UUTISKIRJE - HELMIKUU 2020 Etkö näe kuvia? Klikkaa tästä
Hyvää Runebergin päivää!
  • Cuporen tutkimus tukee: Kulttuurin aluetaloudelliset vaikutukset ovat merkittäviä. 
  • Suomen käsityön museon näyttelytoiminnasta asiakaskysely. 
  • Museon tapahtumissa helmikuussa käsityölanit to 6.2., Ystävänpäivän tapahtuma pe 14.2. ja lukupiiri ti 18.2.
  • Neulefestareiden talven teemana villasukka 14.–15.2. 
  • Luento: Kansallispuvut tarinapaikoissa to 5.3. 
  • Näyttelyissä juuri nyt: Maailman värittäjä – Tekstiilitaiteilija Sirkka Könönen, Kudottu kuva, Vuonue – Vastuullista villaa Suomesta, Suomalaisuuden kirjopukineet, Sateenkaaret villassa
  • Näyttelyihin tulossa: Metsä ihan vieressä 11.2. alkaen Näytönpaikassa, Omenapuun alla 7.3. alkaen Aulagalleriassa

Kuvassa Inka Kivalon Suuri Miniatyyri, 2008. Kuva: Johnny Korkman. 

AJANKOHTAISTA MUSEOSSA
Cuporen tutkimus tukee: Kulttuurin aluetaloudelliset vaikutukset ovat merkittäviä

Kulttuuripolitiikan tutkimuslaitoksen Cuporen tekemässä tutkimuksessa vuonna 2018 Jyväskylän kulttuurilaitosten yhteenlaskettu rahavirran määrä on peräti 8,4 M€, pois lukien Keski-Suomen museo, joka oli kiinni tutkimusvuoden aikana. 

Suomen käsityön museo houkuttelee kävijöitä myös muualta Suomesta, siksi laskennallisesti muualta Suomesta Jyväskylään tulee yli miljoona euroa (1,3 M€). Kyselyn perusteella yksittäinen kävijä käyttää Suomen käsityön museossa rahaa keskimäärin 16 euroa, joten museokaupan tuotteet ovat kiinnostaneet.

Toinen tutkimuksesta noussut Suomen käsityön museota koskeva erityispiirre on museon sijainnin merkitys. Museoon on tultu Kävelykadulta ilman ennakkosuunnitelmaa. 

Hienoa, että museoon tullaan myös ex tempore ja voimme yllättää asiakkaamme näyttelyillämme ja palveluillamme, toteaa museonjohtaja Taina Rantala. Tämä edistää myös asiakasprofiilimme laajentumista.

Tutkimus toi selkeästi esille, mikä positiivinen merkitys kulttuurilaitoksilla on Jyväskylän imagolle, jyväskyläläisten identiteetille ja henkilöiden hyvinvoinnille. Kehittämiskohteeksi kävijöiden ja ei kävijöiden kokemusten pohjalta tuotiin esille osallisuuden lisääminen. Jopa 60% olivat tyytyväisiä, mutta loput kokivat, että oma osallistumisen mahdollisuus ei ole riittävää. Tämä tulee muistaa näyttelyitä, tapahtumia ja työpajoja suunnitellessa. Onneksi käsityön museossa tämä on helppo toteuttaa erilaisten käden taitojen ja keskustelujen keinoin!

Koko tutkimus on luettavissa Cuporen verkkosivuilla.
Museon näyttelytoiminnasta asiakaskysely

Suomen käsityön museo on valtakunnallinen vastuumuseo, jonka näyttelyt ovat yleisölle näkyvin osa museon valtakunnallista toimintaa.

Näyttelyissä museo esittelee käsityötä ja käsiteollisuutta laajalla skaalalla harrastuksen, ammatin ja taiteen näkökulmista. Toimintamme kehittämiseksi haluamme kuulla nyt juuri sinun mielipiteesi museon näyttelyistä, menneistä ja tulevista. 

Avaa nyt sanainen arkkusi ja uhraa muutama minuutti näyttelytoimintamme arviointiin, voit voittaa Museokortin! 

Vastaa kyselyyn verkossa.
TULEVAT TAPAHTUMAT

Seuraa museon Facebook-sivuja tai Instagramia, niin pysyt parhaiten perillä tapahtumista. Ethän unohda myöskään museon verkkosivuja. 

Ystävälle voi vinkata myös museon uutiskirjeestä. Senhän voi tilata nappia painamalla.

To 6.2. klo 16–19

Käsityölaneissa neuleiden elämää ja kelim-kuvioita

Kevään käsityölanit pyörähtävät käyntiin Suomen käsityön museolla torstaina 6.2. klo 16–19 neulemaailman voimin. Jyväskyläläisen käsityön moniottelijan, Aija Pentimikon johdolla tutustutaan neuleisiin ja lankoihin sekä kokeillaan kirjomista silmukoita jäljitellen. Käsityölaneihin on vapaa pääsy.

Käsityölanien maksuttoman kiertotalouspajan aiheena on neuleiden parsiminen. Tutustumme Tom of Holland -tyyliseen näkyvään parsimiseen sekä perinteiseen neuleen parsimiseen kuvin. Ota mukaasi rikkinäinen neulepusero, sukat tai lapaset tai mikä vaan villaneule ja niihin sopivaa lankaa ja voit kokeilla mikä parsimistyyli sopii sinulle parhaiten!

Lue lisää tapahtumatiedotteesta. 

Pe 14.2. klo 12–18

Ystävänpäivän tapahtuma

Suomen käsityön museon ystävänpäivä pe 14.2. on täynnä tekstiilitaidetta usealta vuosikymmeneltä! Päivän aikana kutsumme kaikki kiinnostuneet muistelemaan Sirkka Könösen värikästä elämää ja uraa sekä tutustumaan Kudottu kuva -näyttelyn tekstiilitaiteilija Soile Hovilan työskentelyyn taiteilijatapaamisessa ja työnäytöksessä. Tapahtumaan ja näyttelyihin vapaa pääsy koko päivän!

Lue lisää tapahtumatiedotteesta.

Kuva: Soile Hovila kutoo Vastakohtien maailma II -kuvakudosta.

Pe–la 14.–15.2. Titityy, Toivolan Vanha Piha

Neulefestareiden talvi

Ystävänpäivän viikonloppuna 14.–15.2. neuloville käsille on tarjolla herkkua Neulefestareiden talvessa! Viikonlopun teema pyörii ajankohtaan sopivasti villasukkien ympärillä. Tarjolla on mm. kurssi kantapään monista kasvoista paikallisen suunnittelijalupauksen Anna Johannan johdolla perjantaina ja Laine Magazinen ensimmäisen kirjan, 52 Weeks of Socks, julkkarit lauantaina. Neulefestareiden talvessa julkaistaan uusi festarisukkamalli, suunnittelijana myöskin paikallinen lahjakkuus Susanna Winter eli Talvi knits.

Lauantaina pidetään myös perinteiset markkinat Toivolan Vanhalla Pihalla klo 10-16. Markkinoille on vapaa pääsy.

Lue lisää Neulefestareiden verkkosivuilta.

Ti 18.2. klo 17–19

Lukupiiriissä Olli Jalosen Poikakirja

Olli Jalosen Poikakirja (2010) on hypnoottinen kertomus 1960-luvun Suomesta koulupojan silmin. Jalonen piirtää tarinan herkkien, latautuneiden yksityiskohtien kautta kuvaa Suomesta vanhan ja modernin leikkauspisteessä.

Kirjan Olli on tavallinen kansakoulupoika, joka lukee Pikku Jättiläistä, pelaa Fortunaa ja rakentelee kaverien kanssa omatekoisia pommeja. Suurvaltojen Mars-lennot muovaavat poikien tajuntaa siinä missä opettajan Suur-Suomi-fantasiat. Koulupojan yhtä aikaa universaaliin ja aikaan sidottuun maailmaan kuuluvat niin tytöt ja rakkaus kuin välituntien armoton kenttäoikeus. Linja-autossa matkaa näyttelyvalas, haudat sortuvat sorakuoppaan. Kaikki on totta ja läsnä, eikä salaisuuksia paljasteta kenellekään, tule keskustelemaan omista käsityksistäsi museon lukupiiriin!

Kevään aikana käsityöaiheinen lukupiiri kokoontuu kerran kuussa tiistaisin klo 17–19:

ti 17.3. Victoria Hislop: Elämänlanka (2014)
ti 28.4. Maria Duenas: Ommelten välinen aika (2013)

Ota oma käsityösi mukaan ja tule keskustelemaan käsityön merkityksestä, niin itsellesi kuin kirjojen hahmoille! Lukupiiriin on vapaa pääsy.

Lukupiirit myös Facebookissa.

To 5.3. klo 16.30–18.00

Luento: Kansallispuvut tarinapaikoissa

Suomalaisuuden kirjopukineet -näyttelyn valokuvaaja Anssi Toivanen kertoo valokuvausharrastuksestaan, muinaisista tarinapaikoista ja kalliomaalausten metsästyksestä maksuttomalla luennollaan museon luentosalissa torstaina 5.3. klo 16.30. 

Luennolle mahtuu noin 50 kuulijaa, joten tulethan paikalle ajoissa. 
Luennolle vapaa pääsy!

Lue lisää Anssi Toivasen valokuvanäyttelystä museon verkkosivuilta

Klikkaa itsesi museon tapahtumakalenteriin
PERUSNÄYTTELYT JA VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Museon perusnäyttelyt ovat aina avoinna museon pohjakerroksessa. Komeasti juhlaan ja Käsityössä elämän tuntu kertoo tarinaa suomalaisesta käsityöstä ja pukeutumisesta. Aikamatka käsityöhön museon toisen kerroksen luentosalissa koostuu aikajanasta, johon on poimittu keskeisimpiä piirteitä maamme käsityön historiasta. Tekstit ja kuvat ovat kuitenkin vain pieni kurkistus käsityön mielenkiintoiseen ja monimuotoiseen menneisyyteen.

Samalla pääsylipulla pääset perusnäyttelyihin ja vaihtuviin näyttelyihin. Alle 18-vuotiaat lapset vierailevat aina maksutta, samoin avustajat.

Vaihtuvien näyttelyiden tila 17.5. saakka
Kudottu kuva

Neljän tunnetun suomalaisen tekstiilitaiteilijan Ariadna Donnerin, Soile Hovilan, Aino Kajaniemen ja Inka Kivalon yhteisnäyttely tuo hienosti esiin modernin kuvakudoksen monimuotoisuuden. Näyttelyn kuvakudokset edustavat eri tekniikoita, lähestymistapoja ja tyylejä tekijöidensä mukaan.

Kajaniemi ja Donner luonnostelevat luonnokset lyijykynillä piirtäen, Hovila hyödyntää valokuvia värillisen luonnostelun pohjana ja Kivalo aloittaa tekemisen värikkäästä akvarellista.

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Aulagalleria 1.3. saakka
Maailman värittäjä – Tekstiilitaiteilija Sirkka Könönen

Näyttely esittelee otoksia legendaarisen neuletaiteilija Sirkka Könösen (1947–2018) monipuolisesta taiteesta. Hänen elämänsä tekstiilitaiteilijana, käsityöyrittäjänä ja taiteilijana oli kokonaisvaltainen ja sen runsautta pyritään tuoda esiin näyttelyssä.

Näyttelyssä on esillä Könösen värikylläisiä villaneuleita, mattoja, pehmeästi kantaaottavia kakkuja sekä runsaita esinekoosteita. Esineet ovat pääosin museon kokoelmista, jonne Könösen tuotantoa on tallennettu vuosien mittaan runsaasti.

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Kuja 29.3. saakka
Suomalaisuuden kirjopukineet

Viime vuosituhannen alun matkailujulisteissa nuoret neitoset koreilivat kansallispuvuissa suomalaisissa jylhissä maisemissa. Miksei se sopisi nykyäänkin, kun luonnon ja käsillä tekemisen arvostus on nousussaan?

Valokuvaaja Anssi Toivanen vei kansallispukuiset mallit Keski-Suomen sekä Etelä- ja Pohjois-Savon henkeäsalpaaviin maisemiin.

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Kuva: Anssi Toivanen

Näytönpaikka 9.2. saakka

Sateenkaaret villassa

Sateenkaaret villassa -näyttelyssä on taiteen moniottelijan, näyttelijä, laulaja, kääntäjä ja käsityöläisen Aija Pentinmikon liukuvärjätystä langoista neulottuja, virkattuja ja kirjottuja neulevaatteita.

"Liukuvärjätyt villaneuleet ovat "syntyneet" parinkymmenen vuoden aikana - aina kun lankaa on ollut saatavilla (Virossa). Kaikki mallit olen itse suunnitellut, neulonut, virkannut sekä kirjaillut", Pentinmikko kertoo. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Näytönpaikan näyttelyitä voi ihailla kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa. 

Kuva: Jyri Ahia

Ikkunagalleria 8.3. saakka

Vuonue - Vastuullista villaa Suomesta

Vuonueen myyntinäyttelyssä on esillä maaseudun raaka-aineista valmistettuja tuotteita: monenlaisia lankoja, pipoja ja huopakenkiä suomalaisesta villasta sekä kanojen ylimääräisistä sulista tehtyjä koruja. Ekologisuus ja eettisyys ovat yrityksen tärkeimpiä arvoja ja luonnonläheisyys on läsnä koko tuotannossa.

Vuonue kasvattaa itsekin pienimuotoisesti kainuunharmaslampaita, mutta laadukasta villaa ostetaan myös useilta lähiseudun lammastiloilta. Näin pystytään saamaan käyttöön sellaisetkin villat, jotka muuten päätyisivät hävitettäväksi.

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Kuva: Vuonue.

TULOSSA NÄYTTELYIHIN
Avautuu 11.2. Näytönpaikkaan

Metsä ihan vieressä

Koruseppä Anu Kirkisen korutaidetta esittelevä Metsä ihan vieressä – Nature around you -näyttely tuo palan luontoa keskelle kaupunkia. Koruteokset ovat syntyneet luonnon omasta monimuotoisuudesta ja sen eri elementtien osista. Näyttely on esillä Näytönpaikassa 11.2.–5.4.2020.

Näytönpaikan näyttelyitä voi ihailla kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa.

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Kuva: So fragile we are double. Tina Jokitalo. Malli Petra Friis.

Avautuu 7.3. Aulagalleriaan

Omenapuun alla

Nukkekotiharrastus on kuin elämä itse: jokainen koti on omanlaisensa, kaikenlaiset tarinat ovat mahdollisia ja lähtökohtia on monia. 

Jyväskyläläisen nukkekotikerho Nukkis-Ystävien 10-vuotisjuhlanäyttelyssä miniatyyrikokoisen siirtolapuutarhan palstoilla näkyy niin nukkekotiharrastuksen kuin elämänkin moniulotteisuus. 

Miniatyyrit mahdollistavat hyvin monenlaisten käsityötekniikoiden opettelun ja hyödyntämisen, aina puutöistä neulomiseen. Monet tekniikat kutistuvat suoraan minikokoon, mutta yhtä moni nukkekodin esine vaatii syntyäkseen kekseliäisyyttä ja maailman katsomista miniatyyrilasien läpi. 

Omenapuun alla Aulagalleriassa 7.3.–10.5.2020.

Viimeisimmät blogipostaukset
Blogi

Oletko jo tutustunut museon blogiin? 

Puuropaketista tutun Elovena-tytön tarina ja tytön kokemat muutokset

Elovena-tyttö on totuttu näkemään kansanomaisessa mekossa, joka nyt brändäyksen vaikutuksesta on vaihtumassa.

Puukon jälki miehen mittana

Kädentaidot ovat aina olleet arvossaan, mutta entisaikaan niiden merkitys oli kultaakin arvokkaampi.Piditkö tästä uutiskirjeestä? Voit jakaa sen kaverillesi nappia painamalla.
Suomen käsityön museo

Suomen käsityön museo
Suomen kansallispukukeskus
|
Konservointikeskus


Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
Museon info p. 014 266 4370

craftmuseum.info@jyvaskyla.fi

Sait Suomen käsityön museon uutiskirjeen sähköpostiisi, koska olet ilmoittautunut postituslistallemme. 
Tietosuojalauseke

Mikäli et halua enää jatkossa vastaanottaa postia museolta, voit peruuttaa tilauksesi klikkaamalla.

Peruuta tilaus