Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro. Op de homepage van onze website staat nog de film van vrijdag 30 september. De film van 7 oktober vind je hier.

Vrijdag 7 oktober film: 'Facing Mirrors'

Een prachtige film van regisseur: Negar Azarbayani

 

Twee moedige vrouwen in een vrouwonvriendelijk land
Wat weten we over Iran? Dat het geregeerd wordt door islamistische geestelijken en dat vrouwen en andersdenkenden een ondergeschikt of zelfs bedreigd bestaan leiden. Dat betekent niet dat alle vrouwen of andersdenkenden zich schikken naar het heersende regime. 'Facing mirrors'  is een prachtige film over twee moedige vrouwen, die de keuzes in hun eigen leven belangrijker vinden dan een botsing met de heersende moraal. Met alle risico's vandien.  

Adineh: transgender in een gedwongen huwelijk?
Adineh is een rijke, jonge vrouw die in het verkeerde lichaam geboren is; ze is een transgender en wil zich laten opereren om man te worden. Daarom noemt Adineh zich liever Eddie. Je zou het niet verwachten maar zo'n operatie kan in Iran. Zelfs gefinancierd. Toch kiest Eddie er voor om een paspoort te bemachtigen en zich bij een tante in Duitsland te laten opereren. Waarom zo moeilijk? Adinehs vader en broer willen haar zo snel mogelijk uithuwelijken. Om de familie-eer te redden. Dat zal haar wel 'normaal' maken, denken ze. Adineh/Eddie gruwt al bij de gedachte. Als de huwelijksvoor-bereidingen al te concreet worden, vlucht Adineh/Eddie. 

Rana: noodgedwongen in een mannenberoep
Rana is een jonge moeder, uit een arm, traditioneel en religieus Iraans gezin. Sinds haar man onterecht in de gevangenis belandde, werkt ze in het geheim als taxichauffeur om haar gezin financieel te ondersteunen. Dat geldt als mannenberoep. Niet dat het echt verboden is voor vrouwen, maar het is wel een taboe en Rana wordt er door haar omgeving op aangekeken. Zelfs als ze alleen vrouwen vervoert.  

Vlucht in Rana's taxi
Tijdens Adinehs vlucht wordt ze aangevallen door een knokploeg. Om zichzelf te redden houdt ze een passerende auto aan. Dit blijkt de taxi te zijn van Rana. Adineh/Eddie lijkt een jongen en eigenlijk wil Rana haar niet meenemen. Toch kan ze de verleiding niet weerstaan als Adineh/Eddie haar veel geld biedt om haar een week in een schuilplaats onder te brengen. 
Adineh/Eddie probeert onderweg uit te leggen waarom ze op de vlucht is. Voor een gedwongen huwelijk terwijl ze transgender is. Voor de conservatieve Rana is dit aanvankelijk moeilijk te accepteren; de levensstijl van haar medereizigster druist in tegen alles wat ze gelooft en heeft geleerd. Ze raakt dan ook in paniek en brengt beider levens in gevaar. 

Vriendschap en solidariteit overwinnen
Naarmate Rana inziet dat het Adineh/Eddie menens is en dat ze andersom ook voor haar klaarstaat, groeit Rana’s begrip voor en solidariteit met haar reisgenote. Geleidelijk aan ontstaat er zelfs een een onverwachte en diepe vriendschap tussen de twee vrouwen. 
Wat zo knap is aan deze film is dat in het script vriendschap centraal staat. Waar het verhaal gemakkelijk had kunnen uitmonden in moralistisch gepreek over tolerantie, blijft ‘Facing Mirrors' daar ver vandaan. In plaats daarvan draait het om de solidariteit tussen de vrouwen, die elkaar helpen hun doelen te bereiken. Zowel Rana als Adineh streven, beiden op hun eigen manier, naar acceptatie. De scene waarin Rana uiteindelijk Adinehs/Eddies broer en vader een les in tolerantie en liefde geeft, is meesterlijk en onvergetelijk. 
Wat op het eerste gezicht een onwaarschijnlijke vriendschap lijkt tussen Rana en Adineh/Eddie, blijkt een prachtig verhaal over het doorbreken van klasseverschillen door zeldzaam medeleven en solidariteit.

Beide actrices (Shayesteh Irani en Qazal Shakeri ) zetten prachtige acteerprestaties neer, wat cruciaal is in een karakterstudie als deze. Regisseur Negar Azarbayjani is een dame om in de gaten te houden. Haar debuutfilm laat in elk geval diepe indruk achter.

Deze filmavond is een samenwerking tussen 'De Roze weken Westfriesland' en Filmhuis Cinecentrum31. Nieuwsgierig wat er verder te doen is tijdens de Roze weken Westfriesland? Kijk dan op: 
http://www.lafemme-nhn.nl/activiteiten/roze-weken-2016

  Je kunt reserveren door ons te mailen