Bekijk deze mail online

Dag,

Elke dag wordt het verdriet van de lege zalen voelbaarder: "lief publiek, we missen u!" 

Dat gemis is geheel wederzijds, zo blijkt uit onderzoek dat onafhankelijk onderzoeksbureau DirectResearch voor ons uitvoerde. Helaas blijkt ook dat bezoekers verwachten dat de coronacrisis een behoorlijke impact gaat hebben op hun bezoek. Direct hieronder lees je meer.

En dan? Dan zit je daar met de hectiek van al je annuleringen, je online initiatieven en je financiële zorgen. Je probeert alles zo goed mogelijk overeind te houden. Lukt het je dan ook nog om deze tijden te gebruiken om na te denken over de toekomst? Over het uitbreiden van je huidige kring van collega's, partners en publiek? Daarover spraken we met Jitske Kramer en Adriaan Luteijn voor Inclusief Leiderschap. We delen het graag met je, zie onderaan.

Nederlanders missen cultuur

45% van de Nederlanders zegt cultuurbezoek te missen nu deze sector op slot zit vanwege de coronamaatregelen. 

Onder de mensen die tenminste 1 keer per kwartaal een bioscoop, concert, voorstelling, museum of festival bezoeken ligt dat percentage zelfs boven de 60%.

Mensen missen vooral de ontspanning, het plezier en de gespreksstof die cultuur met zich meebrengt. Ook missen ze de manier waarop het hun nieuwsgierigheid prikkelt. Er is grote behoefte aan ‘het hoofd leeg maken’ in deze gekke tijden. Voor vrouwen, randstedelingen en hoger opgeleiden telt dit nog zwaarder dan gemiddeld.

Flinke impact

Nederlanders vinden dat de coronamaatregelen een behoorlijke impact hebben op hun eigen cultuurbezoek en het verwachte cultuuraanbod in het komende jaar.

Tot voor kort was dat wel anders: het vertrouwen in de culturele sector was eind 2019 op recordhoogte. Nederlanders maakten meer gebruik van het aanbod en hadden de verwachting dit in de toekomst te blijven doen. 

alternatieven

Om het gemis te compenseren wordt online veel vaker dan normaal gezocht naar musea, worden er meer films en series gekeken en gebruikgemaakt van streamingdiensten voor (live) muziek en theater. 

Ook wordt er meer muziek gemaakt, gelezen, gepuzzeld en gewandeld.

lange doorwerking

Hoe hun cultuurbezoek er na de pandemie uit ziet, is voor veel Nederlanders nog onzeker.

Sommigen denken dat ze blij zullen zijn “als ik weer ergens naar toe kan”. Anderen verwachten dat van uitstel afstel komt. Of dat ze er door de coronacrisis geen geld meer voor cultuurbezoek zullen hebben.

En menigeen is ook voorzichtiger geworden in verband met zijn gezondheid: hoe druk is het er?

monitor

Sinds 2015 voeren we samen met Direct Research een doorlopend trendonderzoek uit naar het consumentenvertrouwen in de culturele sector.  Dat daalde in maart ruim 9 punten en kwam daardoor zelfs in het negatieve.

In 2019 zijn ruim 1000 Nederlanders ondervraagd, voor deze speciale corona-editie zijn 386 Nederlanders ondervraagd. 

Meer weten over het onderzoek? Mail Marjolein
Inclusief Leiderschap

We begonnen onze sessie (deze keer online) met gewetensvragen: hollen we niet teveel door, gebruiken we deze tijd ook om te reflecteren? Zijn we niet teveel op onze eigen organisatie georiënteerd? Veel uitsluiting komt immers door teveel insluiting. 

Jitske Kramer
welk verhaal leven we
Adriaan Luteijn (Introdans)
je warmen aan cultuur
cultuurshock in eigen land

We zitten in een cultuurshock in eigen land. Welk veranderverhaal hoort daarbij? Welk verhaal vertellen we aan elkaar? Zie je het als crisis of als transformatie?

Gaan we oprechte gesprekken voeren over de plek van de kunsten, wat is ons bestaansrecht, wat moeten we doen? Dan gaan we ook nieuwe besluiten nemen, dan gaan we niet terug naar oude situatie, maar zetten we de verandering door.

Het is essentieel om het oprechte gesprek met jezelf te hebben in stiltemomenten. En vervolgens met je team. Welk verhaal leven we?

je warmen aan cultuur

Kijkend naar de antropologie: in het gewone leven zijn de chiefs de mensen die zorgen dat de boel loopt. Die moeten naar voren stappen en ordenen, zorgen dat het gewone leven door kan gaan. 

In het buitengewone leven heb je zingevingsvragen. Dat gaat over het niet-weten. Archetypisch gezien kom je dan bij sjamanen en magiërs. In onze streken kom je bij de kampvuren, de plekken waar mensen zich warmen. 

Dus ook bij kunst en cultuur die de rol hebben om voor ons het niet-weten te kunnen dragen. Om over het buitengewone gesprek te voeren met creatieve vormen.

waar je de energie hebt

Blijf vooral gezond en houd de boel draaiend. Accepteer de ups en downs qua vitaliteit. Waar je de energie hebt, kun je misschien juist nu uitdagen om nieuwe verbindingen aan te gaan, je kunt sneller schakelen nu alles anders is.

ritualiseer

Maak bewust de scheiding tussen het gewone leven, dat door moet gaan, en het buitengewone. Neem af en toe een middag om het niet te weten. Daarna schakel je bewust weer terug en loop je de supermarkt in.

creëer ruimte

Timebox en spreek af dat je een creatie-fase ingaat om samen andere perspectieven uit te nodigen. Dan kun je tot vernieuwende ideeën komen. Denk na over de mensen die je nog niet bereikte of betrok.

zet het in

Wat kun je doen met al die vakkennis en verbindingen om  te zorgen dat we klaar zijn voor die culturele samen-beleving, waar naar nu wordt gehunkerd?  

jam cultures
gespreksmeter

Jitske maakte een mooie flyer - letterlijk met een meter gespreksstof opdat iedereen het eigen geluid kan laten horen. Wil je die ook ontvangen? Mail je postadres en we sturen hem toe.

Gespreksmeter aanvragen

Ken je iemand die deze nieuwsbrief ook waardevol vindt? Voel je welkom om deze nieuwsbrief te delen.

Voor je vragen en ideeën zijn we altijd bereikbaar.

Hartelijke groet,

Marjolein de Boer programmaleider 06 26 05 84 04
Cathelijne Feenstra bureau& communicatie 06 47 43 29 18

Neem direct contact op
Academie voor Cultuurmanagement

Zomertaling 3, Nieuwegein
Netherlands

Afmelden
Deel deze nieuwsbrief!