Kérlek, ne tároljatok több coint a tőzsdéken, mint amennyivel aktuálisan kereskedni szeretnétek! Nézd meg a böngészőben
Kezdőoldal Bitcoin ATM GYIK Hírlevél archívum

"A pénzügyi intézmények a kockázatokat a bonyolultság különböző fokozatai mögé rejtik, és ezzel érik el, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat. A kriptovaluták a kockázatokat előtérbe helyezik, központi szerepet szánnak neki, és az interneten hencegnek vele.”   ~Nick Szabo

A piac alakulása

A múlt héten nem volt túl nagy mozgás a kriptopiacon, 😴 bár a kriptovaluta-fejlesztések továbbra is folytatódnak. A teljes piaci kapitalizáció 117-124 milliárd dollár között alakult. A Bitcoin rövid időre 3500 dollár alá csökkent a múlt héten, de főként 3600 dollár körül kereskedtek vele. Az Ether árfolyama 9%-os emelkedéssel indította a hetet, ami a várt Constantinople hard fork miatt következett be. Azonban miután kiderült, hogy a tervezett frissítés egy biztonsági rése miatt a hard forkot elhalasztják, az árfolyam gyorsan visszaesett 120 dollárra.

2019 első hekkertámadása az új-zélandi Cryptopia kriptotőzsdét érte. A támadás után a tőzsde vészhelyzetet jelentett be, és dolgozik a helyrehozatalon. A hekkerek 3,5 millió dollár értékű kriptovalutát loptak el. Az a tény, hogy a kriptotőzsdéket hekkerek vették támadásba, azt jelenti, hogy a kriptovalutáknak igenis megvannak az értékeik. Amíg az emberek a kriptopénzeiket centralizált tőzsdéken tartják, a hekkerek mindig el fogják tudni lopni azokat. Védd a kripto-befektetéseidet úgy, hogy hardvertárcán vagy mobiltárcán tárolod őket, mert ebben az esetben folyamatosan a te te ellenőrzésed alatt állnak!  

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Hogyan számolják ki a Bitcoin tranzakciós díját?

  1. Bitcoinban mért tranzakciós érték alapján
  2. byte-ban mért tranzakciós méret alapján
  3. tranzakciós érték és méret alapján

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

A hét legfontosabb hírei
A Cryptopia hekkertámadás áldozata lett

Az új-zélandi székhelyű kriptotőzsde, a Cryptopia hekkertámadás áldozatává vált, ami több mint 3.5 millió dollár értékű veszteséget eredményezett kriptovalutákban. A tőzsde 2014-ben kezdte meg működését. A Cryptopia az egymás között kereskedhető kis kriptovaluta-párok széles köréről ismert, több mint 800 kripto-fizetőeszközt jegyez. A platform bizonytalan időre felfüggesztette a szolgáltatásait, és bejelentette, hogy felvette a kapcsolatot az új-zélandi rendőrséggel. A hekker az ellopott kriptopénzt egy másik tőzsdén, a Binance-en keresztül próbálta meg beváltani. A Binance azt közölte, hogy befagyasztották az ellopott összeg egy részét. Még ha téged nem is érint ez a hekkertámadás, jusson eszedbe, hogy a centralizált tőzsdék sosem biztonságosak. Azok a coinok, amelyeket tőzsdén tárolsz, nem a tieid igazán, így bármikor ellophatják vagy befagyaszthatják őket.

Az Ethereum hard forkját elnapolták

Az Ethereum eredetileg január 16-ra tervezett Constantinople nevű hard forkjának időpontját az utolsó pillanatban, biztonsági problémák miatt elnapolták. A sebezhető pontot egy okosszerződések auditjával foglalkozó cég, a ChainSecurity fedezte fel január 15-én. A késést okozó problémát az okosszerződésen alapuló kapcsolatok olcsóbbá és hatékonyabbá tételét célzó EIP-1283 (Ethereum Improvement Proposal) dokumentumban találták. Sajnos a költségcsökkentés egy olyan mellékhatással járt volna, amely lehetővé tette volna, hogy hekkerek ugyanabból az okosszerződésből folyamatosan pénzt vegyenek ki, és így kaparintsák meg az okosszerződésben tárolt az összegeket. Az Ethereum fejlesztői azonnal összehívtak egy megbeszélést, és a frissítés elnapolása mellett döntöttek. Az új hard fork megvalósítását 2019. február 27-re tervezik, a 7 280 000. számú blokkon.

Megjelent egy új titkosított coin, a Grin

Hivatalosan megjelent a MimbleWimble protokollt használó új titkosított Coin, a Grin. A Bitcoinnal ellentétben, ahol a valaha megtörtént összes tranzakciót a Bitcoin blokklánc tárolja, a MimbleWimble blokkláncokon csak az utolsó tranzakciók szükségesek az új tranzakciók validálásához. A Grin blokkböngésző szerint az első blokkot január 15-én bányászták ki. Egy Grin blokk kibányászása 60 Grin coinnal teszi gazdagabbá a bányászt. A megjelenésekor a Grin árfolyama körülbelül 250 dollár volt, ami a Coingecko adatai szerint rögtön 97%-kal esett vissza, így most egyszámjegyű összeget ér. A Grin teljes mértékben nyílt forráskódú, nem is volt előbányászás (pre-mining), így az egyetlen módja annak, hogy Grinhez jussunk, a bányászás vagy a vásárlás. A Grin a Bitcointól eltérő bányász algoritmust használ, ez a Cuckoo Cycle. Az Obelisk team már be is jelentette az első ASIC bányászeszköz megjelentetését.

A Bitcoin jelen lesz az USA több mint 20 000 élelmiszerboltjában

Az amerikai Bitcoin ATM-eket (BTM) üzemeltető Coinme összeállt az érmeszámláló gépekkel foglalkozó Coinstrarral, hogy együtt áruljanak Bitcoint több mint 20 000 helyi élelmiszerboltban.  A Coinstar érmeszámláló automatái minden nagyobb amerikai élelmiszerboltban megtalálhatók. Az automaták az aprópénzt papírpénzre váltják, 10%-os díj fejében. A Coinme-vel létrejött partnerség keretében a Coinstar ATM-ek mostantól azt is lehetővé teszik a felhasználóik számára, hogy papírpénzért Bitcoint vegyenek. A Coinme az USA legnagyobb Bitcoin ATM-üzemeltetője, 2014-ben alapították. A partnerséget a két cég január 17-én, egy sajtóközleményben erősítette meg. Az amerikai kripto-rajongók nagyon lelkesek amiatt, hogy az aprópénzükön mostantól Bitcoint vásárolhatnak. A Coinstar az USA-ban 20 000 automatát üzemeltet. Ha ezekből mindegyik elkezd Bitcoint is kínálni, azáltal a BTM-ek száma több mint ötszörösére nő.

A Binance Európában terjeszkedik

A hongkongi székhelyű Binance - mely a kereskedelmi volumen alapján a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének számít- egy új, fiatpénz és kriptovaluta közötti átváltást lehetővé tevő tőzsde elindításával belépett az európai piacra. Az új tőzsde az Egyesült Királyság fennhatósága alá tartozó Jersey szigeten kezdte meg működését. A Binance Jersey a népszerű kriptovalutákat, vagyis Bitcoint és Ethert vált euróra vagy brit fontra. 24 órával az indulás után a Binance CEO-ja  azt nyilatkozta, hogy az új tőzsdét elárasztották az új felhasználói regisztrációk. A Binance Jersey egy önálló vállalkozás, amely a Binance által is használt technológiát alkalmazza. A Binance európai jelenléte versenyhelyzetet teremt a helyi fiat-kripto tőzsdék számára.

A BitPay több mint egymillió dollárnyi tranzakciót dolgozott már fel

Az amerikai, kripto-kifizetések feldolgozásával foglalkozó BitPay bejelentette, hogy 2018-ban a feldolgozott tranzakcióik értéke ismét meghaladta az egymillió dollárt. A BitPay szolgáltatása lehetővé teszi a kriptovaluták elfogadását a kereskedők számára a, és azt át is váltja fiatpénzre, mivel a kereskedők általában megpróbálják elkerülni az ingadozó árfolyamú kriptovalutákkal való foglalkozást. A cég CEO-ja, Stephen Pair a következőket nyilatkozta a BitPay legutóbbi mérföldkövéről: “Az, hogy a Bitcoin óriási árfolyamesése ellenére képesek voltunk már második éve több mint egymillió dollár értékű tranzakciót lebonyolítani, azt mutatja, hogy a Bitcoint létezők problémák orvoslására használják világszerte.” A BitPay olyan jelentős ügyfeleket is szerzett, mint például Ohio állam, ahol a BitPay segítségével a Bitcoinban beszedett adókat dollárra váltják át.  

Heti tweet
Heti mém
A hét kripto-kifejezése

A Bitcoin tranzakciós mérete a tranzakció inputjaitól és outputjaitól függ. Az output egy el nem költött Bitcoin tranzakció, amit korábban megkaptál, de még nem költötted el. A Bitcoin esetében ezt „Unspent Transaction Output”-nak (UTXO), vagyis “el nem költött tranzakciós output”-nak nevezzük. Amikor elköltöd a Bitcoinjaidat, az outputok az új tranzakció inputjaivá válnak. Az input az az összeg, amit át szeretnél utalni, és ami az UTXO-ból kerül kiválasztásra. Az output pedig az az összeg, amit a fogadó félnek küldesz. Az input és output közötti különbség visszakerül hozzád „visszajáróként”, ez a „change output”.  Egy tranzakciónak több inputja és outputja is lehet. Minél több input és output van egy tranzakcióban, annál nagyobb a tranzakció mérete, és annál nagyobb a tranzakciós díj.

A kvíz megfejtése

Hogyan számolják ki a Bitcoin tranzakciós díját?

A helyes válasz: B.

A tranzakciós díjakat a tranzakció byte-ban mért mérete alapján számolják ki, és nem a tranzakció Bitcoinban mért értéke számít.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin
hello@mrcoin.eu
+36 16 555 333
MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe