Het Kruidenpalet as de doage lenge, goan ze strenge!

Ayurveda geeft veel aandacht aan de seizoenswisselingen omdat ze zo'n invloed uitoefenen op ons welzijn. In onze Westerse cultuur zijn we ons ook bewust van de veranderingen die de seizoenen met zich mee brengen. Op verschillende manieren worden we daar attent op gemaakt. Zo kennen wij vele spreekwoorden die veranderingen in het weer aankondigen.

'As de doage lenge, goan ze strenge' geeft aan dat de koudste dagen pas komen, als de kortste dag is geweest. Daar kunnen we onze leefstijl op aanpassen. Een periode waarin het voor Vata's (hert-wind) en Kapha's (olifant-aarde) van belang is om warmte op te zoeken.

Hoewel Pitta (tijger-vuur) zeker in mijn constitutie terug te vinden is, is Vata - ook vanwege het stormachtige weer - op dit moment sterk dominant. Voor mij dé verklaring waarom ik stevig verwarmende dranken enorm kan waarderen. Vorig jaar heb ik een nieuw recept ontdekt, dat ik graag met jullie wil delen. Niet zozeer geschikt als je Pitta duidelijk verhoogd is. Pitta's kunnen in deze periode wel hun hart ophalen, omdat de koude, zwaardere, langzame kwaliteiten van de winter een natuurlijke tegenstelling vormen voor het grotere innerlijke vuur en lichtheid.

Laat die midwinternacht maar komen!

Decemberfeest Odin Amersfoort

Hoe zorg je ervoor dat álle gasten - Vata, Pitta-, en Kapha-types - maar zeker ook je eigen dosha, het naar hun zin hebben tijdens de feestdagen? Daarover vertel ik graag meer tijdens het Odin-decemberfeest , georganiseerd door Odin Amersfoort op vrijdag 15 december van 15.00 tot 21.00 uur.

Waar Odin, als biologische voedingscoöperatie ontstaan in het Westen, meer de antroposofische visie als grondslag heeft, kenmerken de antroposofie en Ayurveda beiden hun holistische kijk op het leven: hoewel geen mens hetzelfde is, met een eigen lichamelijke constitutie en een individueel bewustzijn, zijn we daarin gevormd door alles om ons heen. Van de oerknal tot onze (voor)ouders. Sinds onze geboorte worden we beïnvloed door alles wat we zien, horen, voelen en beleven...

... en dus ook door wat we eten :)

Ik ga ideeën en recepten aanreiken voor een Ayurvedische Kersttafel. Door alle smaken aan bod te laten komen en diverse bijgerechten op tafel te zetten kun je met eenvoudige aanpassingen, het vuur van ieders' spijsvertering  op eigen wijze laten oplaaien. Ayurveda hecht daar veel belang aan. Waar een mild gekruid hoofdgerecht Vata en Pitta blij zal maken, is een scherp bijgerecht, zoals een chutney, een welkome aanvulling voor Kapha.

Wees welkom als je je wilt laten  inspireren voor heerlijke idea(ë)le feestdagen!!!

Nieuwjaarspunch, laat maar gloeien! VK-P+

Hoewel (kruiden)wijn door de oude Ayurvedische wijzen niet als slecht of zonder meer ongezond werd gezien, heb ik vanwege de tamasische* aard van alcohol gekozen voor een non-alcoholische variant. Tijdens de feestdagen word ik vaak genoeg verleid tot *voeding die mijn geest en lichaam ietwat verdooft en lui maakt ;).

En niet zozeer om reclame te maken, maar ik werd vorig jaar verrast door het witte Chardonnay druivensap van Demeter. Geserveerd in een wijnglas, verwarmd en met verwarmende specerijen, kon ik nauwelijks verschil proeven met een wijn die van deze druif gemaakt is! Druivensap is voor Vata's en Pitta's heel geschikt en Kapha's kunnen deze variant prima af en toe drinken met eventueel een extra mespuntje gedroogde gember. 

Verwarm in een steelpan 1 liter wit Chardonnay druivensap. Voeg hier de rasp van een halve (biologische) mandarijn aan toe, 2 kruidnagels, 3 kardemompeulen, 7 zwarte peperkorrels, 1/2 kaneelstokje en 1 cm in plakjes gesneden verse gember. Laat 30 minuten op een zacht vuurtje trekken en schenk door een theezeefje in mooie wijnglazen (die hitte kunnen verdragen!). Chapda!

Mocht je op zoek zijn naar originele, ambachtelijk bereide kerstcadeau's als rijstbuideltjes met Indiase curry-kruiden, appelkokoschutney, ghee en Indiaas kruidenzout, vraag dan nu nog de bestellijst op. Bestellingen kunnen op afspraak tot en met zaterdag 22 december worden afgehaald op Kruidentuin 14 te Houten.

Dat niet alleen het haardvuur, de specerijen en die deken jou en mij mogen verwarmen, maar vooral de hartverwarmende mensen om ons heen! 

Kruidige groet,

Annette

Het Kruidenpalet

M: 06-24806487

W: www.hetkruidenpalet.nl

E: welkom@hetkruidenpalet.nl

F: www.facebook.com/HetKruidenpalet.nl

L: Linkedin.com/in/annettevanderswaluw/

Facebook Linkedin

Je ontvangt deze e-mail omdat je interesse hebt getoond voor Het Kruidenpalet.

Uitschrijven

MailerLite