Ord, träd och grupptryck Öppna i webbläsare
Lycka är att sitta vid ett träd

För flera år sedan läste jag en krönika i vår lokaltidning Corren, där krönikören skrev om vilka krav man ställer på en bostad. Han hade haft en man från Kenya som gäst under en tid, och frågat honom vad som var viktigt för honom i en bostad. Hans kenyanske gäst svarade: ”Jag har inga stora krav. Det enda jag vill är att kunna gå rakt ut genom dörren och sätta mig vid ett träd.”

Det där uttalandet slog an en sträng i mig, jag tänkte direkt när jag läste det att så där är det ju för mig också. Trots att jag är född och uppvuxen i en helt annan miljö än den här kenyanske mannen, har vi något som förenar oss, något som har funnits med oss människor sedan begynnelsen – dragningen till naturen. När jag läste den där krönikan bodde jag i en lägenhet på tredje våningen. Det hade sina fördelar, men nu, när jag återigen bor i hus och har trädgård, uppskattar jag det oerhört mycket. Och bäst av allt - nu kan jag också gå rakt ut genom dörren och sätta mig under ett träd.

Vid ett träd sitter jag även på omslaget till min senaste bok - just nu (t o m 17/6) har Bokus kampanj på den och erbjuder den för endast 139 kr. Läs mer längre ner.

I det här brevet:

  • Hur ord (som vi kanske inte ens hinner uppfatta) kan lyfta eller sänka oss
  • Varför grupptryck är toppen 
  • Ett roligt samtal i podden Bli din bästa version

Håll till godo! 

/Gunnel

Hur ord kan lyfta eller sänka oss

Jag pratar ofta om vikten av att ha mer positiv än negativ kommunikation, både på jobbet och hemma. Mängder av forskning visar att för att vi människor ska må riktigt bra, blomstra och prestera på topp, behöver vi vara i en positiv miljö. En miljö där vi känner oss värdefulla, uppskattade och stolta. Det betyder inte att vi ska sopa problem under mattan eller strunta i missförhållanden, bara att vi behöver vara lite medvetna så att vi inte fastnar i ett ständigt ältande, klagande och kritiserande.

Faktum är att vårt sätt att kommunicera med varandra och vilka ord vi väljer att använda påverkar oss mer än vad vi kanske tror.

Jeffrey Hausdorf och Becca Levy har studerat hur äldre människor påverkas av att utsättas för negativa respektive positiva ord. De lät en grupp äldre tillbringa några minuter med att göra ett datorbaserat test för reaktionstid. Under tiden de genomförde testet exponerades deltagarna för olika ord, som bara visades under 70 millisekunder. Så kort tid att deltagarna inte lade märke till dem, men tillräckligt för att orden skulle registreras av deras undermedvetna.

Hälften av de äldre exponerades för negativa ord som ”senil”, ”glömsk” och ”sjuklig”. Den andra hälften exponerades för positiva ord som ”klok”, ”skarpsinnig” och ”skicklig”.

Försöket gav ett flertal effekter. De som hade utsatts för negativa ord gick långsammare efteråt, presterade sämre på ett efterföljande minnestest och undervärderade sina egna förmågor. När de gavs ett antal matteproblem att lösa reagerade de som exponerats för negativa ord med tydliga stressymptom, medan de som fått positiva ord seglade igenom uppgifterna utan några som helst tecken på stress.

Efter försöket frågade Levy deltagarna om de skulle efterfråga en dyr men potentiellt livräddande medicinsk behandling om de visste att de annars skulle dö inom en månad. De som hade exponerats för positiva ord tackade nästan alla ja till behandlingen, men merparten av de som exponerats för negativa ord avböjde behandlingen. De reaktioner som omedvetet triggades igång av de negativa orden tycktes ha minskat deras livsvilja.

Den här typen av försök har inte bara gjorts på äldre, utan på människor i alla åldersgrupper. Och om vi påverkas så mycket av ord som vi inte ens hinner uppfatta, hur mycket påverkas vi då inte av de ord som vi hör och är medvetna om? Om vi pratar mest om problem, svagheter, brister och misslyckanden på jobbet, eller hemma, så att vi skapar en negativ atmosfär och gör människor uppgivna och modfällda - hur ska vi då någonsin kunna uppnå goda resultat?

Fundera över vilka ord ni använder på din arbetsplats. Och utanför jobbet, bland dina vänner eller i din familj. Finns det andra ord som du skulle vilja använda lite oftare? Hur kan du bidra till att lyfta de människor du har omkring dig, så att de känner sig stärkta och uppskattade?

Sommarerbjudande 139 kr

Just nu har Bokus kampanjpris på min bok "Den lata vägen till ett fantastiskt liv - och arbetsliv", endast 139 kr (ord pris 179 kr).

Perfekt sommarpresent till alla som håller på och slår knut på sig själva. Kanske till dig själv, eller till hela personalen?

Erbjudandet gäller t o m söndag 17/6.

PS. Nu finns den även som ljudbok och som e-bok.

Läs mer här.

Grupptryck är toppen! (om du är i rätt grupp)
Gäst i podden "Bli din bästa version"

Häromveckan gästade jag härliga Kim Schoultz i podden "Bli din bästa version". Det blev ett roligt och spännande samtal om hur vi påverkas av vår miljö och hur du kan delegera din framgång till miljön, varför lathet kan vara något bra, att det inte räcker med mindfulness för att råda bot på den skenande psykiska ohälsan, om tacksamhet, uppskattning, livet, döden, att tillvarata dina styrkor och en massa annat.  
Nu är avsnittet ute, klicka här om du vill lyssna!  

Uppdaterad integritetspolicy

Med anledning av den nya dataskyddsförordningen, GDPR, som träder i kraft 25 maj 2018, har jag uppdaterat min information kring integritetsskydd och behandling av personuppgifter. 

Här kan du läsa om hur jag behandlar personuppgifter

Tack för att du läser mina tips och tankar!

Ha en fin vecka så hörs vi snart igen.

/Gunnel

 

Gillar du det du läser får du gärna vidarebefordra det till vänner och bekanta, och tipsa dem om att registrera sig för nyhetsbrevet på min hemsida.

Gunnel Ryner
gunnel@rynerconsulting.se
0708-82 46 21

www.gunnelryner.se

Ryner Consulting AB
Kummelgatan 6A
595 52 Mjölby

Vill du inte få fler nyhetsbrev från mig?
Avregistrera dig här