Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro, met strippenkaart 5 euro. 

Vrijdag 6 èn donderdag 12 januari de film: "Here is Harold".

Regisseur: Gunnar Vikene

Een uiterst verrassende Noorse film met een typisch Scandinavische mix van sociaal drama, gortdroge humor en (in dit geval een aandoenlijk soort) misdaad. Een film om van te smullen, met een lichte smaak van Zweedse gehaktballetjes.

 

Zweedse gehaktballetjes?
Inderdaad, deze film heeft met Ikea te maken.  En: wIe wil er nou geen Ikea-vestiging in zijn plaats? Nou, Harold. Al 40 jaar steekt hij al zijn tijd en liefde in zijn meubelzaak. Degelijke meubels verkoopt hij, op een regionale afzetmarkt. Harold is trots op zijn bedrijf. Vlak voor zijn pensioen gebeurt het: Ikea - de 'nepmeubel-gigant' - vestigt zicht recht tegenover zijn zaak. Binnen een paar maanden is hij failliet. Als dan tegelijkertijd zijn dementerende vrouw overlijdt, stort Harold in. Hij is blut, weduwnaar, dakloos en suïcidaal. Hij klampt zich vast aan een kinderlijk soort wraakgedachte. Wraak op IKEA-oprichter Ingvar Kamprad. Met de terminologie van tegenwoordig zou je kunnen zeggen: Harold radicaliseert.

Schietles
Harold stapt in zijn - alles wat hij nog heeft - auto op weg naar Zweden. Hij gaat 'die Kamprad' ontvoeren. Dat doet hij niet voordat hij een tussenstop maakt bij zijn zoon. Een zoon die hij nauwelijks kent. Waarvan hij ook niet weet in wat voor puinhoop diens leven zich bevindt. Zoonlief blijk een complete schietbaan onder zijn huis te hebben. Dat is wel handig voor een meubelverkoper die zich omschoolt tot ontvoerder. 

Beginnend misdadiger
Harold is altijd braaf en hardwerkend geweest. Dat levert wat praktische (en voor ons hilarische) problemen op bij  zijn omschakeling naar een misdadigersbestaan. Hoe en waar vindt je je slachtoffer? Heeft hij beveiliging? En: waar laat je je slachtoffer en wat doe je ermee? Harold ontpopt zich tot een aandoenlijk stuntelige misdadiger.

Bijzondere handlanger
Harold broedt op de vormgeving van zijn plannen tijdens zijn eenzame reis door het prachtige Scandinavische winterlandschap. Hij kan daarbij geen gezelschap gebruiken maar vindt ook dat hij het niet kan maken een liftend pubermeisje in de kou te laten staan. Ebba is van het type recalcitrant en recht door zee. Ze is van plan om zo lang mogelijk van Harolds gastvrijheid gebruik te maken. Ze vindt het 'Vet Cool' als ze hoort van Harolds missie. De wereldwijze Ebba blijkt voor Harold van onschatbare waarde. Zij coacht hem als het ware door zijn missie heen. Harold helpt haar weer met haar problematische moeder. 

Ikea-bedenker
Hoe vergaat het de hoogbejaarde Ingvar Kamprad tijdens zijn ontvoering?  De man die IKEA oprichtte en groot maakte. Hij blijkt de ontvoering, los van wat ongemakken, als een heerlijk avontuur te ervaren. Hij geeft zijn ontvoerders zelfs tips. Als efficiënt manager kan hij het geklungel soms niet aanzien. Duidelijk wordt ook dat hij zich geen raad weet met zijn pensionering en het vervreemd zijn van zijn familie door zijn carrière. Een soort Harold in het kwadraat.  

Alles is anders
Op de een of andere manier is niemand in deze film zoals je zou verwachten. Dat maakt kijken tot een verrassingsfeestje. Harold is geen echte misdadiger. Ebba geen onverantwoordelijke dochter, Kamprad geen harteloze multinational. Dit zorgt ervoor dat de personages geen karikaturen zijn waardoor je makkelijker met ze meeleeft. 

Het andere verhaal
De film kijkt als een humorvolle, lichtvoetige krimi. Maar intussen krijg je ook het persoonlijk leed van 4 generaties mee. Van de jonge Ebba met de zorg voor haar alcoholistische moeder, van de zoon van Harold met zijn mislukte huwelijk en carrière,  Harold zelf en de hoogbejaarde, multimiljonair - maar eenzame Kamprad. 

Ons verhaal?
Het instrument van de lichtvoetige komedie lijkt ook een manier om nog een ander verhaal te vertellen. Want zijn we niet allemaal bang om te verliezen wat we hebben? Worstelen we niet allemaal op enig moment met het onbegrip tussen de generaties, ontwrichte gezinnen of de disbalans tussen werk en privé? Willen we niet allemaal grootser en meeslepender terwijl het pas echt goed voelt als het in je gezin of familie lekker loopt?  Zo'n soort film dus. Los van de hilarische en absurdistische ontvoering, zou het op de één of andere manier zomaar over ons en onze levens kunnen gaan.

Een verhaal in een smaakvolle verpakking.

  Je kunt reserveren door ons te mailen.

Vermeld je dan of je naar de vrijdag- of donderdagvoorstelling wilt?

Filmhuis Cinecentrum31

Bezoekadres: Bickerstraat 31, 1701 ED Heerhugowaard

Mail-adres: cinecentrum31@ziggo.nl; Website: www.cinecentrum31.nl