Een mooie (na)zomer

Wát een zomer hadden we dit jaar. Vrij naar Gerard Cox (u weet wel, van de hit "Tis weer voorbij die mooie zomer":) de zomer die begon zowat in mei, en eindigde vér in oktober. 

Op 13 oktober ging De Noarderling nog het Lauwersmeer op met een groep van Koopmans Meelfabrieken in Leeuwarden. Het werd een perfecte zeildag: windkracht 4 en temperaturen boven de 20 graden. Ongekend!

Werfbezoek

Eind oktober hebben we De Noarderling naar IJlst gebracht. Daar heeft Scheepswerf Ten Woude de schade aan het ijzerwerk hersteld die we eind mei opliepen tijdens de Turfrace. 

Hieronder een foto van een deel van de schade en één van de herstelde situatie. Knap werk van die IJlsters!

De 'kape' en het 'kapke' zijn grotendeels van hout en waren niet meer te repareren. Die worden daarom nieuw gemaakt door Scheepstimmerbedrijf Piet Blauw in Stavoren.

 

Kerstfair Dokkum

Ook dit jaar staan we weer op de Kerstfair in Dokkum. Dat sfeervolle evenement is op vrijdag 14 december van 13.30 uur tot 22.00 uur. 

Wat we precies gaan doen? Dat verklappen we nog niet! Een tipje van de sluier: net als vorig jaar wordt het weer iets waar je niet zomaar aan voorbij zult lopen... 

Voor in de agenda...
Onze jaarlijkse donateursavond is op donderdag 28 februari. De locatie en het programma zijn op dit moment nog niet bekend. Maar we gaan er zeker weer iets moois van maken! Overigens zijn ook andere betrokkenen (vrijwilligers, vrienden en sponsoren) natuurlijk van harte welkom. Meer informatie over deze avond volgt begin volgend jaar. Noteer de datum alvast in uw agenda!

Nieuwe rubriek: skûtsjepraet

In deze nieuwsbrief introduceren we een nieuwe rubriek: skûtsjepraet. Daar kan van alles onder vallen: benamingen voor skûtsje-onderdelen, zeil- en scheepstermen, anekdotes, sterke verhalen, ...

De eerste klap is een daalder waard: we beginnen met de aanduiding 'een geveegde kont'. Daarmee wordt bedoeld dat het 'vlak' van het schip (de onderkant) aan de achterzijde langzaam omhoog loopt. De kromming van het vlak in langsscheepse richting is dus gering; bij een 'volle kont' is sprake van een sterke kromming. 

Een goed geveegde kont zal het water gemakkelijker 'loslaten' waardoor minder energie nodig is om vooruit te komen. Op de foto hieronder de mooie 'geveegde kont' van 'It doarp Grou', in 2018 SKS-kampioen. 

Oproep!
Kom jij ons vrijwilligersteam versterken? Wij zijn op zoek naar enthousiaste kandidaten voor alle voorkomende werkzaamheden. Vind je het leuk om te helpen met het onderhoud van De Noarderling? Wil je 'opstapper' worden? Of als 'sneuper' oude Noordoostfriese skûtsjeverhalen boven water tillen? Heb je commerciële ideeën omtrent varend erfgoed? En heb je eigenlijk wel wat tijd over? Neem dan contact met ons op!

Uit de oude doos

Twee plaatjes dit keer. Het bovenste is een fragment van een kaart uit 1903. Daarop is mooi te zien hoe wijdvertakt het waterwegennet in Noordoost Friesland destijds was. Het fragment komt overigens uit de IJskaart van Friesland ten dienste van Schaatsenrijders. De waterwegen zijn in rood en blauw aangegeven. Het verschil, aldus de legenda: "de in rood aangegeven wateren zijn goed berijdbaar en worden doorloopend geveegd". Om de héle kaart bekijken en het smeuiïge verhaal erachter te lezen: klik hier

Op de foto onder het kaartfragment: skûtsjes in de haven van Paesens, het dorp van Age Koning, die De Noarderling liet bouwen. 

Stichting De Noarderling

Meester J.P. Miedemastraat 14

9103 NG Dokkum

info@dokkumerskutsje.nl

www.facebook.com/dokkumerskutsje

www.dokkumerskutsje.nl

SHARE TWEET FORWARD

U ontvangt deze e-mail omdat u zich hebt aangemeld als donateur of vriend van skûtsje De Noarderling, of daar op een andere manier bij betrokken bent.

Afmelden

MailerLite