UUTISKIRJE - LOKAKUU 2018

Onni museossa syksyllä

  • Tallennetaan onni museoon lokakuussa
  • Joulu saapuu museokauppaan 
  • Isänpäivänä vapaa pääsy museoon
  • Asiakaskyselyjen tehoviikko marraskuussa
  • Tapahtumissa luentoja ja seminaareja loka-marraskuussa
  • Ilmoittaudu Joululahjavalvojaisiin 29.11.
  • Näyttelyissä Pehmeetä touhua, suomalaista tekstiiliosaamista ja muotoilua sekä kansallispukukuriositeetteja
  • Suomalainen kansallispuku -näyttely Seinäjoella 
  • Tulossa näyttelynvaihdoksia Ikkunagalleriaan ja Kujalle marraskuussa

AJANKOHTAISTA MUSEOSSA

Onni tallennetaan museoon lokakuussa

Tuo onni museoon! Suomalaiset ovat maailman onnellisinta kansaa. Suomen käsityön museo haluaa tallentaa juuri sinun käsityöonnesi osaksi museon kokoelmia.

Onni museoon -tallennus on osa TAKO-verkoston toteuttamaa nykydokumentointitempausta, jossa tallennetaan yhdessä suomalaisten onnellisuutta.

Osallistu museon onnentallentajana. Ota kuva käsityöstäsi tai itsestäsi tekemässä onnea tuottavaa käsityötäsi ja tägää se Instagramissa 
@suomenkasityonmuseo ja #onnimuseoon #onnentallentajat. Kerro kuvan yhteydessä miksi juuri tämä käsityö tai sen tekeminen toi sinulle onnen tunteen. Liittyykö käsityö johonkin elämänvaiheeseen tai tiettyyn tapahtumaan vai oliko joku sen yksityiskohdista erityisen merkityksellinen sinulle?

Kaikkien 12.10.–31.10. välillä osallistuneiden kesken arvotaan Museokortti. Voittajaan otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Instagram ei ole osallisena arvonnassa. Osallistua voi vain julkisella profiililla. Osallistujan kuva ja tiedot tullaan tallentamaan osaksi museon kokoelmia.

Lue lisää museon blogista.

Museokauppa päivittyy joulutuotteilla

Museokauppa täyttyy pikku hiljaa jouluisilla tuotteilla loka-marraskuun vaihteessa.

Museokaupan joulusesonkiin haettiin uusia joulutuotteita kesän avoimessa haussa. Museon joulusesonkia saapuu täydentämään tuotteita muun muassa Ateljee Annalta, Huihui vaatteelta, Tina Shukla Designilta, Mariel Designilta, UUPilta, Katri-Maria Huhtakalliolta, Rajannolta, Daiga Daida Duulta, Asmilta ja Mokkapuulta. 

Tuotevalikoima kasvaa joulusesongin ajaksi useilla sadoilla tuotteilla, joista löytyy helposti lahjat niin itselle kuin perheelle tai ystävillekin. 

Piipahda museokauppaan katsomaan itse tai seuraa museon somea, jossa esitellään valikoimaa. 

Älä unohda myöskään Käsityöläisten joulutoria, joka järjestetään jo 19. kertaa 8.–9.12.2018. Lue lisää Käsityöläisten joulutorille valituista tiedotteesta

Isänpäivänä su 11.11. vapaa pääsy museoon

Isänpäivän lähestyessä on hyvä aika pohtia, miten juhlia isien osuutta maailmassa. Menit sitten isänpäivän lounaalle tai yhteiselle päiväkävelylle, voi samalla piipahtaa myös museossa, sillä Isänpäivän kunniaksi museoon pääsee maksutta ihailemaan näyttelyitä. 

Museo on avoinna su 11.11. klo 11–16. 

Vuoden viimeinen asiakaskyselyjen tehoviikko marraskuussa

Museo pitää vuosittain kolme asiakaskyselyjen tehoviikkoa, jolloin kävijöitä pyydetään vastaamaan lyhyeen kyselyyn. Vuoden viimeinen tehoviikko toteutetaan marraskuussa 19.–25.11.

Museo on kiinnostunut paitsi kävijöidensä kiinnostusten kohteista ja harrastuksista, myös siitä miten he valitsivat juuri Suomen käsityön museon vierailun kohteeksi. 

Kyselyyn voi vastata myös verkossa.  

Ilmoittaudu Joululahjavalvojaisiin to 29.11. klo 18–22

Suomen käsityön museon perinteisissä joululahjavalvojaisissa torstaina 29.11. klo 18–22 tartutaan nousevaan trendiin ja työstetään nahkaa. Parkkinahka on perinteinen materiaali, mutta se taipuu hyvin myös moderneihin käyttötarkoituksiin ja tuotteet kestävät sukupolvelta toiselle.

Joululahjavalvojaisissa opetellaan työstämään parkkinahkaa, joko luonnollisessa sävyssään tai värjättynä. Tule tekemään kestävä ja uniikki lahja joko itselle tai ystävälle tai anna ystävällesi kokonaisvaltainen elämys lahjaksi, tuo hänet työpajaan ja nauttimaan käsillä tekemisestä!

Pajassa voit toteuttaa vaikka kännykkäkotelon, rannekorun ja korvakoruja tai hienoja koteloita korvakuulokkeille – tai nyt niin trendikkään olalla pidettävän vyölaukun. Voit myös suunnitella etukäteen oman mallin, jonka toteutat pajassa. 

Joululahjavalvojaisissa on pajamaksu 24 euroa, joka sisältää ohjauksen materiaalit sekä jouluisen tarjoilun – lämmintä tunnelmaa unohtamatta. Pajaan ilmoittaudutaan ennakkoon verkossa http://www.lyyti.in/joululahjavalvojaiset 2018

TULEVAT TAPAHTUMAT

Seuraa museon Facebook-sivuja tai Instagramia, niin pysyt parhaiten perillä tapahtumista. Ethän unohda myöskään museon tapahtumakalenteria.  

Ystävälle voi vinkata myös museon uutiskirjeestä. Senhän voi tilata nappia painamalla vaikka täältä

Yliopistopäivien tapahtumia museossa pe 26.10. klo 11–18

Yliopistopäivät 26–27.10.2018 tuovat yhteen opiskelijat, tutkijat ja kaupunkilaiset. Tapahtuman teemana on taiteet ja luovuus.  

Perjantaina 26.10. ohjelma laajenee kampukselta kaupungille ja päivätapahtuma on suunnattu kaikille kaupunkilaisille.

Käsityön museolla voit kokea taidetta ja matematiikkaa jännittävästi yhdistävän Steam-näyttelyn ja kehittää omia rakennelmia työpajassa. Työpaja on tarkoitettu kaikenikäisille. Työpajan jälkeen keskustellaan ajankohtaisesta ja voimakkaita tunteita herättävästä aiheesta: populismista ja sen tutkimuksesta.

Klo 11.0018.00 Steam-näyttely ja työpaja yhdistää taiteen, teknologian ja matematiikan museon luentosalissa. Tule rakentamaan ja pelaamaan koko perheen voimin! Työpajan ohjaajana tutkija Kristof Fenyvesi. Huom. keskustelutilaisuuden aikaan ei työpajaa. 

Klo 13.00–13.30 Populismia! Politiikan ja median puhetapojen muutos -keskustelutilaisuus museon luentosalissa. FT Urpo Kovala ja FT Tuija Saresma kertovat populismin tutkimuksesta.

Tapahtumiin vapaa pääsy.
Kurkkaa muutkin Yliopistopäivien tapahtumat Jyväskylän yliopiston sivuilta

Lasten puuhapajassa nikkaroidaan puujalkatyyppejä

Lasten puuhapajoissa työskennellään ihan pehmeellä meiningillä. Ensin inspiroidutaan näyttelyistä ja sen jälkeen alkaa oma työskentely. 

Syksyn toisessa puuhapajassa lauantaina 27.10. klo 12–15 rakennetaan puujalkatyyppejä. Taideohjaaja Hannele Torniaisen avustamana lapset pääsevät nikkaroimaan vänkkyräoksista omia, mitä mielikuvituksellisimpia otuksia ja hahmoja. Oksiin yhdistellään muita kovia ja pehmeitä materiaaleja, jolloin jokainen saa luotua omannäköisensä puujalkatyypin.

Pajoja suositellaan 6–10-vuotiaille lapsille. Ei ennakkoilmoittautumista. Pajoissa materiaalimaksu 5 euroa. 

Lasten puuhapajat ovat osa Lasten Lystin tapahtumia

Jokaisessa pajassa on oma teemansa. Pajoissa käsitellään kovia, pehmeitä, taipuisia ja uppiniskaisia materiaaleja ja niistä taiotaan eri tekniikoin kovia pehmoja, puujalkatyyppejä sekä häiriötekijöitä.

Puuhapaja vielä myös marraskuussa:
La 24.11. Häiriötekijät

Kuva: Hanne Manelius

Luento: Jättiläisryijy Metsä – Montrealin maailmannäyttely ja Uhra Simberg-Ehrström ke 7.11. klo 17.30–19.00

Uhra Simberg-Ehrström oli rakastetun taiteilija Hugo Simbergin tytär, merkittävä ryijytaiteilija ja suomalaisen taiteen 1950–1960-luvun modernismin edelläkävijä.

Taidehistorioitsija Minna Polus (FM) perehdyttää luennollaan keskiviikkona 7.11. klo 17.30–19.00 kuulijan Simberg-Ehrstömin suunnitteleman Metsä-ryijyn tarinaan ja sitä myötä sukelletaan myös Timo Sarpanevan suunnittelemaan Montrealin vuoden 1967 maailmannäyttelyyn. Luento tarjoaa myös uutta tutkimustietoa Simberg-Ehrströmin merkittävästä taiteellisesta urasta.

Luennolle on vapaa pääsy.

Museon luentosaliin mahtuu max. 65 kuulijaa. Saavuthan paikalle hyvissä ajoin ennen luennon alkua. 

Luento toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän kansalaisopiston kanssa.

Kuvassa Metsä-ryijy esillä HAMissa.

Luento: Kalevalan naisia ja kansallispukuja ke 21.11. klo 17.30–20.00

Kaikille avoimessa yleisötilaisuudessa FT Tiina Piilola valottaa Kalevalan naisten tarinoita pintaa syvemmältä aiheesta laatimansa väitöskirjan Kalevalan naiset ja tiedon yöpuoli — Lönnrotin jalanjäljissä kohti Kalevalan naisten tarinoita pohjalta.

Illan päätteeksi tutustutaan Suomen kansallispukukeskuksen vasta-avautuneeseen kansallispukunäyttelyyn Kujan näyttelytilassa.

Klo 17.30–19.00 Luento ja keskustelu: Kalevalan naiset ja tiedon yöpuoli. FT Tiina Piilola

Klo 19.00–20.00 Näyttelyn esittely: Kujan vasta-avautunut Uuden karheat kansallispuvut -näyttely

Luennolle on vapaa pääsy.

Museon luentosaliin mahtuu max. 65 kuulijaa. Saavuthan paikalle hyvissä ajoin ennen luennon alkua. 

Luento toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän kansalaisopiston kanssa.

Kuva: Tarja Vänskä-Kauhanen/Jyväskylän yliopisto

Suuntaviivoja - Erityistaidetoiminnan verkostoseminaari 8.–9.11.2018 Jyväskylässä

Miten erityistä tukea tarvitseva taiteilija voi tehdä taidetta työkseen Suomessa? Mitä on yhdenvertainen taiteen rahoitus? Millaista on tehdä taidetta tuetussa ympäristössä ja miten taiteen syntyä voitaisiin parhaiten mahdollistaa?

Tänä vuonna erityistaidetoiminnan verkostoseminaarissa puhutaan erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden ammatillisesta työskentelystä. 

Kettuki järjestää vuosittain valtakunnallisen verkostoseminaarin, joka on suunnattu taide-, kulttuuri-, sosiaali- ja terveysalan toimijoille sekä opiskelijoille. Vuonna 2018 erityistaidetoiminnan verkostoseminaari toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän yliopiston, Taiteen edistämiskeskuksen ja Suomen käsityön museon kanssa.

Ilmoittaudu seminaariin viimeistään 5.11.2018 kettuki.fi/verkosto/verkostoseminaarit

Museon tapahtumakalenteri

PERUSNÄYTTELYT JA VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Museon perusnäyttelyt ovat aina avoinna museon pohjakerroksessa. Komeasti juhlaan ja Käsityössä elämän tuntu kertoo tarinaa suomalaisesta käsityöstä ja pukeutumisesta. 

Samalla pääsylipulla pääset perusnäyttelyihin ja vaihtuviin näyttelyihin. Alle 18-vuotiaat lapset vierailevat aina maksutta, samoin avustajat. 

Kaikki irti museovierailuista äänioppaiden avulla

Perusnäyttelyihin voi tutustua myös äänioppaiden avulla. Valitse itseäsi kiinnostavin reitti ja lainaa ääniopas museon infosta - ihan maksutta!

 

Päänäyttely: Pehmeetä touhua – Nordic Outsider Craft 2.12.2018 saakka

"Pitkästä aikaa näkemistäni ihan paras taidenäyttely, teokset ei väkisin taiteen vuoksi tehtyjä vaan ihan vaan tekemisen vuoksi." - asiakas Pehmeetä touhua -näyttelystä elokuussa.

Suomen käsityön museon luovuuden ääriä haastava outsider-käsityötaiteen näyttely julistaa käsityötekniikoiden ilmaisuvoimaa, uskallusta ja yksilön itseilmaisua. Pehmeetä touhua -näyttely rikkoo käsityötradition rajoja ja yllättää katsojansa tuomalla esiin käsityöperustaista taidetta perinteisen taidekentän ulkopuolelta ympäri Pohjoismaita.

”Näkyy tekemisen riemu ja iloinen mieli tulee katsojalle. Oli kiva näyttely. Muistutus itselle, että ei pidä liikaa tarttua tekniikkaan.” -iloitseva asiakas heinäkuussa. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Ikkunagalleria: Second Chance 9.11. saakka

Second Chancen perustajan ja omistajan Maija Nuppulan kynä käy tiuhaan, kun hän suunnittelee mallistoja ja kuoseja valmistettavia tuotteita varten. Syksyn ja talven mallistossa kaikuu suomalainen metsä ja hehkuu ruskan värit, ekologisesti tuotettuna luonnollisesti.

Second Chancen kantavana ideana on sataprosenttinen kotimaisuus – jokainen työvaihe on tehty Suomessa pienissä perheyrityksissä. Vaatteet ovatkin tehneet jo melkoisen kotimaan kierroksen ennen kuin päätyvät ostajan elämää koristamaan. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Kuva: Anna Wallendahr 

Kuja: Tukkilaisromantiikkaa ja minimittaa 10.11. saakka

Käsityön museon yhteydessä toimivan Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmiin lahjoitetuista puvuista koostuva näyttely kertoo omaa tarinaansa kansallispukujen muutoksista menneinä vuosina.

Helmojen pituudet ja runsaudet, materiaalit ja mittasuhteet ovat vaihdelleet niin käyttäjien kuin vuosikymmentenkin välillä. Kukin puku on oman aikakautensa tuote, jossa näkyy tekijän oma kädenjälki.

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Kuva: Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmat

Näytönpaikka: Materia ry - Ajatuksia aarteesta 18.11. saakka

Toisen aarre on rannalta löytynyt kivi, toiselle metsän keskellä kimaltava lampi tai kedon koko kukkameri.

Materia ry:n jäsenet ovat koonneet tämän vuoden näyttelyyn oman ajatuksensa omasta aarteestaan luovuutensa kautta. 

Näyttelyyn osallistuvat:
Elina Ahonen
Maja Breife
Sini Kolari
Marjaana Niskanen
Mari Ohra-aho
Anu Pylsy
Anu Rinkinen
Leena Sipilä
Marianne Tiitinen-Ritvanen

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

KIERTONÄYTTELY SEINÄJOELLA

Suomalainen kansallispuku -näyttely Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseossa 21.10.2018–6.1.2019

Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseoon saapuu kiertonäyttely, joka kutoo värikästä tarinaa suomalaisesta kansallispuvusta, sen historiasta ja nykypäivästä.

Näyttely on osa Suomalainen kansallispuku -näyttelystä, joka oli Suomen käsityön museon suursatsaus Suomen juhlavuodelle 2017. Kiertonäyttelyyn on valittu toistakymmentä kansallispukua kertomaan maamme eri alueiden kiehtovista ominaispiirteistä. Pukujen lisäksi näyttelyssä esitellään myös kansallispukujen valmistamiseen liittyviä erikoistekniikoita. Lapsille on koottu osio, jossa on esillä kansallispukuihin puettuja nukkeja.

Lue lisää Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon verkkosivuilta

TULOSSA NÄYTTELYIHIN

Nukkenäyttely Ikkunagalleriassa 14.11.2018–5.1.2019

Suomen Nukketaiteilijat loihtivat tänä jouluna Suomen käsityön museon ikkunaan Jos metsään haluat mennä nyt… -tilateoksen 14.11.2018–5.1.2019. 

Tällä kertaa näyttely on rakennettu erityisesti lapsikatsojia ajatellen. Inhimillistämällä metsiemme eläimiä vaatetuksella ja ihmismäisellä käytöksellä syntyi monia hauskoja kohtauksia. 

Näyttelyn ideointiin ja toteuttamiseen on osallistunut 13 Suomen Nukketaiteilijat ry:n jäsentä. Näyttely on jo 12. joulunäyttely, jonka Suomen Nukketaiteilijat ovat rakentaneet Suomen käsityön museon ikkunaan. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Kuvan nuket Lea Holmalahti, Ippa Särkkä ja Aila Kytölä. Kuva Jussi Jäppinen.

Uuden karheat kansallispuvut Kujalla 16.11.2018-5.5.2019

Uuden karheat kansallispuvut -näyttely Kujalla 16.11.2018–5.5.2019 esittelee uusimpia kansallispukuraadin hyväksymiä kansallispukuja. Nämä kansallispuvut ovat aivan uutena koottuja pukumalleja tai perinnepohjaisuudeltaan tarkistettuja. Pukujen kokoamisessa on Suomen kansallispukukeskuksella ollut keskeinen rooli.

Esille tulee mm. Saarijärven naisen tarkistettu puku, joka julkistettiin 6.10.2018.

Kuva: SKM/Hannu-Pekka Auraneva

 

Website Facebook Instagram Wordpress Youtube Vimeo Twitter

Suomen käsityön museo

Suomen käsityön museo |
Suomen kansallispukukeskus |
Konservointikeskus

Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
Museon info p.  (014) 266 4370

craftmuseum.info@jkl.fi

SHARE TWEET FORWARD