Börsen har en hel del att bevisa

Följ TradeVenue:

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube

Varmt välkomna till veckobrevet från Aktieinkomster & TradeVenue. Här får ni en genomgång av börsveckan som gått och som vi även kopplar samman med den kommande börsveckan samt en hel del annat smått och gott. 

Investeringserbjudande: 

OMX Stockholm PI:

Indexet OMXSPI som visar utvecklingen för samtliga aktier på Stockholmsbörsen sjönk med - 1,30 % under vecka 48. Veckan innan låg utvecklingen på + 0,85 %.


Totalt har OMXSPI stigit med + 2,63 % under år 2016.

S&P 500:

Utvecklingen för S&P 500 i USA slutade på - 0,97 % under vecka 48. Veckan innan steg det med + 1,20 %.

 

Totalt har S&P 500 stigit med + 7,24% under år 2016.

Börsen under vecka 48:

Den förra börsveckan fortsatte att vara väldigt händelserik men på många sätt på ett mer annorlunda sätt än tidigare. Styrkan från tidigare som verkligen behövde bevisas uteblev och nu kan vi återigen vara tillbaka till det osäkra börsläget.  

 

Oljan vände uppåt:

Men vi börjar med att ta oss en titt på oljan som till motsatt från börsen verkligen steg på bra under förra veckan. Vi fick i slutet av förra veckan och även idag, i början av den här nya börsveckan se oljepriser på en bra bit över 50 dollar per fatet och till och med upp emot 55 dollar.

Det här beror på att oljeorganisationen OPEC valde att sänka sin produktion. Men även om marknaden uppskattade det här på kort sikt så spelar OPEC ett högt spel när de ”manipulerar” marknaden på det här sättet.  

 

Börsen börjar bli ordande het:

Under förra veckan flödade det även in nya bolag till börsen och en rad olika emissioner genomfördes. Även om det för det mesta är de lite mindre bolag som just nu noterar sig eller plockar in nya pengar så börjar det här helt klart lysa en del varningslampor.

Det är faktiskt lite oroande att så många företag vill in till börsen på en och samma gång just nu innan året är slut då börsen lätt kan bli en soptipp där alla bolag dumpas och då kommer oron börja krypandes i en ordentlig fart.   

 

Räntorna fortsätter att röra om:

Rörelser på ränte- och valutafronten har under tidigare veckor rört om på marknaden och under förra veckan fortsatte rörelser på räntefronten att göra det. Rörelserna där förvirrar just nu marknaden, även om de egentligen kanske är ganska så befogade.  

Att räntorna nu verkar börja stiga en aning igen är inte helt onormalt efter de låga nivåer som vi har fått fram ganska så snabbt under de senaste åren. Det är snarare tyvärr så att marknaden inte är förberedd för eller kan hantera högre räntor just nu för att det har blivit för bekvämt med låga räntor och även på den här punkten står marknaden inför en stor utmaning.   

 

Oväntat fokus:

De blandade förhållandena under förra veckan var dock inte det mest intressanta om man kollar på marknadsläget överlag från den perioden. För trots ett fullspäckat makroschema var det bolagen på börsen som faktiskt drog åt sig den största delen av marknadens fokus och det är både intressant och annorlunda.

Bolagen brukar nämligen bara styra och ställa under de olika rapportperioderna men att det hände nu under förra veckan är någonting man bör bära med sig och hålla koll på. Det här kan mycket väl komma att bidra till en stark avslutning på året på börsen då de flesta bolag faktiskt går väldigt bra just nu och om det på allvar kan komma att speglas framför så kan vi ha en ny styrka på väg in till marknaden.

Dessa aktier har utvecklat sig bäst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 48.

Dessa aktier har utvecklat sig sämst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 48.

Pepins ger alla möjligheten att upptäcka och bli delägare i spännande tillväxtföretag. Och omvänt, tack vare Pepins kan starka företagsidéer växa med hjälp av kraften från många och engagerade investerare. Enkelt, nytänkande, affärsmässigt – och kul.

Läs mer om Pepins här!

Börsvecka 49:

Varje börsvecka är intressant men återigen nu under den här veckan står vi inför att marknaden har mycket att bevisa. Återigen har även styrkan en ordentlig potential att slå igenom men då måste saker och ting klaffa bättre än vad de gjorde förra veckan.  

 

Makroflödet fortsätter:

Fokus mot världens industri- och BNP-utveckling kommer att fortsätta under den här börsveckan men nu ska vi även få reda på hur världens tjänstesektor har utvecklat sig.

Det man bör hålla koll på här är inte bara de faktiska utfallen och resultaten utan även om marknaden verkligen riktar sitt fokus mot makroflödet eller inte. Om så inte sker har bolagen återigen en chans att ta över och det kan bli väldigt intressant även den här veckan.   

 

Oljan i fokus:

Efter förra veckans ordentliga uppgångar för oljepriserna som då även har fortsatt idag under veckans sista börsdag har oljan verkligen en hel del att bevisa. Dagens nivåer för oljepriset är de högsta på över ett år och det sker såklart inte utan att marknaden reagerar.

Det viktiga här är att styrkan bibehålls och helst utökas för om det vänder nedåt igen för oljan så kommer börsen helt klart följa med.

 

Centralbankerna skruvar upp tempot:

Vi har även en intensiv vecka på centralbanksfronten framför oss. Här har vi inte bara sedvanliga uttalanden från FED i USA och Riksbanken i Sverige m.fl. att se fram emot, utan även räntebesked från en rad olika länder och inte minst även från den Europeiska centralbanken på torsdag.

Utfallet här kommer helt klart avgöra rörelserna på räntefronten framöver och med tanke på hur mycket sådana rörelser har påverkat börsen tidigare den senaste tiden så bör man hålla järnkoll på torsdagens räntebesked.

 

Återigen har marknaden något att bevisa:

Vi har nu alltså återigen påbörjat en börsvecka där marknaden har en hel del att bevisa. Vi har återigen möjligheten till att få se en styrka slå igenom ordentligt på börsen men det kan även bli så att vi återgår till det tidigare osäkra börsläget vilket vi nästan gjorde helt och hållet förra veckan.  

Det kan alltså vara ganska så smart att verka lite i bakgrunden under den här börsveckan och verkligen iaktta vad som händer. Dyker det upp tillfällen så kan man absolut agera men observationerna bör överstiga agerandet då om man är tillräckligt uppmärksam kan komma att få en väldigt bra bild av den kommande tiden via att agera på det sättet.  

Kolla in andra inlägg på Aktieinkomsters blogg via att klicka på bilden här ovanför.

Kolla in andra bloggar, andra tjänster och annat material på TradeVenue via att klicka på bilden här ovanför.

Följ Aktieinkomster:

Facebook Twitter Instagram

www.tradevenue.se

www.aktieinkomster.se

david@aktieinkomster.se