Het onverwachte voordeel van een groendak…
Groendaken zijn tegenwoordig verplicht in Antwerpen bij nieuwbouw, meldings- en vergunningsplichtige renovatie van daken. Op zich een goede zaak! Zeker als het gaat om inheemse planten.
Zelf heb ik sinds 4 jaar een groendak, een extensief groendak zoals dat heet. Niet al te zwaar (het dak van mijn oude huis moest ’t kunnen dragen), met sedumplantjes. Elke ochtend kan ik genieten van ’t uitzicht: mooi groen in plaats van saaie, zwarte roofing. In de zomer, en zeker bij hittegolven, zorgt het voor minder opwarming in de kamers onder het dak. Maar ook algemeen gaan groendaken in steden het zogenaamde hitte-eilandeffect tegen… Mits er voldoende groendaken zijn natuurlijk.
En dit voorjaar, na de lange regenperiode, merkte ik plots nog een onverwacht voordeel: het bufferen van regenwater. Op zich natuurlijk niet geheel onverwacht, maar ik was wel verrast hoe lang een groendak water kan bufferen: twee dagen nadat het was gestopt met regenen, hoorde ik in de afvoerpijp nog altijd water naar beneden komen. Twee volle dagen nadat de regen gestopt was, dat had ik niet verwacht! Beeld je nu eens in dat alle platte en licht hellende daken zouden voorzien zijn van een groendak, wat het effect zou zijn wanneer de hemelsluizen helemaal open gaan, bij een stortbui die normaal gezien de rioleringen zou overbelasten… Het water zou veel langzamer richting riolering worden afgevoerd en misschien wel eens overstromingen kunnen voorkomen.
Oh ja, zo’n groendak is trouwens een investering die zichzelf terugbetaalt. Het zorgt voor extra isolatie, zowel in de winter als in de zomer. En vooral: de onderliggende dakbedekking gaat veel langer mee, waardoor deze minder snel moet vervangen worden…
Tekst en foto: Eddy Hagen, vrijwilliger communicatie
|