Bilanț de activitate 6 noiembrie - 11 noiembrie

Activitatea parlamentară

Am propus un proiect de modificare a legii exproprierii pentru cauza de utilitate publica.
Deși in comisia juridică a fost respins, plenul Camerei Deputatilor a decis sa admită amendamentul USR de mai jos. De acum înainte, cei care vor fi expropriați vor încasa despăgubirea chiar dacă vor decide să conteste in instanța cuantumul stabilit de expropriator.

Modificarea propusă de deputatul Silviu Dehelean a fost votată în plenul Camerei Deputaților cu 148 de voturi pentru, 1 împotrivă și o abținere. 

Timp de 13 ani, din anul 2004 și până în prezent, Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică a permis autorităților publice să-i exproprieze și să-i evacueze din case pe proprietarii care nu renunțau la dreptul să conteste în instanță despăgubirile propuse, adeseori derizorii, fără a le achita niciun ban până la finalizarea definitivă a proceselor, care de obicei durează 4-5 ani.

În cadrul sesiunii săptămânale de Întrebări și Interpelări, am adresat  din nou o întrebare Ministerului Mediului, doamnei Grațiela Gavrilescu, împreună cu colegii mei Allen Coliban și Cornel Zainea despre transpunerea directivei europene privind evaluarea impactului asupra mediului Environmental Impact Assessment (EIA) Directive.

Activitatea în teritoriu

Am solicitat Agenției de Protecție a Mediului să ne comunice solicitarea Nutripork de autorizare dar și toate normele legale incidente in reautorizare atât naționale cât și europene.

Joi am participat la ședința Biroului Filialei Locale Oradea.

Vineri, am oferit audințe la biroul parlament între orele 15:00 - 17:00

Sâmbătă, 11.11.2017 s-a înființat filiala Sântandrei și au avut loc alegerile pentru desemnarea organelor de conducere, arbitraj și control ale filialei Sântandrei.

Apariții media

Miercuri, 08 noiembrie am participat de la ora 21:00 la Neptun TV la eminsiunei ”Contraziceri” unde am discutat despre modificarea codului fiscal, trecerea contributiilor de la angajator la angajat și despre initierea strangerii de semnaturi de catre USR

Joi, 09 noiembrie de la ora 19:00 am avut o intervenție prin telefon la B1 TV, la emisiunea ”Bună, România”,  despre propunerea USR ”Fără penali în funcții publice”. 

Fără penali în funcțiile publice

Uniunea Salvați România inițiază strângerea de semnături pentru o inițiativă cetățenească ce  transpune în Constituție cea mai importantă solicitare a românilor care au protestat anul acesta în stradă: fără penali în funcții publice.

Acestia sunt pasii pana la inceperea strangerii de semnaturi in vederea revizuirii Constitutiei pentru "Fara penali in functii publice":

1) Un grup de inițiativă format din cel puțin zece cetățeni cu drept de vot, nealeși în funcții publice, va fi constituit la un notar public.

2) Grupul de inițiativa va depune proiectul de lege de revizuire a Constituției la Consiliul Legislativ, instituție care va emite un aviz consultativ în 30 de zile de la depunere.

3) Proiectul de lege și avizul consultativ se vor publica în Monitorul Oficial.

4) După publicare, grupul de inițiativă va avea la dispoziție un termen de șase luni pentru a strânge cel puțin 500.000 de semnături.

 

Alerte și reacții rapide

Am monitorizat în permanență derapajele Guvernului, luând poziție pe teme importante în societatea românească: justiție și statul de drept. 

Sesizarea inițiată de Uniunea Salvați România cu privire la proiectul de modificare a Legii finanțării partidelor politice și campaniilor electorale a fost admisă de Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi.

Decizia CCR confirmă faptul că procedurile parlamentare au fost încălcate în procesul de adoptare al proiectului de modificare, iar scopul inițial al legii a fost deturnat prin introducerea de către PSD, în frunte cu Florin Iordache și Eugen Nicolicea, a 99 de amendamente la o propunere care viza inițial doar un articol din lege. Aceste amendamente erau de natura să schimbe întreaga lege în mod esențial, iar multe prevederi erau neclare, îngreunând angajarea răspunderii contravenționale în cazul nerespectării regulilor privind finanțarea partidelor.

 

Noul Cod Administrativ prevede super-imunitate pentru membrii Executivului la emiterea de acte administrative. Astfel, pe lângă imunitatea acordată de Curtea Constituțională în privința Ordonanțelor de urgență, miniștrii nu vor putea fi anchetați de procurori nici pentru adoptarea Hotărârilor de Guvern.

Audiențe în fiecare vineri de la 15:00 - 17:00

Vezi aici echipa USR Bihor
Donează, ne bazăm pe sprijinul tău

Copyright © 2017 USR Bihor, All rights reserved. 
Sunteți pe lista USR Bihor deoarece v-ați alăturat www.usr.ro/inscriere/. Vă mulțumim! 

MailerLite