BommelDingen bekijk webversie
BommelDingen

door Klaas Driebergen

Het laatste nieuws over de Bommel literatuurgids

Deze week even geen ‘echte’ aflevering van BommelDingen. Ik ben te druk met de afronding van het nieuwe boek, de Bommel literatuurgids. Dat moet uiterlijk aanstaande woensdag naar de drukker.

En dus zijn medesamensteller Hugo en ik deze dagen nog hard bezig met het afronden van de indexen, het sleutelen aan de inleiding, alles op de juiste manier op de pagina’s zetten en nog wat nagekomen titels invoegen. Maar we liggen op schema en we zijn er bijna.

Er zijn nog een paar leuke dingen over het boek te melden:

Het voorwoord

Het voorwoord is geschreven door Hans Matla, misschien wel ’s lands bekendste stripverzamelaar, tevens groot Bommelkenner en -liefhebber. Het is erg mooi geworden, en leuk ook! Een zinnetje eruit:

“Men kan nooit stellen dat een standaardwerk hèt ultieme boek zal zijn over een bepaald onderwerp, maar bij deze Bommel literatuurgids neig je daar toch wel toe, want nooit eerder zag men een zó volledig naslagwerk over de publicaties rond een stripheld.”

Matla voert ook heer Bommel in het voorwoord ten tonele en heeft er nog een leuke Bommeltekening bijgeleverd, recent gemaakt door Dick Matena.

Uitvoering

Dankzij een sponsorbijdrage wordt het boek geen paperback, zoals eerder aangekondigd, maar krijgt het een harde kaft en een wat groter formaat (24 x 17 centimeter). Een kapitaalbandje en schutbladen in kleur maken het geheel mooi af.

Met 320 pagina’s wordt het trouwens ook best een pil. Het wordt dus een boek over boeken dat er zelf óók mag wezen!

Ik kijk enorm uit naar eind augustus, als ik het boek in handen mag houden en het kan opsturen naar alle bestellers!

‘Uitgevers hebben het moeilijk’…

Tot slot een van de prachtige, herkenbare Bommelpassages over ‘boeken’ die in het boek zijn opgenomen, uit ‘De vergelder’. (Klik op het plaatje voor een grotere versie: een pdf van de betreffende pagina uit het boek.)

De dilemma’s van het uitgeversvak worden hier door Toonder genadeloos aan de kaak gesteld… Soms zou je dromen van zo’n machine, een vergelder, die voorspelt of een uitgave zinvol is, en zo ja wat de exacte oplage moet worden.

Tegelijk spreekt er natuurlijk een afschuwelijk marktdenken uit, waarvan ik hoop dat het altijd ver van mij blijft. Een boek uitgeven moet je doen omdat je vindt dat het er moet komen, omdat je ongelooflijk veel genoegen beleeft in het maken ervan en omdat je weet dat er ook lezers zullen zijn die er plezier aan zullen hebben. Daarin ligt de werkelijke waarde van een boek.

Lees hier meer over het boek.

Of bekijk hier het (vrijwel definitieve) complete omslag.

Klaas Driebergen

website

Dit bericht is verzonden naar .
Je ontvangt deze e-mail omdat je je voor ‘BommelDingen’ hebt ingeschreven.

Reacties vind ik altijd leuk! Dat kan simpelweg door deze e-mail te beantwoorden.

Stuur deze e-mail gerust door aan mogelijke andere geïnteresseerden. Zij kunnen zich eventueel aanmelden via deze link.

Eerdere afleveringen gemist? Je kunt ze hier nalezen.

Afmelden kan hier.
MailerLite