2021#1 Dwarskrant / #020 today / Museum More

Harry van Kruiningen in de schijnwerpers

"Een groot deel van zijn leven woonde kunstenaar Harry van Kruiningen (1906-1996) in Amsterdam-Oost. Toch is zijn naam bij weinigen bekend. Tijd om hem voor het voetlicht te halen."

Anna ten Bruggencate beschreef in Dwars door de Buurt, een onafhankelijke lokale krant van en voor Amsterdam-Oost, de banden van Harry van Kruiningen met dit stadsdeel van Amsterdam. Online is dit artikel van 12 december 2020 hier te lezen.

Insulindeweg, 1936 zwart krijt op papier, 30 x 40 cm (collectie Gemeente Amsterdam)

In haar artikel vraagt Anna zich af of het geen tijd is om een straat (of brug of voetpad) in Oost naar Van Kruiningen te vernoemen. Als stichting steunen wij dat idee natuurlijk van harte. Hoe kijkt u, als nieuwsbrieflezer, daar tegen aan? Uw reactie is welkom op info@harryvankruiningen.nl

Amsterdams kunstenaar aan vergetelheid ontrukt

Al wat langer geleden gepubliceerd maar nog steeds actueel en online te lezen is het artikel van Annemieke Jurgens en Frans Oehlen in #020today: Harry van Kruiningen online naar aanleiding van de lancering van de website harryvankruiningen.nl. Deze is voor een deel hetzelfde gebleven, met een overzicht van de verschillende disciplines waarin Van Kruiningen heeft gewerkt. 

Tunnelbouw, 1936 olieverf op doek 76 x 96 cm (collectie Stedelijk Museum Amsterdam)

Tunnel Archimedesweg Amsterdam 1937 (Stadsarchief Amsterdam) 

Nieuwe Kaders in Museum More

Tot 10 februari moeten we het nog even uitzingen. Maar dan kunnen de musea hopelijk weer open. De tentoonstelling Nieuwe kaders met drie schilderijen van Harry van Kruiningen in Museum More is als alles goed gaat vanaf 10 februari weer te zien t/m 24 mei 2021.

Stilleven met vogelkooi met preparaten (1932)

Landschap met planten (1933)

Winter, ijsbaan bij gashouders (1934)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Bekijk hier de de inleiding bij de tentoonstelling van Marieke Jooren, conservator. 

Stichting Harry van Kruiningen

MailerLite