Az ENSZ 98%-kal tudta csökkenteni az adományozással járó költségeket egy szíriai menekülteket segítő projektben a blokklánc használatával. Nézd meg a böngészőben

A legnagyobb ajándék, amit Satoshi Nakamoto adott nekünk, a Bitcoin. A második legnagyobb ajándéka az volt, hogy utána eltűnt.” - Rhythm, Twitter felhasználó

A piac alakulása

A múlt héten a kriptopénz piac 241 milliárd és 251 milliárd dollár között ingadozott. A Bitcoinnal jelenleg 9000 dollár felett kereskednek, most éppen 9315 dollár körüli áron. A legtöbb kriptopénz 1-3%-os növekedést vagy csökkenést ért el az elmúlt héten. Múlt héten ünnepelte a Bitcoin a világrajöttének 11. évfordulóját, ugyanis 2008. október 31-én hozta nyilvánosságra az ismeretlen személyazonosságú Satoshi Nakamoto a Bitcoin publikációját (hivatalos nevén fehér könyvét, angolul white paper-ét, egy olyan dokumentumot, amely a Bitcoin működési mechanizmusának leírását tartalmazza). A Bitcoin hálózat tényleges elindulására később, 2009. január 3-án került csak sor. 

Létrehozása óta a Bitcoin folyamatosan újabb és újabb rekordokat állít fel. Az eltelt évek alatt a Bitcoin értéke mindösszesen 304 033 233%-al nőtt. Az első olyan adat, amely a Bitcoin értékéről rendelkezésre áll, 2010. március 17-i, amikor a - ma már nem működő - bitcoinmarket.com platformon 1 egész Bitcoin értéke 0.003 dollárnak felelt meg.

A Bitcoin kínálat 85%-át már kibányászták, 3 millió Bitcoin van még hátra. A Bitcoin genezis blokkjának kibányászása óta a bitcoinbányászok 15 milliárd dollár jövedelemre tettek szert, ebből 1 milliárd dollár a tranzakciós díjakból származik. A Bitcoin már most is segít azoknak az embereknek, akik olyan országokban élnek, ahol gazdasági vagy politikai instabilitás van, melyhez a pénz inflálódásának a veszélye társul. A Bitcoin célja visszaadni a hatalmat az embereknek, és csökkenteni a központi hatalomtól való függésüket.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mi a címe annak a tudományos dokumentumnak, amelynek útján a Bitcoin világra jött?

  1. Bitcoin: egy decentralizált elektronikus készpénz rendszer
  2. Bitcoin: egy peer-to-peer digitális pénzrendszer
  3. Bitcoin: egy peer-to-peer elektronikus készpénz rendszer

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
Bekerültek a tantervbe a francia középiskolákban a Bitcoinról és a kriptopénzekről szóló ismeretek

A francia középiskolások az elsők között vannak, akiknek tantervébe hivatalosan is bekerült a kriptopénzekkel kapcsolatos tananyag, ugyanis idén júniusban a francia oktatási miniszter úgy módosította a gazdaság- és társadalomtudományok tantervét, hogy az tartalmazza a kriptopénzekre vonatkozó tudnivalókat is. A minisztérium a tanárokat három magyarázó videóval látta el, amelyek olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint: “Igaz-e, hogy a Bitcoin a jövő pénze?”, “Lehetséges, hogy a Bitcoin helyettesítse az Eurót?”, “Bízol a saját valutádban?” A kurzus alatt a diákok összehasonlítják a Bitcoint a fiat pénzekkel és ismereteket szereznek arról, hogy a kriptopénzek milyen hatással vannak a francia és a nemzetközi gazdaságra. A kezdeményezést üdvözölték a kriptoközösségekben, mert a kriptopénzek népszerűségének növekedésével egyre nagyobb szükség van a hozzájuk kapcsolódó alapismeretek megismerésére is. Egy ilyen kurzus nyilvánvalóan csak bevezető jellegű, ugyanakkor hatalmas jelentősége van, hiszen általa minden francia középiskolás alapismereteket szerez a kriptopénzekről.

Egy kanadai alapkezelő Bitcoinalapot listáz az ontarioi értékpapírtőzsdén

A 3iQ kanadai befektetési alapkezelő bejelentette, hogy megkapta a jóváhagyást arra, hogy egy Bitcoin alapot indítson az ontarioi értékpapírtőzsdén. A Torontóban, Ontárioban székhellyel rendelkező, 2012-ben alapított 3iQ innovatív befektetési termékeket kínál. A cég azt állítja, az övék lesz az első, szabályozott, neves tőzsdén listázott Bitcoinalap a világon, melynek indulása még az idei év végén várható. A Bitcoin befektetési alap lehetővé teszi a kisbefektetők számára, hogy egy szabályozott, listázott alap segítségével fektessenek Bitcoinba. A bitcoinok a Gemini kriptotőzsdén lesznek letétben, az index és piaci adatokat pedig a VanEck szabályozott index-szolgáltató biztosítja majd. A Gemini és a VanEck központja is New Yorkban van, és egyiküknek sem sikerült az amerikai szabályozó hatóságoktól engedélyt szereznie egy tőzsdén kereskedett Bitcoinos befektetési alap (Bitcoin exchange traded fund, Bitcoin ETF) létrehozására. Úgy tűnik tehát, hogy a kanadai hatóságok megközelítése enyhébb és progresszívvebb a Bitcoin ETF-ekkel kapcsolatban, mint amerikai társaiké. 

200 német magánbank szövetsége sürgeti egy programozható digitális euró bevezetését

A Német Magánbankok Szövetsége (Bankenverband), melynek több, mint 200 magán kereskedelmi bank a tagja - köztük a Deutsche Bank, a Credit Suisse és a Commerzbank - egy közleményt adott ki, amelyben közös páneurópai fizetési platform létrehozását sürgetik egy programozható digitális Euró elindítása céljára. Az első mondataiban a Facebook Librájának terveire utaló dokumentum szerint „nem lehet kérdés, hogy a pénzügyi rendszerért való felelősség a szuverén nemzetállamoké és az övék is marad. Bármilyen pénzt hoznak is létre a bankok vagy magáncégek, annak idomulnia kell az állam által meghatározott keretrendszerbe. Minden, ami ezzel ellentétes, végső soron káoszhoz és instabilitáshoz vezetne.” 

A szövetség álláspontját 11 pontban foglalta össze és véleményük szerint alapvető fontosságú egy társadalmi konszenzus kialakítása a tekintetben, hogy a programozható digitális pénz hogyan integrálható a fennálló pénzügyi rendszerbe. A szövetség szerint az ezzel kapcsolatos közpolitika kidolgozása elsősorban a központi bankok, a kormányok, a parlamentek és a szabályozó hatóságok feladata.

A 11 pontban szerepelnek fogyasztóvédelemmel, betétvédelemmel, adatvédelemmel kapcsolatos javaslatok, de a bankszövetség azt is akarja, hogy a digitális Euró felhasználói ugyanannyira azonosított személyek legyenek, mint a bankok ügyfelei, vagy hogy a digitális Euró jogi kategorizálása egyértelműen szabályozott legyen, és a jövő pénzügyi piacát, amelyben a hagyományos pénzek és a digitális pénzek is jelen vannak, jogbiztonság és átláthatóság övezze.

Jelentősen csökkenti a blokklánc technológia használata az adományozással járó költségeket a menekülttáborokban is

2017-ben indult a Building Block nevű projekt, az ENSZ Világélelmezésügyi Programja keretében, a humanitárius szektor legnagyobb blokklánc alapú projektjeként. A projektben jelenleg 110.000, menekülttáborokban élő szíriai vesz részt Jordániában. 2012-ben az ENSZ korábbi főtitkára, Ban Ki Moon kijelentette: az adományok több mint 30%-a nem jut el az adományozottaknak a közvetítők és a korrupt hivatalnokok miatt. A blokklánc használata azonban lehetetlenné teszi a korrupciót. 

A blokklánc segítségével ugyanis az ENSZ nyomon tudja követni minden egyes fillér útját az adományozás megtörténtétől a termékek megvásárlásáig. Minden menekült 20 dínárt (körülbelül 25 eurót) kap, amelyet magára és gyermekeire költhet el élelmiszer vásárlására a boltban. A menekültek biometrikus fizetési rendszer segítségével fizethetnek, anélkül, hogy készpénzt használnának közben. Az írisz szkennerek a pénztáraknál vannak elhelyezve, a vásárló ebbe néz, a termékek ára pedig automatikusan levonásra kerül a segélynek nyitott számlájáról. Azáltal, hogy a harmadik személyeket az ENSZ a blokklánc segítségével ki tudta iktatni a rendszerből, a tranzakciók költsége 98%-kal csökkent, ami havi szinten 40.000 dollár megtakarítást jelent. 

A BitMEX kriptotőzsde véletlenül több ezer e-mail cím adatát szivárogtatta ki

A BitMEX kriptoderivatíva-tőzsde véletlenül több ezer ügyfél e-mail címét szivárogtatta ki. A cég egy tömeges e-mail küldés során nem a BCC mezőbe írta az e-mail címeket, így a többi címzett e-mail címe láthatóan jutott el minden címzetthez. Mindazok tehát, akik megkapták a BitMEX utolsó e-mailes update-jét, láthatják az összes többi címzett e-mail címét is. A BitMEX egyik ügyfele, Larry Cermak azt állítja, hogy 23.000 e-mail címhez fér hozzá az eset következményeként. Az adatok elvesztésének komoly veszélye, hogy a megszerzett információk segítségével hekkerek azt tudják elhitetni magukról, hogy ők a valódi ügyfelek. Sok ügyfél szerint a tőzsde égbekiáltóan inkompetens módon viselkedett és ez különösen nagy szégyennek számít egy olyan szervezettől, melyre az emberek a pénzüket bízzák, illetve azt a Bitcoint, amelynek utalása nem fordítható vissza, ha ellopták azt. Emiatt jelenleg a BitMEX felhasználóinak azt javasolják, hogy változtassák meg a belépésnél használt e-mail címüket és jelszavaikat, valamint vegyék igénybe a kétlépcsős azonosítást (two factor authentication). 

Argentína betiltotta a Bitcoin és az amerikai dollár vásárlását

Két hónappal ezelőtt Argentína tőkekorlátozásokat vezetett be annak érdekében, hogy megpróbálja stabilizálni a peso helyzetét, amelynek értéke hatalmasat esett. Az argentinok a korlátozás értelmében havonta legfeljebb 10.000 dollárt vásárolhattak. Múlt héten az argentin központi bank tovább szigorította a korlátozást, 10.000 dollárról mindössze 200 dollárra csökkentve a havonta megvásárolható mennyiséget. Reakcióként sokan a Bitcoinhoz fordultak a tőkekorlátozás kikerülésére, aminek eredményeképpen az argentin LocalBitcoins oldalon jelentősen növekedett a kereskedés volumene. Ezt tapasztalva a központi bank bejelentette, hogy 2019. október 31-től az argentin állampolgárok számára tilos Bitcoin vásárlása betéti és hitelkártyával, valamint előre meghatározott összegekkel feltölthető (prepaid) kártyával is. A tőkekorlátozás ellenére ugyanakkor továbbra is erősödik a kriptopénz-trend az országban, mely tele van helyi kriptopénzváltókkal, Bitcoin brókerekkel és Bitcoin ATM-ekkel is. 

Heti tweet
Heti mém
A kvíz megfejtése

Mi a címe annak a tudományos dokumentumnak, amelynek útján a Bitcoin világra jött?

A helyes válasz: C

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Feliratkozás

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe