie aanraden. Dit boek bevat de geschiedenis van appelazijn, omschrijft hoe je de beste in huis kunt halen, hoe je het zelf kunt maken en geeft vele oplossingen voor klachten die met appelazijn verlicht kunnen worden. Dit boek is in 2017 in het Engels verschenen en is in Amerika een grote hit. De reviews op Amazon zijn zeer lovend (49). Omdat veel mensen een boek liever in het Nederlands lezen, heeft mijn uitgever het boek nu uitgebracht in het Nederlands. Van de wet mogen we geen korting geven op boeken, maar we mogen wel korting geven op de verzendkosten. Daarom is het boek de komende week zonder verzendkosten bij ons te bestellen in de webshop.

Spreuk van de week
Veel lachen en lang slapen zijn de beste remedies in het boek van de dokter - Een Iers gezegde

Steun aHealthylife en bezoek de webwinkel:

Biologische olijfolie

Meer info

Zerowater waterfilter

Meer info

Gezond van Kop tot Teen

Meer info

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Wij nemen je privacy serieus. Zie onze privacyverklaring voor meer details.

Aanbiedingen in onze nieuwsbrief zijn geldig t/m de volgende nieuwsbrief: dit is altijd een week.

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website of iets bij ons hebt besteld.

Afmelden
Volg ons op sociale media: