EkoNu! nyhetsbrev - Juni 2019

Vi inleder årets andra nyhetsbrev med en glädjande nyhet; finansieringen för ett nytt EkoNu-projekt är nu säkrad då det gamla efter förlängning tog slut sista mars i år. Det nya projektet går under namnet ”EkoNu 3.0 – nya steg framåt för ekobranschen i Svenskfinland". Läs mer om EkoNu 3.0 längre fram i brevet!

Tack vare ett nytt projekt kan vi också fortsätta arbetet med ekosortförsöken, som vanligt följer vi försöksfältet under sommaren med uppdateringar på hemsidan och via Facebook.
www.ekonu.fi

Projekt Ekonu 3.0 – nya steg framåt för ekobranschen i Svenskfinland

Vi sökte och erhöll finansiering från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling via NTM centralerna i Österbotten och Nyland till fortsättningsprojekt ”EkoNu 3.0 - nya steg framåt för ekobranschen i Svenskfinland”.  Inom projekt EkoNu 3.0 kommer vi bl.a. jobba med att sprida information på svenska om ekologisk produktion och produkter. Vi kommer också att arbeta för en ökning av utbudet av fler ekologiska produkter. En annan målsättning är att vi vill höja kompetensen hos tex ekoproducenter, så att konkurrenskraften och lönsamheten för ekologisk odling och produktion stärks. Vi strävar också till att väcka intresse för hållbar utveckling och cirkulär ekonomi.

En sommar med mat ala EkoNu 3.0

Midsommaren är snart här och för många innebär helgen att man äter god mat i trevligt sällskap. Grunden för en lyckad matupplevelse är att man tillagat maträtter av högklassiga råvaror tex inhemska ekoråvaror.  Vill du vara säker på att ingredienserna till din maträtt är en finländsk ekoprodukt, så leta efter certifieringsmärket på förpackning dvs det europeiska lövet, se länk 
Hur känner man igen ekoprodukter?

Finlands nya regeringsprogram

Vi väntade i maj med spänning på lanseringen av det nya regeringsprogrammet. Och programmet innehöll många positiva uttalande för utvecklingen av den finländska ekobranschen. Här kan nämnas följande från det nya regeringsprogrammet :
- Andelen inhemska ekoprodukter utökas i livsmedelsproduktionen, livsmedelsförädlingen, den inhemska konsumtionen och exporten
- Den nationella ekostrategin kommer att uppdateras.
- Finansieringen av Finska ekologiska forskningsinstitutet ska fastställas och befästas
- Finansieringen av nya åtaganden om certifierad ekologisk produktion kommer att säkerställas 2020.

För mer information se länk:  https://kuvapankki.valtioneuvosto.fi/l/hhj6wvp-vxSf

Ekologiska försök i Lovisa 2019

Årets ekosortförsök såddes den 20 maj i Lovisa på ekoodlare Stefan Widlunds åkrar. Sorlistan har igen uppdaterats lite och årets försök består av 13 st havre, 12 st korn och 13 st vårvetesorter, dessutom finns som tidigare på fältet ett demoförsök med gamla lantsorter samt en ny del som vi kallar ”odlingsteknisk-demo” där vi bland annat kommer testa olika jordförbättringsmedel och regenerativa metoder mm. Mer info om det kommer på hemsidan under sommaren!
www.ekonu.fi/category/ekosortforsok/

Eko i Finland 2018

Nu finns samlad ekostatistik från 2018 i Finland också på svenska.
"Eko i Finland 2018" är statistik samlad av Pro Luomu, publikationen innehåller bland annat ekobranschens och ekogårdarnas utveckling, odlings och husdjursstatistik, Finlands ekomarknad, produkter och måltidstjänster, konsumtionen av ekoprodukter samt export.

Till publikationen här: Eko i Finland 2018

HÄNDELSEKALENDER
Ekogårdar håller öppna dörrar under Naturens dag

Den finska naturens dag firas i år lördagen den 31 augusti. Då får ekogårdar igen möjlighet att hålla öppet hus. Vilka gårdarna blir klarnar under sommaren och meddelas så fort som möjligt.

Just nu kan ekogårdar runt om i landet anmäla intresse att delta i öppna dörrar-arrangemanget, mer info på SLCs hemsida: www.slc.fi

Ifjol medverkade 42 ekogårdar runt om i landet som lockade över 10 000 besökare, vilket är rekord! Nästan alla möjliga driftsinriktningar var representerade. Även biodynamiska gårdar och flera svenskspråkiga gårdar var med.

Evenemanget Öppet hus på ekogårdar samordnas av jord- och skogsbruksministeriet, Luomuliitto, Pro Luomu, MTK och SLC.

OKRA – lantbruksutställning på Oripää flygfält 3-6.7. 2019

OKRA är en av de största lantbruksutställningarna i Finland. Utställningen går av stapeln på Oripääs flygfält vartannat år, detta är nu den nittonde gången. OKRA uppvisar det senaste inom lantbruk, skogsbruk, schaktning, lantbruks maskiner, samt teknologi inom kraftförsörjning, uppfödning av boskap, och produktion av mejeri- och sädesprodukter. 
Luomuliitto kommer att ha ett ekotält på mässan med olika programpunkter, bekanta er med programmet här: www.luomuliitto.fi/luomuliitto-okra-messuilla-2019/

Mer info om kommande evenemang i Händelsekalendern på vår hemsida!
- Micaela Ström & Ann-Sofi Ljungqvist, EkoNu!