Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro, met strippenkaart 5 euro. 

Vrijdag 1 en donderdag 7 december de heerlijke film: 'Hidden Figures'.

​Regie: Theodore Melfi

Een waar gebeurd verhaal. Ongelooflijk inspirerend èn onverteld. Tot nu. Over 3 zwarte vrouwen die het Amerikaanse ruimteprogramma redden. Het duurde vijftig jaar voordat we hun verhaal leerden kennen. 

 

Belangrijke èn héérlijke film           
Soms worden ‘vergeten’ hoofdstukken uit de geschiedenis alsnog geschreven. Obama huldigde eind 2015 Katherine Johnson op 96-jarige leeftijd met de hoogste Amerikaanse onderscheiding. Zij was een zwarte ruimtevaartwetenschapster zonder wie de eerste mens niet in 1969 op de maan had gestaan. Ooit van haar gehoord? ‘Hidden figures’ vertelt haar verhaal en dat van twee andere briljante zwarte NASA-vrouwen (Dorothy Vaughn en Mary Jackson). Een belangrijke en inspirerende film over hoe vrouwen door hun talent en doorzettingsvermogen een dubbele discriminatie (vrouw èn zwart zijn) overwonnen. Verteld met gevoel voor historie, waardigheid, spanning en ook veel humor.

Achtergrond: de space race
De Russen hadden al een spionagesatelliet gelanceerd en de eerste mens succesvol in een baan om de aarde gebracht. De Amerikanen liepen hopeloos achter en waren bang dat de Russische vlag op de maan zou prijken. De NASA-wiskundigen waren niet voldoende vernieuwend, creatief en geniaal om de benodigde en nog nooit eerder verrichte berekeningen te maken. Er moesten geniale wiskundigen worden toegevoegd aan het ruimteprogramma om de eer van het land te redden. Tot grote schrik van de gevestigde orde waren dat 3 vrouwen. Zwarte vrouwen. In een tijd dat vrouwen nog vooral thuis bleven en het land was ingericht volgens rassenscheiding. Een dubbele revolutie.

Strijden voor je plek
NASA kon niet zonder maar in eerste instantie ook niet mèt deze vrouwen. Vooroordelen over vrouwen en zeker zwarte vrouwen zaten iedereen flink in de weg. Het ligt aan het uitzonderlijke talent, het doorzettingsvermogen en de strijdlust van de betreffende vrouwen dat niemand uiteindelijk om hen heen kon. Daarvoor moesten ze racistische pesterijen ondergaan die henzelf en hun werk frustreerden. Maar ze triomfeerden. Heerlijk om mee te maken. ​

Cast: o.a. Tarji Henson, Ocatvia Spencer, Janelle Monae en Kevin Costner.

  Je kunt reserveren door ons te mailen.

Vermeld je dan of je naar de vrijdag- of donderdagvoorstelling wilt?

Filmhuis Cinecentrum31

Bezoekadres: Bickerstraat 31, 1701 ED Heerhugowaard

Mail-adres: cinecentrum31@ziggo.nl; Website: www.cinecentrum31.nl