UUTISKIRJE - SYYSKUU 2018

Uuden kansallispuvun juhlintaa ja pinkkiä ajattelua

  • Museon vapaaehtoistoiminta on yllättänyt tehokkuudellaan
  • Ihan pimeetä Valon kaupungissa
  • Oletko jo tutustunut Käsityöläisten joulutorille valittuihin käsityöläisiin?
  • Tulevissa tapahtumissa juhlitaan uutta kansallispukua, torjutaan pahaa Think Pink -tapahtumassa ja pohditaan taidetta ja luovuutta Yliopistopäivillä. 
  • Lasten puuhapaja järjestään vielä kahdesti syksyn aikana
  • Näyttelyissä Pehmeetä touhua ja suomalaista neulososaamista
  • Tulossa Näytönpaikkaan: Materia ry

AJANKOHTAISTA MUSEOSSA

Museosta on löytynyt yllättävän paljon erilaisia tehtäviä vapaaehtoisille

Museon vapaaehtoiset eli Museokumppanit ovat olleet monenlaisissa tehtävissä niin apukäsinä kuin tapahtumissa ohjaamassa yleisöä, tekstiilien konservointikeskuksessa säilytystukia valmistamassa, kuvaskannauksissa, käsikirjaston järjestelyssä, nykydokumentoinnin opintopiirissä. Museokumppanit ovat olleet hyvin aktiivisia ja ideoineet myös itse uusia tehtäviä kuten keskusteluopas-näyttelyvalvojan tehtävät. 

Museo hakee vapaaehtoistoiminnallaan osallisuutta ja yhdessätekemistä, teemmehän tätä ihmisille.  Vapaaehtoisten monipuolista elämänkokemusta, tietoja ja taitoja voi käyttää hyväksi museotyössä.

Museossa yllätyttiin kun laskettiin vapaaehtoisten tehtäviin käyttämät tunnit, niitä kertyi kevätkaudella hurjat 1000!

Iso kiitos kaikille museon vapaaehtoisille museon hyväksi antamastanne panoksesta!

Monelle vapaaehtoistoiminta on mielekäs harrastus, jossa pääsee itseä kiinnostavien asioiden äärelle ja työskentelemään museon kulissien takana. Myös sosiaaliset tekijät ovat tärkeässä roolissa, tehtävissä on niin ryhmässä tehtävää kuin yksilötöitä aivan sen mukaan mitä kukin Museokumppani hakee.

Hankkeen on mahdollistanut Museoviraston innovatiivinen hankerahoitus vuosille 2017–2018.

Ihan pimeetä Valon kaupungissa pe 28.9. klo 11–22

Valon kaupunki avaa jälleen museon ovet yömyöhään saakka perjantaina 28.9. Museo on avoinna klo 11–22 ja näyttelyihin on vapaa pääsy koko päivän. 

Haluatko tutkia museota uusin aistein? Sukella museon perusnäyttelyyn pohjakerroksessa ja suunnista sokkona pimennetyissä käytävissä. Mitähän sieltä oikein löytyykään? Haistele, maistele, kosketa ja tuumi kaverisi kanssa, miten käsityö voi täyttää kaikki aistit.

Illan aikana voit valmistaa Lyhtypajassa itsellesi peltilyhdyn, joka hehkuu kuin paperilyhty. Saat mukaasi led-tuikun lyhtyyn, niin kotiin on valaistu tie palata. Pajaan osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta käsitöiden tekemisestä. Työpajamaksu 5 euroa. Ei ennakkoilmoittautumista. Paja on suunnattu aikuisille.

Tapahtuma on osa Valon kaupunki 2018 -tapahtumaa. Katso muut Valon tapahtumat.

Museo kurkkii jo kohti joulua

Suomen käsityön museo järjestää  8.–9.12.2018 Käsityöläisten joulutorin 19. kertaa.

Joulutorille sekä Suomen käsityön museon museokaupan joulusesonkiin haettiin tuttuun tapaan avoimessa haussa touko-kesäkuussa.

Erilaisten korujen lisäksi Käsityöläisten joulutorilta löytää tänä vuonna myös erilaisia käyttötekstiilejä, vaatteita ja asusteita ja käyttö- ja sisustusesineitä sekä keramiikkaa, taidetta ja lasia unohtamatta.

Käsityöläiset ja muotoilijat saapuvat torille tuotteinensa ympäri Suomea, kuten Tampereen seudulta, Pohjamaalta, Turusta, pääkaupunkiseudulta, Pöljästä ja luonnollisesti Keski-Suomesta

Lue lisää Käsityöläisten joulutorille valituista tiedotteesta

Perinteinen nukkenäyttely valloittaa jälleen joulun alla

Ikkunagalleriaan avautuu 14.11. perinteeksi muodostunut Suomen nukketaiteilijat ry:n näyttely. Jos metsään haluat mennä -näyttelyssä seikkailevat hurmaavat eläimet. 

Kuvassa Inkeri Roivaisen Kettu. Kuva: Suomen nukketaiteilijat ry.

TULEVAT TAPAHTUMAT

Seuraa museon Facebook-sivuja tai Instagramia, niin pysyt parhaiten perillä tapahtumista. Ethän unohda myöskään museon tapahtumakalenteria.  

Ystävälle voi vinkata myös museon uutiskirjeestä. Senhän voi tilata nappia painamalla vaikka täältä

Kansallispuvun juhlapäivä la 6.10.

Lokakuu käynnistyy juhlien, kun lauantaina 6.10. vietetään kansallispuvun juhlapäivää klo 1117

Perinteisellä myyntitorilla klo 11–17 mukana Suomen Perinnetekstiilit Oy, Föreningen Brage, T:mi Soja Murto, Raita Ry, Taito Shop Jyväskylä, Karjalainen Nuorisoliitto ry sekä värjäri Mari Lonka. 

Klo 12 Saarijärven naisen tarkistetun kansallispuvun julkistamistilaisuus

Klo 15 Musiikkiesitys, jonka jälkeen nuori kansallispukuharrastaja Jaakko Rikalainen kertoo harrastuksestaan ja vastaa yleisön kysymyksiin.

Museoon vapaa pääsy koko päivän.

Klikkaa itsesi osallistujaksi Facebookissa, niin pysyt kartalla mahdollisista muutoksista ohjelmassa.

Lue lisää tapahtumatiedotteesta.

Vapaakirjontaa ja pahan torjuntaa käsityökahvilassa pe 12.10. klo 12–18

Museokumppanit keittävät Think Pink - käsityökahvilassa maistuvat kahvit, jotka tarjotaan pientä maksua vastaan. Tarjolla on myös joukkoistettu herkkutarjoilu – tuo tullessasi pinkki herkku tai useampi myytäväksi käsityökahvilassa rintasyöpätutkimuksen hyväksi. 

Kahvittelun lomassa voit vapaakirjoa ohjatusti pienen työn, josta peritään muutaman euron materiaalimaksu.

Museokokoelmien kätköistä nostetaan esille villakirjonta, josta museolehtori Raija Manninen pitää esitelmän klo 16.30–17.00.

Päivän vaaleanpunaisena lankana ovat onnelliset käsityökokemukset.

Tuo mukanasi käsityö (esineenä tai kuvana), joka on tekemisenä, tuotteena tai hankintana tuottanut sinulle onnellisuutta ja antanut voimia harmaanakin päivänä. Käsityökahvilassa voit jakaa tarinasi kahvittelijoiden kesken ja/tai antaa museon tallentaa kokemuksesi valokuvaamalla ja videoimalla. 

Käsityökahvila on osa Onni museoon -tallennustapahtumaa, joka järjestetään samanaikaisesti ympäri Suomea TAKOn eli museoalan tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkoston toimesta.    

Yliopistopäivien tapahtumia museossa pe 26.10. klo 11–18

Yliopistopäivillä tiede ja arki kohtaavat. Tänä vuonna esittäytyy Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen toiminta ja tuore tutkimus. Päivien teemana on taiteet ja luovuus. 

Perjantaina 26.10. ohjelma laajenee kampukselta kaupungille, ja päivätapahtuma on suunnattu kaikille kaupunkilaisille.

Käsityön museolla voit osallistua taidetta ja matematiikkaa yhdistävään työpajaan tai tulla kuuntelemaan ja keskustelemaan ajankohtaisesta populismin teemasta. Molempiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy. 

Klo 11.0018.00 Steam-näyttely ja työpaja yhdistää taiteen, teknologian ja matematiikan museon luentosalissa. Tule rakentamaan ja pelaamaan koko perheen voimin! Työpajan ohjaajana tutkija Kristof Fenyvesi. Huom. keskustelutilaisuuden aikaan ei työpajaa. 

Klo 13.00–13.30 Populismia! Politiikan ja median puhetapojen muutos -keskustelutilaisuus museon luentosalissa. FT Urpo Kovala ja FT Tuija Saresma kertovat populismin tutkimuksesta.

Tapahtumiin vapaa pääsy. Kurkkaa muutkin Yliopistopäivien tapahtumat Jyväskylän yliopiston sivuilta

Museon tapahtumakalenteri

Lasten puuhapajoissa kokeillaan eri tekniikoita

Lasten puuhapajoissa työskennellään ihan pehmeellä meiningillä. Ensin inspiroidutaan näyttelyistä ja sen jälkeen alkaa oma työskentely. 

Jokaisessa pajassa on oma teema ja niissä käsitellään kovia, pehmeitä, taipuisia ja uppiniskaisia materiaaleja ja niistä taiotaan eri tekniikoin kovia pehmoja, puujalkatyyppejä sekä häiriötekijöitä.

La 27.10. Puujalkatyypit
La 24.11. Häiriötekijät

Ohjaajana taideohjaaja Hannele Torniainen.

Pajoja suositellaan 6–10-vuotiaille lapsille. Ei ennakkoilmoittautumista. Pajoissa materiaalimaksu 5 euroa. 

Lasten puuhapajat ovat osa Lasten Lystin tapahtumia

Kuva: Hanne Manelius

PERUSNÄYTTELYT JA VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Museon perusnäyttelyt ovat aina avoinna museon pohjakerroksessa. Komeasti juhlaan ja Käsityössä elämän tuntu kertoo tarinaa suomalaisesta käsityöstä ja pukeutumisesta. 

Samalla pääsylipulla pääset perusnäyttelyihin ja vaihtuviin näyttelyihin. Alle 18-vuotiaat lapset vierailevat aina maksutta, samoin avustajat. 

Kaikki irti museovierailuista äänioppaiden avulla

Perusnäyttelyihin voi tutustua myös äänioppaiden avulla. Valitse itseäsi kiinnostavin reitti ja lainaa ääniopas museon infosta - ihan maksutta!

 

Päänäyttely: Pehmeetä touhua – Nordic Outsider Craft 2.12.2018 saakka

"Pitkästä aikaa näkemistäni ihan paras taidenäyttely, teokset ei väkisin taiteen vuoksi tehtyjä vaan ihan vaan tekemisen vuoksi." - asiakas Pehmeetä touhua -näyttelystä elokuussa.

Suomen käsityön museon luovuuden ääriä haastava outsider-käsityötaiteen näyttely julistaa käsityötekniikoiden ilmaisuvoimaa, uskallusta ja yksilön itseilmaisua. Pehmeetä touhua -näyttely rikkoo käsityötradition rajoja ja yllättää katsojansa tuomalla esiin käsityöperustaista taidetta perinteisen taidekentän ulkopuolelta ympäri Pohjoismaita.

”Näkyy tekemisen riemu ja iloinen mieli tulee katsojalle. Oli kiva näyttely. Muistutus itselle, että ei pidä liikaa tarttua tekniikkaan.” -iloitseva asiakas heinäkuussa. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Ikkunagalleria: Second Chance 9.11. saakka

Second Chancen perustajan ja omistajan Maija Nuppulan kynä käy tiuhaan, kun hän suunnittelee mallistoja ja kuoseja valmistettavia tuotteita varten. Syksyn ja talven mallistossa kaikuu suomalainen metsä ja hehkuu ruskan värit, ekologisesti tuotettuna luonnollisesti.

Second Chancen kantavana ideana on sataprosenttinen kotimaisuus – jokainen työvaihe on tehty Suomessa pienissä perheyrityksissä. Vaatteet ovatkin tehneet jo melkoisen kotimaan kierroksen ennen kuin päätyvät ostajan elämää koristamaan. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Kuva: Anna Wallendahr 

Kuja: Tukkilaisromantiikkaa ja minimittaa 10.11. saakka

Käsityön museon yhteydessä toimivan Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmiin lahjoitetuista puvuista koostuva näyttely kertoo omaa tarinaansa kansallispukujen muutoksista menneinä vuosina.

Helmojen pituudet ja runsaudet, materiaalit ja mittasuhteet ovat vaihdelleet niin käyttäjien kuin vuosikymmentenkin välillä. Kukin puku on oman aikakautensa tuote, jossa näkyy tekijän oma kädenjälki.

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Kuva: Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat

Näytönpaikka: Untie - Pukuja kravateista 29.9. saakka

Kierrätysmateriaalit ovat olleet lähellä vaatetusompelija Jonna Heikkisen sydäntä aina. Käytetyistä solmioista valmistetut puvut muodostavat Heikkisen tähän asti kunnianhimoisimman sarjan.

Tampereen Ylioppilasteatterin Kielipiteitä-näytelmän pukusuunnitteluun Heikkinen sai vapaat kädet, ja lopulta pukuja solmioista valmistui esitykseen seitsemän kappaletta hattuineen.

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Näytönpaikan näyttelyitä voi ihailla Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa ympäri vuorokauden. 

Kuva: S. M. Khalid Imran

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

TULOSSA NÄYTTELYIHIN

Materia ry – Ajatuksia aarteesta, Näytöpaikassa 2.10.–18.11.2018

Toisen aarre on rannalta löytynyt kivi, toiselle metsän keskellä kimaltava lampi tai kedon koko kukkameri. Materia ry:n jäsenet ovat koonneet tämän vuoden näyttelyyn oman ajatuksensa omasta aarteestaan luovuutensa kautta. 

Näyttelyyn osallistuvat Elina AhonenMaja BreifeSini KolariMarjaana NiskanenMari Ohra-ahoAnu Pylsy, Anu RinkinenLeena Sipilä ja Marianne Tiitinen-Ritvanen

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Kuvat: Anu Pylsy ja Sini Kolari

Website Facebook Instagram Wordpress Youtube Vimeo Twitter

Suomen käsityön museo

Suomen käsityön museo |
Suomen kansallispukukeskus |
Konservointikeskus

Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
Museon info p.  (014) 266 4370

craftmuseum.info@jkl.fi

SHARE TWEET FORWARD