A Bitcoin a 21. század egyik legfontosabb újítása, és a technológia még mindig nagyon új, sőt még mindig fejlődik, növekszik.
www.mrcoin.eu

MrCoin

A kripto-világ heti hírei

”Egy új, elektronikus készpénz-rendszer kialakításán dolgozom, amely teljes mértékben peer-to-peer, és megbízható harmadik fél nélkül képes működni.” ~ Satoshi Nakamoto

A piac alakulása

BTC: 5 633,78€ | 1,82% az előző héthez képest

ETH: 181,90€ | 5,83% az előző héthez képest

BCH: 482,95€ | 32,5% az előző héthez képest

LTC: 46,48€ | 8,24% az előző héthez képest

Előző héten ünnepeltük Satoshi Nakamoto Bitcoin Whitepaper kiadványának 10. évfordulóját. A publikáció kiadása óta kriptovaluták ezrei jelentek meg, emberek milliói bonyolítottak le velük tranzakciókat, és az ICO-k hatására a tőkeszerzés is teljesen átalakult. Ugyan nagy figyelem irányult a Bitcoinra annak köszönhetően, hogy a Bitcoint már a Morgan Stanley is új eszközosztályként ismeri el, mégis az altcoinok mutatták a héten a legjelentősebb ármozgást.

A Bitcoin 1,82%-kal ér kevesebbet, jelenleg 5 633,78 eurón áll, míg az olyan altcoinok, mint a Bitcoin Cash és a Monero, látványosan, 30, illetve 7%-kal emelkedtek. A Bitcoin Cash közelgő, november 15-én esedékes forkjával a tulajdonosok ingyen coinokhoz jutnak. A Monero Bulletproofs frissítése gyorsabb és olcsóbb tranzakciókat tesz lehetővé, melynek eredményeképp a Kraken tőzsde a Monero kivételi díját 0,00010 XMR-re csökkentette, könnyebben hozzáférhetővé és likviddé téve így a coint.

Heti kvíz

Mi az a full node?

  1. Egy tárca, ami egyben a bányászt is jelenti
  2. Egy jelszóval védett tárca
  3. Egy tárca, amely a teljes blokkláncot tárolja

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

A hét legfontosabb hírei

Reddit

10 éves lett a Bitcoin Whitepaper

Satoshi Nakamoto 2008. október 31-én jelentette meg a Bitcoin Whitepapert, így a múlt héten a kriptoközösség már a 10 éves évfordulót ünnepelhette. Aki esetleg még nem olvasta ezt a 9 oldalas publikációt, az feltétlenül tegye meg.  Annak ellenére, hogy a Bitcoin már 10 éves, még sokan azt gondolják, hogy csak egy múló szeszélyről van szó. A “Lindy Effect” hatás szerint minél régebb óta van jelen valami, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a jövőben is jelen lesz. A Bitcoin a 21. század egyik legfontosabb újítása, és a technológia még mindig nagyon új, sőt még mindig fejlődik, növekszik. Még nem is látszik igazán, hogy a Bitcoin mire képes, és milyen hatása lesz a világ egészére. A Bitcoinnak igenis van helye közöttünk!

Telegram

Közeleg a Bitcoin Cash hard forkja

A Bitcoin Cash árfolyama 30%-os megugrást mutatott a múlt héten, ami a 2018. november 15-én esedékes hard fork hatására történt. A hard fork egy adott kriptovaluta forráskódjának megváltoztatása, ami visszafelé nem kompatibilis az eredeti kóddal. Két fejlesztő team, a Bitcoin ABC és a Bitcoin SV nem ért egyet abban, hogy hogyan lenne a legmegfelelőbb a Bitcoin Cash skálázása, ezért a forkot követően két különálló Bitcoin Cash blokklánc jön létre. Aki már most, a hard fork előtt rendelkezik Bitcoin Cash-sel, annak mindkét láncon lesz pénze a fork után. A Coinbase és a Binance már bejelentette, hogy támogatja a hard forkot. Ehhez a hard forkhoz azonban nem tartozik visszajátszás-védelem (replay protection), így azt ajánljuk, hogy mindenki legyen óvatos addig, amíg erre nem lesz megoldás.

Reddit

A Coinbase már a BAT tokent is jegyzi

Az amerikai Coinbase kriptotőzsde a Basic Attention Tokent (BAT) is bevezeti. E szerint a kereskedők leköthetnek BAT-ot, de rendeléseket nem adhatnak le, és nem is teljesíthetnek. A kereskedés csak akkor kezdődhet meg, ha elegendő likvid tőke áll majd rendelkezésre. A BAT a 0x protokoll token (ZRX) után a második Ethereum token, amelyet a Coinbase bevezet. A BAT a Brave nevű, blokklánc által támogatott, és a titkosítást előtérbe helyező web-böngésző utility tokenje. A Brave úgy lett kitalálva, hogy a reklámozók fizetnek a közzétevőknek a reklámok megjelentetéséért, az internetezőknek pedig a reklámok megnézéséért. A tőzsdén való jegyzést követően a BAT árfolyama 20%-kal emelkedett.

Telegram

A Morgan Stanley eszközosztályként ismeri el a kriptovalutákat

A Morgan Stanley befektetési bank kiadott egy kriptovalutákra vonatkozó jelentést, amely a kripto-trendek elmúlt hat hónapját elemzi. A jelentés szerint a Bitcoin és a többi kriptovaluta már nemcsak fizetési- vagy pénzügyi rendszert jelentenek, hanem saját jogon különálló eszközosztályt alkotnak. Az intézményi befektetők érdeklődése egyre növekszik a kriptopiac iránt, erre a legutóbbi példák a Fidelity, a Goldman Sachs és a Citigroup  szolgáltatásai. A jelentés a kriptoipar előtt álló jelenlegi kihívásokra is rámutat: a szabályozási bizonytalanságokra, a letétkezelési megoldások kifejlesztésének lassúságára, és a kevés eddig bekapcsolódott pénzügyi intézményre.  

Bitcoin Mining

A Tether új banki együttműködést jelentett be

A Tether stablecoin (USDT) mögött álló Tether Limited vállalat bejelentette, hogy együttműködésre lépett a Bahamákon működő Deltec Bank & Trust Limited bankkal. A Tether fel is töltött egy levelet az internetre, amelyben a Deltec Bank megerősíti a portfóliójának készpénzbeli értékét, ami 1 831 322 828 dollárt tesz ki. A Tether azt is bejelentette, hogy megsemmisített, illetve elégetett 500 millió USDT tokent, ami a teljes kínálat 52,8%-a. Eredetileg egy Tether egy amerikai dollárt ért, azonban a múlt hónapban megszűnt ez a dollárhoz való rögzítés, és a Tether értéke 0,9 USD-re esett vissza. Annak ellenére, hogy az új banki kapcsolat kedvező hírt jelent, az emberek mégis kezdik elveszíteni a Tetherbe vetett bizalmukat.   

A MetaMask már mobilon is elérhető

Az éves Ethereum konferenciát, a Devcon IV-t Prágában rendezték meg a múlt héten.  A konferencián az Ethereum és ERC20 tokenek legnépszerűbb tárcája, a MetaMask bemutatta az alkalmazás mobil verzióját. A MetaMask közvetítő szerepet tölt be az internetes böngészők és az Ethereum blokklánc között, és eddig csak webböngésző kiterjesztéseken keresztül volt elérhető, a Chrome, a Firefox vagy a Brave segítségével. A MetaMask mobil béta verziója 2019 év elejétől lesz elérhető, iPhone-okon és androidos mobilokon. A program segítségével decentralizált alkalmazásokon keresztül böngészhetünk, és az egyenlegeinket szinkronizálhatjuk az asztali MetaMask verzióval.

Heti tweet

Bitcoin Network

Heti mém

Bitcoin Network

A hét kripto-kifejezése

Amikor egy kriptoközösségen belül nincs meg az egyetértés (Bitcoin Cash ABC vs Bitcoin Cash SV), a hard forkok a blokklánc kettéválását eredményezik. Transaction Replay-ről, vagyis tranzakció-visszajátszásról akkor beszélünk, amikor egy tranzakció mindkét láncon érvényes. Például, ha rendelkezel Bitcoin Cash-sel a hard forkot megelőzően, a kettéválás után mindkét láncon egyenlő mennyiségű coinod lesz. Ha Bitcoin Cash ABC-t küldesz a forkot követően, akinek az összeget küldted, ugyanekkora mennyiségű coint küldhet a másik blokkláncon (Bitcoin Cash SV). Ezt Replay Attack-nek, vagyis visszajátszás-támadásnak nevezzük, mivel a tranzakciók „visszajátszhatók”. A Replay Protection, vagyis a visszajátszás-védelem teszi a tranzakciókat érvényessé az egyik láncon, és érvénytelenné a másikon. Ha egy lánc e nélkül a védelem nélkül forkol, a coinokat összekeverhetjük egy olyan tranzakcióval amely az egyik láncon létezik, a másikon viszont nem. Ha a coinok nem visszajátszható tranzakciókkal keverednek, a tranzakciók nem visszajátszhatókká válnak.

Közelgő konferencia

Bitcoin Network

Örömmel jelentjük be, hogy részt veszünk a Blockchain Budapest Konferencián. A kétnapos esemény, amelynek ezúttal a Bálna kulturális és kereskedelmi központ ad helyet, november 8-án és 9-én kerül megrendezésre. A rendezvényen lehetőség lesz beszélgetni és tapasztalatot cserélni a kripto világ legnagyobb alakjaival és vezető befektetőkkel. A “kriptovaluták csendes mestereként” is ismert polihisztor,  Nick Szabó lesz az egyik legprominensebb előadó a Blockchain Budapesten konferencián. Téged is szívesen látunk a rendezvényen, ha szeretnél részt venni, jegyeket a https://blockchainbudapest.hu/ honlapon vásárolhatsz.

A kvíz megfejtése

Mi az a full node?

A helyes válasz: "C"

A node-ok olyan eszközök - például számítógépek, mobiltelefonok -, amelyek a rajtuk futó speciális szoftverek segítségével egy kriptovaluta hálózatába kapcsolódnak. A full node-ok más node-októl töltik le és hitelesítik a blokkokat, valamint elmentik a blokklánc teljes másolatát.

 

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

MrCoin

Facebook Twitter Instagram Website

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, UK

+36 1 655 5333

MrCoin örömmel válaszol a hello@mrcoin.eu e-mail címre érkező kérdéseidre.

Adatvédelem