Het laatste nieuws van Mr. - 7 mei 2019

NAUWELIJKS VROUWELIJKE HOOGLERAREN BIJ KANTOREN

De Brauw Blackstone Westbroek heeft van de top-tien kantoren in absolute cijfers de meeste hoogleraren onder hun juristen, direct gevolgd Loyens & Loeff. Dat kantoor heeft relatief – afgezet tegen het aantal advocaten en notarissen in dienst – de meeste hoogleraren, pal voor Stibbe. Slechts zes procent van de hoogleraren ‘in dienst’ van de grote kantoren is vrouw.

Lees meer

NEDERLAND SNELST IN AFHANDELING CIVIELE ZAKEN

In Nederland wordt, vergeleken met andere EU-lidstaten, relatief weinig uitgegeven aan rechtspraak en Nederland heeft relatief weinig rechters – en vooral weinig vrouwelijke raadsheren. Ook ligt de advocatendichtheid onder het Europese gemiddelde. Dat blijkt uit het 2019 EU Justice Scoreboard.

Lees meer

TANJA MASSON-ZWAAN OVER RUIMTERECHT

Mr. van de week is Tanja Masson-Zwaan, deputy director van het Internationaal Instituut voor Lucht- en Ruimterecht (Universiteit Leiden). Onlangs werd zij benoemd tot erelid van de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart – als eerste vrouw én als eerste jurist.

Lees meer

HOOGLERAAR EVERT VERHULP (UVA): ‘STEEDS MEER JURIDISCHE BESLUITEN WORDEN BUITEN JURISTEN OM GENOMEN’

Ingezonden Mededeling
Waarom nog honderden euro’s per uur aan een advocaat betalen als een computersysteem hetzelfde werk doet? En ook nog sneller? De digitale ontwikkelingen zien veel juristen als de nagel aan hun doodskist. Dat gaat misschien te ver, maar het verandert zeker de inhoud van het werk en de rol van de jurist. Een gesprek over beslisbomen, ontransparante taxichauffeurs en digitale rechters. “Ali Baba is inmiddels de grootste rechtbank ter wereld!”

Lees meer

COMPLETE IE-TEAM STAPT OP BIJ KNEPPELHOUT

Opnieuw verliest het Rotterdamse advocatenkantoor Kneppelhout & Korthals een groot aantal advocaten: de sectie Intellectuele Eigendommen stapt over naar Eversheds Sutherland. Enkele weken geleden vertrokken bij Kneppelhout ook al zeven advocaten.

Lees meer

PROBLEMEN STAPELEN ZICH OP VOOR DEURWAARDERS

Het gaat niet goed met de gerechtsdeurwaarderij. Deurwaarders doen steeds minder ambtshandelingen, er werken steeds minder mensen in deze sector en de omzetten van deurwaarderskantoren lopen fors terug. Plannen voor de toekomst zijn er wel, ‘maar de invoering hiervan door de overheid verloopt frustrerend traag’.

Lees meer

EENMANSKANTOOR NOTARISSEN MINDER IN TREK

Notarissen lijken minder interesse te hebben in het starten van een eigen kantoor. Er zijn in 2018 minder ondernemingsplannen ingediend dan een jaar eerder. Bij een overname wordt soms een te hoge goodwill afgesproken. Dat meldt de Commissie van deskundigen notariaat.

Lees meer

WILT U ZICH (VERDER) SPECIALISEREN ALS IT-JURIST?

Ingezonden Mededeling
Volg dan de leergang IT-jurist: les van topdocenten (oa. Hogan Lovells, Fox IT, Leiden University en Microsoft), geen zware huiswerkopdrachten, veel casuïstiek + exclusieve modellenbundel met contracten, frameworks & checklisten.

Bekijk het programma

UITSPRAKEN NIET ALTIJD CORRECT DIGITAAL ONDERTEKEND

De werkwijze die de Rechtspraak hanteert bij het digitaal ondertekenen van uitspraken in asiel- en bewaringszaken voldoet in sommige gevallen niet aan de eisen van de wet. Die stelt dat er sprake moet zijn van een zogenoemde tweefactorauthenticatie, maar dit gebeurt niet altijd.

Lees meer

ADVOCATUUR…? BORRELCULTUUR!

Een student-stage lopen bij een advocatenkantoor is een goede manier om te proeven of de advocatuur wellicht iets voor je is.

Lees meer

SLUIT JE AAN ALS ADVOCAAT-PARTNER BIJ BAVELAAR ADVOCATEN

Ingezonden Mededeling
Wil je als zelfstandig advocaat (blijven) werken, maar tegelijkertijd de voordelen genieten dat je aangesloten bent bij een groter kantoor? En dat ook nog eens tegen lage kosten? Dat kan! Sluit je nu aan bij Bavelaar Advocaten!

Lees meer

OLGA DE VRIES (VAN ARDENNE & CRINCE LE ROY ADVOCATEN) OVER CULTUURSCHOKKEN

Overstap van de week is Olga de Vries. De Vries is per 1 april als juridisch adviseur de overheidspraktijk van van Ardenne & Crince le Roy Advocaten komen versterken. De Vries is gespecialiseerd op het gebied van openbare overheidsinformatie. Ze heeft als jurist ruime ervaring op dit gebied bij de directie Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lees meer

AMERIKAANS KAPITAAL VOOR SKETCH

Reinier Kleipool van De Brauw Blackstone Westbroek adviseerde Benchmark Capital rond de investering van 20 miljoen dollar in Sketch, een Nederlands digital design-bedrijf opgericht door Pieter Omvlee en Emanuel Sá. Benchmark is ook bekend als investeerder achter Elastic, Twitter en Uber. Wereldwijd verkocht Sketch tot nu toe ruim een miljoen versies van zijn 99 dollar kostende programma en Sketch wil nu sneller nieuwe producten lanceren.

Lees meer

RECENTE VACATURES

Junior Jurist Kinderopvang

Je hebt in deze veelzijdige functie veel contact met in- en externe partijen. Samen met vier collega’s vorm je een team van zelfstandige professionals, die voor elkaar én de collega toezichthouders klaarstaan. Iedere casus is weer anders, je moet soms puzzelen en zaken uitpluizen. Dat maakt deze functie zo verantwoordelijke en veelzijdig. Het bericht Junior Jurist Kinderopvang verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Jurist/Projectleider Informatierecht

Als jurist/projectleider Informatierecht bij de Directie Consumenten zal je projecten gaan leiden op het gebied van digitale economie. Het bericht Jurist/Projectleider Informatierecht verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Juridisch Adviseur

Wil jij werken aan een beter Nederland? Ken jij de uitdagingen van het werken in de publieke sectoren? Solliciteer dan op de functie Juridisch Adviseur. Het bericht Juridisch Adviseur verscheen eerst op Jbmatch.nl.

BLOGS

Liggende magistratuur heeft moreel leiderschap nodig

Vrede en recht: eerste levensbehoefte

Mr. Online

De Mr.-nieuwsbrief is een uitgave van Uitgeverij Mr. Zonder voorafgaande toestemming is het overnemen van (delen van) de inhoud niet toegestaan. Copyright © Mr. Online. Alle rechten voorbehouden.

Mr. en het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) werken op diverse terreinen samen. Voor meer informatie over het NGB klik hier.