view_in_browser
Weer volop aan het groene werk

Beste ,

Nu veel mensen noodgedwongen meer tijd thuis doorbrengen, neemt de interesse voor de natuur in de buurt toe. Resultaat is een volle nieuwsbrief deze maand. Lang niet al het nieuws past in de nieuwsbrief, dus kijk vooral ook op onze website.

Een groot deel van onze activiteiten kan gelukkig ook weer doorgaan, met enkele aanpassingen aan de 'anderhalvemetereconomie'. Lees hier welke maatregelen wij nemen voor ieders veiligheid.

Veel plezier alvast!

Luella, David en Simone

Nieuws
Bijenplanten uitdelen

Als onderdeel van de actie 'Amsterdam Zoemt'  mogen wij in september enkele honderden pakketten met inheemse bijvriendelijke planten weggeven.

We kunnen wel wat extra hulp gebruiken bij zowel het voorbereiden van deze actie als bij het uitdelen zelf. Help je mee?

Eerste aanvragen buurtinitiatieven al binnen

De komende weken kunnen ze al van start! Ook jullie initiatief kan nog steeds een plan ter financiering indienen. Er zijn verschillende mogelijkheden, variërend van een klein tot groot budget. Want Stadsdeel Zuid lanceert in juni weer de buurtbudgetten 2020 met € 100.000,- per gebied.

Verkiezing insectvriendelijkste geveltuin verlengd tot 1 september

Zie je een geveltuin waar wilde bijen zoemen en vlinders vladderen? Staan er inheemse insectvriendelijke planten in? Nomineer de tuin dan voor onze bijvriendelijkste geveltuin-verkiezing. We hopen op veel inzendingen.

Foto: gemeente Amsterdam
Inspraak Groenvisie

Groen zorgt ervoor dat Amsterdam een fijne plek is voor mensen en dieren. Om dit te bereiken heeft de gemeente Amsterdam de ‘Groenvisie 2050’ gemaakt . Ben je het eens met de ideeën van de gemeente? Of mis je iets? Tot 25 juni 2020 kun je je reactie geven op het voorstel voor de Groenvisie Amsterdam 2050.

Ruilactie eetbare plantjes groot succes

Afgelopen zaterdag kwamen ongeveer 50 mensen naar Groenpunt Olympus (in Huis van de Wijk Olympus), om stekjes van eetbare planten te ruilen of af te halen. En er namen enkele honderden plantjes deel aan de ruilactie, van kruiden tot groenten. 

Groen doen in het Vondelpark en op het dakterras
Bewoners aan het woord

Sinds vorig najaar helpt Susan van Drunen mee met werkochtenden in de Vondelpark Slurf en op de Koeienweide. Thuis leeft ze haar liefde voor de natuur uit op een prachtig dakterras vol met biologische planten, waar mensen en dieren van kunnen genieten.

Haar droom is nog veel en veel groter. Het liefst heeft ze een grote tuin of landgoed en legt ze een voedselbos aan. De tuin is haar levensmissie, hoe dan ook.

Lees er meer over in dit artikel.

Agenda
7 juni
Kinderexcursie vogels kijken Vondelpark

Wandel mee door het Vondelpark, onder leiding van Marijke Kruyt van de Vogelwerkgroep Amsterdam. Luister naar de vogelgeluiden en bewonder het verborgen leven in bomen en struiken. Verrekijkers zijn te leen; ze zijn speciaal gemaakt voor kinderhanden. Zo wordt het kijken nog veel leuker.

8 juni
GroeneBuurten webinar - Eten uit de natuur

Hoe herken je welke planten eetbaar zijn? Waar kan en mag je plukken? En wat maak je er dan van?
Deze vragen en meer worden beantwoord tijdens de webinar eten uit de natuur. De kennismakingsles wordt verzorgd door bioloog en natuurgids Wies Teepe.

10 en 17 juni
Werkochtend Koeienweide

De Koeienweide is nu op z'n mooist. Vrijwilligers helpen met het ecologisch onderhoud aan het natuureducatiepad. Deze keer ruimen we het maaisel op. Aanmelden via simone@groenebuurten.nl.

11 en 25 juni
Werkochtend Vondelpark Slurf

Help jij mee met het verfraaien van de Vondelpark Slurf? Lekker buiten werken samen met andere bewoners. Meld je vooraf aan via simone@groenebuurten.nl.

14 juni
Beginnersexcursie Vogels Lutkemeerpolder

Ben je benieuwd welke vogels er zoal leven in de Lutkemeerpolder? Wil je ze nog met eigen ogen zien voordat er een distributiecentrum gebouwd gaat worden? Wandel dan mee door de polder, onder leiding van Marijke Kruyt van de Vogelwerkgroep Amsterdam.

17 juni
Werkochtend Schapenweide

De Schapenweide is een unieke locatie in het Vondelpark om te werken in het groen. Steeds vaker helpen vrijwilligers mee om de biodiversiteit op de weide te vergroten. Wil je meegenieten en je inzetten voor insecten, vogels en meer? Meld je dan snel aan. 

Wist je dat

Insectvriendelijke begroeiing op 3-hoog echt nuttig is voor insecten zoals bijen en vlinders? Jouw bloeiende balkon wordt zo een tussenstation om over deze berg (jullie flat) heen in een nieuw gebied (de binnentuin) te komen. Spoor daarom ook jouw medebewoners aan om zo'n tankstationnetje aan te leggen en zo een begroeide rots te maken!  

Dit was slechts een deel van onze groene activiteiten en nieuwsberichten. Ga voor de complete Agenda naar onze website www.groenebuurten.nl. En volg ons op facebook voor nog meer foto's, verslagen en interessante weetjes.

PS Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar andere groenliefhebbers. 

GroeneBuurten zet zich in voor groene, duurzame en sociale buurten in Amsterdam Oud Zuid, de Zuidas en het Vondelpark. Dit doen wij samen met buurtbewoners, organisaties en bedrijven. Wij informeren, organiseren en geven advies.

Bewoners kunnen hun buurt op veel manieren vergroenen. Je kan helpen met het onderhoud van plantsoenen en parken, moestuinen of kruidentuinen. Of leg een geveltuin of een boomtuin aan.

Kom meer te weten over hoe je je eigen buurt, straat of tuin vergroent via onze website en facebook. Je kunt ook bellen of langskomen tijdens onze spreekuren op woensdag (Groenpunt de Coenen) of donderdag (Groenpunt Olympus) tussen 14.00 en 15.00 uur.

GroeneBuurten

J.M. Coenenstraat 4, Amsterdam
Netherlands

website facebook location email

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website of hebt meegedaan met een activiteit.

Afmelden