Blijft de boot te water, hierbij de volgende tips: -*Landvasten controleren en zo nodig vervangen (eventueel legt u extralandvasten op een voor de havenmeesters zichtbare en bereikbare plaats in de kuip); - controleer de stootwillen hang deze goed op ter bescherming van de zijkant; - Haal de rolfok weg (bij storm kan deze uitrollen en kapot slaan/hoezen die los zitten gaan klapperen); - Haal grootzeil en zeilhuik weg (let op: zet de giek goed vast); - Geen afdekzeilen of bouwzeilen over de giek, deze waaien altijd kapot; - Geen wintertenten over de reling van de boot, deze zorgen voor schade aan scepters en potdeksels; - Klapperende vallen: zet de vallen van de mast af; - Zorg dat er niets meer op het dek ligt, zoals bijboten en supboards; -*Zorg ervoor dat het schip met preekstoel c.q. anker niet over de steiger heen steekt; - Stroom blijft in de winter net als in de zomer op de steiger staan, dus knopje indrukken = 24 uur stroom; - Kachels zijn niet toegestaan als men niet aan boord is (brandgevaar); - Water blijft op de steigers tot het daadwerkelijk gaat vriezen, dan worden de leidingen afgetapt en afgesloten; - De boot bereidt men het best op de winter voor door al het water uit de boot te halen, de afsluiters leeg te blazen en met een beetje antivries te vullen; -Dat geldt ook voor de motor, bij directe koeling al het water aftappen en ook hier antivries toevoegen; - Vergeet ook niet de gaskraan af te sluiten; - Verder een paar goede vochtvreters en ventileren. Regelmatig bij de boot gaan kijken en dan gelijk even een kacheltje aanzetten om vocht te verdrijven is ook een goed idee; - Heeft u een boot op het jollenveld, let op: dekzeilen kunnen vollopen met water of kapotwaaien, indien mogelijk ruim deze voor de winter op!
Het havenkantoor is gewoon de hele winter geopend en de havenmeesters zijn bereikbaar voor alle vragen.
Als het stormt maken de havenmeesters altijd een rondje langs de schepen om te zien of er geen stootwillen tussenuit gegaan zijn en of er geen landvasten gebroken zijn, vandaar het advies voor de extra landvast.
Controleer de boot in de winter regelmatig!!! De havenmeester probeert schade aan uw boot te voorkomen, maar u kunt geen wonderen van ze verwachten. De boot is en blijft uw verantwoording!!!
|
|
|
|
*Ter verduidelijking hieronder de uitleg: Vastmaken van schepen
Bij een rondgang door de haven blijkt dat veel schepen niet goed zijn vastgemaakt waardoor, vooral bij veel wind, schade aan schip en steiger kan ontstaan.
Hieronder volgt een korte instructie hoe uw schip af te meren. Gebruik daarbij goede lijnen van voldoende dikte en vervang deze regelmatig, dit komt de veiligheid en de uitstraling van de haven ten goede!
Liever geen op maat gesplitste lijnen, maar lijnen met een “los” einde dat zo nodig doorgezet kan worden.
Let er bij het afmeren ook op dat uw schip niet met preekstoel en/of anker over de steiger heen steekt.
In onze haven zijn 3 soorten boxen: 1. Box met vingerpier zonder achter palen 2. Box met vingerpier met achter palen 3. Box met alleen achter palen
|