RitimBlog Koşu Postası #46
Merhaba

Yine bomba gibi bir posta ile sizlerleyim. Bu hafta da ilginizi çekecek haberler var. Haberlere geçmeden önce birkaç ufak şeyden bahsetmek istiyorum. 

Postaya haberleri yazarken çok dikkat etsem de bazen küçük hatalar yapabiliyorum. Örneğin son postada iki ufak hatam varmış, sevgili Cemil, Mike Wardian'ın 100 mil yarışından sonra koştuğu yarı maratonda süresinin 1:10 değil 1:18 olduğunu, sevgili Emre de Killian Jornet'in 24 saatte kayakla kazandığı toplam yüksekliğin 23.684 m değil 23.486 m olduğunu anımsattı. İkisine de teşekkür ediyorum, hem dikkatleri hem de fark ettikleri hataları bana ulaştırdıkları için. 

Haberlere geçmeden bahsetmek istediğim iki küçük konu daha var. İlki, benim ve Türkiye'deki birçok koşucunun koşu hayatının başlangıcında kullandığı, Türkiye'deki koşu camiasının ilk oluşumuna katkıda bulunmuş Dailymile'ın kapanacağı haberi. Bir türlü kurdukları yapıyı zenginleştirip para kazanacak şekle dönüştüremeyen ekip siteyi 20 Mart 2019'da tamamen kapatacağını duyurdu. Türkiye'de ve dünyada çok sayıda koşucuyu tanıştıran ve kaynaştıran platform, Strava henüz ortada yokken büyük bir kitleye ev sahipliği yapmıştı. Kapanması üzücü. Diğer konu ise benimle ilgili. Geçtiğimiz perşembe günü kendimce giriştiğim bir denemeyi sonuçlandırdım: 21 günde 21 yarı maraton koşma denemesi. Sonra da oturup detayıyla yazdım. Şimdi gelin haberlere geçelim.

Postanın önceki sayılarını kaçırdıysanız posta arşivine göz atabilirsiniz. Bu yayının hoşuna gideceğini düşündüğünüz arkadaşlarınız varsa en alttaki bağlantıları kullanarak ya da bu epostayı yönlendirerek onları da postadan haberdar edebilirsiniz. Posta ile ilgili olarak bana posta@ritimblog.com adresinden ulaşabilirsiniz.

21 Şubat 2019

Kafa Karıştıran 5 km Rekorları

Pistte 5000 metre rekoru diye bir şey uzun zamandır var ama yolda 5 km rekoru daha bir yıldır IAAF tarafından kabul ve takip ediliyor. Bu yeni takibe göre geçen hafta hem kadınlar hem de erkekler 5 km yol rekorları kırıldı. Rekor kıran iki isim de tanıdık. Kadınlarda rekoru kıran Sifan Hassan'ı pist yarışlarını takip edenler hemen anımsayacaklardır. Etiyopya asıllı Hollandalı Hassan Monaco'da düzenlenen yol yarışında 14:44 ile rekora adını yazdırdı. Aynı yarışta erkeklerde 13:29 koşarak aynı rekora adını yazdıran ismi postada çok defa andık, İsviçreli Julien Wanders. Tabii bu dereceler rekor olarak duyurulunca sosyal medyada kafa karışıklığı ve tartışma yarattı. Çünkü bu derecelerden hızlı koşulmuş yarışlar var. Örneğin, 2000 yılında Sammy Kipketer 13:00, yani Wanders'ten neredeyse yarım dakika daha hızlı bir 5 km koşmuştu. Kadınlarda da Joyciline Jepkosgei'nin 2 yıl önceki 14:32'lik derecesi hala hafızalarda. 

IAAF 5 km'yi rekor olarak tanıyacağını 2018 Haziran'ında duyurdu ve 1 Ocak 2018'den itibaren koşulan derecelerin tanınacağını söyledi. Ama kafa karışıklığı ve tartışmalara biraz daha ek yapan bir ifade vardı kural değişikliğinde: "1 Ocak 2018'den itibaren kabul edilecek bu rekorlar erkeklerde 13:10 ve kadınlarda 14:45 veya daha hızlı olmalı" diye belirtilmiş ancak şu eklenmişti: "Eğer 2018'de bu derecelerden daha iyisi koşulamazsa 1 Ocak 2019'da 2018'in en iyi dereceleri rekor kabul edilecektir." Tabii tüm bu ifadeler kafaları çok fena karıştırdı. Özetle: yolda 13:29 ve 14:44'ten hızlı yarışlar tarihte vardı ama resmi rekorlar bu haftadan itibaren Wanders ve Hassan'a ait olan haberin başındaki süreler. Daha önce Wanders'in iki Avrupa rekorunu haber yapmıştım, şimdi de -kağıt üstünde de olsa- bir dünya rekoru var sicilinde.

Atletlerin Başına Bir Şey Gelirse?

Geçen hafta kıl payı kaçan salon 1 mil rekorundan bahsetmiştim. Anımsarsınız, o yarış New York'ta Millrose Games kapsamındaydı. İşte o organizasyonda erkekler 3000 m yarışında ilginç ve üzücü bir olay yaşandı. Tavşan atlet olarak koşan 28 yaşındaki Jamaikalı koşucu Kemoy Campbell yarış sırasında bir anda yere yığıldı. Ayağa kalkıp pistten çıkmayı başardı ama hemen ardından bilincini kaybedip yere düştü. Acil müdahale ekibi kalp masajı yaptı ve defibrilatör kullandı. Presbyterian/Columbia Üniversitesi Hastanesine kaldırılan koşucu ilaçlar yardımıyla 48 saat boyunca komada tutuldu. Bir iki gün sonra da Campbell instagram hesabından toparlandığını duyurdu

Tabii olay Amerika'da yaşandığından ve Amerika'daki sağlık hizmetlerinin astronomik bedelleri olduğundan Campbell'in ailesi hemen gereken parayı toplamak üzere bir kampanya başlattı. Kampanya hedefi 200.000 dolar olarak belirlenmiş, şaşırmam çünkü Amerika'da ayağını kıran iflas ediyor. Her neyse bunlardan sonra spor camiası internette biraz karıştı. Çünkü Campbell'ın sponsoru Reebok, Campbell'in onlar için çok önemli olduğunu söyleyerek kampanyaya 50.000 dolar vereceğini açıkladı. Kimileri Reebok'ı katkısından dolayı yüceltirken kimileri de madem Campbell onlar için bu kadar önemli sponsoru olarak neden tüm masrafları karşılamadığını ya da neden daha önce bir sağlık sigortası yaptırmadığını sorguladı. Hal böyle olunca pro koşucuların sponsorluk anlaşmalarının gizliliği sorgulandı, sağlık sigortası kapsamları irdelendi. Öte yandan bu olay resmi bir organizasyonda meydana geldiğinden organizatör kurumun (bu durumda Armory Foundation isimli bir kuruluşmuş) ya da bu organizasyonu tanıyan USATF'ın (Amerika Atletizm Federasyonu) da bu konuda sorumlu olup olmadığı masaya geldi. Diller USATF'a uzanınca hemen açıklama geldi, "Olay USATF atletlerinden birinin başına gelse onlar korumamız altındadır ama bay Campbell bu kapsamda değilmiş maalesef".

Birileri IAAF'ye sormuş, sizin yarışta olsa ne olurdu diye; IAAF yetkilileri de "Organizatörler tüm olaylarda masrafları karşılar." cevabını vermiş. Yani bu olay Diamond League'de olsa Campbell hastaneden çıkıp gidecekken şimdi borcunu ödemek için kampanyayı bekleyecek. Yazık. İzlediğimiz yarışlarda, organizasyonlarda böyle ilginç ve üzücü detaylar olduğunu hep hatırlamalıyız aslında. Bu insanlar gladyatör gibi yaşamamalı.

Yine Kejelcha Yine Kıl Payı

Bu haberde de geçen haftaki 1 mil salon rekorunun kaçmasını anımsatacağım size. Çünkü o haberde Yomif Kejelcha'nın salonda El Guerrouj'un rekorlarının peşinde olduğundan söz etmiş ve yakında bunları kırar diye not düşmüştük. Kendisi de benzer bir beyanda bulunmuştu. Kejelcha bu hafta da Birmingham'da Müller Salon Grand Prix'de 1500 m yarışındaydı. Herkes yarışı kazanacağını ve hatta bu mesafede de 3:31.18 ile rekoru elinde bulunduran El Guerrouj’un süresini geçeceğini düşünüyordu. Kejelcha yine çok yaklaştı ama bu sefer de yapamadı, yarışı 3:31.58 ile bitirdi. Daha da ilginci Kejelcha ikinci oldu. 

Vatandaşı Samuel Tefera 3:31.04 koşarak hem onu geçip birinci oldu hem de El Guerrouj’un rekorunu kırdı. Yarışı Kejelcha önde götürürken son dönüşten hemen önce atağını yapan Tefera başarıya ulaşan taraf oldu. Bu iki Etiyopyalının rekabetini önümüzdeki yıllarda salonda epey duyacağız gibi. Haberi sonlandırmadan ekleyelim, 21 yaşındaki Kejelcha Oregon'da Alberto Salazar ile birlikte çalışan atletlerden birisi.

İki Kısa Saldırı Haberi

1- Son postalardan birinde Colarado'da bir koşucuya antrenman sırasında dağ aslanının saldırdığını yazmıştım. Keşke iki tarafın da ölmediği bir karşılaşma olsaydı ama dağ aslanı henüz tam yetişkinliğe erişmemiş olduğundan koşucu onu öldürerek kurtulmayı başarmıştı. Bu hafta geek.com'da olayın detayı ele alındı. Kurtulan koşucu Travis Kauffman'ın videosu ve anlatımı var. Bir kolu aslanın ağzındayken diğer eliyle bir taş bulduğunu ve aslanın kafasına vurduğunu söylüyor. Aslan yaralanmasına karşın hala kolunu sıkı sıkıya ısırmaya devam edince ölümcül zarar vermek zorunda kaldığını dile getiriyor. Detaylar şu videoda.

2- Geçtiğimiz hafta sonu Jacksonville Florida'da koşulan Donna Yarı Maratonu'nda son mile üçüncü sırada giren Julie Stackhouse'a bull-terrier cinsi bir köpek saldırmış. Daha önceki yıllarda yarışı iki defa kazanmış olan Stackhouse bir anda sağ tarafından iri bir köpeğin bacaklarına saldırdığını ve onu sendellettiğini, düşmeden toparlandıktan sonra da sol taraftan kafasına doğru atak yaptığını ve kendini korumak için kaldırdığı sol kolunu ısırdığını anımsıyor. O noktadan sonra saldırının şoku ve kolundaki kanamanın da etkisiyle adrenalin yüklenen koşucu bir arkadaşının onu yüreklendirmesi sayesinde yarışa geri dönmüş ve 1:25.54 sürede dördüncülükle bitirmiş. Yarış sonrasında Stackhouse'un koluna 6 dikiş atılırken köpeğin sahiplerine de ceza kesilmiş. @jstack12 instagram hesabında kolundaki yara görülebilir.

(Fotoğraf: Hyoung Chang/MediaNews Group/The Denver Post via Getty Images)

Transgrancanaria Bu Hafta sonu

128, 65, 42, 30 ve 17 km'lik parkurlara sahip Transgrancanaria yarışının en uzun parkuru olan 128 k mücadelesi UTWT kapsamında koşuluyor. Epey zorlu bir parkura sahip olan yarışta koşucuları zorlu bir coğrafya ve zemin bekliyor, yükseklik kazanımı 7500 metre. Erkeklerde geçen senenin kazananı Pau Capell, geçen seneki Laverado Ultra Trail'in birincisi Hayden Hawks ve 2018 Vibram Hong Kong birincisi Min Qi gibi isimlerin yanısıra daha önce benzer zoluktaki yarışların kürsülerinde gördüğümüz şu isimler de var: Cristofer Clemente, Yeray Duran, Vaidas Zlabys ve Timothy Olson

Kadınlarda ise geçen senenin birincisi Magdalena Łaczak, 2017 Hardrock birincisi Fransız Caroline Chaverot ve 2018 Vibram Hong Kong birincisi Miao Yao yanında yarışın 2017 kazananı İspanyol Azara Garcia favoriler arasında. Türkiye'den katılımın olduğu organizasyon son yıllarda adanın coğrafyası ile de epey ilgi toplayan etkinliklerden biri.

Anket Sonuçları

Ankete 111 kişi yanıt verdi. Bunlardan %94.6'sı postanın sıklığından memnun ve öyle kalmasını istiyor. %77,5'i postanın geldiği günün doğru olduğunu düşünüyor. İçerik yoğunluğu konusunda da çoğunluk (%71,2) "bence çok iyi" demiş. %23,4 daha çok haber olmalı demiş, bunu dikkate alacağım. Postanın içeriği konusunda ise var olan durumun iyi olduğunu düşünenlerle motivasyonel konuların/detayların daha öne çıkmasını isteyenler neredeyse eşit. Postanın şekli de insanların neredeyse hemfikir oldukları bir konu. %72.1 eposta olarak kalmalı demiş. %18.9 ise hem posta, hem ses hem de video olsun yani hepsi olsun demiş. Genelde durumdan memnun olunsa da ufak farklılık taleplerini kesinlikle dikkate alacağım. Katılan, görüş bildiren herkese teşekkür ederim.

Postanın sıklığı: 
Bence çok iyi: 105
Daha sık olmalı: 4
Daha ender olmalı: 2

Postanın günü:

Bence çok iyi: 86
Hafta sonu gelsin: 15
Haftanın başına daha yakın olmalı: 10

Postanın içerik yoğunluğu:
Bence çok iyi: 79
Daha çok haber olmalı: 26
Daha az haber olmalı: 0
Haberlerin içeriği daha uzun olmalı: 9
Haberlerin içeriği daha kısa olmal: 8

Postanın içeriği:
Bence çok iyi: 61
Yarış haberi daha çok olmalı: 25
Motivasyonel konular/detaylar daha öne çıkmalı: 55
Kürsüdeki isimleri tek tek içermese de olur: 9
İlk sıralar önemli, kim ne sürede kazanmış yazsın: 12

Postanın şekli:
Eposta: 80
Video: 6
Ses: 4
Hepsi: 21

Şimdilik bu kadar. Öneri ve görüşlerinizi lütfen paylaşın. İlgileneceğini düşündüğünüz kişileri aşağıdaki bağlantıları kullanarak bu postadan haberdar ederseniz sevinirim. 

Bir sonraki postada görüşmek dileğiyle.

Bu postayı aldınız çünkü Ritim Koşu Postası abonesisiniz. Artık bu yayınları almak istemiyorsanız en alttaki "Listeden Çık" bağlantısını kullanabilirsiniz

 

Koşu Postasına Üye Ol
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Epostayı Yönlendir
RitimBlog

Bu eposta Mert Derman tarafından periyodik olarak hazırlanıp üyelere gönderilmektedir. 

MailerLite