Het laatste nieuws van Mr. - 30 juli 2019

ADVOCATEN STAAN NIET TE WACHTEN OP 'ONBEREIKBAARHEIDSWET'

Een mailtje, telefoontje of appje van de partner: of je vanavond of dit weekend even een dagvaarding wilt voorbereiden of een contract wilt becommentariëren. Advocaten dienen bereikbaar te zijn. Wat betekent de – nog niet in werking getreden – Wet op het recht op onbereikbaarheid voor hen?

Lees meer

‘LATIJNSE SPREUK HOGE RAAD NODIGT UIT TOT OORLOG’

De discussie over de spreuk die de Hoge Raad siert, Ubi iudicia deficiunt, incipit bellum, is nog niet ten einde. Oud-advocaat en oud-algemeen deken Piet Wackie Eysten betoogt dat de vertaling ‘Zonder rechters wordt het jatten’ misschien wel het dichtst in de buurt komt – het tegenovergestelde van wat de Hoge Raad eigenlijk bedoelt. Hieronder zijn visie op de vertaling van de spreuk.

Lees meer

ANDRÉ VERBURG OVER BESTUURSRECHTSPRAAK IN BALANS

Mr. van de week is André Verburg. De staatsraad bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State promoveerde aan de Universiteit Utrecht op zijn proefschrift ‘Bestuursrechtspraak in balans. Bejegening, beslechting en bewijs’.

Lees meer

CYBERSECURITY BEGRIJPELIJK GEMAAKT VOOR JURISTEN

Ingezonden Mededeling
Wist u dat 50% van de bedrijven (>10 medewerkers) heeft te maken met cyberincidenten? Door nieuwe wetgeving moet ook u als jurist het nodige hiervan weten. Op 18 nov 2019 start de 3-daagse opleiding ‘Cybersecurity voor juristen’. Naast de juridische kant, leert u ook de technische en organisatorische kant van cybersecurity. De opleiding heeft een hoog praktijkgehalte door onder andere jurisprudentie uit spraakmakende cyber-zaken. Incl. 18 PO punten.

Bekijk het programma

GRIFFIERECHTEN KLEINERE VORDERINGEN MOGELIJK LAGER

De griffierechten voor kleine vorderingen (tussen 500 en 5.000 euro) gaan mogelijk omlaag. Tegelijk gaan de griffierechten voor hogere vorderingen omhoog. Minister Dekker (Rechtsbescherming) komt met een wetsvoorstel dat dit moet gaan regelen. Dit wetsvoorstel is gisteren in consultatie gegaan.

Lees meer

RVDR: MEER ZEGGENSCHAP BIJ HERVERDELING RECHTERS

Konden tot nu toe rechtbanken zelf – op basis van vrijwilligheid – rechters naar andere rechtbanken schuiven, om daar knelpunten aan te pakken, vanaf 2020 krijgt de Raad voor de rechtspraak daar meer over te zeggen. Daardoor is de macht van de Raad weer verder gegroeid over de organisatie van de gerechten.

Lees meer

NOVA: ‘STERKER DEKENBERAAD EN MEER GELD VOOR KLEINE BALIES’

Met een waaier aan maatregelen wil de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) het toezicht op de advocatuur verbeteren. Het gaat onder meer om het versterken van de status van het dekenberaad, het vergroten van de financiële draagkracht van kleinere balies en het voorstel om de lokale deken te benoemen in plaats van te kiezen.

Lees meer

NIEUWE DRUK TEKST & COMMENTAAR BURGERLIJK WETBOEK NU AL TE BESTELLEN

Aanbieding
Op 5 augustus verschijnt de dertiende druk van Tekst & Commentaar Burgerlijk Wetboek. U kunt deze editie nu alvast bestellen.

Lees meer

OM ZOEKT DE BOEF MET COMPUTERMODEL QUIN

Een nieuw softwareprogramma moet het OM makkelijker maken om veroordeelden te vinden die nog hun straf moeten uitzitten. Het computermodel QUIN, dat is getest in het tv-programma Hunted, gaat politie en justitie helpen bij de opsporing.

Lees meer

LOSR ONDERZOEKT KOSTEN BIJ INVORDERING SCHULDEN

Relatief lage schulden kunnen door allerlei bijkomende kosten van incassobureaus en gerechtsdeurwaarders enorm oplopen. De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR) onderzoekt nu de rol van de schuldeiser bij de invordering van schulden en de kosten die hiervoor door de deurwaarder bij de debiteur in rekening worden gebracht.

Lees meer

RAAD VAN STATE BEKRITISEERT EXPERIMENTEERWET RECHTSPRAAK

De Raad van State heeft kritiek op het wetsvoorstel Experimenteerwet Rechtspleging dat minister Dekker (voor Rechtsbescherming) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Lees meer

VONNIS OP Z’N ROTTERDAMS: ‘HEBT-IE HET GEDAAN?’

Uiteindelijk, zegt de Rotterdamse strafrechter Jacco Janssen, wil je op z’n Rotterdams gezegd weten: “Hebt-ie het gedaan en wat mot ie hebben?”

Lees meer

KOSTELOOS E-BOOK: TO CLOUD OR NOT TO CLOUD?

Ingezonden Mededeling
ICT speelt in de dagelijkse praktijk van juristen een steeds grotere rol. De beschikbaarheid, snelheid en mogelijkheden van hun ICT-omgeving zijn medebepalend geworden voor het succes van de juridische praktijk. Om juridisch professionals te helpen met het maken van de juiste keuzes op het gebied van cloud en ICT heeft Lexxyn Groep samen met de Lexxyn Groep Partners het e-book “To cloud or not to cloud? – De juiste ICT kiezen voor de juridische praktijk” geschreven.

Download gratis e-book

PARTICIPEREN IN JE EIGEN ZIEKENHUIS

Sinds deze week kunnen patiënten en gezonde mensen uit de regio zich met obligaties inkopen bij het Brabantse Bernhoven. In ruil voor hun financiële steun ontvangen obligatiehouders een rendement van vier procent. Dealmr van de week is Jasper Verhoog, partner bij AKD en juridisch adviseur rondom deze constructie. De minimale inleg is 500 euro en de obligaties worden op termijn, zodra dit wettelijk kan, omgezet naar aandelen. De aandeelhouders zijn dan mede-eigenaar.

Lees meer

THOMAS TIMMERMANS (GREENBERG TRAURIG) OVER WERKEN BIJ EEN GROEIEND KANTOOR

Overstap van de week is Thomas Timmermans. Timmermans treedt op 1 augustus als shareholder toe tot het Amsterdamse Labor & Employment-team van Greenberg Traurig, LLP. Hij is gespecialiseerd in arbeidsrecht en pensioenrecht en is afkomstig van Norton Rose Fulbright.

Lees meer

RECENTE VACATURES

Jurist Arbeidsrecht

Heb jij een wo-diploma Nederlands recht en kennis van arbeids- en privacyrecht? Solliciteer dan nu! Het bericht Jurist Arbeidsrecht verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Senior Adviseur Typegoedkeuringen – Beleid

In een internatonale markt is de afdeling Typegoedkeuringen het aanspreekpunt voor de Europese Commissie, het ECE-secretariaat en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het bericht Senior Adviseur Typegoedkeuringen – Beleid verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Senior Juridisch Adviseur Milieu

Heb jij een afgeronde hbo- of wo-opleiding en ruime kennis van het omgevingsrecht en specifiek milieurecht? En heb je ruime ervaring in een soortgelijke functie met agrarische en industriële milieudossiers? Solliciteer! Het bericht Senior Juridisch Adviseur Milieu verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Mr. Online

De Mr.-nieuwsbrief is een uitgave van Uitgeverij Mr. Zonder voorafgaande toestemming is het overnemen van (delen van) de inhoud niet toegestaan. Copyright © Mr. Online. Alle rechten voorbehouden.

Mr. en het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) werken op diverse terreinen samen. Voor meer informatie over het NGB klik hier.