BommelDingen bekijk_webversie
BommelDingen

door Klaas Driebergen

Het woeste Ierland

Vorige week schreef ik een ‘BommelDing’ vanuit Kenmare in Ierland, in het kader van mijn voorbereidingsreis. Inmiddels ben ik alweer lang en breed terug uit ‘het land van Bommel’, al zit ik met mijn hoofd nog wel regelmatig in Ierland. Wat een mooi land! Het heeft mijn verwachtingen overtroffen.

Ik wist dat het Ierse landschap prachtig is, maar mijn beeld daarvan was natuurlijk maar beperkt. Om er dan zelf doorheen te rijden is iets heel anders.

Ook was ik benieuwd: wat is er eigenlijk nog over van ‘het Ierland van Marten Toonder’? Het is inmiddels alweer lang geleden dat hij er woonde, en er kan wel heel veel veranderd zijn.

En op sommige plekken is dat ook zeker zo. Het ‘haventje’ van Greystones waar hij ’s ochtends vaak even langsliep, was indertijd niet meer dan een grindstrand met daarop omgekeerd liggende vissersbootjes. Nu is het een moderne jachthaven met veel beton. ‘Het is goed dat mijn geestelijke vader dit niet mee heeft hoeven maken,’ zou heer Bommel zeggen.

Maar de eeuwenoude berglandschappen van de Wicklow Mountains, Connemara, de Burren en de Gap of Dunloe lijken nog geheel onaangetast en zijn waarschijnlijk even indrukwekkend om doorheen te rijden als vroeger. Dit is het woeste Ierland waar Toonder in het bijzonder van hield.

Verder zijn er natuurlijk de locaties die heel speciaal met Marten Toonder verbonden zijn. Ook die zijn heel bijzonder om te bezoeken, ondanks de mogelijke veranderingen. Het was bijvoorbeeld heel speciaal om een bezoek te brengen aan Eyrefield Lodge, het huis waar Marten Toonder ruim 35 jaar woonde en werkte. Om bij het Toonder-familiegraf in de buurt van Greystones te staan. En om het graf van Geert Lubberhuizen te zien, midden in de prachtige Maam Valley in Connemara.

Ik kijk er erg naar uit om tijdens de Toonderreis eind mei samen met zo’n 25 liefhebbers door dit prachtige land te trekken en de genoemde en nog veel meer andere mooie locaties te bezoeken.

*

Hieronder nog een paar fotootjes die ik maakte tijdens de reis.

Eyrefield Lodge


Ashford Castle, waar Toonder graag logeerde als hij Connemara bezocht


Het graf van Geert Lubberhuizen, Toonders vriend en uitgever van De Bezige Bij. Grafschrift: ‘As busy as a bee can be’


Bomen op het Ballyalban Fairy Fort, in de Burren


De Poulnabrone Dolmen in de Burren


Lady’s View: uitzichtpunt in het Nationaal Park Killarney in Kerry

Klaas Driebergen

website

Dit bericht is verzonden naar . Je ontvangt deze e-mail omdat je je voor ‘BommelDingen’ hebt aangemeld. Stuur deze e-mail gerust door aan mogelijke andere geïnteresseerden: zij kunnen zich eventueel aanmelden via deze link. Als je eerdere afleveringen hebt gemist, kun je die hier nalezen.

Afmelden
MailerLite