Svensk Fisknäring - Nyhetsbrev 2020

Nu är det nya numret ute!

Tema: BLÅTT FOKUS

Nu är första numret för i år av Svensk Fisknäring ute, med temat Blått fokus. Det här året vill vi ha just ett blått fokus; att lyfta det goda, att förklara och vara tydliga och arbeta för att ingjuta en smula stolthet i näringen.

I detta nummer bland annat läsa om att konsumenter är positiva till svensk yrkesfiske. En ny undersökning visar att den något negativa mediabilden inte stämmer överens med vad svenska konsumenter faktiskt tycker om fisk och fiske. 

I tidningen kan du även läsa om:

  • Vinnare Årets Bonde
  • Blå Mat boostar svensk sjömatsproduktion
  • Brexit drabbar det pelagiska fisket
  • Bifångst - tillgång eller belastning?

...och mycket mer!

Ur detta nummer av tidningen, sidan 10:

Blå Mat boostar svensk sjömatsproduktion

Centrumbildningen Blå Mat är den största satsningen hittills på svensk sjömat med en finansiering på 48 miljoner kronor från det statliga forskningsrådet Formas. Visionen är att göra Sverige till en ledande leverantör av hållbart producerad sjömat. Satsningen ska pågå i fyra år, med möjlighet till ytterligare fyra års finansiering.

Behovet av en ökad produktion av hållbara livsmedel är i särskilt fokus på grund av den snabba globala befolkningsökningen. Under senare år ser vi också en stark trend att minska intaget av kött till fördel för andra, mer hälsosamma och hållbara, proteinkällor. Men vad som ofta glöms bort i debatten är de ”blå” proteinernas roll.

Den blå maten, sjömaten, som ur ett näringsperspektiv är mycket värdefull. Idag är den svenska sjömatsproduktionen kraftigt eftersatt och sammanlagt importerar vi 72 procent av all sjömat vi konsumerar.

Men Sverige, med en lång kuststräcka, många sjöar och ett tydligt miljötänk, har goda förutsättningar att nyttja sina potentialer och bli en ledande producent av hållbar sjömat.

Bakom centrumbildningen står en nationell samling av forsknings- och innovationsaktörer, regioner, kommuner, organisationer samt ett fyrtiotal företag från hela landet. Vi har pratat med Lillemor Lindberg, koordinator för innovation och företagskontakter, som tillsammans med Ingrid Undeland, koordinator for forskning, Kristina "Snuttan” Sundell, ordförande och Fredrik Gröndahl, koordinator för kompetenshöjning, jobbar med uppstarten av projektet.

Läs tidningen online

Fiskbranschens Riksförbunds årsstämma 2021 - 11 mars

Den 11 mars är det dags för Fiskbranschens Riksförbunds (FR) årsstämma.

Förmiddagen är enbart öppen för medlemmar medan eftermiddagens program är öppet för alla. Se agenda nedan. Vill du anmäla dig till den öppna delen är du välkommen att maila till kansli@fiskbranschen.se.

AGENDA - öppen stämma

12:30 Inledning

Om odlad lax

  • Introduktion av den Svenska marknaden för odlad lax
  • Riserapporten kring odlad lax, hälsa och klimatavtryck
  • Laxfoder – hållbarhet, Trygve Berg Lea, Sustainability Manager Skretting
  • Laxlus, Lone Flyvholm, Sjømat Norge
  • Frågor kring odlad lax

14:15 - 14:20 Paus

14:20 - 14.45 Representanter från Miljö och jordbruksutskottet beskriver sitt perspektiv på den blå livsmedelskedjan

14:45 - 15:00 Summering

Anmälan sker till kansli@fiskbranschen.se. Sista anmälningsdag är den 8 mars. 

VÄLKOMMEN!

Fler branschnyheter

Brexit höjer räkpriser och stoppar Bohuslänska fiskare

Janne Jansson ombord på SD 578 Vikingö i Havstenssund skulle varit på räkfiske i Nordsjön, men får ligga i hamn och vänta på att engelsmännen och EU kommer med Norge om fisket. Brexit kastar sig skugga över svenska yrkesfiskare.

Källa: Bohusläningen

Janne Jansson och fartyget SD 578 Vikingö brukar ligga på norskt räkvatten en månad om året. Bild: Lasse Edwartz

– Vi brukar fiska på norskt vatten i Nordsjön varje år med början i vecka 5. Men nu är det stopp och vi tjänar inte en krona. Hade allt varit som vanlig hade vår kvot räckt till en månads fiske där upp, säger räkfiskaren Janne Jansson.

– Vi får inte heller fiska uppe i norra Skagerak, eftersom det är norsk vatten där också.

Situationen är den samma för fiskefartygen Atlantic i Grundsund och Nautic i Kungshamn, som fungerar som räktrålare.

Svenska fiskare har i många år bytt vatten med Norge och fått ett antal ton i räkkvot att fiska på i norskt vatten i Nordsjön. Eftersom räk- och kräftfiske är det numera viktigaste fisket för norra Bohusläns kustnära fiskare, blir de extra påverkade av att fiskeförhandlingarna mellan EU, Storbritannien och Norge har hängt upp sig.

l två veckor har svenska räkbåtar väntat på att börja räkfisket på norskt vatten och inte finns det något att hämta inne i Kosterfjorden eller runt Väderöarna heller – ännu.

– Räkan har inte kommit hit in ännu och för att samla sig, konstaterar skaldjursfiskaren Charles Olsson i Grebbestad som i decennier varit en föredragande kraft när det gäller fiskarekårens egen förvaltning av räkfisket i Kosterfjorden.

Det brukar annars vara nu som den romstinna räkan samlar sig inne i Kosterfjorden.

”Trålare som fångar fisk drabbas om förhandlingarna drar ut på tiden”

För fiskets kunder kan resultatet av uteblivet fiske för ett 20-tal räkbåtar som brukar gå ut i Norska Nordsjön bli dyra räkor. För yrkesfiskarna hotar ekonomiska bekymmer. Halva räksäsongen på norskt vatten har passerat. Lösningen skulle kanske kunna vara, att man fångar räka långt ut på djupare vatten. Men de svenska skaldjurstrålare som brukar användas till fiske på norskt vatten är oftast mindre och då är tråldrag på djupt vatten besvärliga.

Men ekonomisk storpolitik och osämja mellan förhandlingsparterna kan slå ännu värre än så här.

– Ja, även trålare som fångar fisk drabbas om förhandlingarna drar ut på tiden, konstaterar ordföranden för Sveriges fiskare producentorganisation, SFPO, Peter Ronelöv Olsson.

Vad är det då förhandlingarna brutit samman om?

Jo, det handlar om olika tolkningar av rätten till naturresurser på Svalbard och om ett gammalt avtal från 1921 "Paristraktatet", som gäller olika länders tillträde till alla naturresurser på Svalbard.

Näringsdepartementets expert på det här, Karin Victorin, hjälper till att reda ut vad som hänt i förhandlingarna.

Brexit påverkar

Före Brexit hade EU och Norge gemensamma bestånd i Nordsjön som reglerades av flera avtal – Naboavtalet, Nordsjöavtalet och Skagerackavtalet. Sedan Storbritannien lämnat EU förhandlas fiskkvoterna i Nordsjön mellan tre parter. Bestånden är gemensamma för EU, Norge och Storbritannien. Kvoterna i Nordsjön styr fisket i Skagerrak och Kattegatt och avtalen som förhandlas fram styr kvoternas storlek i Nordsjön Skagerrak och Kattegatt. Tillträde till varandras vatten ska förhandlas fram. Men Norge går inte med på det, förrän kvoterna förhandlats fram.

– Samtidigt har EU och Norge olika syn på Svalbardsavtalet och nyttjandet av alla naturresurser där för de länder som undertecknat Paristraktatet. Det säger att Norge har överhöghet över Svalbard, men att andra länder har rätt att nyttja naturresurserna (alltså inte bara fisk), berättar Karin Victorin.

Hon berättar också att Norge i år har beslutat att begränsa EU:s torskfiske i Svalbard, eftersom man anser att Parisavtalet inte gäller, utan att Norge har total suveränitet i Svalbard enligt Havsrätten (UMCLOS).

– Norge säger att om EU inte går med på de norska bestämmelserna för torskfisket i Svalbard, tänker man inte förhandla med EU om tillträde i Nordsjön och Skagerrak.

Därför får inte bohuslänska räkfiskare tråla på norskt vatten.

Därför leder hårt fiske till att torskarna blir mindre

Överfiske, jakt och intensivt jord- och skogsbruk är exempel på några aktiviteter som i en del fall bidragit till att växter och djur reducerats kraftigt och på vissa håll utrotats. Ny forskning visar varför aktiviteter av det slaget kan leda till att hela populationer blir mindre till storleken och att de tvingas börja reproducera sig allt tidigare.

Källa: LU

Det är forskare från Lund och Toronto som står bakom undersökningen som är gjord på fem olika arter av flicksländor. De har studerat hur olika miljöfaktorer påverkar när och vid vilken storlek sländorna blir könsmogna och börjar reproducera sig. I studien belyser forskarna också hur en faktor som många års hårt överfiske utanför Newfoundlands kust har fått direkta konsekvenser på torskens reproduktionsstorlek och ålder, vilket påminner om skillnaderna de ser hos flicksländorna.

– Överfiskningen har resulterat i att torsken numera förökar sig tidigare och vid mindre storlek, något den tvingats till för att överleva. Om den inte hade genomgått den utvecklingen så hade den kanske helt fiskats ut och försvunnit från vattnen utanför sydöstra Kanada, säger Viktor Nilsson-Örtman forskare vid Lunds universitet.

Bestående förändring

Den klassiska förklaringen till den mindre reproduktionsstorleken är att det är en direkt konsekvens av en högre dödlighet till följd av överfiskningen. Men det tycks inte vara hela förklaringen, anser Viktor Nilsson-Örtman och hans kollega Locke Rowe vid universitetet i Toronto. Till stöd för sin tes pekar de båda forskarna på att torsken i så fall borde ha återgått till större reproduktionsstorlek när överfiskningen upphörde. Men så har inte skett. 

Istället pekar de på en annan förklaring till att torskarna blev mindre, och fortsatt är mindre. Överfisket utanför Newfoundland kan ha lett till att torskbeståndet genomgått en snabb, evolutionär förändring av artens tröskelstorlek (den minsta storlek då en organism kan bli könsmogen och börja reproducera sig). Den mindre tröskelstorleken bibehölls när överfiskningen upphörde. Evolutionen har således inte tagit ett steg tillbaka utan torskarna har fortsatt att fortplanta sig tidigare och vid en mindre storlek.

Läs mer...

"Supergod" lake bland sjöfiskar på uppgång

Flera fiskarter i de stora sjöarna är nu så starka att de klarar ett ökat fiske. Laken i Vättern hör dit, och abborren i Mälaren. Men fisket av gädda längs Östersjöns kust bör minska. Gäddan hotas från två håll – både av spigg och av sälar.

Källa: Aftonbladet

Bestånden som stärkts och klarar mer fiske är sik i Vänern och Vättern, lake i Vättern, siklöja i Vättern och Mälaren, samt abborre i Mälaren och Hjälmaren.

Bedömningen görs av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som utfärdar råd för de fiskbestånd som förvaltas nationellt. Men det är oklart vad förbättringen beror på. SLU arbetar med att ta fram metoder som ger mera förståelse.

– Det har inte varit jättestora, snabba förändringar, säger dock Göran Sundblad, forskare på SLU.

Laken är den enda torskfisken i våra stora insjöar. Nu ökar beståndet i Vättern, och SLU-forskaren Göran Sundblad rekommenderar lake för matbordet. Foto: Janerik Henriksson, TT

Forskarens favorit

Bland de positiva trenderna lyfter han själv fram laken, som är den enda torskfisken i Sveriges stora insjöar.

– Det är en fisk man har svårt att få avsättning för. Det är synd, för den är supergod, säger Göran Sundblad och rekommenderar stekta kotletter av lake.

– En lite bortglömd art, som varit viktig tidigare som husbehovsfisk, tillägger han.

Siken är ett specialfall. Den omfattas inte av Sveriges undantag från EU-reglerna om fisk med höga dioxinhalter. Undantaget gör det möjligt att sälja exempelvis strömming, lax eller röding med dioxinnivå över EU:s gränsvärde. Men för sik måste varje enskild fångst testas, vilket givetvis begränsar yrkesfisket.

Läs mer...

Kronprinsessan och utrikesministern deltar på digitalt Antarktis-symposium

Tisdagen den 23 februari deltar H.K.H. Kronprinsessan Victoria och utrikesminister Ann Linde på ett digitalt symposium om Antarktis ekosystem i ett förändrat klimat och Sveriges roll som ordförande för Kommissionen för bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis (CCAMLR).

Källa: Havs- och vattenmyndigheten
Foto: Anna-Lena Ahlström, Kungliga Hovstaterna

Kronprinsessan utsågs 2016 till en av 17 ambassadörer för arbetet med FN:s globala hållbarhetsmål. Sedan 2019 ingår Kronprinsessan i alumnigruppen för Agenda 2030. Som alumni fortsätter hon att särskilt fokusera på hållbarhet, havs- och fiskefrågor.

Under symposiet diskuteras bland annat vad som ligger till grund för den svenska närvaron i Antarktis samt hur de största utmaningarna för hållbar förvaltning ser ut idag. Föreläsarna ska även prata om hur svensk forskning bidrar till ekosystembaserad förvaltning av Antarktis.

– Syftet med symposiet är att väcka intresse för och belysa svensk Antarktisforskning. Vi vill också öka förståelsen för hur forskning och förvaltning av Antarktis hänger ihop, säger Jakob Granit, generaldirektör vid Havs- och vattenmyndigheten (HaV) och nybliven ordförande för CCAMLR, Kommissionen för bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis.

Läs mer...

Strömmingen i Östersjön ska få ökat skydd

Ett brett åtgärdspaket som innehåller allt från att se över fredningsområden och trålgränser till att ta fram ny kunskap – det presenterar nu Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Syftet är att ge sillen/strömmingen i Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken ökat skydd.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

HaV konstaterar att det finns nedåtgående trender i bestånden av sill/strömming i centrala Östersjön. Det finns också en tydlig oro hos allmänheten, forskare och kustfiskare att det storskaliga fisket av sill/strömming i öppna havet lokalt utarmar bestånden som leker och fiskas vid kusten.

– Ekosystemen i Östersjön är starkt påverkade. Men orsakerna till de nedåtgående trenderna för sill/strömming är inte entydiga, det saknas tillräckligt kunskapsunderlag. Det är något vi vill ändra på, säger Fredrik Arrhenius, utredare vid HaV.

Åtta åtgärder pågår och planeras

Totalt pågår och planeras åtta åtgärder, både inom förvaltning av fiskbestånden och inom kunskapsinhämtning. Några exempel:

•  förstärkt skydd av rekryterings- och uppväxtområden

•  översyn av trålgränser och trålfiskeområden

•  ett utökat och samordnat kustnära provtagningsprogram

HaV ska också genomföra pilotprojekt för ekosystembaserad havsförvaltning. Stockholms skärgård och Bottenhavet är två av de planerade pilotområdena.

– Här ska vi undersöka strömmingens roll för ekosystemet, men även dess samhällsekonomiska, sociala och kulturella betydelse i de lokala kustsamhällena, säger Fredrik Arrhenius.

Läs mer...

Annonsera i vår tidning

Om du vill nå de företag som jobbar och verkar inom fiskerinäringen så är det i Svensk Fisknäring du skall annonsera.

Vår tidning når alla fiskare, fiskgrossister och detaljister. Förutom dessa yrkesgrupper så distribueras tidningen också till inköps-ansvariga, storkök, beslutsfattare med flera.

Mottagare som på ett eller annat sätt är intresserade av, och involverade i fiskenäringen. Totalt trycker och distribuerar vi ca 2000 tidningar per nummer.

Dessutom får ytterligare ca 3000 mottagare en digital version av tidningen samt detta digitala nyhetsbrev som utkommer mellan tidningsutgåvorna.

Ring eller maila oss för mer information om hur vi kan hjälpa er att nå rätt kunder.

Lotta Björkman, 0768-91 86 46, Lotta@fiskbranschen.se

Arbetar du med fisk & skaldjur?

Prenumerera på bransch-tidningen Svensk Fisknäring

Om du inte får papperstidningen i dag men arbetar med fisk & skaldjur i någon form, kan du enkelt skicka oss ett mail med namn, adress och vad du arbetar med till info@sjomatsframjandet.se så får du kommande nummer hem i din brevlåda.

Till övriga som är intresserade skickar vi gärna tidningen i digital form via detta nyhetsbrev.

Sjömatsfrämjandet

Fiskhamnen, Göteborg
Sweden

Ansvarig utgivare:

Roger Thilander, GFA

SHARE FORWARD

Du har fått detta nyhetsbrev för att du tidigare lämnat din e-postadress till oss. Vill du inte längre ta emot några fler nyhetsbrev kan du klicka på länken nedan.

Unsubscribe