Etetés és emésztés alapjai - főbb etetési módok
megnézem böngészőben

Szia!


Ez a írás kicsit lehet szárazabb és hosszabb lesz, de másképp nem tudom bemutatni úgy, hogy kicsit értsd te is, miért kulcsfontosságú a kutyáink egészségében a helyes táplálkozás és a normális emésztés. Persze igyekszem csodálatos humorommal majd azért kicsit feldobni :D -  vagy azon is csak én magamban kuncogok?? :)))) Na jó. Komolyságot! :) 

A megfelelő emésztés kulcsfontosságú a kutyád egészségéhez

A kutyák emésztőrendszerét két részre osztjuk: 

  1. Felső emésztőrendszer: száj, nyelőcső és gyomor
  2. Alsó emésztőrendszer: vékonybél, vastagbél és végbélnyílás

A felső emésztőrendszer a gyomorral ér véget, ahol az emésztés nagy része végbemegy. Amikor a kaja eléri a gyomrot, ott erős gyomorsav segít lebontani a táplálékot. 

Érdekes tény a kutya gyomorsaváról:

Tudod miből áll? 

  1. Sósav
  2. Szabad sósav
  3. Pepszin - a fő emésztőenzim, ami a fehérjét polipeptidekre bontja.
  4. Más emésztőenzimek, amik segítenek az ételt péppé bontani

A kutyák gyomorsava sokkal, de sokkal savasabb mint az embereké. Nem is csoda: mi nem eszünk csontot és nyers húst. Kedvenced gyomrának a pH-értéke 1-2 között mozog (az alacsony pH-érték savas környezet, a magas pedig lúgos környezetet mutat), míg az emberek gyomra sokkal lúgosabb, kb. 5-6 között mozog a pH értéke, amikor emésztünk. 

Ahogy az embernél, úgy a kutyáknál is a központi idegrendszer kontrollálja a szájat, a torkot és a nyelőcsövet. Ezek feladata - valamelyest tudatos folyamatként - a dolgok rágása és nyelése. Az autonóm idegrendszer szabályozza a gyomrot, valamint a vékonybelet és vastagbelet. Az idegrendszernek ez a része irányítja az egyéb tudattalan tevékenységeket is, például a légzést és a szívverést.

Tehát, ha a kutyádnak gyomorproblémái vannak, ne feledd, hogy például a stressz olyan hatással lehet a rá, amelyre öntudatlanul reagál, és problémákat okozhat a beleiben és az emésztésében.

A gyomor mellett található a máj és az epehólyag is.  A máj és epehólyag termelik az epének nevezett sárgás, keserű folyadékot, ami lebontja a zsírokat a vékonybélben. 

Az étel halad a gyomorból, a hasnyálmirigyen át a vékonybélbe. Ezek a szervek dolgozzák fel és tárolják a tápanyagokat. Egészen idáig az emésztőrendszer szinte steril, a savas környezetnek köszönhetően. 

Ez egyből megváltozik, ahogy a “felesleges hulladék” átmegy a vastagbélbe. Ez az a hely, ahol a legtöbb baktérium él és toporzékolva várják, hogy még jobban szét tudják szedni a kakinak még nem nevezhető pépet :) A vastagbél egyébként nagyon fontos szerepet játszik az immunrendszerben, mivel - ha jól működik - egyensúlyban tartja a szükséges baktériumtelepeket és megfékezi a károsakat. A vastagbél segít felszívni a folyadékot és optimalizálja a széklet víztartalmát is. 

Amikor a vastagbél végzett a szemétfeldolgozással, a központi idegrendszer megint átveszi az irányítást, hogy a kutyád tudja irányítani, mikor és hova kakil :) Ez mondjuk nem rossz tulajdonság - persze már akinél és amikor sikerül :) 

Bár igaz, hogy a vastagbél tulajdonképpen a test hulladékközpontja, mégis óriási szerepe van a test vízháztartásában és az elektrolitok hasznosításában, mielőtt üríti a már végképp nem használható anyagokat :) 

A legtöbb baktérium ugye a vastagbélben él. Nincs mit tenni, itt érzik jól magukat :) Ezek a jó bacik segítenek lebontani és hasznosítani az ételt. Ugyanakkor olyan hasznos vitaminokkal látják el a szervezetet, mint a D12- és a K-vitamin.

A kutya beleiben élő baktériumok nagyon nagy hatással vannak az immunrendszerre. Egyszerre tudják erősíteni és elnyomni az immunrendszert. Lényeg a lényeg, hogy amikor ezek a jófej baktériumtörzsek sérülnek, az emésztés felborul. Ezt kiválthatja stressz, betegség, rossz étrend és gyógyszeres kezelések - főleg az antibiotikum, ami egyszerre öli meg a jó és a rossz baktériumokat is, és ami végül étvágytalansághoz, hányáshoz, hasmenéshez vagy éppen szoruláshoz vezethet. 

Még egy dolgot leírok, ami picit undi, ha próbálod elképzelni, de szükséges ahhoz, hogy a jövő heti bejegyzésemet értsd. Úgy képzeld el a kutyád beleit belülről, mint egy frottír zoknit. Van egy külső fala és belül bolyhok, amik normál esetben egymáshoz nagyon közel vannak. Így védik a szervezetet attól, hogy a méreganyagok és a baktériumok átjussanak a bélfalon és a véráramba kerüljenek. Amikor a bélbolyhok nem elég hidratáltak, nem tapadnak össze, na, ilyenkor jelentkezhet bélgyulladás, szorulás, hasmenés… De bármennyire is hüledezel, nem ezek a legrosszabbak…

Úgy képzeld el a beleket, mint egy biztonságos csatornát a veszélyes hulladék elszállításához. Ha ez a csatorna sérül, a veszélyes, mérgező, káros és egészségtelen hulladék kiömlik és bizony bekerülhet a szervezetbe. Ezek a méreganyagok nem csak a kaki minőségét befolyásolják… Ó, ha csak ennyi lenne, de nem… Sajnos a sérült bélfalakon keresztül nemcsak a jó táplálék szívódik fel, hanem minden mást is felszív a test, amit egyébként nem kellene és így az emésztési gondokon kívül okozhat bűzmirigy gyulladást és - most kapaszkodj meg! - a legtöbb bőrproblémát is a vastagbél rossz állapota és a máj túlterheltsége okozza. Wow! Gondoltad volna? Tovább nem ragozom, de erről nagyon sokat tudnék írni. A lényeg, hogy a helyes táplálkozás az alapja mindennek. 

Nos, akkor nézzük a három fő táplálkozási irányzatot, ami itthon mérvadó. A sorrend véletlenszerű.

Táp.

A legelfogadottabb, legkényelmesebb és legegyszerűbb etetési forma. Egy zacskóban benne van minden, amire kutyádnak szüksége van, ugye? Pedig ez a legrosszabb, amivel etetheted a kutyádat. Még akkor is, ha a legprémiumabb tápot adod neki. Tudom, nem mindenki tudja kivitelezni a nyersetetést, de nekik is tisztában kell lenniük a tényekkel. A tápokba - bármit is írnak a csomagolásra - általában gyengébb minőségű húsok kerülnek, amik gyakran avasak már, de még fel tudják javítani. Persze van, aki táppal etet és nincs a kutyájának semmi baja. Azt viszont nem tudni, milyen formában lenne, ha tényleg a legjobban hasznosuló ételt kapná. Ezzel nem akarok senkit sem bántani, ítélkezni sem szeretnék, csak tudom, hogy az a feladatom, hogy kicsit felnyissam az emberek szemét. A tápok tele vannak gabonával. A gabona még önmagában nem okozna gondot, mert régebben is volt a préda gyomrában gabona, de sokkal kevesebb százalékban mint ahogy a tápokban szerepel. A gabona nem egészségmegőrzési célból kerül a tápokba, hanem szimplán azért, mert így olcsóbb a gyártása. Tulajdonképpen olyan a tápos etetés, mintha Te egész életedben zabpelyhet ennél. És nem az egészségeset, hanem azt, amelyik tele van cukorral és színezékkel. Erről most előszóban ennyit, később még beszélhetünk róla :) 

Főtt étrend. 

Egy fokkal jobb mint a táp, mert itt látod, pontosan mi kerül a kutyád tányérjába. A főzés során viszont sok hasznos vitamin tűnik el, ami szükséges a kutyád egészségéhez. A húsban lévő fehérje is megváltozik a hő hatására, ami nem annyira jó. Egy fokkal mégis jobb, mint a tápos etetés. Itt igazából figyelni kell arra, hogy folyamatosan és évszaknak megfelelően támogasd a kutyád szervezetét az ételét kiegészítve. 

Nyersetetés.

Nyilván már rájöhettél, hogy én ezt az etetési formát preferálom igazán. Nem azért, mert most trendi és nem azért, mert azt akarom, hogy a kutyám torkában keresztbe álljon a csirkecomb, és azért sem, mert ez nem jó dolog és milliókat hagyunk az állatorvosnál… Igazából a legtöbb pénzt akkor tettem a dokik zsebébe, amikor táppal etettünk és gyógyszereket adtunk a Bosconak, mert attól majd biztosan jól lesz… Hát nem volt jobb. 

A kutya ragadozó, hús való neki :) Persze vágom én, hogy a bulldogok, yorkiek, sőt még a dalmaták sem farkasok, ez egyértelmű. Ettől függetlenül az emésztőrendszerük nem változott. Húsevésre lettek berendezve. Én pedig azt mondom, hogy a kutya ránk van ítélve, azt eszi, amit adunk neki. Szóval a mi felelősségünk, hogy egészségesen eszik-e vagy sem. Ugyanúgy, mint egy gyereknél: a szülő döntése, hogy csokit vagy almát nyom a kezébe. Lehet, hogy kicsit sarkos példákat hoztam fel, de egyszerűbben nem tudom szemléltetni. 

Holnap #tisztapéntek és arra gondoltam, hogy ugyanígy egy kis bevezetőt készítek majd, amiben elmondom miért fontos, hogy elolvasd az összetevő listát és ne csak a hirdetésekre kattints és a reklámok után menj :) 

Huhúúú...aztán már lassan itt a jövő hét, amikor belecsapunk majd mindegyik téma közepébe! Pörgök ezerrel, mert annyi mindent akarok neked átadni és érzem, hogy ez annyira fantasztikus lesz :)

Egészséges napot!
Magyari Detti,
kutyaherbológus
detti@mybulldogshop.com
06704176627
Mennyire volt hasznos ez az email?

Kérlek, segíts válaszoddal, hogy egyre hasznosabb dolgokat tudjak Neked küldeni.

Nem volt hasznos
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
Nem volt hasznos Nagyon hasznos volt
My Bulldog Shop

Bármilyen kérdésed lenne keress engem bizalommal.

06704176627
detti@mybulldogshop.com

Azért kapod ezt az emailt, mert feliratkoztál vagy regisztráltál weboldalunkon. 

Nem szeretnék több hasznos információt kapni kutyámról