💡 Επενδυτικές προκαταλήψεις
#6 Anchoring Bias ⚓
🗽 Το Serendipity 3 είναι ένα εστιατόριο στην Ν. Υόρκη το οποίο κατάφερε να μπει στο βιβλίο Guinness για το hot dog του - και, μεταξύ μας, δεν το λες και κανένα super duper επίτευγμα υψηλής γαστρονομίας
Και πώς μπήκε στο βιβλίο; Απλά και μόνο διότι θα σου κοστίσει... $69 (!!)
Προφανώς, στόχος της διοίκησης δεν ήταν να αυξήσει τον τζίρο του μαγαζιού μέσα από αυτό το hot dog... τουλάχιστον άμεσα
💸 Ο στόχος ήταν άλλος: Ανοίγοντας το μενού και βλέποντας ότι ένα hot dog κοστίζει $69, ξαφνικά το cheeseburger των $30 και η μπριζόλα των $60 μοιάζουν σαν... ευκαιρία! Έτσι δεν είναι;
Και voila! Καταφέραμε μόλις να παρουσιάσουμε τη γνωστική προκατάληψη του anchoring bias... με ένα hot dog! 🌭
💡 Βασική ιδέα: Αφορά την τάση των ανθρώπων να ζυγίζουν τα πράγματα με βάση τα πρώτα δεδομένα που λαμβάνουν για ένα θέμα. Η πρώτη πληροφορία λειτουργεί ως "άγκυρα", ένα σημείο αναφοράς γύρω από το οποίο προσαρμόζουμε όλες κάθε επόμενη απόφαση μας.
📈 Πώς εμφανίζεται στις επενδύσεις: Σήμερα, η μετοχή της Tesla κοστίζει $100 ενώ, πριν μερικούς μήνες, $300. Και ενώ μια αποτίμηση στα $100 δείχνει αρκετά fair με βάση τη θεμελιώδη ανάλυση, εσύ θεωρείς ότι είναι Ε-Υ-Κ-Α-Ι-Ρ-Ι-Α-Ρ-Α. That's anchoring bias baby!
🤝 Διαπραγματεύσεις: Σε μια διαπραγμάτευση, αυτός που θα δώσει πρώτος νούμερο θέτει το σημείο εκκίνησης. Όλοι οι αντιπροσφορές που θα ακολουθήσουν γίνονται με βάση το πρώτο "νούμερο-άγκυρα".
Εξού, λοιπόν, και ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει αποφύγεις να μιλήσεις πρώτος. Λαμβάνεις το ρίσκο του να "ρίξεις" τον εαυτό σου θέτοντας μια αρχική άγκυρα που ευνοεί την άλλη πλευρά.
|