Nieuwsbrief De Boortoren // nummer 53

Over mij

Nieuwsbrief van Bert van Dijk, energiejournalist bij Het Financieele Dagblad. Tips, commentaar of vragen?

Mail me

Volgen op Twitter kan natuurlijk ook via @reportfromnl

Editie 53

In deze 53e editie van de Boortoren aandacht voor de klimaatdocumentaire van Marijn Poels, een mooie reportage vanuit Nigeria over de worsteling van Shell in het land en meer schaliegas in China.

Mocht je deze nieuwsbrief doorgestuurd krijgen en wil je je abonneren of ken je mensen die geïnteresseerd zouden kunnen zijn, stuur hem dan gerust door of laat het me weten via dijk@fd.nl dan zorg ik dat je aan de verzendlijst wordt toegevoegd.

Alle eerder verschenen edities zijn terug te lezen op deze speciale FD-pagina.

Veel leesplezier. Commentaar tips of een vraag? Of heb je anekdotes vanuit de sector of werkend aan de complexe energietransitie die het huidige sentiment in de markt illustreren en wil je die delen? Laat het me weten!

Bert

'The uncertainty has settled'

Het heeft een tijdje geduurd, maar afgelopen weekend heb ik de inmiddels veelbesproken klimaatdocumentaire van Marijn Poels gezien. Niet in de bioscoop, want daar wordt de film niet of nauwelijks vertoond, maar online via Vimeo.

De enorme ophef vooraf en direct na het uitkomen van de film hadden me enorm verbaasd. Deels vanwege de heftigheid van de reacties en deels ook omdat ik een aantal reacties las van mensen die de film überhaupt nog niet hadden gezien.

Ik ga hier niet een volledige recensie van de documentaire oppennen, maar ik wil wel kwijt dat ik de film erg entertaining vond. Het is een prachtig gefilmde productie waarin opvallende karakters worden opgevoerd.

Dat Poels de kijker heel persoonlijk meeneemt in zijn twijfels werkt wel voor mij, alhoewel daar natuurlijk ook direct de grootste kritiek op hem mogelijk is.

The Uncertaintiy has Settled is geen welafgewogen documentaire waar alle kanten van het verhaal zorgvuldig worden belicht. Hoewel er kennelijk meer dan vier dozijn klimaatwetenschappers ondanks uitdrukkelijk verzoek van Poels zich niet wilde laten interviewen voor deze film, had hij misschien toch wat nadrukkelijker de exponenten van de consensus rond klimaatverandering aan het woord kunnen laten.

Maar voor mij ligt daar tegelijk de kracht van de documentaire. We kennen die consensus immers heel goed. Poels probeert ons met irritante speldeprikken juist aan het denken te zetten. En het werkt. Ook ik ben gaan Googlen na het zien van de film. Dan ben je als filmmaker denk ik geslaagd.

Dat Poels naar eigen zeggen zo verschrikkelijk is verguisd, vind ik onbegrijpelijk en illustreert wat mij betreft hoe enorm gepolariseerd het debat rond de energietransitie is geworden. Ook al is er een wetenschappelijke consensus, voor mij staat het iedereen vrij daar tegen aan te schoppen. Ik ben als kijker mans genoeg mijn eigen oordeel en conclusies te vormen.

De complotdenker-documentaires van Michael Moore over Bush of 9/11 getuigen ook niet van een heel gebalanceerde benadering, maar daar heeft in Nederland niemand problemen mee.

Poels prikkelt met zijn documentaire mijn diep weggeborgen en dood gewaande zenuw: “wat als alles dat we horen over Co2 en opwarming nu eens niet zou kloppen?"

Verspillen we dan niet honderden miljarden euro’s, verwoesten we dan niet eeuwenoude samenlevingsverbanden en lokale gemeenschappen?

Is het niet krankzinnig om velden vol koolzaad in Duitsland te verbouwen om het vervolgens door de benzine te mengen? Hoe sane zijn we in Europa om gebruikt frituurvet uit China op sterk vervuilende schepen hier naar toe te halen om het door onze benzine te gooien om zo duurzaamheid te kunnen claimen? Hout uit Canada verschepen naar Nederland en het hier in de kolencentrale verbranden: Duurzaam. Really?

Er mag dan consensus zijn over de opwarming van de aarde en de menselijke invloed daarop, de energietransitie die daaruit voortvloeit, grijpt zo diep in de samenleving in dat iedereen die de vanzelfsprekendheid van veel klimaatmaatregelen en de bizarre uitwassen die daar soms bij komen kijken in twijfel trekt, wat mij betreft gehoord mag worden. Sterker nog: gehoord moet worden.

Al is er maar één wetenschapper met een afwijkende theorie, ik wil de mogelijkheid hebben om die theorie te horen.

Hoe meer twijfel des te beter; het dwingt wetenschappers en de politiek immers om nog scherper en duidelijker uit te leggen waarom het nodig is om al die klimaatmaatregelen te nemen. Juist vanwege de enorme impact op economie en samenleving van die maatregelen is dat van het allergrootste belang.

In het FD

Meer in het FD

Duitsers lopen niet warm voor elektrische auto

Bondskanselier Angela Merkel gaf het anderhalve maand geleden al toe: de doelstelling van een miljoen elektrische auto's in 2020 zal niet worden gehaald. En woensdag bevestigen nieuwe overheidscijfers dat de Duitsers en masse conventionele brandstofauto's verkiezen boven elektrisch aangedreven modellen.

Om de verkoop van elektrische auto's te stimuleren, introduceerde de Duitse regering vorig jaar een subsidieregeling, waarbij particulieren onder bepaalde voorwaarden een korting krijgen van €4000 op de aanschaf van een elektrische auto en €3000 wanneer ze een hybride auto kopen.

Ook gemeente Den Haag besluit tot verkoop belang Eneco

De gemeente Den Haag wil zijn belang in energiebedrijf Eneco verkopen. Dat staat in een brief die burgemeester en wethouders vrijdag aan de gemeenteraad hebben gestuurd. De gemeente heeft een belang van 16,55% in Eneco en is daarmee de een na grootste aandeelhouder.

Het college adviseert de raad 'in te stemmen met het principebesluit tot het afbouwen van het aandeelhouderschap Eneco', zo staat in de brief.

(door collega Carel Grol)

Powerfield en landeigenaar moeten weer onderhanden

Powerfield moet weer om de tafel met Jan Adams, de man van wie het bedrijf 120 hectare grond wil kopen voor de aanleg van een enorm zonnepark. In een kort geding in Groningen heeft de rechter woensdagmiddag de zaak twee weken aangehouden.

Dat zegt Niclas Koelemaij, raadsman van Adams, die decennia het land heeft verbouwd. 'De rechter heeft gezegd dat de partijen weer met elkaar om tafel moeten', stelt de advocaat. 'Het is nu kijken of we de komende twee weken alsnog een compromis kunnen vinden.'

(door collega Carel Grol)

Energieconcern RWE zoekt hoofdrol in biomassaketen

Het Duitse energieconcern RWE, onder meer meerderheidsaandeelhouder van stroomproducent Essent, mikt op versterking van zijn strategische positie in Nederland. Het concern bouwt zijn twee kolencentrales, de Amercentrale in Geertruidenberg en de Eemshavencentrale in Groningen, de komende jaren om tot 100%-biomassacentrales.

Tegelijk wil het zich opwerpen als voortrekker van de groene chemie. De overschakeling in de chemie van fossiele grondstoffen naar biomassa als grondstof gaat traag; te traag, vindt RWE.

(door collega Hans Verbraeken)

Infographic van de week: de opmars van de elektrische auto

Niet te missen

BHP chairman says $20 billion investment in shale was a mistake

Mislukt gokje van $ 20 mrd:

BHP Billiton's Chairman Jac Nasser said on Thursday BHP's $20 billion investment in U.S. shale oil and gas six years ago was, in hindsight, a mistake.

BHP entered the shale business at the height of the fracking boom in 2011 and invested billions more developing the operations. The fall in oil prices since then has led to pre-tax writedowns of about $13 billion on the business. Activist shareholder and hedge fund Elliott Management, holding 4.1 percent of BHP's London-listed shares, has been trying to gain support from other shareholders to persuade BHP to sell the shale oil and gas business.

"If you had to turn the clock back, and if we knew what we knew today, we wouldn't do it, of course we wouldn't do it, but go back and put yourself in our position at that time," Nasser told a business seminar, referring to the shale purchase.

Vrees voor stroomuitval komende winter

Belgische stroomproblemen:

‘Het gevaar bestaat dat we deze winter geen strategische reserve hebben om een elektriciteitstekort op te vangen. Dit is een bom.’

Dat is te horen in regeringskringen. België mag immers geen contracten sluiten voor het in stand-by houden van gascentrales zolang een onderzoek van de Europese Commissie naar illegale staatssteun loopt.'

Exclusive: Glencore makes large cobalt deal, securing EV battery supplies for VW

De strijd om de grondstoffen van de 21e eeuw is begonnen:

Mining giant Glencore has signed a major deal to sell up to 20,000 tonnes of cobalt products to a Chinese firm, a move that in turn helps Volkswagen secure car batteries for its shift to electric vehicles, four sources said.

The four-year agreement between Glencore and Chinese battery maker Contemporary Amperex Technology Co Ltd (CATL), struck last October, comes as global carmakers race to lock in battery supplies and move away from traditional combustion engines.

Tesla wades into Australia's battle over energy future: Russell

Ons voorland? De worsteling die energietransitie heet:

Certainly, if successful, the 100 MW of Tesla lithium-ion batteries will be able to provide power to some 30,000 homes in South Australia, which is home to about 1.7 million people and ranks fifth by population of Australia's six states.

But the significance of the deal goes way beyond the mere provision of emergency power, and it is likely to become a political football in Australia's wider energy debate.

Broadly speaking, Australia's energy debate is becoming polarized into two factions, one in favor of using the nation's abundant coal as the main fuel, and the other committed to switching to mainly renewable sources of power as part of efforts to limit global climate change.

China's shale gas output jumps in 2016

China investeert miljarden in duurzame energie, maar ook in kernenergie, kolen en schaliegas. De productie van schaliegas nam vorig jaar met maar liefst 76% toe:

China produced more shale gas last year, as the world's biggest energy producer and consumer cleans up its coal-dominated energy mix.

Its shale gas yield increased 76.3 percent to 7.9 billion cubic meters in 2016, a record high, the Ministry of Land and Resources (MLF) said Monday in a statement.

A total of 8.79 billion yuan ($1.3 billion) was spent prospecting for shale gas last year.

Breakthroughs in drilling techniques have made China one of the top shale gas suppliers in the world. Only a few countries are able to commercially produce the gas, including the United States, Canada and Argentina.

Tweet van de week

Schrijf je hier in voor De Boortoren

Linkedin Twitter

(c) Het Financieele Dagblad / Bert van Dijk

Prins Bernhardplein 173

1097 BL Amsterdam

020 5928837

www.fd.nl