Veckobrev från Aktieinkomster & TradeVenue, vecka 20

Följ TradeVenue:

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube

Varmt välkomna till veckobrevet från Aktieinkomster & TradeVenue. Här får ni en genomgång av börsveckan som gått och som vi även kopplar samman med den kommande börsveckan samt en hel del annat smått och gott. 

Annons:

Kolla in erbjudandet om att teckna stamaktier i Quartiers Properties i samband med bolagets planerade listning på Nasdaq First North.

OMX Stockholm 30:

Indexet OMXS30 sjönk med - 1.05 % under vecka 20. Veckan innan låg utvecklingen på + 0,27 %.


Totalt har OMXS30 stigit med + 7,38 % under år 2017

Dow Jones US Market Index:

Utvecklingen för DJ USA slutade på - 0,36 % under vecka 20. Veckan innan sjönk det med - 0,45 %.

 

Totalt har S&P 500 stigit med + 5,83 % under år 2017.

Börsen under vecka 20:

Den här börsveckan blev allt som marknaden inte hade förutspått och vi har framförallt två faktorer som återigen är tillbaka på börsen. Den första är det instabila politiska läget i USA och sedan även volatiliteten på världens börser.   

 

Politisk oro från USA:

Den politiska oron från USA har verkligen letat sig tillbaka till marknaden och ljuset igen under den här veckan. Anklagelserna mot Donald Trumps manipulativa metoder, samrörelser med Ryssland och en sparkad FBI-chef som försvårar utredningen mot presidenten markant har satt skräck på världens börser.

Rent börsmässigt har problemet i sig inte varit anklagelserna mot presidenten utan istället har det handlat om att marknaden nu ser rejäla svårigheter i att han ska kunna få igenom sina vallöften. Så även om anklagelserna med stor sannolikhet kan flyga förbi inom en ganska så snar framtid rent medialt så kan de långsiktiga politiska svårigheterna hänga kvar och det gillar inte marknaden.    

 

Fastighetsmarknaden börjar skaka:

Under de senaste åren har fastighetsmarknaderna på de flesta håll och kanter pekat rakt uppåt. Uppgångarna har varit både stora och gått snabbt och nu börjar faktiskt flera och fler bli lite oroliga. Fastighetsmarknaden har dock ännu inte börjat svaja men en del skakningar har vi helt klart känt av den här veckan.

Det här kommer vara en viktig faktor att hålla koll på inför framtiden för även om styrkan fortfarande finns kvar så kan det mycket väl varit så att det gått lite väl fort framåt och uppåt de senaste åren. Fastigheter är på många sätt en av grundpelarna för börsen och om vi förlorar den har vi stora problem framför oss.  

 

Högre volatilitet:

Överlag kan vi även konstatera att den höga volatiliteten som vi fick uppleva på börsen för cirka ett år sedan återigen har letat sig tillbaka lite smått den här veckan. Enbart via att kolla på den svenska och den amerikanska veckografen här nedanför kan vi se att vi den här veckan har fått uppleva en högre volatilitet en tidigare och det brukar många gånger tyda på en högre osäkerhet på börsen.

Om det här är en ny trend är såklart omöjligt att bedöma bara efter en enskild vecka men även den här volatilitetsfaktorn kommer vara viktig att hålla koll på under den kommande tiden.    

 

Återhämtning mot slutet:

Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att vi har haft en ganska så tung och ansträngd vecka på börsen. Men även om negativiteten på många sätt har lyst igenom så ska det även tillägas att de flesta börser runt om i världen faktiskt återhämta sig mot slutet av veckan.

Den svenska börsen tappade visserligen cirka 1 % men t.ex. USA sjönk tillslut enbart med ungefär 0,30 % och det kan mycket väl bli en styrka inför nästa vecka.    

Annons:

Dessa aktier har utvecklat sig bäst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 20.

Dessa aktier har utvecklat sig sämst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 20.

Börsvecka 21:

Den kommande börsveckan som drar igång imorgon kan mycket väl komma att bli väldigt intressant den också. Vi står inför ett blandat schema med fortsatt fokus mot politiken samt att vi har ytterligare en kortvecka framför oss.  

 

Ytterligare en kortvecka på börsen:

Till att börja med har vi som sagt en kortvecka på flera håll och kanter framför oss. På torsdag håller bland annat Norden-börserna stängt och det kommer såklart sätta extra press på dessa börser under veckan.

 

Fortsatt fokus mot politiken i USA:

En stor del av marknadens fokus kommer med största sannolikhet även att fortsätta riktas mot den politiska utvecklingen i USA. I början av veckan kommer vi få se om den styrkan som ändå smög sig in i slutet av den här veckan har mer att ge eller om marknaden kommer fortsätta vara orolig för utveckling kring president, Donald Trump.

Utfallen och händelserna här kan mycket väl sätta prägel på hela veckans utveckling så det är en hel del som hänger på en skör tråd inför den kommande börsveckan.  


Värt att hålla koll på fastighetsmarknaden:

Som jag också nämnde tidigare så är det just nu väldigt aktuellt att hålla koll på utvecklingen på fastighetsmarknaden. Vi har den här veckan känt en del skakningar och även om dessa kanske bara är en tillfällighet så kan det också vara en försiktig start på en negativ vändning nedåt.

Den vägen är såklart väldigt lång men överlag så har fastigheter gått lite för bra under de senaste åren så det är därför dessa tidiga varningstecken på allvar kan betyda något.   

 

Rapportperioden lider mot sitt slut:

Under nästa börsvecka börjar även rapportperioden på allvar lida mot sitt slut för den här gången. Vi har visserligen ett fåtal rapporter som ska släppas och processas men det är inte från några större bolag så nu kommer marknaden byta fokus helt och hållet.

Marknadens fokus kommer nu att förflyttas över till makrodata men eftersom att det flödet kommer vara ganska så glest och lugnt nästa vecka så kan vi förvänta oss ett nästan fullt fokus mot det politiska hållet med mera.

Kolla in andra inlägg på Aktieinkomsters blogg via att klicka på bilden här ovanför.

Kolla in andra bloggar, andra tjänster och annat material på TradeVenue via att klicka på bilden här ovanför.

Följ Aktieinkomster:

Facebook Twitter Instagram

www.tradevenue.se

www.aktieinkomster.se

david@aktieinkomster.se