View in browser
Squashliiton Uutiskirje 4 / 2020

Squash on kaikkien tuntema laji, jota harrastetaan hyvässä seurassa.

PÄÄKIRJOITUS 4 / 2020

Squashia harrastetaan hyvässä seurassa

Squashliitto järjesti elokuussa seuratoiminnan kehittämispäivät Puistolassa Helsingissä. Paikalla oli edustus 14 seurasta, eli noin puolet jäsenseuroistamme oli paikalla. Seuratoiminnan laadun parantaminen valittiin yhdeksi Squashliiton strategian pääkohdaksi viime vuoden strategiakierroksella. Sen alakohdiksi muotoutuivat jäsenmäärän kasvattaminen, laadukkaat tapahtumat, valmentajien kouluttaminen sekä kilpailutoiminnassa tukeminen. Lisäksi Squashliiton samalla strategiakierroksella määritelty visio, ”squash on kaikkien tuntema laji, jota harrastetaan hyvässä seurassa”, sisältää varsin painokkaasti tulevaisuudennäkymän ”hyvästä seurasta”.

Seura instituutiona on ollut murroksessa viimeisen parin vuosikymmenen aikana. Leirinuotioyhteisöstä on siirrytty käytäntöyhteisöihin (Wenger 1999), eli ihmisellä voi olla useita ihmisen ajasta ja kiinnostuksesta kilpailevia käytäntöyhteisöjä, aikaisemman yhden tai korkeintaan kahden yhteisön sijaan. Osittain tästä syystä myös talkoohenki on vähentynyt ja niitä paljon kaivattuja seura-aktiiveja on harvemmassa. Tästä huolimatta seura on edelleen se instituutio, jonka ympärille suomalainen urheilu rakentuu – seuratoiminta on vain muuttunut, ja muuttuu edelleen. Seuroista tulee koko ajan enemmän ja enemmän yrityksen kaltaisia, ammattimaisesti toimivia kokonaisuuksia. Siinä ei ole mitään pahaa, päinvastoin.

Ammattimaisesti toimiva seura tarjoaa jäsenilleen hyvän alustan harrastaa rakastamaansa lajia. Ammattimaisessa seurassa järjestetään laadukkaita kilpailuita ja tapahtumia. Ammattimaisessa seurassa on yksi tai useampia koulutettuja valmentajia, jotka tekevät valmennustyötä päivittäin tai viikoittain ja ansaitsevat sillä elantonsa tai osan elantoansa. Ammattimaisessa seurassa on toki ehdottomasti paikka ja tarve myös talkootyölle, esimerkiksi tapahtumien järjestämisessä – mutta ei viikoittaisessa toiminnassa.

Itselleni strategiassa määritelty ”seuratoiminnan laadun parantaminen” tarkoittaa juuri toiminnan ammattimaistumista. Esimerkiksi laadukas valmennus harvoin onnistuu, jos seura toimii puuhastelumeiningillä. Kun valmentaja on koulutettu, ammattitaitoinen ja innostava, niin ohjattuun toimintaan tullaan, ja jäädään. Kääntäen, jos seuran toiminta ja esimerkiksi valmennus on leväperäistä, niin kokeilukerta jää usein viimeiseksi kerraksi. Mieti, minkälaiseen valmennuksen itse haluaisit lapsesi viedä, siihen laadukkaaseen, joka maksaa, vai laaduttomaan, joka on liian halpa ollakseen hyvä?

Laadukkaan seuratoiminnan ei silti tarvitse olla jäykkää, totista tai ainaista suorittamista. Prosessit pitää toki olla kunnossa, mutta juhlia tuskin järjestetään sen takia, että on saatu debit ja kredit kirjanpidossa tasapainoon – yhtään dissaamatta seuran tilinhoitajia ja kirjanpitäjiä. Ihmisellä on kasvava tarve tehdä asioita, jotka ovat hänelle merkityksellisiä. Seuratoiminta voi olla tähän yksi erinomainen ratkaisukanava. Squashliiton uuden vision määritelmä ”hyvässä seurassa” tarkoittaa myös sitä, että harrastaminen on hauskaa ja mielekästä. Eli seuratoiminnan laadun yksi mittari voisi olla vaikka kuullun naurun määrä peli-illassa tai hallituksen kokouksessa.

Squashliiton jäseniä ovat sen seurat, joita on tällä hetkellä 31 kappaletta. Ilman seuroja ei olisi Squashliittoa. Me Squashliiton toimistossa teemme päivittäin töitä sen eteen, että seuramme voisivat paremmin. Puistolan kehittämispäivillä oli nähtävissä vilpitön halu käytännössä jokaisessa seurassa siihen, että seuratoiminnan laatua parannetaan – jokainen omalla tavallaan. Tähän uskon myös minä ja kannustan seurojen avainhenkilöitä ennakkoluulottomaan ajatteluun ja rohkeisiin ratkaisuihin. Squash on käsittämättömän hieno peli ja se ansaitsee nykyistä valoisamman paikan maassamme. Te, seura-aktiivit, olette tässä avainasemassa – meidän avullamme.

Mika Monto

Squashliiton toiminnanjohtaja

Käänteiskulma
KUN KIINTOPISTE PUUTTUU

Ajattelin ensin kirjoittaa tämänkertaisen Käänteiskulma-juttuni Squashliiton järjestämästä Seuratoiminnan Kehittämisen seminaarista, joka on tätä kirjoittaessani tulevana viikonloppuna. Ohjelmassa on mielenkiintoisia aiheita ja esityksiä ja niistä olisi varmasti saanut hyviä ajatuksia ja ideoita tähänkin kolumniin. Mutta.

Olen jo pitkään käynyt Levomäen Petrin hieronnassa ja siellä me jutellaan monenlaisista asioista, kenties eniten squashista, mutta muustakin. Levo otti pari viikkoa sitten entisenä squashammattilaisena esille hyvin mielenkiintoisen, koronapandemian mukaan tuomaan, pointin: squashammattilaisen kiintopisteen puuttumisen. Olen aiemminkin kirjoittanut tästä samasta aihepiiristä, mutta Levon kommentit jäivät sen verran pahaksi korvamadoksi, joten se pitää saada näin kirjoittamalla pois.

Useimmilla meistä on elämässämme yksi tai useampia kiintopisteitä. Jotkut kiintopisteistämme ovat hyvin pitkäkestoisia, ehkä koko elämän mittaisia, toiset taas muutaman vuoden tai lyhyemmänkin ajan päähän ulottuvia. Usein kiintopisteen synonyymina käytetään sanaa visio, joka esimerkiksi yritysmaailmassa määritellään emotionaaliseksikin ajatukseksi ja näkemykseksi siitä, missä yrityksen tai organisaation haluttaisiin olevan kohtuullisesti hahmotettavan ajan kuluessa, esimerkiksi kolmen tai viiden vuoden kuluttua.


Tavoitteellisuus

Ammattiurheilijan näkökulmasta visiottomuus ja kiintopisteen puuttuminen on jokapäiväisen harjoittelun ja pelaajana kehittymisen prosessin kannalta raskasta. Milloin pääsen taas kilpailemaan? Milloin pääsen tositoimiin ja harjoittamaan ammattiani, joka samalla on huippusquashpelaajille elinkeino. Monella ei välttämättä ole taloudellista turvaverkkoa, jonka varassa selvitä korona-ajan yli. Pelaaja joutuu miettimään tulevaisuuttaan tavalla, johon squash ei mahdollisesti enää mahdukaan mukaan. Oma arvaukseni on, että kun kilpakentät jälleen avautuvat, kaikki eivät enää palaa PSA-kentille. Joillekin kiintopisteen puuttuminen voi puolestaan olla henkisesti raskasta tai jopa ylivoimaista. Ei jaksa tai halua elää ´ajelehtien`. Ajelehtien on terminä varmasti kärjistetty, mutta kuvaa, mitä asiasta ajattelen.


Jotain kohti on hyvä mennä

Useimmilla ihmisillä on yksi tai useampi henkilökohtainen visio tai kiintopisteitä, joista osa on konkreettisempia ja lähempänä ajassa, osa abstraktimpia ja ehkä hyvinkin kaukana tulevaisuudessa:

  • millainen ihminen haluaisin olla - suhteessa itseeni ja muihin?
  • mitä elämältäni haluan?
  • mitkä ovat urheilulliset tavoitteeni?
  • haluan olla maailman paras squashpelaaja – mitä se minulta vaatii?

Nyt squashammattilaisen urheiluelämään kuuluva yksi keskeinen kiintopiste puuttuu. Mistä löytyy motivaatio jokapäiväiseen harjoitteluun ja haluun kehittyä pelaajana? Ja tämän myötä mahdollisesti myös muita elämään liittyviä kiintopisteitä, visioita. Tämä on monelle oman squashammattilaisuutensa toistaiseksi vaikein ottelu: ottelu omaa henkistä lujuutta, jaksamista ja kasvua vastaan. Ne, jotka nousevat tästä, ja haluan uskoa, että useimmat nousevat, ovat kaikki voittajia. Ja vaikka kaikki tavoitteet squashuralla eivät toteutuisikaan, reppuun on jäänyt paljon aineksia hyvään ja rikkaaseen elämään.


Jari Mether

Seuratoimintapäivät
Kuinka saada squashista saavutettavampaa ja parempaa kaikille

MyyrSquashin Luukas Raatikainen oli mukana Squashliiton seuratoimintapäivillä ja hän alusti osallistujille aiheesta Seuran mainonta ja markkinointi. Alla Luukas tekee yhteenvetoa viikonlopun teeseistä.

Squashliitto järjesti kesän loppumisen ja tulevan kauden alkamisen kunniaksi seuroille tarkoitetun “Seuratoiminnan kehittämispäivät” nimellä kulkevan tapahtuman 22.-23. elokuuta ja paikalla olleena ajattelin tehdä koko squashkansalle muutaman helpon yhteenvedon tapahtuman annista. 

Viikonloppuna seuratoiminnan kehittämistä lähestyttiin monestakin eri kulmasta. GDPR:stä aina markkinointipöhinään asti. Kaiken kaikkiaan koko viikonloppu voitanee kuitenkin tiivistää kolmeen todella tärkeään “teesiin”, jotka ovat jollain aikavälillä ihan kaikkien squashseurojen tehtävissä. Osa seuroista on jo tehnyt kohta mainitut askeleet, ja osa on vasta nostamassa jalkaansa. Tärkeintä on kuitenkin, että kaikilla on tahtotila kehittymiseen. 


Tee itsestäsi tavoitettava ja näkyvä

Halusimme tai emme, mutta squash toimii samoilla markkinoilla kuin Fortnite. Me kilpailemme ihmisten vapaa-ajasta, ja tätä peliä ei tulla ikinä voittamaan jos luomme ympärillemme keinotekoisia esteitä. Tehdään siis lajista helpommin lähestyttävä ja avoimempi.

Ensimmäinen asia jonka ihminen tekee tutkiessaan uusia lajivaihtoehtoja on netin selailu. Oletteko lisäänneet itsellenne selvät nettisivut, josta selviää a) milloin, b) kenen, c) millä hinnalla ja d) millä välineistöllä squashia voi lähteä kokeilemaan teidän seuraan? Jos ette, niin siinä ensimmäinen kehityskohde. Voiko teille laittaa helposti viestiä lomakkeen, facebookin tai vaikka whatsapin kautta? Joku TODELLA HELPPO viestintäkanava tulisi olla ainakin käytettävissä, sillä muuten niitä yhdeydenottoja ei tule. Yhteystiedot pitää löytyä 10-sekunnin aikana hakukoneista ja nettisivuilta. Eli myös Google My Business kuntoon, jotta teidät löytää myös Google Mapsista ja yhteystiedot suoraan hakukoneista.

Eli olkaa siellä missä ihmiset viettävät aikansa. Ihmisten aivonystyröitä pitää pommittaa jatkuvilla signaaleilla squashista ennen kuin se jää sinne. Nykyään aikuiset ovat facebookissa, nuoret instagrammissa ja tiktokissa. Seniorit lukevat paikallislehtiä, nuoret aikuiset etsivät inspiraatiota pinterestistä ja kaikki edellä mainitut käyttävät googlea.


Koulut täynnä mahdollisuuksia ja liikunnanopettaja on squashseurojen paras kaveri!

Lapset eivät tiedä enää mitä squash on nykyään. Miksi? Koska he eivät ole kokeilleet sitä, toisin kuin ennen. Joten meidän täytyy esitellä squash koulun liikuntatuntien kautta uuden potentiaalisille pelaajille. Junnuille on nykyään huippuvehkeitä isojen punaisten pallojen ja lyhyiden junnumailojen kanssa.

Me kaikki haluamme, että lapset liikkuisivat enemmän. Opettajat ovat yleensä varsin mielissään, kun soitatte heille ja kysytte josko squashtutustuminen kiinnostaisi heitä. Voisin miltein sanoa, että omalla kohdalla onnistumisprosentti on täysi sata, jos mietitään monelta opettajalta olen tätä udellut ja moni on tullut luokkansa kanssa hallille.

Ja tutustumisen jälkeen, tehkää ensimmäisiin harjoituksiin tulemisesta helppoa (ja mielellään ilmaista). Kertokaa vaikka oppilaiden mukaan annettavalla lippulappusella milloin seuraavat avoimet junnuharjoitukset ovat ja lisätkää vielä vaikka että aikuisetkin ovat tervetulleita mukaan kokeilemaan. MyyrSquash teki jonkin aika sitten aiheesta videon, josta saa erittäin hyvän kuvan mitä koululaissquash voisi olla parhaimmillaan.


Tehdään valmentamisesta yhä ammattimaisempaa

Suomi on talkootyön luvattu maa. Mutta miksi? Yleensä valmennukseen (ja muuhunkin toimintaan) saadaan todella paljon ryhtiä ja tavoitteellisuutta lisää kun siihen ihan oikeasti palkataan joku asiasta tietävä. Valmentaja voi tulla seuran sisältä tai ulkopuolelta, kunhan vastuu ja palkka työpanoksesta on olemassa.

MyyrSquashissa tilanne oli pitkään, että valmennus lepäsi talkootyönä seuran aktiivipelaajien harteilla. Olin itse mukana tässä joukossa, ja valmentaminen söi raivokkaasti omaa aikaani. Kun palkkasimme valmentajan hoitamaan näitä kuviota, sain vapautettua myös omaa aikaani kaiken muun toiminnan kehittämiseen. Hyvästä valmennuksesta ollaan valmiita maksamaan.

JSK:n Heikki Ruotanen nosti myös hyvän pointin esille, että valmentajat voisivat jossain kohtaa ottaa aktiivisempaa roolia ja kysyä kehittyviltä pelaajilta että “Miten pitkälle sä haluat mennä squashissa?” Tällaisen aktiivisen roolin ottaminen voi olla juuri se sysäys pelaajille, joita tarvitsemme että meillä on Suomessa huippusquashia vielä omilla eläkepäivilläni.

Veikkaan vahvasti, että näillä eväillä suomalainen squash ei vain voi hyvin, vaan saadaan kukoistukseen seuraavien vuosien aikana. Ei unelmoida pienestä kasvusta, vaan tehdään RÄJÄHTÄVÄÄ KASVUA OIKEASTI. Tällä lajilla on avaimet olla huippusuosittua, mutta kaivamalla se avain menestykseen syvälle meidän omiin poteroihimme on turha unelmoida mistään.

Summauksena:

  • Olkaa helposti lähestyttäviä
  • Ottakaa yhteyttä mahdollisiin lajikokeilijoihin (peruskoulu, FB-harrasteryhmät, korkeakoulut, senioriliikuntaporukat, jne)
  • Ajakaa toimintaa kohti ammattimaistamista. Meillä on siihen todellakin varaa.
  • Uskaltakaa tehdä ja onnistua / epäonnistua - Vain paikallaan olemalla oikeasti epäonnistuu!

Luukas Raatikainen

MyyrSquash, Vantaa

Suomen Squashliitto tiedottaa:
Avaimet ammattimaisempaan ja parempaan tulevaisuuteen – koulutukset

Suomen Squashliitto pyrkii entistä enemmän tukemaan seurojapäivittäistyössään. Tästä esimerkkinä elokuussa Helsingin Mailapelikeskuksessa järjestetyt Seurapäivät, eliseurakehitysseminaari. Paikalla oli Squashliiton lisäksi vähintäänyksi edustaja 14 jäsenseurasta, mikä vastaa lähes puolta kaikistarekisteröidyistä squashseuroista. Seminaarissa nähtiin erinomaisiaalustuksia seuraavista aiheista:

1. GDPR ja tulorekisteri – Rainer Anttila, Olympiakomitea

2. Jäsenhankinta ja seuran markkinointi – Luukas Raatikainen, MyyrSquash

3. Halliyhteistyö – Kirsi Lassooy, Targa Arena

4. Seuran valmennustoiminnan ammattimaistaminen – Tomi Niinimäki, SSqL

5. Laadukas kilpailutapahtuma – Heikki Ruotanen & Raimo Yliranta, JSK

Kaikista aiheista syntyi alustuksien jälkeen aktiivista keskustelua ja tavoite siitä, että jokainen lähtisi konkreettisien toimenpiteidenkanssa kotia kohti, varmasti toteutui. Osallistuneille on lähtenyt palautekysely, jonka avulla tätä tavoitetta seurataan. Samaisen palautekyselyn avittamana lähdetään myös rakentamaan kokonaisuutta ensi vuoden Seurapäiville.

Squashliitto järjestää myös alkavan kauden aikana koulutuksia lähinnä squashohjaamiseen ja -valmentamiseen liittyen. Seuraavat koulutukset ovat:


27.9.2020 Squashohjaajakurssi, Helsinki

- Ohjaajakurssi, eli ns. nollatason kurssi on erinomainen expresskurssi nopeata preppausta tarvitsevalle pelaajalle, seura-aktiiville tai vaikka nuoren pelaajan vanhemmalle. Ohjaajakurssi on monipuolinen katselmus kaikkiin tärkeimpiin osa-alueisiin aloittelevan ohjaajan ja pelaajan polulla.


6.-7.3.2021 Mailapeliseminaari, Helsinki

- Kolmatta kertaa järjestettävä mailapelien yhteinen valmennusseminaari. Tänä vuonna aiheena on motorinenharjoittelu ja asiantuntijat tulevat tavan mukaan olemaan alansa huippuja. Ohjaajien ja valmentajien lisäksi suositellaan myös pelaajille.


26.-28.3.2021 WSF 1-tason valmentajakoulutus, Helsinki

- 1-tason kurssi sopii sekä aloitteleville että jo jonkin aikaa valmentaneille seura-aktiiveille. Kurssilla käydään läpi samoja aiheita kuin ohjaajakurssilla, mutta asioihin perehdytään syvemmälle ja käytännön opastusta on enemmän.


Kursseilla ja seminaareilla on helppoa innostua valmentamisesta entistä enemmän ja sen jälkeen muidenkin innostaminen on taas piirun verran helpompaa ja mukavampaa – juuri sen takia kannattaa olla aktiivisesti mukana kouluttautumassa ja jakamassa omaa tietotaitoaan!

Tomi Niinimäki

Introducing
Suomen Squashliiton hallitus

Elokuussa pidetyssä liittokokouksessa valittiin uusia jäseniä Squashliiton hallitukseen. Tällä palstalla esitellään hallituksen jäseniä. Loput hallituksesta esitellään seuraavassa numerossa.


KUKA: Risto E J Penttilä (Squashliiton hallituksen puheenjohtaja, kuvissa vasemmalla)

MISTÄ: Helsingistä

KUINKA ALOITIN SQUASHIN: Aloitin squashin opiskellessani Yhdysvalloissa 1980-luvun alussa. Silloin Amerikassa pelattiin kovalla pallolla ja kapealla kentällä. Squash oli kakkoslajini. Jalkapallo oli ykköslajini.

PARAS LYÖNTINI: Paras lyöntini on kuuluisa kahden vaiheen syöttö. Otan askeleen ja viivyn hetken tukijalan varassa ennen syöttöä. Idea on sama kuin jalkapallon rankkarissa: pieni viive ennen laukausta. Näin saadaan vastustaja/maalivahti pois tasapainosta. Toimii!

NEUVONI SQUASHIA ALOITTELEVALLE TUTULLE: Aloita helpolla pallolla.

HALLITUSLUPAUKSENI: Kaikkien aikojen EM-kisat Triplassa!

MINUT SAA KIINNI: (SSqL:n sähköpostiosoite tähän) risto.penttila@squash.fi


KUKA: Kalle Winter (kuvissa oikealla)

MISTÄ: Helsingistä

KUINKA ALOITIN SQUASHIN: Tenniskurssit käytyäni noin 15 vuotiaana joku sanoi että squash on ihan eri tavalla fysiikkaa ja kuntoa vaativa ja muutenkin rankempi laji, maailman kuluttavin. En uskonut ja piti kokeilla - no, tottahan se on.... ja koukutti.

PARAS LYÖNTINI: Kämmenlyönti lähtee joskus säkällä jopa ihan pelimiesten tyyliin.

NEUVONI SQUASHIA ALOITTELEVALLE TUTULLE: Ota valmennusta, opettele oikein. Jos viisikin vuotta opettelee kaiken väärin, ei oikein kolmessakymmenessäkään saa kaikkia virheitä karsittua. Nimimerkillä "kokemusta on."

HALLITUSLUPAUKSENI: Squash nousuun kaikissa ikäluokissa.

MINUT SAA KIINNI: kalle.winter61@gmail.com


KUKA: Poku Salo (kuvissa keskellä)

MISTÄ: Helsinki

KUINKA ALOITIN SQUASHIN: Oli "pakko" kun vanhemmat avasi Suomen ensimmäisen hallin.

PARAS LYÖNTINI: Kämmen- ja rystylyönti

NEUVONI SQUASHIA ALOITTELEVALLE TUTULLE: Nauti!

HALLITUSLUPAUKSENI: Perinteiden vaaliminen, uhohtamatta tätä päivää.

MINUT SAA KIINNI: poku.home@squash.fi


KUKA: Maarit Ekholm-Mangaonkar

MISTÄ: Helsinki

KUINKA ALOITIN SQUASHIN: Esrc:n Jarkki Jaakkolan painostuksella. Kiitokset JarkkiJaakkolalle sitkeästä painostuksesta! En olisi muuten nyt tässä.

PARAS LYÖNTINI: Rysty niitti/tappo

NEUVONI SQUASHIA ALOITTELEVALLE TUTULLE: Et tule katumaan päätöstä!

HALLITUSLUPAUKSENI: Suomen squash on tasa-arvoinen ja yhdenvertainen.

MINUT SAA KIINNI: maarit.ekholm@hotmail.com


KUKA: Jesse Väisänen

MISTÄ: Helsinki

KUINKA ALOITIN SQUASHIN: Ystävän painostuksesta menin klubille Lontoossa. Lajin salat eivät ihan heti auenneet, mutta koukkuun jäin.

PARAS LYÖNTINI: Ei ole rystyn voittanutta

NEUVONI SQUASHIA ALOITTELEVALLE TUTULLE: Rohkeasti koppiin ja nauttimaan!

HALLITUSLUPAUKSENI: Hyödynnetään lajin potentiaali

MINUT SAA KIINNI: jesse.vaisanen@outlook.com

facebook twitter instagram email
Suomen Squashliitto ry

Valimotie 10  |  00380 Helsinki  |  Finland

Sait uutiskirjeen, koska kuulut squashseuraan tai olet muuten tilannut uutiskirjeen.

Lopeta tilaus | Unsubscribe
facebook twitter instagram email
Suomen Squashliitto ry

Valimotie 10  |  00380 Helsinki  |  Finland

Sait uutiskirjeen, koska kuulut squashseuraan tai olet muuten tilannut uutiskirjeen.

Lopeta tilaus | Unsubscribe
MailerLite