De hoogtepunten uit de rubriek Snelrecht van Mr. online - 4 juni 2020 Bekijk webversie
Al het juridische vaknieuws in één nieuwsbrief verzameld
Door William Schonewille
Financieel recht | Corona-uitdagingen obligatiebeleggers

Door de coronacrisis zoeken bedrijven de grens op. Via de kleine lettertjes worden zekerheden 'verhangen' en buiten bereik van beleggers geplaatst. Het is lawyers’ paradise.

Lees meer

Door Tom Barkhuysen en Jan Reinier van Angeren
Bestuursrecht | Meerkostenverhaal is onaanvaardbare doorkruising publiekrecht

De Belastingdienst moet 3697 aangiften van een belastingadviseur inhoudelijk beoordelen op juistheid. De Staat wil de schade van bijna twee miljoen verhalen op de belastingadviseur. Kan dat? Nee.

Lees meer

Door Annemiek Hogeterp
Contractenrecht | Uitspraak NCC corona

De negatieve gevolgen van de coronacrisis moeten worden verdeeld over de contractspartijen, waarbij de oorspronkelijke risicoverdeling en het doel van het contract in acht moet worden genomen.

Lees meer

Door Kees Schillemans
Mededingingsrecht | COVID-19 staatssteun herkapitalisatie

Met de verruiming van de tijdelijk COVID-19 staatssteunkader wordt voorzien in de logische volgende stap: die van mogelijke herkapitalisatie. Maar daar zijn wel strenge eisen aan verbonden.

Lees meer

Door Martijn van de Hel
Mededingingsrecht | Voetbal en mededinging

Het besluit van de KNVB dat door de coronacrisis geen promotie en degradatie in het betaald voetbal zal plaatsvinden is niet in strijd met het mededingingsrecht (ECLI:NL:RBMNE:2020:1851).

Lees meer

Door Bas Martens en Suzanne Hendrickx
Tuchtrecht | Ronselpraktijken in de advocatuur

Cliënten overnemen is in beginsel toegestaan, maar klachten tegen overnemende advocaten worden niet zelden gegrond verklaard. Waar gaat het verkeerd?

Lees meer

Door Otto Volgenant
Mediarecht | Oma post foto kleinkind

Mag oma een foto van haar kleinkind op Facebook plaatsen? Of moet zij de foto van een 14-jarig kind dat zeven jaar bij haar heeft gewoond weghalen? Deze familieruzie komt voor de rechter. Die is er snel klaar mee.

Lees meer

Door Paul Boontje
Arbeidsrecht | Mondkapjes: verplichten, verbieden of toestaan?

Nu de regels van de intelligente lockdown langzaamaan worden versoepeld, zullen ook werkgevers zich moeten aanpassen aan ‘het nieuwe normaal’. Moeten daarbij mondkapjes worden ingezet?

Lees meer

Door Friederike van der Jagt
Privacyrecht | Recordboete gebruik vingerscanapparatuur

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een boete van 725.000 euro opgelegd aan een bedrijf dat vingerscanapparatuur gebruikte voor de aanwezigheids- en tijdsregistratie van zijn werknemers.

Lees meer

Door Nathalie Amiel en Ivette Mol
Huurrecht | Contractsvrijheid vrije sector

Wie dacht dat de contractsvrijheid bij huurovereenkomsten voor geliberaliseerde woonruimte (de vrije sector) geen grenzen kent, komt bedrogen uit. De Hoge Raad heeft overwogen dat deze vrijheid niet onbeperkt is.

Lees meer

Door Dirk Visser
IE | Verstappen lookalike mag toch

Het gebruik van een lookalike van een bekende Nederlander in een commerciële parodie op een reclamefilm van een concurrent, is niet onrechtmatig als er geen verwarring is en daadwerkelijke schade niet blijkt.

Lees meer

Door Patrick van der Meij
Strafrecht | Beter ten halve gekeerd…

Als iemand een strafbaar feit wil plegen en daar een poging toe onderneemt, is het nog altijd mogelijk gedurende de uitvoering daarvan af te zien. Artikel 46b Sr garandeert straffeloosheid, maar met strenge eisen.

Lees meer

Door Ruud Brunninkhuis
Insolventierecht | Transparantie, informatievoorziening, faillissementen

In navolging van de modernisering van de faillissementsprocedure zet de wetgever een verdere stap om de informatievoorziening met betrekking tot lopende faillissementen te verbeteren.

Lees meer

Deel op Facebook Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Twitter Stuur door Stuur door
Mr. Online

Paul Krugerkade 45, Haarlem
Netherlands

Deze e-mail niet weer ontvangen?

Uitschrijven