Nacht van de Vleermuis op 26 augustus 2023

Wist je dat er in België een twintigtal soorten vleermuizen leven? Tijdens de Nacht van de Vleermuis kan je er enkele komen ontdekken in het Te Boelaerpark in Borgerhout.

Op het einde van de zomer vliegen de vleermuizen zeer actief rond op zoek naar voedsel voor de winterslaap. Het is ook de periode dat ze hun winterverblijf al eens gaan verkennen. Duidelijk een ideaal moment om 's avonds op stap te gaan op zoek naar deze prachtige beestjes. 

Om 19u30 start er een speciale kinderwandeling (ook gezinnen met kinderen zijn daar op welkom). En om 20u00 start de 'gewone' wandeling.

Voorzie je van gepaste kledij en een lampje. Wij zorgen voor de vleermuizen en de info. We voorzien een batdetector aan een audio-installatie zodat je nadien kan horen wat er vleermuis-gewijs passeert.

Er wordt een batcafé en infostand georganiseerd. Er zullen die avond ook knutselactiviteiten voor kinderen zijn.

Je vindt ons van 19u30 tot 22u00 aan het huisje van de voormalige Zomerbar tegenover de speeltuin - Te Boelaerpark, 2140 Borgerhout

Organisatie
Natuurpunt Schijnbeemden, Jens Verwaerde, info@natuurpuntschijnbeemden.be
Natuurpunt Antwerpen Stad

Mede-organisatoren
Natuurpunt Schijnvallei
Natuurpunt Antwerpen Stad

Spinnenwandeling met Koen Van Keer op 27 augustus 2023

Spinnenkenner Koen neemt ons mee in het natuurreservaat Wolvenberg-Brilschans om de boeiende wereld van de spin te ontdekken. Tussendoor vertelt hij over het onderzoek dat de spinnenfauna van het sterk verstedelijkt Antwerpen binnen de ring in kaart bracht. Het resultaat: er werden 250 verschillende soorten ontdekt!  En wat kunnen we zelf doen om spinnen in Antwerpen een goeie thuis te geven? Koen vertelt het u tijdens de wandeling!

Vertrek om 10u aan de Wolvenbergcontainer (hoek Posthofbrug/Singel)
Duur: max. 1u30
Inschrijven is nodig, want er kunnen max. 20 personen deelnemen
Gelieve in te schrijven via: NASeducatie@telenet.be

Natuur in en rond Antwerpen

In en rondom de stad valt er heel wat prachtige natuur te ontdekken, ook buiten de natuurgebieden. Van zeehonden, sperwers en futen aan de Schelde tot eekhoorntjes, vlinders en bijen in de stadsparken. Er zijn verschillende groene gebieden waar je kan genieten, uitblazen en bewegen. Alleen of samen met je vrienden en familie. Aan jou om ze te ontdekken.

Deze zomer besteden we extra aandacht aan de natuur in Antwerpen. We hebben heel wat voor jou in petto. Van verschillende activiteiten tot een extra exclusieve wandelgids voor nieuwe leden.

Meer info vind je hier:
https://www.natuurpunt.be/ontdek-de-natuur-t-stad

Het onverwachte voordeel van een groendak…

Groendaken zijn tegenwoordig verplicht in Antwerpen bij nieuwbouw, meldings- en vergunningsplichtige renovatie van daken. Op zich een goede zaak! Zeker als het gaat om inheemse planten.

Zelf heb ik sinds 4 jaar een groendak, een extensief groendak zoals dat heet. Niet al te zwaar (het dak van mijn oude huis moest ’t kunnen dragen), met sedumplantjes. Elke ochtend kan ik genieten van ’t uitzicht: mooi groen in plaats van saaie, zwarte roofing. In de zomer, en zeker bij hittegolven, zorgt het voor minder opwarming in de kamers onder het dak. Maar ook algemeen gaan groendaken in steden het zogenaamde hitte-eilandeffect tegen… Mits er voldoende groendaken zijn natuurlijk.

En dit voorjaar, na de lange regenperiode, merkte ik plots nog een onverwacht voordeel: het bufferen van regenwater. Op zich natuurlijk niet geheel onverwacht, maar ik was wel verrast hoe lang een groendak water kan bufferen: twee dagen nadat het was gestopt met regenen, hoorde ik in de afvoerpijp nog altijd water naar beneden komen. Twee volle dagen nadat de regen gestopt was, dat had ik niet verwacht! Beeld je nu eens in dat alle platte en licht hellende daken zouden voorzien zijn van een groendak, wat het effect zou zijn wanneer de hemelsluizen helemaal open gaan, bij een stortbui die normaal gezien de rioleringen zou overbelasten… Het water zou veel langzamer richting riolering worden afgevoerd en misschien wel eens overstromingen kunnen voorkomen.

Oh ja, zo’n groendak is trouwens een investering die zichzelf terugbetaalt. Het zorgt voor extra isolatie, zowel in de winter als in de zomer. En vooral: de onderliggende dakbedekking gaat veel langer mee, waardoor deze minder snel moet vervangen worden…

Tekst en foto: Eddy Hagen, vrijwilliger communicatie

Agenda

Wil je graag een overzicht van al onze activiteiten? Neem een kijkje op: https://www.natuurpuntantwerpenstad.be/events

Nieuws van onze buurafdelingen

Ook onze natuurvrienden van de buurafdelingen hebben regelmatig interessante activiteiten op de kalender staan. Via de links hieronder kom je meer te weten.

www.schijnvallei.be  |  natuurpuntwaasland.be  |  www.hobokensepolder.be  | 

www.antwerpennoord.be  |  www.zuidrand.be  |  www.landvanreyen.eu 

Word lid
Facebook
Onze website

Copyright © 2023 Natuurpunt Antwerpen Stad

SHARE TWEET